Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly, Hanmar
Biggers schreef:De boekweit is familie van de tweezaadlobbige plantenfamilie. Over het algemeen zijn dait gewoon kruiden, maar hetkankunnen ook struiken, bomenenof lianen zijn. Deze plantenfamilie komt wereldwijd voor.
De boekweit wordt het meestgemaaktverbouwd in Polen en ook wel in Frankrijk. Oorspronkelijk komt de boekweit uit het Verre Oosten.
Deze plant leeft maar een jaar, een eenjarige plant. Het heeft een holle, rechtopgstaande, die zich een paar keer vertakt,rode stengel die ook kan vertakken. Je kunt de bladeren herkennendoordataan het blad dat dein devorm van een driehoekis, en ook wel als een hartje voorkomt.Ook heeft de boekweit een wortelstelsel. Het wordt omvat met een sterk vertakkende penwortel.
Vroeg in het voorjaar begint de bloeialweer. De bloei kan heel even duren, soms 6 weken, maar kan ook lang duren: 25 tot 30 dagen. De bloemen bevatten veel nectar wanneer ze in de bloei zijn. Op gronden waar niet veel voedsel te vinden is,kunnen ze een hoogte bereiken van 50cm. Deze plant kent ook vruchten. Nog vóór de bloei stopt, zijn er al goede en rijpe vruchtjes.
De zaden van de vruchten zijn eetbaar. Wanneer ze rijp genoeg zijn, kunnenlaten ze makkelijk loslaten. De zaden zitten aandedunne steeltjes vast aan de plant. De zaden hebben een meel- en eiwitrijke inhoud.Deze kun je heel goed vergelijken met die van een klaver.Op veengronden groeide vroeger de Staphorster bruinzwarte boekweit.. Op zandgronden kon je deze plant ook vinden. Als ze op de zandgronden groeiden, heette het de Brabantse grijze boekweit.
Natuurlijk zijn er nu nog planten. Maar die produceren minder nectar dan de vroegere rassen.
De vorm vanhetzaaden isook ergapart: ze lijken heel erg op beukennootjes. Maar beukennootjes zijntochin verhouding groter dan de zaden van de boekweit.
Van de zaden van de plant kun je meel maken. In dat meel zit veel fosfor, magnesium en kalium is. Deze stoffen zijn zeer voedzaam en zijn goed te verteren.Buiten het eten van de meel, zijn ze ook bezig metOok worden de zaden gebruikt in de geneeskunde. Daarvoor worden speciaal van deze planten geteelt.Je kunt veel doen met het meel. Als je het met granen zou mengen, kon je de basis maken van pannenkoeken.. Bij de droge gebieden van China en aan de grens van Tibet, Mantsjoerije en Mongolië. Bij een onderzoek waren ze erachter gekomen, met behulp van stuifmeel, dat de Boekweit eerder in Nederland was, dan ze dachten.
[Komt nog een deel, waarom het voor paarden giftig is]
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Boekweit