Revalidatie verhoogt succes van therapie & vermindert kans op terugval

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14094
Geregistreerd: 20-04-16

Revalidatie verhoogt succes van therapie & vermindert kans op terugval

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-24 21:00

Universiteit Utrecht
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


In de paardengeneeskunde groeit de aandacht voor revalidatie. Morgan Lashley, Europees specialist sportgeneeskunde & revalidatie bij de faculteit Diergeneeskunde, en Fenna Elzinga, eigenaar van revalidatiecentrum Lelymare, zijn beiden al jaren overtuigd van het belang van revalidatie. Ze werken daarin graag met elkaar samen. Revalidatie na een operatie of behandeling verhoogt het slagingspercentage van de therapie en verlaagt de kans op terugval.

“Vanuit diereigenaren kwam de vraag naar hulp bij de begeleiding van paarden na een operatie of behandeling; zij gingen vaak naar huis met een heleboel vragen”, verklaart Morgan Lashley. In eerste instantie ontstond er een wildgroei aan zelfbenoemde ‘deskundigen’. “Gelukkig zijn er inmiddels revalidatiecentra met een professionele aanpak en groeit het vertrouwen bij dierenartsen in professionele begeleiding, omdat deze positieve resultaten oplevert.”

Revalidatie in de humane geneeskunde is aan de orde van de dag, maar in de paardengeneeskunde nog niet. Niet elke dierenarts heeft de mogelijkheden in huis en een revalidatietraject bij een revalidatiecentrum is meestal intensief en daarom vaak kostbaar. Lashley: “Het helpt als problemen in een vroeg stadium herkend worden. Als diereigenaren bijvoorbeeld dagelijks de pezen en wervelkolom van een paard nalopen, kunnen ze problemen eerder signaleren en voorkom je dat er extra problemen ontstaan.”

Volop faciliteiten voor revalidatie
In het revalidatiecentrum Lelymare zijn volop faciliteiten aanwezig voor het revalideren van paarden. Naast buitenboxen, een binnenbak, paddocks en weides, is er ook trainingsapparatuur: een trilplaat voor onder meer de bloedcirculatie en een aquatrainer voor beweging. Bovendien kunnen de paarden worden bereden en aan de hand worden getraind. Fenna Elzinga, eigenaar van Lelymare: “Het is heel divers wat een paard nodig heeft, daarom maken een dierenarts, fysiotherapeut en hoefsmid bij ons altijd deel uit van het traject. En regelmatig overleg ik met een eigenaar om ook Lashley erbij te betrekken, voor controle van het bewegingsapparaat en verbeteren van het revalidatieschema.”

Sport- en springpaard Bercy is een van de paarden op stal bij het revalidatiecentrum. Bercy is door Lashley doorverwezen vanuit de Utrechtse Universiteitskliniek voor Paarden, na overleg met de diereigenaar. Bij haar maandelijkse bezoek aan het revalidatiecentrum onderzoekt Lashley het paard en geeft ze trainingsadvies aan Elzinga. Lashley licht haar advies ook toe aan de paardeneigenaar. Elzinga: “Ik vind het belangrijk dat een eigenaar snapt wat er gebeurt. Het grootste compliment is als mensen zeggen dat ze blij zijn dat ze deze revalidatiefase hebben gehad, en dat ze nu meer kennis hebben en hun paard beter is geworden dan daarvoor.”

Vertrouwen in samenwerking met revalidatieartsen
En hoe ziet de toekomst eruit? “Ik hoop dat het vertrouwen van dierenartsen in de samenwerking met revalidatiedeskundigen blijft groeien. Dat dierenartsen tegen hun klanten zeggen dat hun expertise hier stopt en dat ze verdere begeleiding krijgen van een andere expert”, zegt Lashley. Elzinga: “Mee eens, ik geloof erin dat iedereen vanuit ieders eigen expertise erbij betrokken moet worden.”

Daarnaast belooft Lashley meer aandacht voor revalidatie bij paarden in het onderwijs. “Binnenkort geven we voor de eerste keer een hoor- en werkcollege over de problemen van de wervelkolom en revalidatie. We hebben ook een aanvraag ingediend bij de Europese Commissie voor een medische specialisatie sportgeneeskunde en revalidatie.”

Praktijk en onderzoek combineren
Bovendien wil Lashley zelf meer onderzoek doen en protocollen ontwikkelen voor revalidatie. “Op dit moment schrijf ik trainingsprogramma’s op basis van mijn jarenlange ervaring in de praktijk en huidige kennis op het gebied van paarden- en sportgeneeskunde en revalidatie. In de toekomst wil ik revalidatie bij paarden meer wetenschappelijk onderbouwen. Het is daarom heel fijn dat ik op een plek zit waar ik praktijk en onderzoek kan combineren.”