New Forest

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Caira
Berichten: 26072
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

New Forest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-07 09:14

De New Forest pony is een sterk gebouwde pony. Hij hoort in het rechthoekstype te staan, dat wil zeggen: wanneer je de pony van de zijkant bekijkt vormen de lijnen langs de boeg, rug, billen en de bodem een rechthoek. Het beenwerk is stevig en mag niet te teer (lees: fijn) zijn. Het hoofd is niet te groot, met pony-uitstraling, een breed voorhoofd en vriendelijke ogen. De hals is rond, over het algemeen iets beknopt (lees: kort), maar hij mag niet te zwaar zijn. Een New Forest pony is sober en zou in staat moeten zijn het hele jaar door buiten te blijven. Uiteraard kun je een pony die daaraan niet gewend is, niet in de winter dag en nacht buiten laten lopen. In het ras wordt een onderscheid gemaakt in twee types, al moet men dat type niet letterlijk nemen. Volwassen pony's met een stokmaat onder 1.37 m vallen in de kleine maat, pony's van 1.37 tot en met 1.48 m vallen in de grote maat.

Het karakter van de Forester is gelijkmatig, zachtaardig en vriendelijk. In principe zijn de pony's van dit ras rustig, maar wel werkwillig. Uitzonderingen komen natuurlijk overal voor en men dient er ook rekening mee te houden dat opfok en opvoeding een rol kunnen spelen in de karaktereigenschappen en het gedrag van de pony.
In de sport maakt de New Forest pony het meest furore als springpony. In de nationale top lopen vele Foresters mee en tevens maken elk jaar wel een of meer pony's deel uit van het team dat Nederland vertegenwoordigd op het Europese kampioenschap voor ponyruiters, het hoogst haalbare in de ponysport. In 1998 waren liefst vier van de vijf EK-pony's New Foresters. Ook in de dressuur, de samengestelde wedstrijdsport en het aangespannen werk komen de Foresters tot goede resultaten. Maar de New Forester is niet alleen geschikt voor de topsport. Juist ook jonge en minder ervaren ruiters en menners kunnen veel plezier beleven aan pony's van dit ras. Het vriendelijke en gelijkmatige karakter maakt ze uitermate geschikt als familiepony.



Typeverschillen:

De Nederlandse New Forest pony is veel luxer en rijtypischer dan zijn Engelse stamouders. Hoewel de gebruikskwaliteiten als rij- een aangespannen pony veel aandacht krijgen, worden het behoud van het type en karakter ook belangrijk bevonden. Ook is het belangrijk dat de New Forest Pony een vriendelijke en gelijkmatige karakter heeft.



Selectie van de dieren voor de fokkerij:

Het stamboek organiseert elk jaar diverse keuringen. Het keuringsseizoen vangt eigenlijk al aan in november, als de jonge, niet eerder goedgekeurde hengsten moeten worden gepresenteerd op de Voorkeuring Hengsten. In februari wordt de selectie voor de potentiƫle dekhengsten voortgezet tijdens de Centrale Hengstenkeuring. Op deze dag worden ook bijna alle reeds goedgekeurde hengsten van het stamboek aan jury en publiek getoond. Met hengsten kan verder niet meegedaan worden aan keuringen aan de hand. Overigens geldt dat niet voor veulens: hengstveulens zijn welkom op de Regionale Keuringen. De Regionale Keuringen worden gehouden in juni en juli. Jaarlijks worden - verdeeld over het hele land - zes regionale keuringen gehouden. Een pony mag jaarlijks aan slechts 1 regionale keuring deelnemen. Voor eigenaren geldt deze beperking niet. Er bestaan ook geen regels voor de keuring waaraan men moet deelnemen, men kan zelf de keuze voor de keuringsplaats bepalen. Een regionale keuring bestaat uit twee gedeeltes: de premiekeuringen en de gebruiksrubrieken.
De pony's worden naar verdeeld in rubrieken, afhankelijk van geslacht, leeftijd, maat, evt. vergezeld van een veulen en behaald predikaat. New Forest pony's jonger dan drie jaar dienen te zijn ingeschreven in het veulenboek, voor oudere Foresters geldt dat ze moeten zijn opgenomen in het stamboek (Stb., Rn., Imp.). Voor pony's geregistreerd in het wedstrijdregister bestaat een aparte stamboek.




Predikaten

De pony's worden per rubriek geplaatst op kwaliteitsvolgorde en krijgen een premie. Een oranje lint betekent een eerste premie en tevens een uitnodiging voor de Centrale Merriekeuring, die wordt gezien als de nationale kampioensstrijd van het stamboek en in het laatste weekend van juli wordt gehouden. Na de eerste premie volgen de tweede (rood lint) en soms derde (wit) premies.
Driejarige of oudere 1e premie-merries en ruinen kunnen tijdens de Centrale Merriekeuring het predikaat ster krijgen. Zij voldoen dan aan hoge eisen qua exterieur, beweging en type. Voorheen kregen de pony's ook werkelijk een sterretje in de rechter halsvlakte gebrand. Met ingang van het jaar 2000 zal dit niet meer gebeuren. Een ster-pony krijgt definitief een eerste premie toegewezen. Zodoende worden zij op de keuringen niet meer geprimeerd, maar geplaatst op kwaliteitsvolgorde en door de jury al dan niet uitgenodigd voor deelname aan de Centrale Merriekeuring.
Voor merries bestaat tevens het predikaat kroon, waarbij behalve de eigen kwaliteit (minimaal stermerrie), een NF-veulen en de eigen prestatie-aanleg worden beoordeeld. De kroonproef kan zowel onder het zadel of aangespannen afgelegd worden. De proef bestaat uit vrijspring- en, een rij/menproef, springen onder de man (geldt niet voor aangespannen pony's) en een hindernissentraject.
De regionale keuring wordt altijd besloten met de kampioenskeuring, waarbij onder meer een veulen-, jeugd en algemeen kampioen worden aangewezen. Voor de kampioenskeuring komen de kopnummers van alle rubrieken in aanmerking.
Tijdens de Centrale Merriekeuringen worden de pony's allemaal geplaatst en niet meer geprimeerd. Dit is de enige keuring waar de predikaten kroon en ster worden toegewezen. Ook hier wordt de dag weer afgesloten met de kampioenskeuring.




Verrichtingen

In het gebruik worden de pony's tijdens de regionale keuringen beoordeeld in de rubrieken Bestgaande rijpony, Fokmerrie onder het zadel, Enkelspan of Dubbelspan. Er bestaan geen beperkende regels voor de klassering of leeftijd van de berijder of koetsier, al is goede vaardigheid in het rijden dan wel mennen gewenst. De jury plaatst de pony's op kwaliteitsvolgorde en bepaalt wie naar de Centrale Merriekeuring mogen.

externe bron: www.newforeststamboek.nl

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 78525
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: New Forest

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-07 22:05

Hmm, lees dit nu pas, vandaar mijn late reactie. Bloos Je bronvermelding klopt niet (het is http://www.newforestpony.nl/), en er zijn tegenwoordig nog maar 4 regionale keuringen, regio zuid had er in het verleden 3, maar Sevenum en Serooskerke zijn geschrapt.