Je eigen brood bakken.

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Set_Elkol
Berichten: 14863
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 11:47

Er hoort ook gewoon normaal brood ook geen ei inderdaad.

En wat 8nnemiek zegt, lekker nat houden dat deeg, dat maakt het brood echt lekkerder en langer goed.

Ik ben nu een apart (gist)brood aan het bakken, is een soort zoet brood met melk en honing en havermout (En boter en ei)
Het ruikt al zooo lekker

https://www.twiggstudios.com/2019/09/mi ... -oat-loaf/

Afbeelding
Laatst bijgewerkt door Set_Elkol op 16-04-20 11:51, in het totaal 1 keer bewerkt

8nnemiek

Berichten: 43509
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 11:48

Dat ziet er goed uit Set_Elkol!

Hier staan de zachte broodjes te rijzen :9
Afbeelding

Nickeltje

Berichten: 28269
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:05

oohh, ik krijg hier honger van! Zachte broodjes maak ik niet vaak. Zien er prachtig uit!

MoniqueT

Berichten: 8852
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:13

Ik bak ook bijna dagelijks brood. Mixen (ik ben wel lui, gebruik meestal de mixen van Koopmans) in de Kitchenaid kneden, rijzen in de stoomoven, uitrollen, vormen, weer in de stoomoven voor de tweede rijs en dan de afbakken. Ideaal. Ik ga dit topic eens nalezen voor wat meer creatieve inspiratie :-) Het probleem is op dit moment dat ik gewoon niet aan gist kan komen.

Willl65
Berichten: 2197
Geregistreerd: 27-01-14

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:21

Afbeelding
Mijn brood blijft maar 2 dagen goed. Ik maak het van meel en voeg alles zelf toe. Ik zal het morgen eens proberen door deeg natter te houden.
Ik zier heerlijke broden langs komen, mooi hoor

8nnemiek

Berichten: 43509
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:27

Monique, bij ons heeft de Welkoop nog gist, daar zou je eens kunnen proberen.

MoniqueT

Berichten: 8852
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:29

Ik woon in Spanje, geen Welkoop hier ... maar toch bedankt :-)

Dorien66

Berichten: 1661
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:30

8nnemiek schreef:
Monique, bij ons heeft de Welkoop nog gist, daar zou je eens kunnen proberen.

Monique woont in Spanje... :D

Edit: tegelijk _O-

8nnemiek

Berichten: 43509
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:41

O ja, helemaal niet aan gedacht :')
Dan wordt dat lastig, even langs de Welkoop haha
Laatst bijgewerkt door 8nnemiek op 16-04-20 12:42, in het totaal 1 keer bewerkt

olga

Berichten: 1762
Geregistreerd: 28-08-01
Woonplaats: Nederweert

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:41

Leuk topic! En wat komen er een smakelijke foto's voorbij!

Ik bak regelmatig brood, wordt gekneed door machine en rijst in de stoomoven. Maar het zakt bij mij altijd in! Iemand hier die daar een verklaring voor heeft?

8nnemiek

Berichten: 43509
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:45

Oew, inzakken kan veel oorzaken hebben.. Een recept dat niet klopt, zout vergeten bv, of teveel gist.. te lang gerezen.. niet goed gekneed (te lang of te kort), het verkeerde meel..
Heb je meerdere recepten geprobeerd?

olga

Berichten: 1762
Geregistreerd: 28-08-01
Woonplaats: Nederweert

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:48

8nnemiek schreef:
Oew, inzakken kan veel oorzaken hebben.. Een recept dat niet klopt, zout vergeten bv, of teveel gist.. te lang gerezen.. niet goed gekneed (te lang of te kort), het verkeerde meel..
Heb je meerdere recepten geprobeerd?


Ja heel veel geprobeerd. Heb het meesterlijk brood boek en de brood Bijbel. En blijf het proberen. Maar zelfs zachte broodjes wil niet lukken :o . Misschien is het gewoon niet voor mij weggelegd ;) .

Set_Elkol
Berichten: 14863
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 12:53

Gebeurt het voor of tijdens het bakken?
Te warm rijzen kan ook een probleem zijn, misschien eens op een andere manier rijzen (in een afgedekte kom)
of het kan aan je oven liggen.

8nnemiek

Berichten: 43509
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:02

In welke machine doe je kneden?
En inderdaad misschien een idee om eens een oventhermometer te kopen, dan weet je of je oven de goede temperatuur aangeeft. Is het een inbouwoven of zo'n kleine vrijstaande? Die laatste geven heel vaak te veel aan. Mijn kleine combi-oven moet ik altijd 25 graden hoger zetten.

Dorien66

Berichten: 1661
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:31

Afbeelding
Net uit de machine :9

Dorien66

Berichten: 1661
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:33

Wat is nou volgens jullie het meest inspirerende boek of de meest inspirerende website over brood bakken?

olga

Berichten: 1762
Geregistreerd: 28-08-01
Woonplaats: Nederweert

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:36

Ik kneed met een knedder van de Lidl. Ik heb een ingebouwde oven. Vaak rijst hij in de oven wel, maar als ik hem dan overzet naar de andere oven zakt het in. Al rijzen sommige dingen helemaal niet. Ik zal het eens met een thermometer erbij bekijken en ik zal ook eens buiten de oven laten rijzen.

Dorien66

Berichten: 1661
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:38

olga schreef:
Ik kneed met een knedder van de Lidl. Ik heb een ingebouwde oven. Vaak rijst hij in de oven wel, maar als ik hem dan overzet naar de andere oven zakt het in. Al rijzen sommige dingen helemaal niet. Ik zal het eens met een thermometer erbij bekijken en ik zal ook eens buiten de oven laten rijzen.

Zou het dan niet de ‘schok’ kunnen zijn van het overzetten naar de andere oven?

8nnemiek

Berichten: 43509
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:39

Hoe warm heb je de oven staan tijdens het rijzen? Een langzame rijs is beter dan een snelle rijs, ik zou niet hoger dan 30 graden gaan, en zodra het deeg verdubbeld is in volume kan het in de oven.

Dorien, mijn favoriete website is die van Levine, en ook haar boeken kan ik echt aanraden!

Sicayes

Berichten: 3541
Geregistreerd: 08-07-13
Woonplaats: Naaldwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:41

Dorien66 schreef:
Wat is nou volgens jullie het meest inspirerende boek of de meest inspirerende website over brood bakken?


Ik hoor goede verhalen over de boeken van Paul Hollywood.

Ik word ook best gelukkig van deze insta:
https://instagram.com/_flour_water_salt ... 9e6e0ljz9t

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:48

Jullie gaan hard!!!

Ik krijg de neiging om nu, na ruim 1,5 jaar, weer eens zelf brood te maken. Ik heb echter echt hele kleine oven. Denken jullie dat het zou kunnen?
https://www.bol.com/nl/p/primo-mini-ove ... 0473/?s2a=

En ik heb altijd gewerkt met kant en klaar mixen van de welkoop.
En hoe kan je kijken of je gist nog leeft? Want ik heb nog gist maar dat is ook al zeker 1,5 jaar oud.

olga

Berichten: 1762
Geregistreerd: 28-08-01
Woonplaats: Nederweert

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:49

8nnemiek schreef:
Hoe warm heb je de oven staan tijdens het rijzen? Een langzame rijs is beter dan een snelle rijs, ik zou niet hoger dan 30 graden gaan, en zodra het deeg verdubbeld is in volume kan het in de oven.


De oven staat op 35, lager kan niet. Ik ga het gewoon buiten de oven proberen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 13:54

Dorien66 schreef:
Wat is nou volgens jullie het meest inspirerende boek of de meest inspirerende website over brood bakken?



Meesterlijk Brood is een geweldig boek over hoe je brood bakt. :j eigenlijk alles lukt wel.

8nnemiek

Berichten: 43509
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 14:00

chamion schreef:
Ik krijg de neiging om nu, na ruim 1,5 jaar, weer eens zelf brood te maken. Ik heb echter echt hele kleine oven. Denken jullie dat het zou kunnen?
https://www.bol.com/nl/p/primo-mini-ove ... 0473/?s2a=

En ik heb altijd gewerkt met kant en klaar mixen van de welkoop.
En hoe kan je kijken of je gist nog leeft? Want ik heb nog gist maar dat is ook al zeker 1,5 jaar oud.

Het nadeel van die oventjes is dat ze erg variëren in temperatuur.. de ene kant is warmer dan de andere, zodra het element uit gaat zakt de temperatuur snel.. De beste manier om in zo'n oven brood te bakken is denk ik in een ovenvaste pan/kom/schaal. Als je ergens een gietijzeren pannetje hebt staan dan kun je die pan in de oven zetten en mee laten voorverwarmen, het brooddeeg laat je in een andere kom met bakpapier rijzen, en daarna doe je het brooddeeg samen met het bakpapier in de hete pan in de oven. Dan is de temperatuur veel gelijkmatiger verdeeld en heb je meer kans dat je echt een mooi brood krijgt.
Het ronde brood in een van mijn eerdere foto's heb ik ook op die manier gemaakt.

Heeft je gist in de koelkast gestaan of op kamertemperatuur? Zijn het die kleine, dichte zakjes of een groot pak dat al open is geweest?

Set_Elkol
Berichten: 14863
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-20 14:14

Ik zou inderdaad gewoon op een warme plek in huis laten rijzen :D ik zet ze nu gewoon in de zon met folie over de kom.

Mijn brioche loaf is ook gelukt.
Zaterdag ga ik proberen brioche hamburgerbroodjes te maken maar dan met desem.

Afbeelding