Ik had gister weer twee broden gebakken. Had mijn oven alleen kennelijk op hete lucht gezet ipv gewoon boven/onderwarmte, maar gelukkig zijn ze alsnog heel goed gelukt met iets krokantere korst.
Mijn broodje van vanochtend. Nu onderweg naar het werk met lekker vers brood
Een normale dit keer. Deeg mixen, nacht op het aanrecht laten en dan afbakken. Hij had nog wat langer gemogen, al heb ik hem al 10 minuten langer in de oven gehad dan wat het recept zei. Ik denk dat ik mijn oven en pan niet lang genoeg laat voorverwarmen. Maar desondanks is die erg lekker.
BeFunny
Berichten: 10675
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor
Geplaatst: 26-01-24 09:35
Ik verwarm op 250 graden voor met zuurdesem en echt een uur. Dan brood in de pan of op de pizzasteen 10 min gewoon op 250. Dan 10min op 230 en dan nog 30min op 200 en dan zijn ze iig wel altijd goed gebakken.
Ik doe zuurdesem ook een half uur voorverwarmen op 250 graden (heb extra snel voorverwarmen op mn oven) en dan 20 minuten op 250 graden met deksel erop en dan 20 minuten zonder deksel op 230.
Je brood heeft een mooie ovenspring, maar hij mag zeker een stuk warmer en langer afbakken!
Zo grappig om te lezen dat iedereen het allemaal toch weer een beetje anders doet. Afgelopen zondag het brood dat over was in plakken gesneden, belegd en in de vriezer gemikt. Ik merk dat ik desembrood nog lekker vind als het diepgevroren is geweest, alleen de korst is natuurlijk minder knapperig.
Ik heb al 6 mislukte zuurdesem broden gehad, dus dat deze is gelukt maakt me erg gelukkig hij was ook tussen de middag nog erg lekker.
Hoe bewaren jullie de broden? Ze worden bij mij erg snel droog.
Ik zal dit recept van het weekend nog eens maken en dat wat meer geduld opbrengen voor het voorverwarmen en desnoods de oven wat hoger zetten. Het was echt super makkelijk en kost een stuk minder tijd dan zuurdesem.
BeFunny
Berichten: 10675
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor
Geplaatst: 26-01-24 19:10
Ik gebruik deze hersluitbare zakjes.
Ik vries het brood ook in en de avond voor ik het wil gaan eten haal ik het voor ik naar bed ga uit de vriezer.
Ceetje_bokt
Berichten: 5179
Geregistreerd: 01-05-07
Geplaatst: 26-01-24 19:16
Ik bak op zaterdag een brood en bewaar m in een stoffen broodzak (bij de Lidl gekocht) voor de zondag dan blijft de korst knapperig, maar buitenste snijvlak droogt wel iets uit. En wat er dan nog overblijft beleg ik en gooi het in porties in de diepvries. ‘s morgens eruit en tegen de tijd dat ik wil eten is het ontdooid.
Ceetje_bokt
Berichten: 5179
Geregistreerd: 01-05-07
Geplaatst: 27-01-24 11:45
Mijn roggebrood heeft een bijzonder luchtbellenpatroon. Het blijft een fascinerend proces
axel_1997
Berichten: 1792
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn
Geplaatst: 01-02-24 12:05
Mijn nieuwste zuurdesembrood! Met rozemarijn, oregano en olijfolie. En extra lang gerezen.
Vergeten te delen (oeps) maar vorige week had ik appelflappen gemaakt. Smaakte veeeeels te lekker
Ceetje_bokt
Berichten: 5179
Geregistreerd: 01-05-07
Geplaatst: 03-02-24 20:37
Lekkere appelflap en mooie patronen! Gisteren vijf kilo T65 bij vrienden opgehaald, hadden ze voor me meegenomen uit Frankrijk. Kan ik weer even vooruit.
Ik heb mijn zuurdesem avontuur aan de wilgen gehangen. De starter van Broodgodin bleef meuren, wat ik er ook mee deed. Ik heb een lekker recept voor een lekker brood, dus daar ga ik me maar even mee bezig houden. Wie weet doe ik ooit een nieuwe poging, maar ik vind het zonde om keer op keer zoveel tijd en bloem ergens in de stoppen, wat ik vervolgens weer in de prullenbak mik omdat het niet goed is.
Ceetje_bokt
Berichten: 5179
Geregistreerd: 01-05-07
Geplaatst: 04-02-24 20:18
Wat jammer dat jouw starter niet wil lukken, volkomen begrijpelijk dat je ermee stopt. Ik had gisteren nog een brood gebakken van de Broodgodinmix en ben blij dat het op is. Om te beginnen zeker een aanrader (nou ja, niet voor iedereen dus prugelpiet ) maar gelukkig kan ik het nu wel zelf.
ElfBeau_067
Berichten: 2002
Geregistreerd: 03-11-22
Geplaatst: 04-02-24 22:32
Ceetje_bokt schreef:
Lekkere appelflap en mooie patronen! Gisteren vijf kilo T65 bij vrienden opgehaald, hadden ze voor me meegenomen uit Frankrijk. Kan ik weer even vooruit.