Artikel Karabach

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
TE5

Berichten: 4362
Geregistreerd: 12-02-08

Artikel Karabach

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-10-08 14:26

Ik heb me eens verdiept in het ras de Karabach,
hier het artikel.
Kunnen jullie er iets mee? Evt. nog dingen die ik kan verbeteren? Lachen
(ik wil namelijk als dit artikel goed is er nog wel meer gaan doen)

{{ras|karabach
|hoofdfoto=
|standfoto=
|stokmaat=ong. 1.42 – 1.50 m
|kleur=meestal goudkleurig, isabel of vos, metallic glans
|herkomst=Azerbeidzjan
|link=
}}

De Karabach is een eeuwenoud, klein, mooi gebouwd ras, afkomstig uit Azië. Het heeft flink wat weg van de Arabier.

== Geschiedenis ==
----
De Karabach (ook bekend als karabakh) is een zeer oud ras, uit bronnen blijkt dat het rond 400 na Chr. al bestond in het Karabakh gebergte, populair als rijpaard. Het ras heeft sterke banden met de [[Akhal-Teke]], die in de buurt gefokt werd. Een van de heersers van het gebied ‘’(1763-1806)’’ zou op een gegeven moment een kudde hebben gehad van zo’n 3000 tot 4000 paarden, waarvan het grootste deel Karabachs waren, echter een oorlog heeft de aantallen sterk verminderd. In de 18e eeuw werd het ras plotseling weer heel gewild en werden er veel paarden geëxporteerd naar andere landen in Azië en Europa. Tegenwoordig zouden er geen pure Karabachs meer zijn, omdat er [[Perzen|Perzisch]], [[Turkoman|Turkmeens]] en [[Arabier|Arabisch]] bloed in gekruist is. De Karabach heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van de Don.

== Exterieur ==
----
De Karabach wordt soms een pony genoemd vanwege zijn grootte (hij heeft een schofthoogte van ongeveer 1.42 tot 1.50 m), maar qua bouw lijkt het op een paard. Hij heeft een smal hoofd een prominente schoft en een sterke nek en achterhand, de benen zijn lang en smal gebouwd, maar toch ook erg sterk. De paarden komen voornamelijk voor in de kleuren goudkleurig, isabel of vos, vaak met een metallic glans, karakteristiek voor rassen uit die regio.

== Karakter ==
----
Karabachs zijn rustig, willig en dapper, bovendien zijn zoals elk echt bergras verstandig, sterk, vast ter been en hebben ze een goed gevoel voor richting. Ze worden gefokt op snelheid, wendbaarheid en stabiliteit.

== Gebruik ==
----
Karabachs zijn zeer goede renpaarden, zo brak in 2004 een Karabach verschillende records (1000 m in 1 min. en 9 sec. en 1600 m in 1 min. en 52 sec.), toch worden ze nog meer gebruikt voor de spellen ‘’chavgan’’ (een plaatselijke variant op polo) en ‘’surpanakh’’ (basketbal te paard). Verder worden ze gebruikt als rijpaarden en pakpaarden.

== Foto's ==
----
Geen Foto’s

==Bronnen, referenties en/of voetnoten==
----
<references />
Viv Foster, The complete guide to horsebreeds, London: Bounty Books, 2005, p. 142
David Burn (vertaling: Joost Zwart), snel zoek© natuurgids Paarden & Pony’s, Rijswijk: Elmar B.V., 1999, p. 43
Onbekend, De Karabakh Pony, onbekend, http://www.bmstables.nl/rassen/karabakh.htm (geraadpleegd op 21 oktober 2008)
Onbekend, Karabach, 2008, http://horseypedia.horsus.nl/Karabach (geraadpleegd op 21 oktober 2008)
Onbekend, onbekend, 2006, http://www.petpig.com/horse/Karabakh.aspx (geraadpleegd op 21 oktober 2008)

[[categorie:paardenras]]
[[categorie:Karabach]]

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Artikel Karabach

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-08 14:33

Ik stuur even een pbtje naar JoSav om te kijken of zij er naar kan kijken, zij weet erg veel van de 'Oosterse' paardenrasssen.

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Artikel Karabach

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-08 17:12

Prima artikel, al heb ik een paar opmerkingen.
Ik vind je stukje over de geschiedenis van het ras wat onduidelijk.

De Karabach (ook wel Karabagh of Karabakh) komt van oorsprong uit de regio Nagorno Karabach in Azerbeidzjan tussen de rivieren Kura en Araks. Het is een gebied dat al eeuwen te maken heeft met allerhande grensconflicten (o.a. met Armenië) voor het grootste deel ontstaan na de val van het kaganaat in de negentiende eeuw. Net als veel andere rassen uit de Kaukasus en Centraal-Azië (zoals de Akhal-Teke en Iomud) heeft de Karabach veel geleden onder oorlogen en grensconflicten, vooral in de twintigste eeuw. De conflicten met Armenië in de jaren negentig zijn het ras bijna fataal geworden.

Op dit moment valt de regio waar de Karabach vandaan komt, Nagoro Karabach, voor het grootste deel onder Armeense invloed waardoor de belangrijkste stoeterijen hun werkzaamheden hebben moeten verplaatsen naar verder landinwaarts aangezien het ras nog altijd voornamelijk in Azerbeidzjan wordt gefokt.

Karabach betekent "zwarte tuin". (Zie ook Karakum, waar de Akhal-Teke vandaan komt, wat 'zwart zand' betekent).

Andere schrijfwijzen voor het ras zijn: Karabakhskaya (Russisch), Qarabağ en Gharabagh.

Het ras is ontstaan in de Kaukasus en is met name beïnvloed door de Akhal-Teke, de Turkoman, de Arabier, de Asil uit Khuzestan en andere Perzische paarden. De Karabach op zijn beurt heeft weer bijgedragen aan de verbetering van andere rassen uit de regio, waaronder de Anadolu, Chernomor, Deliboz, Orlov Rostopchin en (met name) het Don paard. Mogelijk heeft hij ook invloed gehad op de ontwikkeling van de Azerbeidzjaan. De genoemde rassen zijn op hun beurt ook weer beïnvloed door de rassen waaruit de Karabach is ontstaan.

De Karabach leeft van oorsprong in een subtropisch, bergachtig gebied met temperaturen die variëren van ruim -20 tot zelfs +40 in de zomer. Zoals veel rassen uit deze streek worden ze traditioneel in taboenes gehouden, zogenaamde halfwilde kuddes.

Ze vertonen veel uiterlijke overeenkomsten met de Arabier, hoewel voor de kenner de Perzische en Turkmeense invloeden duidelijk zichtbaar zijn. De Karabach is vrij klein en heeft droog beenwerk. De grootte is met name vanwege het gebruiksdoel: bergpaarden zijn doorgaans kleiner dan steppepaarden, hoewel de Karabach wel net zo fijn is gebouwd als een steppepaard. Het hoofd is fijn gevormd met een recht profiel en grote, uitdrukkingsvolle ogen. De hals staat onder een vrij scherpe hoek op de hoge schoft, hoewel minder prominent als bij de Akhal-Teke. Qua lengte vormt de Karabach duidelijk een tussenweg tussen de Arabier en de Turkoman. De beharing is dun. Gemiddelde schofthoogte voor hengsten is 150, voor merries 146. Lengte is doorgaans wat korter dan de schofthoogte (merries zijn uiteraard relatief langer dan hengsten).
Het ras beschikt over een groot uithoudingsvermogen en is daarom zeer geschikt voor endurance. Ze hebben een prettig, trouw karakter.

Wat je misschien ook zou kunnen noemen is dat het ras ernstig bedreigd wordt door het veelvuldig kruisen met Arabieren. Dit gebeurt veel met rassen uit deze regio. Het precieze aantal volbloed Karabachs is daarom onduidelijk. Gezamenlijk met de Deliboz (Dilbaz) wordt het totale aantal raszuivere Karabachs op minder dan 1000 geschat.

De 'heerser' die je bedoelt... is dat een uit het kaganaat? Ibrahim-Khalil Khan? Dit is nogal subjectief, heb je daar ook een bron voor? (En nee, ik bedoel dan niet de wikipedia). Lachen

De belangrijkste stoeterij is in Agdam, maar deze is in de jaren negentig hard getroffen door het grensconflict met Armenië. Veel paarden vonden hierbij de dood. Overgebleven paarden zijn onder andere verplaatst naar Baku. Een stoeterij in Baku is oa Gunay: http://www.gunayequestrian.com/ Dit jaar is er voor het eerst (weer) een kampioenschap/keuring gehouden voor de Karabach. Dit is dus een teken dat er nog hoop is voor behoud van het ras.

De meest voorkomende kleur is vos of bruin, maar ook schimmel komt voor. Vaak hebben ze idd een goudglans, maar deze komt echt niet vaker voor dan bij andere rassen uit de regio die zijn beïnvloed door de Akhal-Teke en Turkoman.

Interessante artikels waar je zeker wat aan hebt: (een aantal is in het Russisch en komt rechtstreeks uit Azerbeidzjan, mocht je hulp willen of interesse hebben in wat er staat maar kun je het niet lezen, PB me dan). Enkele links werken misschien niet helemaal, dan moet je op de doorverwezen site zoeken.

http://www.iwpr.net/?s=f&o=161324&p=crs ... 10_compact
Artikel over de teruglopende aantallen.

Website over paarden uit Azerbeidzjan:
http://www.geocities.com/horse_azerbaijan/
Mamedov verdiept zich specifiek in de Deliboz en Karabach.

Dat was het wel zo'n beetje van mijn kant. Bloos

TE5

Berichten: 4362
Geregistreerd: 12-02-08

Re: Artikel Karabach

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-10-08 18:01

OMG, je reactie is gewoon langer dan mijn hele tekst Clown

Ik heb me niet heel erg verdiept in de geschiedenis en conflicten van dat gebied,
omdat ik van mening was dat het het artikel niet veel interessanter zou maken
(ik dacht dat het immers niets met het ras zelf te maken had).
Misschien had ik dat wel moeten doen,
dan was ik er achter gekomen dat het er zeker mee te maken heeft Clown

Het gebeuren over de heerser:
Citaat:
Been found in the mountains of Azerbaidzhan since the 5th century. Karabakh has close links to Akhal-Teke, bred in Turkmenistan, Central Asia and the Turkoman Horse bred in Iran. Some historians believe that in ancient times these horses were of the same strain and had significant influence in developing of the Arabian breed. Some historical sources mention that during Arab invasion of Azerbaijan in 8th-9th centuries tens of thousands of horses with golden-chestnut coloring, which is characteristic colors for Karabakhs, were taken by the conquerors. The breed got its ultimate shapes and characteristics in 18th-19th centuries during Karabakh khanate. There is some evidence that Karabakh ruler Ibrahim-Khalil khan (1763-1806) possessed a horse herd numbering 3,000-4,000, mostly of Karabakh breed. From 19th century this horse breed became increasingly popular in Europe. Thus, in one of the first massive sales in 1823, an English company purchased 60 pure Karabakh mares from Mehdi-Kulu khan, the last ruler of the Karabakh khanate. Karabakh numbers were initially hurt in 1826 during Russo-Iranian war, but the breed remained intact.

Ik ben daar niet al te ver op in gegaan verder..
Deels omdat ik er niet al te veel informatie over had,
maar het leek me toch interessant er bij te zetten Lachen

Citaat:
Wat je misschien ook zou kunnen noemen is dat het ras ernstig bedreigd wordt door het veelvuldig kruisen met Arabieren. Dit gebeurt veel met rassen uit deze regio. Het precieze aantal volbloed Karabachs is daarom onduidelijk. Gezamenlijk met de Deliboz (Dilbaz) wordt het totale aantal raszuivere Karabachs op minder dan 1000 geschat.

Ik heb hier geloof ik een of twee zinnen aan gewijd,
in ieder geval duidelijk niet genoeg om het onder de aandacht te brengen..
Misschien moet ik dat nog iets uitgebreider doen..

Ik geloof dat ik in het stuk geschiedenis wat dingen te weinig aandacht heb gegeven in een poging het overzichtelijk te houden,
misschien juist het tegenovergestelde bereikt Vork
Dat ga ik dus nog maar eens overdoen met die nieuwe info van jou en de sites,
kan jij Russisch dan?
In dat geval ben ik wel benieuwd waar die artikelen over gaan Lachen

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Artikel Karabach

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-08 18:59

Tja, ik sta erom bekend nogal veel door te kleppen over Oosterse paarden... Clown

Het was mij niet duidelijk, omdat je in je zin suggereerde dat het ras op dit moment bedreigd wordt door kruisen met Turkomans, Arabieren en Perzische paarden, wat alleen opgaat voor de Arabier aangezien veel Perzische paarden en Turkomans juist zelf door kruisen bedreigd worden, net als de Karabach.

Ook vond ik dat je de Deliboz/Dilbaz ook moest noemen omdat deze dus veelal naast de Karabach bestaat, uit dezelfde regio komt, en net zo goed dreigt uit te sterven door dezelfde problemen. Ze worden meestal in 1 adem genoemd.

Dat van de geschiedenis van het gebied kan ik me voorstellen. Ik ben zelf historicus en heb me daarnaast gespecialiseerd in Oriëntaalse paarden dus weet inmiddels dat de oorlogen en conflicten van bepaalde paardengebieden gewoon onlosmakelijk verbonden zijn met het voortbestaan van bepaalde rassen. De situatie van de Karabach is vergelijkbaar met die van veel andere Oriëntaalse paarden: wat oorlogen, raszuiverheid en voortbestaan betreft. Is best verontrustend, tenminste voor mij, aangezien ik zo'n passie heb voor oosterse schoonheden. Lachen

Sommige artikelen zijn van de site zerkalo.az, een nieuwssite/ site met artikelen, o.a. over nieuws in Azerbeidzjan waar dus ook artikelen over de situatie van de paarden te vinden zijn. Kan ze helaas zo snel niet vinden via de zoekmachine.

Een artikel is van horseworld.ru over de Karabach.
Er wordt veel geschreven wat hier al is gezegd, o.a. ook door jou (schofthoogte, rasstandaard enz). Maar ook wat leuke weetjes zoals dat de gouden kleur van de Karabach "sarylyar" genoemd wordt en nog enkele andere specificaties over kleur die exclusief voor de Karabach zijn. Er wordt gezegd dat zwart en schimmel zeer zeldzaam zijn en ze voornamelijk een rood goud zijn (vos met goudglans) en bruin, vaak ook met goudglans. Daarnaast wordt er een kleur "naryndzh" (ken het woord niet) genoemd. Wat ze hiermee bedoelen is me niet helemaal duidelijk, mogelijk valk, maar er wordt gezegd dat het tussen creme en bruin inzit, dus ik denk idd valk. Deze kleur is ook erg zeldzaam maar wel erg geliefd vanwege de goudglans. Dit zal een erfenis zijn van de Akhal-Teke.

De rest gaat voornamelijk over de werkwijze met taboenes en hoe de raszuiverheid traditioneel werd aangegeven. Vervolgens wordt er ingegaan op de relatie met Turkmeense paarden en een discussie (met verwijzing) over dat de Akhal-Teke ouder is dan de Arabier, wat dat precies met de Karabach te maken heeft is me niet helemaal duidelijk, behalve dat ze willen duidelijk maken dat de invloed van de Akhal-Teke op de Karabach veel groter is dan de invloed van de Arabier op de Karabach. En dat fokkers de voorkeur gaven aan Turkomans (verzamelnaam van o.a. Akhal-Teke) boven Arabieren. Daarbij wordt ook genoemd dat in veel zogenaamd 'Arabische' hengsten in feite hoogstwaarschijnlijk een groot deel Turkmeens bloed was terug te vinden, met name vanuit Perzië en de meeste Arabieren uit de regio (o.a. Kuweit en Irak worden genoemd) kwalitatief minder werden gevonden dan de Karabachs en de Turkomans en men dus nauwelijks 'echte' (koheilan) Arabieren gebruikte. (dit is dus niet iets wat ik beweer, voor ik Arabier fanaten achter me aan krijg)

Pas vanaf 1949 werden Arabieren gebruikt, en er wordt een beetje schemerig gedaan over of dat wel een goed iets is of niet, waarschijnlijk als referentie naar de huidige situatie waarbij er nauwelijks nog raszuivere Karabachs zijn en er vooral Arabo-Karabachs rondlopen. Dit even als samenvatting van dat artikel. Lachen Overigens is mijn Russisch verre van fantastisch, maar ik geloof dat ik het meeste wel goed begrepen heb (het kleurengedeelte was vooral wat verwarrend).


Andere artikelen zijn in het Engels, en helaas doen de andere links het niet (of gaan over het andere ras, dat is dus niet van toepassing op jouw stuk).

Zie, is alweer zo'n lap tekst. Bloos

TE5

Berichten: 4362
Geregistreerd: 12-02-08

Re: Artikel Karabach

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-08 11:10

Haha, ik geloof dat je wel een paar uur achter elkaar over deze rassen zou kunnen praten Tong uitsteken
Nou, ik ben in ieder geval benieuwd wat je er van vind als ik mn nieuwe stuk heb geschreven Knipoog
(al kan t fv duren voor ik weer tijd heb)

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Artikel Karabach

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-08 16:34

Voor ik het vergeet: in Duitsland wordt er (beperkt aangezien er een exportverbod is in Azerbeidzjan) met Karabachs gefokt: http://www.karabagh.de/ Zij zullen je ook heel waarschijnlijk wel aan foto's willen helpen omdat ze ook op zoek zijn naar eigenaars van karabachs in Nederland dus een beetje promotie via de wiki zullen ze vast op prijs stellen. Dit omdat er in het verleden mogelijk Karabachs vanuit de Sovjet-Unie in Nederland zijn terechtgekomen (dit weet ik omdat het ook met o.a. Akhal-Tekes is gebeurd, vooral in de jaren 80).

http://www.gestuet-lindenhof.ch/ Op de Akhal-Teke stoeterij Gestüt Lindenhof in Zwitserland hebben ze ook enkele Karabachs. Lachen

TE5

Berichten: 4362
Geregistreerd: 12-02-08

Re: Artikel Karabach

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-08 20:42

O, fijn!
Ik zat ook al een beetje met het probleem van de foto's.. Clown
Of beter gezegd: ik had er gewoon geen xD

savanjola
Berichten: 26
Geregistreerd: 20-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-15 22:46

heel oud topic!!! maar wil toch effe reageren. Weet niet ofiemandt leest maar Ik heb 20 jaar lang een Karabagh gehad, helaas in laten slapen. Toevallig kwam ik dit oude topic tegen. Wat leuk! Geweldig ras!!!!!!! Helaas zo onbekend hier, en ook bijna niet meer aan te komen.
Afbeelding