Tips om Atypische Myopathie te voorkomen in de lente

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Odysseus

Berichten: 22479
Geregistreerd: 15-06-07

Tips om Atypische Myopathie te voorkomen in de lente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-05-14 17:56

* http://www.bokt.nl


Afbeelding
Een Japanse esdoorn in de herfst. Foto: Wikimedia Commons

Het is inmiddels weer voorjaar en dat is een risicoseizoen voor de aandoening Atypische Myopathie. Deze aandoening wordt mede veroorzaakt door de toxine hypoglycine A. Dit toxine komt voor in de zaden van verschillende esdoornsoorten waaronder de gewone esdoorn, vederesdoorn, Japanse esdoorn en witte esdoorn.
De aandoening komt uitsluitend voor in de lente, wanneer de zaailingen van de bomen uitkomen, en in de herfst, wanneer er veel blad en zaden van de boom in de weide terecht komen. De slachtoffers zijn vaak paarden op afgegraasde weides die geen of weinig bijvoedering krijgen. Meestal gaat het ook om sterk afgegraasde weiden, vochtige weiden of weiden waar veel dode bladeren op liggen.

De paarden die getroffen worden door de aandoening vertonen verkrampte spieren, lopen moeilijk en stijf en hebben koliekachtige verschijnselen. Ook kleurt de urine vaak rood. In het volgende stadium kan het paard niet meer staan en zal het constant liggen, maar wel onrustig zijn en proberen op te staan. Atypische myopathie treedt plotseling op: aangetaste paarden zien er tot enkele uren voordat ze ziek worden nog gezond uit. De duur van de ziekte is ook kort: sommige dieren worden dood gevonden op de weide, bij de meeste paarden duurt het hooguit een tweetal dagen voor ze sterven. Slechts een klein percentage van de aangetaste dieren overleeft de aandoening: bij driekwart tot negentig procent van de aangetaste dieren wordt de ziekte hen fataal.

Preventie is de belangrijkste sleutel in het tegengaan van de aandoening, en dankzij Bokker DonCamilo hebben wij een paar handige tips hiervoor kunnen opstellen die in het voorjaar toegepast kunnen worden.
In het voorjaar komen de zaailingen van de esdoorn uit. Deze zaailingen zijn giftig en kunnen het beste bestreden worden. Dit kan als volgt:
  • Het uittrekken van de zaailingen.
  • Het kort afmaaien van de zaailingen. Wanneer de steel van de zaailing beschadigd raakt zal de plant sterven en niet meer uitlopen. Nadeel is dat wanneer er veel zaailingen in de wei zijn je veel bladafval overhoudt.
  • Het bestrijden van de zaailingen door middel van spuiten met gif. Hiervoor wordt aangeraden een combinatie van de bestrijdingsmiddelen MCPA en MCPP te gebruiken. Deze stoffen zijn echter niet meer te koop zonder spuitlicentie. Loonwerkers en sommige boeren bezitten over een spuitlicentie en kunnen dus deze bestrijdingsmiddelen kopen. Bij het spuiten is het belangrijk dat de zaailingen nog niet verhout zijn voor de optimale werking van het gif. Ook geldt hier dat er afval achterblijft op de weide
  • Het stuk weide met de meeste zaad en zaailingen afzetten zodat de paarden er niet bij kunnen. Echter is het zaad vaak moeilijk terug te vinden op grasland. De zaailingen lijken vooral te groeien op kapot gelopen stukken en op plekken waar de grasmat minder vol is.

De Universiteit van Utrecht doet op dit moment onderzoek naar Atypische Myopathie en de toxines die de aandoening veroorzaken. Zij roepen op om blad, zaad of zaailingen van de esdoorn naar hen op te sturen voor onderzoek. Meer informatie en een formulier om mee te doen vind je onderaan deze pagina.

Foto's van een esdoorn zaailing. Foto 1, Foto 2, Foto 3
Klik hier voor duidelijke foto's van verschillende esdoorn bomen en esdoorn zaad.
Foto's van een blad van de Vederesdoorn, die vaak niet herkend wordt als Esdoorn zijnde. Deze bladeren kunnen naast egaal groen ook bont gekleurd zijn (geel/groen). Foto 1, Foto 2

Verwant artikel
[VN] Herfstweer: Wees alert op atypische myopathie
[VN] Voorkomen van atypische Myopathie

Bonnieknol

Berichten: 207
Geregistreerd: 26-09-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-14 00:05

Wat fijn dat er meer duidelijkheid komt. Maar begin mij nu wel zorgen tdma maken. Wij hebben toch wat esdoorns in de wei en staan daar alleen in de zomermaanden en treffen allerlei maatregelen, maar nu het om de zaden gaat, die kunnen overal liggen. Bladeren konden we nog opruimen.

Zou het ook zo werken met jacobs kruiskruid dat de hoeveelheid in jaren uiteindelijk fataal wordt? Of is het echt een moment nietigheid zomaar...

Jet

Berichten: 12029
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-14 08:30

Het werkt denk ik niet net als JKK, AM is veel sneller fataal. Het gif in de esdoonbladeren, -zaden en -zaailingen werkt op een heel andere manier dan dat in JKK. Het geeft ook een heel ander beeld. Nee, bij AM is er niet zoveel voor nodig om het op te lopen.

Zaailingen kan je wel goed vinden en die zou ik er zeker of allemaal uittrekken, of als het teveel is afmaaien en dan verwijderen.

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-14 14:43

Best geschrokken van de hoeveelheid esdoornzaailingen op m'n wei. M'n oog viel op eentje toen ik het draadje ging verzetten en toen ik goed keek bleek dit het resultaat van de strook die ze er bij kregen, een rand aan de andere kant én nog een paar op het korte al begraasde gras.
Afbeelding

Het viel wel op dat ze die netjes hadden laten staan terwijl het gras er omheen heel kort afgegraasd was dus volgens mij weten m'n meiden dat ze niet gezond zijn. Toch maar geen risico genomen en alles wat ik zag er uit getrokken. Ze zijn door hun beetje oranje kleur wel heel goed te herkennen in het gras maar voor degenen die twijfelen toch even een extra foto.
Overigens staat de dichtstbijzijnde esdoorn zo'n 50 meter van de uiterste punt van m'n wei (aan de overkant van de weg, helaas geen zeggenschap over of invloed op dus) en tot de plek waar deze zaailingen stonden was ongeveer 100 meter schat ik.
't Is maar weer even dat je't weet... Mijn meiden krijgen voldoende te eten maar ik neem toch liever geen risico met iets waar ze binnen een uur dood van kunnen liggen.

Afbeelding
Rechts een beuk-zaailing, die hebben niervormige kiembladeren. In't midden een al wat grotere esdoornzaailing en links een kleintje waar aan de langwerpige kiembladeren nog goed te zien zijn (die hebben ze dus niet altijd meer).
Door de kleur met wat oranje/rode gloed vallen ze op dit moment eigenlijk best goed op in 't groene gras.

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-14 18:18

Oh, en even ter aanvulling voor iedereen die meent geen last te hebben omdat ze geen esdoorns in of naast de wei hebben... Die zaadjes kunnen tot een kilometer ver vliegen op de wind. Als je dus wel veel esdoorns in de omgeving hebt zou ik toch even m'n wei checken voor de zekerheid. Éen of twee zaailingen zal vast niet direct je paard de das om doen maar je ziet hoeveel ik er af haal van alleen een klein strookje van een klein weitje. Door de 'warme' winter en 't vroege mooie weer van't voorjaar zijn veel meer zaden dan normaal tot ontkiemen gekomen.

DonCamillo

Berichten: 1262
Geregistreerd: 29-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-14 19:03

En er gaan dit jaar nog veel meer zaden komen. Samen met de boomkweker heb ik esdoorns bekeken en ze zitten nu al VOL met de aanzet tot zaadvorming. Nou, dat belooft wat.

Oh, en voor iedereen die meent dat het wel meevalt, omdat het tot dusver altijd goed is gegaan: er gaan paarden dood aan de AM die al jaren en jaren op hetzelfde weiland hebben gestaan.

_Patrick_
Berichten: 3306
Geregistreerd: 25-04-07

Re: Tips om Atypische Myopathie te voorkomen in de lente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-14 17:09

Is Esdoorn nu ook giftig als het bijv. gedroogd is of gaat die schimmel dan dood ofzo?
Ik ga ook een monster opsturen.

Zwerte
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 6691
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Beerta

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-14 17:25

Hier dus ook veel meer esdoorngedoe dan vorig jaar. Hele wei stond vol, mn hele perceel staat vol eigenlijk. De esdoorns zitten idd alweer propvol met de helikoptertjes en ook die kleine dingetjes, een soort vruchtjes ofzo? (echt geen idee hoe alles heet, ben een plantenleek) Het was blijkbaar echt het jaar voor de esdoorn want ze doen het veeeeel te goed nu!

_Patrick_ schreef:
Is Esdoorn nu ook giftig als het bijv. gedroogd is of gaat die schimmel dan dood ofzo?
Ik ga ook een monster opsturen.

Het is achterhaald dat het de schimmel zou zijn. Inmiddels is het duidelijk dat het in de blaadjes en zaailingen zit, ook bij gezonde bomen.
Hoe het gedroogd zit weet ik niet, maar aangezien alle onderzoek nog in volle gang is, zou ik zelf het risico niet willen nemen.

_Patrick_
Berichten: 3306
Geregistreerd: 25-04-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-14 16:44

Zijn er al mensen die mee gedaan hebben aan het onderzoek die al iets gehoord hebben?