Vrijbewegen van veulens blijkt succesvolle pilot

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14173
Geregistreerd: 20-04-16

Vrijbewegen van veulens blijkt succesvolle pilot

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-05-24 17:57

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


In 2022 heeft regio Friesland het initiatief genomen om op de veulenkeuring zowel de merrie als het veulen vrij te laten bewegen. Dit leverde zeer positieve ervaringen op bij zowel de inzenders, de juryleden als de organisatie. Vorig jaar volgde regio Gelderland dit voorbeeld en ook hier bleek dat de natuurlijke aanleg van de veulens, met name het schakelvermogen en de galop, beter op waarde te schatten is. Als het aan de betrokkenen ligt, wordt deze opzet de nieuwe standaard.

Bij de beoordeling van paarden wordt getracht een zo goed mogelijke inschatting te maken van hun kwaliteiten. Daar waar in het verleden vooral spectaculair bewegende paarden de handen op elkaar kregen, is er nu veel meer aandacht voor ontspanning en is gebleken dat de natuurlijke aanleg dan het beste te beoordelen is. Zo ook bij de veulens.

Positieve impuls
Zeker in de drie noordelijke provincies is er van oudsher veel animo voor de veulenkeuringen. “Toch blijven we altijd kijken naar verbeterpunten. Zo ontstond binnen regio Friesland de discussie over hoe we de veulens zo optimaal mogelijk kunnen laten beoordelen”, vertelt fokkerijraadslid Doede de Jong. “Omdat we onze Centrale Keuring in Harich houden, was het een makkelijke zet om van buiten naar binnen te gaan, er is immers een binnenbaan beschikbaar. We hebben daar een kooi opgebouwd en daar kunnen de merries en veulens dan los gepresenteerd worden. Het eerste jaar hebben we dat alleen voor de springveulens gedaan, vorig jaar kregen ook de fokkers van de dressuurveulens de optie om de merrie los te presenteren. Daardoor hebben we het heel laagdrempelig ingestoken en de keuze vrij gelaten aan de fokkers. Ik moet zeggen dat een aantal fokkers op voorhand bezwaar had, maar ze hebben allemaal gezegd de volgende keer tóch de merries los te laten in de kooi nu ze het eenmaal gezien hebben. Het schakelvermogen, de lossigheid en het atletische van de veulens laat zich veel beter beoordelen”, is Doede enthousiast. “Daarnaast is het organisatorisch ook makkelijk uit te voeren, het gaat zelfs ­sneller dan op de oude manier. Bovendien zorgt het voor nieuw elan, een positieve impuls voor de fokkers die wel in zijn voor wat nieuws. We hebben steeds de dialoog opgezocht met de fokkers en de reacties zijn zeer positief. Eigenlijk is iedereen van mening dat dit ook een sterke aanrader is voor de andere regio’s en het nationale veulenkampioenschap in Ermelo. Hoe beter de natuurlijke aanleg in te schatten is, hoe meer waarde er gehecht kan worden aan de beoordeling.”

Natuurlijke aanleg
Inspecteur Wim Versteeg deelt het enthousiasme over het vrij bewegen van merries en veulens. “In Gelderland hebben we dat het afgelopen jaar ook gedaan en het is ook daar goed bevallen. Voor de springveulens is de galop met afstand de belangrijkste gang, en dat kunnen we op deze manier veel beter beoordelen dan wanneer ze met de staart omhoog door de baan gaan. Als de merrie wordt voorgebracht, wordt het veulen vaak met de zweep of rammeldoosje opgejaagd en dan krijg je spanning. Dat uit zich met name in de galop, die dan erg stuiterig en dus moeilijk te beoordelen wordt. Ook zijn niet alle voorbrengers snel genoeg om ervoor te zorgen dat het veulen naast de merrie galoppeert, dus dat probleem is op deze nieuwe manier ook gelijk verholpen.” Een kleine kant­tekening maakt Wim wel. “De keuringslocaties moeten er wel op ingericht zijn. Daarnaast durft niet iedere fokker het direct aan, omdat de merrie bijvoorbeeld te nerveus is. Dan hebben we de optie gegeven om de merrie toch vast te houden, bij onnodige risico’s is immers niemand gebaat. Maar in de praktijk hebben we gezien dat het heel goed gaat en dat de paarden en veulens zich doorgaans met veel meer ontspanning laten zien. Als juryleden staan we in het midden van de baan en de voorbrenger stelt bij binnenkomst de merrie met het veulen eerst op, net zoals op de merrie- en hengstenkeuring gebeurt. Dan stappen ze weg en wordt de merrie losgelaten. In een groepje van zes of zeven veulens komen ze vervolgens terug voor het rondstappen en de uitslag. Het functioneert echt goed. Sommige fokkers moesten er even aan wennen en het is natuurlijk niet de bedoeling dat de merries en veulens drie dagen voorafgaand aan de keuring op stal blijven, maar het idee dat paarden met een hoop bombarie gepresenteerd moeten worden, is sowieso al door de tijd ingehaald. Het gaat om de natuurlijke aanleg en dat kunnen we het beste ­beoordelen bij ontspanning.”

Duidelijke verbetering
Fokker Sjouke de Groot heeft al menigmaal aan merrie- en veulenkeuringen deelgenomen en vindt deze manier van presenteren een duidelijke verbetering. “Bij het beoordelen van paarden gaat het erom hoe ze van nature zijn. Ik ben 25 jaar lang inspecteur bij de Friese paarden geweest en heb me altijd mateloos geërgerd aan het onnodige geklap met de zweep. Daardoor komt er spanning in de paarden. Dus vanuit het oogpunt van de jury ben ik absoluut voorstander van het vrij laten bewegen van merries en veulens. Op deze manier lopen de veulens goed op hun eigen benen en kan de jury een betere waardering geven voor de natuurlijke kwaliteiten. Vroeger heb ik zelf ook vaak paarden voorgebracht en als een paard het dan niet goed deed, kreeg de voorbrenger steevast de schuld. Dat element ben je nu ook kwijt. Wel moet de organisatie zorgen dat het voor het publiek op de lange zijde nog wel steeds goed te zien is”, aldus de fokker.

Uitbreiding naar alle regio's
Na de positieve ervaringen in Friesland en Gelderland is besloten om de pilot uit te breiden naar alle regio’s. Als de accommodatie geschikt is, kan de regio voor komend keuringsseizoen zelf besluiten of de merries los voorgesteld kunnen worden op de veulen­keuring.

StalNollie

Berichten: 9165
Geregistreerd: 21-01-07
Woonplaats: Brabant

Re: Vrijbewegen van veulens blijkt succesvolle pilot

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-24 12:24

En nu bij alle stamboeken verplichten. De galop word aan de hand niet getoont maar er zitten (zeker bij de shetten) veel pony ls tussen die niet goed kunnen hun achterbeen eronder kunnen zetten. Toch een puntje van aandacht in de fokkerij.

Elisa2

Berichten: 37592
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Vrijbewegen van veulens blijkt succesvolle pilot

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-24 12:38

Goede ontwikkeling lijkt me, zo zie je ook veel beter het schakelvermogen.