Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
speurneusc schreef:dit vind ik op een weckpagina:
In Europa wordt er echter al jaren volop geweckt (dus aan een temperatuur van 100°C) en vallen er geen slachtoffers. Hoe kan dat dan? Waarom vallen weckers hier niet met bosjes na het eten van hun geweckt voedsel? Stel, er zitten misschien botulismesporen in je voedsel. En die ontkiemen in anaerobe omstandigheden (zuurstofloze omgeving, zoals bv. een weckpot die vacuüm is) tot toxineproducerende vegetatieve vormen. Dit betekent dat je weckpot op dat moment in status verhoogd is naar “dodelijk”.
En dan komt er een belangrijke MAAR… het gif is temperatuurgevoelig en wordt bij minimaal 85°C op vijf minuten tijd geneutraliseerd.
DUS… zelfs wanneer het botulinegif zich zou hebben ontwikkeld in een geweckte pot kan je de inhoud nog nuttigen zonder er dood aan te gaan door het voedsel vijf minuten te laten doorkoken. Op die manier komt de temperatuur boven de 85°C uit en worden de toxines geneutraliseerd.
Nu is dat allemaal eenvoudig toe te passen op sauzen, stoofpotjes, enz. Die moet je sowieso nog opwarmen. Maar wat doe je dan met bv. boontjes die je graag koud als bijgerecht bij een BBQ wil eten? Moet je die dan eerst nog gaan verhitten en terug laten afkoelen om ze daarna met een gerust hart te kunnen nuttigen?
Op zich wel… maar er bestaat een achterpoortje… Het botulinegif kan niet ontwikkelen in een zure omgeving bij een pH lager dan 4,6. Dus wanneer je groenten gaat wecken waarvan je ze mogelijkerwijs koud, recht uit de pot, wil opeten, voeg dan 1 koffielepel (of 2 theelepels voor de Nederlandse lezers) azijn toe (op een pot van 1L). Je zal dit niet smaken, maar de inhoud van je pot is wél veilig voor consumptie. Boontjes, aardappeltjes, bietjes, enz. kan je dan gewoon koud verwerken. Vandaar ook dat zoetzuur ingemaakte groenten geen problemen geven. En ook geweckte fruitgerechten, zoals bv. appelmoes, vallen buiten het probleemgebied door hun gehalte aan fruitzuren.
Dus… alhoewel botulisme een stille killer is (wegens volledig geur- en smaakloos!), is het een perfect beheersbaar gevaar.
Zoals bij veel dingen geldt ook hier: “Wanneer je de regels volgt, is er géén probleem.”
pmarena schreef:Kan je dan bloem los in een pot vacuum zuigen ja....? Zuig je de bloem dan niet mee uit je pot...? Hoe moet ik me dat voorstellen...? Klinkt wel interessant
Ik ben nog op zoek naar de beste manier om verse geitenmelk iets langer houdbaar te maken zonder teveel aan kwaliteit in te boeten en zonder afhankelijk te zijn van een vriezer.
pmarena schreef:Het is maar net welk risico je bereid bent te nemen
In dit geval wil ik het risico op problemen zo laag mogelijk houden. Dan blijven er nog zat mogelijkheden over.
Iets onnozels zoals het cannen van melk is het niet waard om je gezondheid (en die van je familie) voor op het spel te zetten vind ik
Er is een verdenking dat het niet veilig is. Er is geen bewijs dat botulisme sporen wèl eruit "gecant" kunnen worden.
Nou prima, dan neem ik het risico liever niet. De kwaliteit van de melk zal er sowieso niet van opknappen.
Alternatief is poedermelk, daar ga ik naar kijken