Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
Magrathea schreef:... eens, maar dat is wel heel offtopic
Om toch even op de OP terug te komen: ik denk zelf niet dat diervriendelijk vlees bestaat. Je neemt namelijk altijd een leven, met als enige reden dat je het vlees goed vindt smaken. Er is namelijk a meermaals bewezen dat het mogelijk is om je voedingsstoffen elders te halen. Waarom dan per se een dier doden?
Lillith24 schreef:Nee sorry dat argument gaat echt niet op. Nature fallacy at its best. Omdat iets "natuurlijk" is, is het niet per se goed of gezond. Niet inenten is ook "natuurlijk". Elke medische ingreep is in feite "onnatuurlijk". Mensen die vlees eten omdat dat "de natuur" is zouden moeten stoppen met medische ingrepen en inentingen. Dat is echt "de natuur" namelijk.
Citaat:EN vegetariërs moeten dan stoppen met B12 supplementen en dan worden er aardig wat heel ziek. Maar daar kunnen ze dan wel weer gewoon een stukje vlees voor nemen
janderegelaa schreef:EN vegetariërs moeten dan stoppen met B12 supplementen en dan worden er aardig wat heel ziek. Maar daar kunnen ze dan wel weer gewoon een stukje vlees voor nemen
fransje23 schreef:Als het rendabeler was om soja hier te telen ipv bijvoorbeeld aardappelen werd dat gedaan.
Citaat:Janneke2 schreef:...laat ik dit nu te simpel vinden. Als gezegd: wij als rijke landen dumpen er onze overschotten. Daardoor kunnen heel erg veel boeren hun hoofd niet boven water houden.
Al is er idd een klein deel dat hun oogst tegen een minimumprijs aan een tussenhandelaar kan verkopen.
Uitzonderingen: Max Havelaar, oikokredit - dat soort lui.
Ja , wij dumpen overschotten en hebben ook nog importheffingen op producten die in de EU ook geteeld worden allemaal om de locale markt te beschermen. Maar we kunnen in Europa niet alles telen, denk aan koffie , bananen etc. Zaak is te zorgen voor een eerlijke prijs en een echt vrij markt.
xBontfire schreef:Interessant topic, ik lees even mee.
Ik vraag me ook altijd wel af tot in hoever de dieren van het vlees dat ik hier koop in de supermarkt het slecht heeft gehad? Ik heb er wel eens stukjes documentaires van gekeken maar dat is dan vaak gemaakt door iemand die heel erg anti vlees is (de echte veganisten zeg maar als ik het even zo mag zeggen, wil niemand hiermee voor de schenen schoppen iedereen moet doen wat hij/zij zelf wil ) en dat vind ik dan een heel erg vertekend beeld geven. Natuurlijk geven die alleen maar redenen op waardoor je zou stoppen met het eten ervan.
Zo heb ik bijvoorbeeld een keer in zo'n documentaire gezien, dat ze de pootjes van stieren kalfjes meteen vast zouden binden als ze geboren zijn. Want dan ontwikkelen de spieren zich niet goed en blijft het vlees lekker mals, zijn dit soort dingen waar? Gebeurt dat echt?
Lillith24 schreef:Nee sorry dat argument gaat echt niet op. Nature fallacy at its best. Omdat iets "natuurlijk" is, is het niet per se goed of gezond. Niet inenten is ook "natuurlijk". Elke medische ingreep is in feite "onnatuurlijk". Mensen die vlees eten omdat dat "de natuur" is zouden moeten stoppen met medische ingrepen en inentingen. Dat is echt "de natuur" namelijk.
Janneke2 schreef:....het is soms lastig debatteren in dit topic.
Zoals de boer waar mijn paard staat regelmatig zegt:"...als je niet eens weet wat het is, hoe kun je er dan een mening over hebben...?"
Het B12 supplement dat ik af en toe slik is volstrekt vegetarisch. Over het ""natuurlijke"" gehalte van een supplement valt te debatteren - maar in de natuur komt er erg veel B12 voor buiten vlees.
poes schreef:Ik heb 15 jaar geleden wel van dichtbij gezien hoe varkens en melkkoeien gehouden werden. Geen idee of dat nog representatief is.
Varkensboeren! Worden er nog tanden/staartjes geknipt? Wordt er nog gecastreerd?
Ben eigenlijk wel oprecht benieuwd. Eigenlijk zou je het als vleeseter gewoon ook moeten weten en een keer zien, én je er goed bij voelen.
8nnemiek schreef:En daarnaast nemen planten ook B12 op uit dierlijke mest en zou je via die planten ook aan je B12 moeten kunnen komen, maar daarvoor moeten groentes dus wel bemest worden met dierlijke mest van gezonde dieren zoals dat vroeger in de natuur ook gebeurde.
Kinke schreef:maar dat is dus niet zo ChiVet, het percentage 'doodliggers' is bij scharrelvarkens toch echt hoger.
Het is niet zo dat natuurlijk gedrag automatisch betekent dat alles lief, leuk en schattig is.
fransje23 schreef:Dat je ook zonder vlees en met een zorgvuldig samengesteld dieet kunt leven zal ik niet ontkennen maar het is niet de normale uitgangssituatie.
Citaat:Janneke2 schreef:....het is soms lastig debatteren in dit topic.
Zoals de boer waar mijn paard staat regelmatig zegt:"...als je niet eens weet wat het is, hoe kun je er dan een mening over hebben...?"
Het B12 supplement dat ik af en toe slik is volstrekt vegetarisch. Over het ""natuurlijke"" gehalte van een supplement valt te debatteren - maar in de natuur komt er erg veel B12 voor buiten vlees.
Maar als een dieet volledig is zou je geen supplementen nodig hebben!
Mizora schreef:Het aantal doodliggers is inderdaad iets lager in de natuur, maar het aantal biggen in de natuur is ook veel lager. Daarnaast wordt er door de westerse consument gevraagd naar mager varkensvlees, daardoor worden zijn ook de biggen minder vet en daardoor kwetsbaarder.
Op het moment is de biggensterfte zo'n 13.5% tot spenen (en daarna nog zo'n 3% tot slachtleeftijd). De meest gebruikelijke oorzaken zijn doodliggen, infecties, doodbijten en zwakke biggen (te laag geboortegewicht).
Zeker zwakke biggen zorgt bij bedrijven met veel uitval voor een groot deel van de uitval. Dat kan aan allerlei dingen liggen, zoals obstipathie bij de zeug, te lage temperatuur in het biggennest (afgestelde temperatuur is niet altijd de werkelijke temperatuur), verkeerde bloedlijn, verkeerde voeding van de zeug, niet of niet juist bijvoeren van de biggen.
Om je een indicatie te geven: bij honden is 1 pup verliezen bij een nest van 8 pups iets dat als normaal gezien wordt door fokkers, vervelend maar dat is de natuur. Ook dat is 12.5%. Maar doordat het bij varkens nu eenmaal om heel veel dieren gaat, gaat het dus ook om heel veel biggen die het dan niet overleven.
Edit: hier kan je er meer over lezen:
http://www.varkensloket.be/Portals/63/D ... .10.12.pdf
poes schreef:Ik heb 15 jaar geleden wel van dichtbij gezien hoe varkens en melkkoeien gehouden werden. Geen idee of dat nog representatief is.
Varkensboeren! Worden er nog tanden/staartjes geknipt? Wordt er nog gecastreerd?
Ben eigenlijk wel oprecht benieuwd. Eigenlijk zou je het als vleeseter gewoon ook moeten weten en een keer zien, én je er goed bij voelen.