Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 6 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Nu ook 5-panel test bij Appaloosa Horse Club USA

 
Profiel   

*Bokt.nl / Wittelsbuerger
[ img ]
Foto door Peaches



Ook de Appaloosa Horse Club USA gaat de 5-panel testen aanbieden. Deze test controleert of je paard drager of lijder is van: HERDA, HYPP, PSSM1, MH of GBED. De vijf ziektes zijn de meest voorkomende ziektes bij Quarter Horses en Paint Horses en zijn genetisch bepaald. Daarnaast komen ze steeds meer voor bij de Amerikaanse Appaloosa en ook bij andere rassen kunnen een aantal van deze genetische ziektes voorkomen. PSSM komt bijvoorbeeld ook veel voor bij trekpaarden, andere koudbloeden en warmbloeden. Zo zijn in Nederland naast Quarters, Paints en Appaloosa’s onder andere ook Tinkers en Haflingers gevonden die PSSM hebben. Het is daarom raadzaam je paard te laten testen bij aankoop. Is de test N/N, dan is het paard vrij van een van deze genetische aandoeningen. Momenteel is de 5-panel test alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar. In Nederland is wel de 4-panel test uit te laten voeren, maar PSSM moet daarnaast apart getest worden.

Hyperkalemic periodic paralysis (HYPP) is een spieraandoening die aanvallen van spiertrillingen veroorzaakt. Sommige paarden vallen flauw of krijgen verlammingsverschijnselen aan de luchtwegspieren krijgen. De aanvallen kunnen verschillen in heftigheid en duur. Na een ernstige aanval kan er een plotse dood voorvallen. Bij de AQHA en APHA moeten alle paarden verplicht getest worden op deze ziekte. Bij quarters staat de hypp-status op het stamboekpapier vermeld en krijgen H/H paarden geen papier, ook bij paints wordt H/H niet meer aanvaard.

De huidaandoening Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA) wordt veroorzaakt door een fout in de collageenvezels in de diepere lagen van de paardenhuid. Deze vezels fungeren als een soort lijmlaagje tussen de huidlagen, zodat deze tegen elkaar worden gehouden. Bij een paard met HERDA werkt dit niet goed meer. Hierdoor verzwakt de huid van rug en nek en deze kan gemakkelijk oprekken en plooien vormen. De huid kan hierbij snel scheuren of het veroorzaakt blaren op de rug, gevuld met vocht of bloed. De blaren laten duidelijke littekens achter als ze eenmaal geheeld zijn. Meestal wordt HERDA pas opgemerkt als het paard wordt ingereden en er een zadel op de rug komt. Paarden met HERDA zijn om deze reden ongeschikt als rijpaard. Bij deze ziekte hebben de dragers er geen last van. Twee dragers kunnen wel een homozygote nakomeling voortbrengen (1 kans op 4).

PolySaccharide Storage Myopathy (PSSM) is een spierziekte die te maken heeft met de opslag van suikers. Door deze ziekte willen de paarden niet meer vooruit, zijn lui en lusteloos, struikelen heel veel en bijten soms bij het opstappen of bij beendruk. Ze hebben ook moeite met het geven van de achterbenen en kunnen ook enorm chagrijnig zijn. Verder hebben deze paarden ook veel last van de kou, dekens zijn absoluut nodig anders hebben ze er eens zo veel last van. Door een aangepaste voeding kunnen de symptonen al fel verbeteren, maar zelfs dan zijn aanvallen geen uitzondering. Suikerarme voeding, veel vetten toevoegen via olie en speciale voeding, magnesium oxide en vitamine E en selenium kunnen zorgen voor minder klachten. Naast de aangepaste voeding moeten deze paarden aan een strak trainingsschema gehouden worden.

Maligne Hyperthermie (MH) is een erfelijke afwijking waarbij skeletspieren aangetast worden en komt voornamelijk voor bij Quarter Horses. Dit leidt onder andere tot verkeerde spierbewegingen, afwijkende hartritmes en nierfalen. De afwijking is met name in de spieren zichtbaar. MH is erfelijk. De aandoening wordt autosomaal dominant overgedragen: als één van de ouders deze aandoening heeft, is de kans dat een nakomeling de aandoening heeft vijftig procent.

Glycogen branching enzyme deficiency (GBED) is een ziekte die voorkomt bij pasgeboren veulens. Een veulen van twee dragers van GBED geeft 25% kans dat het veulen geen glucose in het lichaam kan opnemen en dus niet kan aansterken na de geboorte. De spieren blijven slap wat ervoor zorgt dat het veulen kracht tekort komt om te rennen, te lopen en in sommige gevallen zelfs te staan. De veulens zijn duidelijk veel minder actief dan andere veulens. Een veulen met GBED zal nooit langer dan achttien weken blijven leven. Meestal overlijdt het veulen binnen een week na de geboorte of zelfs al in de baarmoeder. Door de universiteit van Minesota wordt geschat dat ongeveer 10% van alle Quarter Horses drager zou zijn van dit gen.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-09-16 08:45 



 
Profiel   

Fijn ! Het schokt me wel een beetje dat ze denken dat 10% van de QH paarden GBED heeft als ik heel eerlijk ben. !

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-09-16 08:53 



 
Profiel   

Goede zaak! Zouden ze bij meer rassen moeten doen :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-09-16 09:16 



 
Profiel   

Hypp dragers worden bij de APHA wel nog aanvaard, enkel H/H niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-09-16 10:13 



 
Profiel   

Die voeg ik nog even toe aan het bericht Callisto04. Bedankt voor de info!

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-09-16 11:03 



 
Profiel   

Goed nieuws en mooi overzichtelijk artikel. Ook mooie terugkoppeling naar 'Nederlandse' paarden die in de risico groep pssm vallen.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-09-16 11:07 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 6 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen