Detroit: een bezoek aan a-typisch Amerika

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Szan

Berichten: 6647
Geregistreerd: 29-03-08

Detroit: een bezoek aan a-typisch Amerika

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-04-14 11:06

Eigenlijk wilde ik dit als post in het USA-topic zetten, maar gaandeweg merkte ik dat mijn post zo lang werd en zoveel foto's bevatte, dat ik het een eigen topic waard vond.

Een korte introductie: voor mijn studie ben ik ruim een week naar Detroit geweest. Een stad die jullie vast wel kennen uit de nieuwsberichten, van televisie of van Hardcore Pawn (waar ik niet geweest ben ;) ). Omdat de stad zo uniek is in haar krimp (zeker binnen de context van de VS), vind ik dat de stad een eigen topic verdient. Ik hoop dat ik jullie een uniek beeld van de stad kan geven.

Veel mensen in mijn omgeving denken bij Detroit aan ruïnes, een failliete stad, ingestorte woningen, African-Americans, weggetrokken auto-industrie en criminaliteit. Veel voordelen, bijna allemaal negatief.

Ik ben naar Detroit geweest voor mijn studie en heb ook heel veel mensen gesproken, waaronder oprichter van het kunstproject bij Heidelberg (Tyree Guyton), drie professoren (met allen een totaal andere visie op de stad), auteur George Galster van het boek Driving Detroit, 'activisten' van de Boggs Centre (inclusief activiste Grace Lee Boggs zelf), enkele journalisten (o.a. John Gallagher, auteur van Reimagining Detroit) en nog wat verschillende mensen, waaronder Drew Filler, die midden in de puinhopen een huis kocht, het opknapte en vertelde over zijn ervaringen van leven in deze stad en de consequenties van het bijdragen aan een betere buurt.

In één post en een hand vol foto's kan ik de stad nooit genoeg toelichten, maar hier komt een goede poging :)

Afbeelding
1: Eight Mile road
Allereerst is de vraag: wat is de stad precies? Allereerst is er de stad Detroit en de greater metropolitan area. De stad bestaat uit een downtown (centrum), waar aardig wat leven is. Daaromheen is midtown, waar de laaggeschoolde arbeiders woonden. Dit midtown is het gedeelte van Detroit wat veel in het nieuws naar voren komt. Dit is het gedeelte waar het grootste verval van buurten is.

De greater metropolitan area bestaat uit rijke, goed onderhouden suburbs. Als mensen over Detroit spreken, gaat dat dan ook vrijwel altijd over de stad en niet de metropolitan area.

De stad Detroit wordt aan de noordzijde afscheiden van de Greater Metropolitan Area of Detroit door de Eight Mile Road, waar Eminem ook over zingt. Die grens is heel sterk zichtbaar. Ten zuiden van deze highway bevindt zich dus de stad Detroit, die vooral bestaat uit ingestorte woningen, verlaten buurten en afgebrande panden. Ten noorden van deze highway (nog geen minuut rijden) kom je in de suburbs. Deze voldoen bijna aan het stereotiepe beeld: grote huizen, brede en goed onderhouden groenstroken, welgestelde blanke inwoners. Een wereld van verschil, gescheiden door één highway.

Afbeelding
2: Downtown Detroit
De binnenstad ziet er ongeveer zo uit. Veel panden zijn verlaten, maar het verval is relatief klein. Overal is zichtbaar dat de stad is ingericht op auto's die er nu niet meer zijn: dit verlaten parkeerterrein is daar een voorbeeld van. Er zijn nog steeds bijzonder weinig voetgangers op straat, en blanke mensen zijn er al helemaal amper te bekennen.

Afbeelding
Afbeelding
3/4: Verval in midtown Detroit
Zomaar een greep van de foto's die iedereen verwacht. Foto's van woningen die ooit zoveel prestige uitstraalden, verschrompeld tot niets. In Toronto (waar ik ook ben geweest tijdens deze reis) zouden deze huizen tussen de 2 en de 3 miljoen dollar waard zijn. Hier staan ze te koop voor 500 tot 800 dollar. Ik had hier honderden foto's van kunnen maken, ook van huizen die in veel erbarmelijkere staat zijn, maar heb daar bewust niet voor gekozen. Uit gesprekken met bewoners en organisaties in de stad, merkten we dat mensen zich beledigd voelen door 'ruin porn'. Immers, die zijn ook gewoon huizen van mensen.

Afbeelding
5: Michigan Central Station
Om meteen verder te gaan met de stereotiepen, hier een indruk van het verlaten Michigan Central Station. O.a. Floortje Dessing bezocht dit in haar reisprogramma. Het is een icoon van de stad. Het is nog onbekend wat er met de vele verlaten fabrieken en panden gaat gebeuren, maar de kans is groot dat het Michigan Central Station als monument bewaard zal blijven. Hoe en wanneer, dat is nog veel te ver vooruit lopen op de bestaande zaken.

De vraag is ook in hoeverre dit gebouw werkelijk de miserie van de stad representeert. Toen de auto werd geïntroduceerd aan de wereld, werd het openbaar vervoer in de stad al bijna helemaal opgeheven. Het station verloor toen dan ook al heel veel aan betekenis. Toen de auto-industrie wegtrok en de stad jaren later failliet ging, stond dit gebouw dus al jaren te verloederen. Wel schrijnend is dat dit wel illustreert hoe arm de stad is: er is geen geld om het op te knappen of te laten afbreken. Hetzelfde geldt voor alle gebouwen in de stad.

De laatste grote ruïne in deze fotoreeks:

Afbeelding
Afbeelding
6/7: Overblijfselen van de Packard Plant (autofabriek)
Unieke kans om hier naar binnen te mogen! Het mocht ook uitsluitend onder begeleiding van beveiliging, omdat alles na 50 jaar verloedering nog steeds breekbaar is. De dag nadat wij er geweest waren, is er ook weer een verdieping naar beneden gestort. De fabriek staat leeg sinds het vertrek van de auto-industrie, zo'n tientallen jaren geleden. Uniek is dat dit pand recent is opgekocht door een ontwikkelaar (een Pakistaan meen ik me te herinneren). Wat hij ermee gaat doen is nog niet duidelijk en zal ook nog wel lang duren.

Afbeelding
8: Racial wall
De VS staan bekend om het grote belang dat ze aan geld hechten. Deze muur is een wrange illustratie daarvan. Deze racial wall scheidt een voormalige arbeidersbuurt met arme, laaggeschoolde zwarte mensen van een buurt met meer welgestelde, blanke mensen. Om te voorkomen dat de woningwaarde van de blanke mensen zou dalen, werd deze muur tussen beide buurten gezet. Zolang er geen zwarten meer in de witte wijk zouden komen, bleven de blanken verzekerd van een hoge woningwaarde.

Maar er is hoop in de stad:

Afbeelding
Afbeelding
9/10: Heidelberg Project en oprichter Tyree Guyton
Dit kunstproject probeert mensen in Detroit te verbinden, om betekenis te geven aan ontwikkelingen in de stad en om aandacht te vragen voor problematiek daar. Guyton is de kunstenaar die dit heeft opgericht, en hij reisde recent nog door Europa om wat met zijn kunst te doen.

Afbeelding
11: Heidelberg Project II
Dit huis staat in het Heidelberg Project, en naast een eerder kunstwerk. Eerder stond naast dit huis (op de plek waar ik de foto neem) dit huis namelijk, als onderdeel van de kunstgallerij: http://superradnow.files.wordpress.com/ ... ect_00.jpg. Dit huis is onlangs echter in brand gestoken, en meer dan een deel van de fundering staat er niet meer. De hevigheid van de brand is op bovenstaande foto niet zo duidelijk, maar straatnaambordjes ernaast zijn ook helemaal verschroeid. Het zwartgeblakerde gedeelte van deze foto komt dus van de hevige brand die in het (inmiddels verdwenen) huis ervoor woedde.

Afbeelding
12: Skyline Detroit vanaf Belle Isle, met General Motors Headquarters
De stad heeft ook zo haar mooie kanten :D Vanaf deze kant ziet downtown Detroit er heel normaal uit. Ware het niet dat er in het centrum amper banen zijn (en de banen die daar zijn, zijn alleen voor hoger opgeleiden die in de suburbs wonen, en dus niet voor de doorsnee Detroiter in de directe omgeving). En ware het niet dat de vanzelfsprekende dingen er ook amper zijn: kledingwinkels zijn er amper (misschien 2 of 3), supermarkten zijn op één hand te tellen en verkopen geen vers eten), en ga maar door.

Afbeelding
13: Eastern market
Voor dat gebrek aan vers eten is een oplossing: steeds meer zie je urban farming opkomen in de stad. Dat is vooral gericht op voedselvoorziening van mensen uit de directe omgeving, maar voedsel dat overblijft wordt veelal verkocht op de eastern market. Voor weinig geld kunnen Detroiters zo toch nog aan hun groenten en fruit komen. Nadeel: voor de echt armen uit midtown en de vervallen delen van de stad, is de Eastern Market te ver weg. Zij kunnen daar simpelweg niet komen door een gebrek aan openbaar vervoer en het gebrek aan geld voor een auto.

Afbeelding
14: Sfeerplaatje van het Fisher building in downtown Detroit
Was ooit belangrijk voor de auto-industrie, nu omgebouwd tot museum met wat detailhandel.

Afbeelding
15: The Fist
Dit beeld heeft voor iedereen uit de stad een andere betekenis. Voor nu betekent het voor veel Detroiters dat 'de stad terug zal slaan', dat de stad terug zal komen en zal herrijzen. Een vuistslag naar het kapitalisme, de mensen die naar de suburban areas trokken en alle bedrijven en overheden die hen in de steek lieten.

Het is een heel verhaal geworden :) Maar de stad heeft mij ontzettend aangegrepen. Ik wil er zo snel mogelijk weer terug naartoe, al kan ik niemand echt duidelijk maken waarom. Misschien is het de passie waarmee iedereen over zijn stad praat? Er zijn twee soorten mensen die nog in de stad wonen: welgestelde mensen die zich verantwoordelijk voelen voor de stad en zich daarom er heel erg voor inzetten. De andere groep zijn de arme, ongeschoolde (veelal African-Americans) die in het ingestorte midtown wonen. Zij hebben de mogelijkheden gewoon niet om weg te trekken, en zijn daarom noodgedwongen nog in de stad en hebben door hun geschiedenis op die plek ook een heel bijzondere band met de stad.

Wel heel pijnlijk is het schrille contrast tussen de hoop die mensen hebben, maar het weinige resultaat wat ervan zichtbaar is. Zoals veel mensen zeiden: als ergens een natuurramp is, volgt meteen geldhulp van andere landen of staten. In Detroit is ook een ramp gebeurd, maar op een andere schaal, in een breder tijdverloop en door ander toedoen - maar moet zo'n stad dan ook niet geholpen worden?

Vragen stellen mag gerust! Ik weet niet alles, maar heb me zo intensief moeten verdiepen en inlezen in deze stad dat ik misschien niet alle antwoorden heb, maar wel een eind kom :)

Selka
Berichten: 8460
Geregistreerd: 15-10-09

Re: Detroit: een bezoek aan a-typisch Amerika

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:13

1 woord WOW! Wat een reportage (mag ik het wel noemen vind ik). Wat ontzettend mooi/interessant dat je dit op Bokt wil delen.

Door jouw foto's en schrijven weet ik zeker dat ik deze stad op korte termijn ook wil bezoeken. Wat heb je veel gezien en veel mensen gesproken!

Wat ga je doen met vergaarde info?

Silly1972

Berichten: 14777
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:13

Mooi verslag! Zonde van zo'n mooie stad.

Keet

Berichten: 31096
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Re: Detroit: een bezoek aan a-typisch Amerika

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:17

Wat een contrast zeg. Mooie reportage en boeiende informatie.
Ken alleen het vliegveld van een overstap afgelopen zomer.

MacavityL

Berichten: 3995
Geregistreerd: 10-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:20

Wauw - wat een gaaf verslag en ook met zoveel passie geschreven!

Inderdaad een wereld van verschil, en dat binnen één stad.

Je zegt dat er twee groepen zijn, een daarvan zijn de welgestelde mensen die zich verantwoordelijk voelen voor de stad; zijn er ook mensen die graag de scheiding willen behouden? Die zich bedreigd voelen door het arme gedeelte? Hoe veilig is het 'rijke' gedeelte? Kan me ook voorstellen dat daar criminaliteit is omdat er wat te halen valt? Hoe is het betreft politie/toezicht in het arme gedeelte? Laten ze het maar op hun beloop of proberen ze er meer aan te doen? Met wat voor projecten proberen ze de stad te herbouwen?

mylittlejoy

Berichten: 3291
Geregistreerd: 23-09-05
Woonplaats: Zoetermeer

Re: Detroit: een bezoek aan a-typisch Amerika

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:23

Wow, geen idee dat het er zo aan toe ging in Detroit. En vooral dat het verval zo groot is. Erg bijzonder.

Mooi geschreven en vastgelegd trouwens!

Rije
Hoofd Bezwaarcommissie

Berichten: 27971
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Niet meer in Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:26

Wat ontzettend indrukwekkend. Onbegrijpelijk hoe een stad zo kan vervallen tot bijna niets.

We hebben het er thuis wel 's over dat we het graag met eigen ogen zouden zien, en naar ik begrijp gaan er zelfs vakantiereizen naar Detroit om te kunnen 'genieten' van het verval. Bizar natuurlijk. En buiten het gevaar van instortende gebouwen heb je ook nog 's de criminaliteit waar je rekening mee moet houden als toerist lijkt me.

Maar heel erg bedankt dat je je bevindingen in een eigen topic hebt gezet, anders had ik het nooit gevonden!

Appelflapje

Berichten: 9578
Geregistreerd: 22-12-05
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:30

Wat een mooi verslag is dit zeg. Heb de aflevering van 3 Op Reis ook gezien, maar dit topic doet er weinig voor onder! Heel informatief en prachtige sfeervolle foto's, heb het met veel plezier gelezen/bekeken. Bedankt dat je dit op deze manier met ons deelt!

Lusitano

Berichten: 2895
Geregistreerd: 13-09-02
Woonplaats: Wormerveer

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:30

Mooie reportage over een interessante stad met tegenstrijdigheden waarvan we ons best doen te ontkennen dat ze bestaan.
Erg leuk om te lezen!

Kaka

Berichten: 4814
Geregistreerd: 17-10-06
Woonplaats: Camping 4, 2e straat rechts

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:32

Prachtig verslag met mooie, tekenende foto's! Wordt er vanuit de gemeente iets gedaan om de leefomstandigheden van armen te verbeteren of is de stad daar ook te arm voor?

xSwanHeart

Berichten: 4422
Geregistreerd: 03-01-08
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:35

Mooi verslag heb je gemaakt zeg! Heel interessant om te zien hoe het daar is. Ook ik had geen idee dat de stad daar zo in verval raakte.
Lijkt me een heel boeiende stad om eens te bezoeken.

Jolliegirl

Berichten: 32968
Geregistreerd: 18-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:35

Wat mooi!

Leuk om te zien waar mijn vriend gezeten heeft toen hij in amerika was.
Hij heeft een weekje in detroit bij een vriend gelogeerd.

Mooie reportage! Zal het aan hem ook laten zien vanavond! :D

Victory-Boy

Berichten: 2417
Geregistreerd: 08-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:38

Mooi verslag!

Het vervallen gedeelte van Detroit is precies zoals ik het ken. De suburbs ken ik niet goed. Het enige mooie van Detroit (toen ik er was) vond ik eigenlijk Belle Isle, maar nu zie ik ook andere mooie plekken. :)
Heb er zelfs een tijdje aan gedacht om een huis in Detroit te kopen, maar toch maar van af gezien. :+

Szan

Berichten: 6647
Geregistreerd: 29-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-04-14 11:39

Bedankt voor alle reacties, ik ga er een beetje van blozen! Mooi om te zien dat mensen dit allemaal ook echt lezen. Ik hoop hiermee het eenzijdige beeld van de stad wat te nuanceren, alhoewel de media ook gelukkig steeds meer aandacht heeft voor de positieve ontwikkelingen.

Het meest bizarre is dat alles wat vanzelfsprekend is in een stad, dat daar niet is.

Spitsuur en files? Bestaan niet meer, want er zijn toch amper banen in de binnenstad.
Winkels? Op een hand te tellen.
Afval dat wordt opgehaald door de gemeente? Zo af en toe, wanneer er even wat geld voor is.
Vroeger waren alle vierbaanswegen tjokvol, nu rijden er bijna geen auto's meer.

Selka schreef:
Wat ga je doen met vergaarde info?

Voorlopig alleen een paper voor mijn studie schrijven.
En mooi om te horen dat je erheen wilt! Het is denk ik wel een heel pittige stad als je er zonder achtergrondinfo naartoe gaat. Ik raad je ook echt aan om de boeken die ik in de OP noemde (Driving Detroit en Reimaging Detroit) te lezen. Zijn fijn geschreven en geven je veel informatie.

MacavityL schreef:
Je zegt dat er twee groepen zijn, een daarvan zijn de welgestelde mensen die zich verantwoordelijk voelen voor de stad; zijn er ook mensen die graag de scheiding willen behouden? Die zich bedreigd voelen door het arme gedeelte? Hoe veilig is het 'rijke' gedeelte? Kan me ook voorstellen dat daar criminaliteit is omdat er wat te halen valt? Hoe is het betreft politie/toezicht in het arme gedeelte? Laten ze het maar op hun beloop of proberen ze er meer aan te doen? Met wat voor projecten proberen ze de stad te herbouwen?

Goeie vraag wel! De suburbs (dus grofweg de 'rijken') willen helemaal niets met de arme stad te maken hebben. Door administratieve grenzen hoeft dat ook helemaal niet, en dat vinden ze prima. Die scheiding komt hen dus heel goed uit. Anderzijds zitten de arme mensen uit de binnenstad ook absoluut niet op hulp die mensen te wachten.

Maar daar zit wel dynamiek in. Criminaliteit zie je langzaam richting de suburbs verplaatsen, waardoor je al nu een tweede vertrekgolf ziet. Eerst trokken rijke blanken van de binnenstad naar de suburbs, en nu van de suburbs naar 'outer suburbs' (een soort tweede ring). Maar het is daar wel vrij veilig. Je moet het zo zien: de regio daar is versnipperd in verschillende administratieve gebieden, die allemaal ook eigen politie hebben. Zo ook in de rijke suburbs.

Hoe de politie in de armere delen werkt: ze doen wel wat, maar weinig. Er zijn ook gewoon geen middelen voor. We kwamen een agente tegen die ons wat uitlegde, maar de auto waar ze in reed was wel tekenend: de spiegels waren met tape aan de auto geplakt, en er zaten gaten in de motorkap. Er is geen materiaal, geen mankracht, en het is dweilen met de kraan open op deze manier. Nog een voorbeeld: de brandweer heeft niet genoeg toegang tot bluswater. Bij brand rukken ze wel uit, maar een hele brand blussen is in de stad zelden mogelijk. In de suburbs is dat allemaal totaal niet aan de orde.

De projecten die nu uitgevoerd worden om de stad op te bouwen, zijn allemaal heel kleinschalig en vooral bottom-up (vanuit bewoners of activistengroeperingen) georganiseerd. Wat voorbeelden:
- Er is gewerkt aan de Detroit Future City Plan, een grootschalig breed toekomstplan voor de stad (maar dat blijft nu nog bij een plan);
- Urban farming wordt op veel plekken toegepast, omdat er toch genoeg open ruimte is. Zo voorzien mensen zichzelf en buren van vers voedsel, en kunnen ze elkaar ook dingen leren, zoals normale omgangsvormen, maar ook simpele zaken als gezond koken.
- Er is iets meer bedrijvigheid in de binnenstad. Grootste investeerder daar is Dan Gilbert met zijn bedrijf Quicken Loans, maar vanuit Detroiters komt daar heel veel kritiek op. Zijn werknemers komen bijna allemaal uit de suburbs en brengen dus geen geld in het laatje voor de stad.
- De stad probeert bestaande panden om te bouwen tot kleine ruimten voor entrepreneurs. Ze mikken op jonge ondernemers die in de stad aan de slag willen.

Rije schreef:
We hebben het er thuis wel 's over dat we het graag met eigen ogen zouden zien, en naar ik begrijp gaan er zelfs vakantiereizen naar Detroit om te kunnen 'genieten' van het verval. Bizar natuurlijk. En buiten het gevaar van instortende gebouwen heb je ook nog 's de criminaliteit waar je rekening mee moet houden als toerist lijkt me.

Klopt helemaal. Wij zaten in een hotel in downtown, waar je prima rond kon lopen. Maar als de stad niet kent is alleen over straat lopen echt geen aanrader. Hoe vaak wij wel niet zijn aangesproken door zwervers, 'gewoon arme mensen', en weet ik veel wat nog meer. Er is niets geks gebeurd, maar je belandt hier vrij snel in problemen waar je in eerste instantie helemaal niets mee te maken had :j Toen wij bijvoorbeeld wegreden bij de Packard Plant, die verlaten fabriek, hoorde we geweerschoten achter ons en werden we ingehaald door een wegracende auto waarin de schutter zat. Dat zet je toch weer even aan het denken. Mensen hebben het niet zozeer op jou gemunt, maar de stad is zo verknipt dat je geen moeite hoeft te doen om problemen te krijgen.

Dat er georganiseerde reizen waren, wist ik niet eens. Ik kan me niet voorstellen dat mensen die moeite nemen. Na een middag vervallen huizen zien, ken je het ook wel. Bovendien zitten bewoners daar ook echt, echt, echt niet op te wachten. Ik voel me zelfs een beetje schuldig dat ik überhaupt wat 'ruin porn photos' heb gemaakt :)

Kaka schreef:
Wordt er vanuit de gemeente iets gedaan om de leefomstandigheden van armen te verbeteren of is de stad daar ook te arm voor?

Er wordt van alles achter de schermen geprobeerd, ja. Er is sinds kort een nieuwe burgemeester, en veel mensen die we spraken hebben daar goede verwachtingen van. Maar er is nu eenmaal geen geld, dus er kan ook bijna niets worden gedaan. De wil is er, de middelen (mensen, bedrijven, geld) niet.

Berdien

Berichten: 64515
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:41

Wat een schitterend verslag! Heel boeiend maar vooral ook heel schrijnend. Hoe kan het dat in een welgesteld, rijk land als Amerika zo'n stad volledig aan z'n lot over gelaten wordt? Mensen kunnen dus zelfs niet eens aan (goed, gezond) eten komen begrijp ik?

Bedankt dat je dit met ons wilde delen!

Shadow0

Berichten: 43501
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:41

Heel indrukwekkend en schitterende foto's! Dank voor het delen ervan :j

Szan

Berichten: 6647
Geregistreerd: 29-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-04-14 11:42

Jolliegirl schreef:
Leuk om te zien waar mijn vriend gezeten heeft toen hij in amerika was.
Hij heeft een weekje in detroit bij een vriend gelogeerd.

Mooie reportage! Zal het aan hem ook laten zien vanavond! :D

Leuk, ik ben benieuwd wat hij ervan vond! Misschien heeft hij het wel totaal anders ervaren hoor, dat zou zomaar kunnen. Hoe lang geleden was hij er? Want er is in korte tijd wel veel (zowel positief als negatief) veranderd.

Victory-Boy schreef:
Het vervallen gedeelte van Detroit is precies zoals ik het ken. De suburbs ken ik niet goed. Het enige mooie van Detroit (toen ik er was) vond ik eigenlijk Belle Isle, maar nu zie ik ook andere mooie plekken. :)
Heb er zelfs een tijdje aan gedacht om een huis in Detroit te kopen, maar toch maar van af gezien. :+

Van de suburbs heb ik ook geen goede foto's. Maar die zijn gewoon luxe, groot, groen, mooi, blank :+ Daar is ook al het werk, de voorzieningen, alles. Belle Isle is inderdaad prachtig.

Berdien schreef:
Wat een schitterend verslag! Heel boeiend maar vooral ook heel schrijnend. Hoe kan het dat in een welgesteld, rijk land als Amerika zo'n stad volledig aan z'n lot over gelaten wordt? Mensen kunnen dus zelfs niet eens aan (goed, gezond) eten komen begrijp ik?

In ieder geval heel moeilijk. Wij wilden fruit kopen, maar dat in downtown maar op heel weinig plekken gevonden. En hoe het komt, tja... zo'n bizarre samenloop van omstandigheden vooral. De professoren waren het er wel over eens dat de stad in ieder geval zo blijft als er niet iets aan het politieke systeem verandert van het land. Nu is de politiek te gefragmenteerd over allerlei stukjes land. De stad Detroit haalt de grootste inkomsten uit property taxes en income taxes (zoals overal in de VS). Maar ja, als er niemand in je stad woont en niemand werk heeft, dan vallen de income taxes al weg. De property taxes zijn ook nihil, want er staat bijna niets meer, even grofweg gezegd. Daarom helpt bedrijvigheid in de stad ook niet direct: als daar mensen geschoold werk gaan doen, komen ze uit de suburbs en betalen dus aan hun suburb income taxes. Merkt de stad weinig van, alleen een lichte stijging in de property taxes van het bedrijfspand. Er wordt dan ook heel veel gepleit voor meer regionale samenwerking, maar dat ziet de rest van de regio (en de staat en de federale overheid) totaal niet zitten: "welk belang hebben wij erbij dat die stad ons geld opslokt?".
Laatst bijgewerkt door Szan op 24-04-14 11:48, in het totaal 1 keer bewerkt

randalinpony
Berichten: 6935
Geregistreerd: 14-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:44

Mooi om te lezen en zien!

Selka
Berichten: 8460
Geregistreerd: 15-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:45

Maar hoe werkt dat dan met die scheiding? Is het zo dat je dus helemaal geen belastinginkomsten etc. hebt voor downtown Detroit?

En Urban farming, hoe steekt dit in elkaar? Gewoon openbare grond die hiervoor wordt ingezet? En hoe voorkom je dan dat mensen aan jouw "eten" komen?

Bedankt voor de tips mbt de boeken! Je verhaal over de geweerschoten etc. brengt mij dan wel weer aan het twijfelen. Vriend is niet zo'n held ;)

Jolliegirl

Berichten: 32968
Geregistreerd: 18-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:46

Even nadenken.. 2012 geloof ik.. *Heeel slecht dat ik dit niet meer weet :') )

Ja mei 2012 :)

Wij gaan in 2016 naar Amerika en dan doen we dezelfde route (Westkust) als die hij met zn vriend gedaan heeft.
Alleen zijn zij toen in Detroit begonnen omdat zijn vriend daar woonde, vanaf daar zijn ze na 1 week samen gaan reizen naar/langs de Westkust.

edit: Hij is op Detroit geland geloof ik, zijn vriend woonde in Ann Arbor.

Maar zal eens vragen of hij ook echt in Detroit is geweest om er rond te kijken.

Szan

Berichten: 6647
Geregistreerd: 29-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-04-14 11:53

Klinkt gaaf Jolliegirl :D Ik ben benieuwd wat jij er ook van vind dan, en hoe de stad er over een paar jaar uit ziet! Ik heb zelf weinig hoop dat het veel verbeterd is, maar wie weet.
Edit: Ann Arbor is inderdaad wel totaal anders dan Detroit. Ken de plaats verder ook niet, daarvoor ligt het veel te ver weg. Wij kwamen niet verder dan de suburbs rond Royal Oak etc.

Selka schreef:
Maar hoe werkt dat dan met die scheiding? Is het zo dat je dus helemaal geen belastinginkomsten etc. hebt voor downtown Detroit?

En Urban farming, hoe steekt dit in elkaar? Gewoon openbare grond die hiervoor wordt ingezet? En hoe voorkom je dan dat mensen aan jouw "eten" komen?

Bedankt voor de tips mbt de boeken! Je verhaal over de geweerschoten etc. brengt mij dan wel weer aan het twijfelen. Vriend is niet zo'n held ;)

Ik heb het toevallig net in mijn post hierboven toegelicht, maar je betaalt inkomstenbelasting aan de stad Detroit. Alleen is het probleem nu dat er heel weinig mensen in de stad wonen die werk hebben, dus zijn de opbrengsten hiervan heel, heel klein.

Urban farming gebeurt op allerlei schalen. Soms zijn dat mensen die het voor zichzelf en de buurt doen, soms op veel grotere schaal (buurtoverstijgend). Hoe groter de schaal, hoe vaker het gebeurt dat de grond die hiervoor gebruikt wordt ook echt in handen is van de organisatie van de farm. Op kleine schaal zie je heel vaak dat mensen lege lapjes grond naast hun woning 'erbij pakken'. Als de urban farm wat serieuzer wordt, worden ook daarna eigendomsrechten geregeld.

Tussen mensen onderling is veel respect, dus iedereen blijft gewoon van het eten af. Er wordt ook veel gedeeld, dus stelen heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin, want met goed overleg kun je toch wel wat overgebleven groenten krijgen van je buurtbewoners. Mensen proberen echt elkaar te helpen binnen zo'n urban farm.

sax89

Berichten: 4237
Geregistreerd: 02-01-05
Woonplaats: Bunschoten Spakenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 11:57

Heb het helemaal gelezen. Super interessant!!
Wat voor studie volg je, dat je in detroit terecht bent gekomen voor school?

Nadir

Berichten: 12720
Geregistreerd: 12-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 12:06

Wat een prachtig verslag heb je gemaakt! Leuk om eens foto's te zien van een totaal andere stad in de VS dan waar de meeste toeristen heen gaan. Wel triest om te zien dat er in zo'n rijk land zoveel armoede is. Het zou mooi zijn als de initiatieven die genomen worden op termijn ook echt iets gaan opleveren. :)

Szan

Berichten: 6647
Geregistreerd: 29-03-08

Re: Detroit: een bezoek aan a-typisch Amerika

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-04-14 12:29

Ik volg de master Urban Geography. We hebben ook Toronto bekeken, zodat we een stad met extreme groei en een stad met extreme krimp konden zien. Twee uitersten.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-14 12:29

Mooi verslag. Het zet Hardcore Pawn ook wel in perspectief vind ik.
Ik merk dat ik een en ander vooral heel schrijnend vind. Zoveel armoede en triestigheid in een land als Amerika...... en idd, dat mensen niet eens aan eten kunnen komen wat ze nódig hebben, dat vind ik wel heel schokkend.