Stallen rijksmonument Lancierskazerne opgeknapt en bewoond

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14036
Geregistreerd: 20-04-16

Stallen rijksmonument Lancierskazerne opgeknapt en bewoond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-08-17 14:40

Bokt.nl / Brabants Dagblad / Wikipedia
Overige

Afbeelding
Hoofdingang van de Lancierskazerne. Foto door Ron Maijen via Wikipedia

De Lancierskazerne is een voormalig kazernecomplex in Tilburg dat dateert uit 1842 en de oudst bewaarde cavaleriekazerne van Nederland is. Na de Tiendaagse Veldtocht van 1831, bedoeld om de Belgen te onderdrukken, trok Willem II zich in Tilburg terug en werden zijn troepen ingekwartierd bij de bevolking. Om de overlast weg te nemen werden in 1841 drie stallen gebouwd, waar tweehonderd paarden konden verblijven. In 1842 werd hiernaast een kazerne gebouwd voor tweehonderd manschappen. Hier werd het 2e en 3e eskadron van het 4e regiment Ligte dragonders gehuisvest en werd Tilburg een garnizoensstad. In 1843 werden de dragonders door lansiers vervangen en ook werd toen een manege gebouwd. Op 30 april 1856 vertrokken de militairen alweer en kwam de kazerne in bezit van de gemeente Tilburg.

De gemeente verkocht het complex in twee delen, en wel aan P.J. van den Bergh, die er een volderij en wollenstoffenfabriek in vestigde, en N.N. de Kanter, die er een leerlooierij in bedreef. Door dit alles veranderden er een aantal zaken. In 1904 bouwde Van den Bergh een ketelhuis met hoge schoorsteen op de binnenplaats. Nadat De Kanter in 1896 zijn deel aan Van den Bergh had verkocht, bouwde deze een weverij bij. Aldus ontstond de firma BeKa (Van den Bergh-Krabbendam). In 1968 sloot deze firma haar poorten, waarna de Lancierskazerne in 1976 opnieuw in bezit kwam van de gemeente. Een deel van de fabrieksgebouwen werd afgebroken en de resterende opstallen, waaronder de paardenstallen en de schoorsteen, werden geklasseerd als Rijksmonument.

De kazerne wordt momenteel gebruikt als kantoor en voor het Regionaal Archief Tilburg. Het stallencomplex, dat in slechte staat verkeerde, is nog niet zo lang geleden gerenoveerd en klaar gemaakt voor bewoning. Waar eens de paarden werden gestald, zijn nu huisjes gemaakt. De westvleugel van het pand, waar ook het Regionaal Archief Tilburg is gevestigd, werd 'opgeknipt' en tot 14 woningen verbouwd. Bij het werk aan het riool troffen ze een hoefijzer aan. "Het kan bijna niet missen, die is van de cavalerie geweest", zegt Ramon van Gennip. De ondernemer knapte de stallen van de Lancierskazerne in Tilburg op. Het hoefijzer krijgt een plaatsje in zijn kantoor.