Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
Bambi1995 schreef:amoj schreef:Heb je concrete vragen?
De filmpjes zijn inderdaad meestal uit buitenland, of jaren oud.
Ik las dat dieren worden vergast met CO2 en dat daar heel veel angst bij komt kijken. Dieren worden geslagen en geschopt. Biggen worden op de grond gesmeten. Dat soort dingen
Bambi1995 schreef:Ik las dat dieren worden vergast met CO2 en dat daar heel veel angst bij komt kijken. Dieren worden geslagen en geschopt. Biggen worden op de grond gesmeten. Dat soort dingen
Kinke schreef:Bambi1995 schreef:Ik las dat dieren worden vergast met CO2 en dat daar heel veel angst bij komt kijken. Dieren worden geslagen en geschopt. Biggen worden op de grond gesmeten. Dat soort dingen
Dat filmpje van die Belgische slachterij zeker?
Ik neem aan dat je zelf wel begrijpt dat dit geen normale situatie is?
Resistance schreef:Het grootste nadeel van de vleesindustrie is dat het zo'n enorme last voor milieu is.
Meer dan een kwart van de wereldwijde voedselproductie draagt bij aan de door mensen veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen, en 80% daarvan wordt veroorzaakt door de veehouderij. Daarbij is er 25 kilo voedsel nodig om één kilo vlees te produceren, en dat moet ergens groeien. 75% van alle landbouwopbrengst is veevoer. Laten we vooral niet beginnen over de hoeveelheid schoon water die de hele productie kost.
Helaas daalt de vleesproductie nog altijd niet, we gaan alleen maar meer vlees eten. Het probleem blijft groeien. Want een probleem, dat is het. Dat kan niet ontkend worden.
Ik wil niet de fanatieke veganist spelen die iedereen veroordeeld, maar wel adviseer ik iedereen die het nog niet doet: probeer je vleesconsumptie te minderen. Iedere dag vlees is niet nodig. Twee dagen minder vlees eten is al goed. Of probeer je consumptie zelfs te minderen tot 3 keer per week! Of twee keer! Daar wordt niemand minder van, en ik kan me ook geen excuus bedenken wat sterk genoeg is om al die nadelen te overschreiden.
Hier een artikel uit de correspondent wat het allemaal even op een rijtje zet:
https://decorrespondent.nl/4809/dit-bet ... 3-40bf8414
Denk er alsjeblieft over na. Neem het serieus. Denk aan volgende generaties die over 50 jaar ook nog een leefbare wereld nodig hebben.
Yunomi schreef:Resistance schreef:Het grootste nadeel van de vleesindustrie is dat het zo'n enorme last voor milieu is.
Meer dan een kwart van de wereldwijde voedselproductie draagt bij aan de door mensen veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen, en 80% daarvan wordt veroorzaakt door de veehouderij. Daarbij is er 25 kilo voedsel nodig om één kilo vlees te produceren, en dat moet ergens groeien. 75% van alle landbouwopbrengst is veevoer. Laten we vooral niet beginnen over de hoeveelheid schoon water die de hele productie kost.
Helaas daalt de vleesproductie nog altijd niet, we gaan alleen maar meer vlees eten. Het probleem blijft groeien. Want een probleem, dat is het. Dat kan niet ontkend worden.
Ik wil niet de fanatieke veganist spelen die iedereen veroordeeld, maar wel adviseer ik iedereen die het nog niet doet: probeer je vleesconsumptie te minderen. Iedere dag vlees is niet nodig. Twee dagen minder vlees eten is al goed. Of probeer je consumptie zelfs te minderen tot 3 keer per week! Of twee keer! Daar wordt niemand minder van, en ik kan me ook geen excuus bedenken wat sterk genoeg is om al die nadelen te overschreiden.
Hier een artikel uit de correspondent wat het allemaal even op een rijtje zet:
https://decorrespondent.nl/4809/dit-bet ... 3-40bf8414
Denk er alsjeblieft over na. Neem het serieus. Denk aan volgende generaties die over 50 jaar ook nog een leefbare wereld nodig hebben.
Het is logisch dat vleesconsumptie stijgt, en dat gaat het ook blijven doen want vlees is voedsel van de toekomst. Landen worden steeds welvarender en wat dat meebrengt is een stijgende vraag naar vlees. En wij als westerse wereld kunnen natuurlijk niet aankomen met 'wij eten al 120 gram vlees per dag, jullie moeten het maar bij 40 gram houden want dat is beter voor het milieu'.
Resistance schreef:Yunomi schreef:
Het is logisch dat vleesconsumptie stijgt, en dat gaat het ook blijven doen want vlees is voedsel van de toekomst. Landen worden steeds welvarender en wat dat meebrengt is een stijgende vraag naar vlees. En wij als westerse wereld kunnen natuurlijk niet aankomen met 'wij eten al 120 gram vlees per dag, jullie moeten het maar bij 40 gram houden want dat is beter voor het milieu'.
Wat een ongelofelijk loos argument. Wanneer de vleesproductie daalt is er automatisch meer ruimte voor mondiale landbouwproducten die goedkoper zijn dan vlees. Daarbij kunnen er veel meer mensen eten van die 25 kg landbouwproducten die gebruikt worden voor het produceren van 1 kg vlees, dan van dat vlees zelf.
Yunomi schreef:Resistance schreef:
Wat een ongelofelijk loos argument. Wanneer de vleesproductie daalt is er automatisch meer ruimte voor mondiale landbouwproducten die goedkoper zijn dan vlees. Daarbij kunnen er veel meer mensen eten van die 25 kg landbouwproducten die gebruikt worden voor het produceren van 1 kg vlees, dan van dat vlees zelf.
Geen loos argument, realiteit.
Niet dat ik er vrolijk van wordt, of vindt dat we daarom allemaal nog wel wat extra vlees kunnen eten, maar wel gewoon logisch redeneren. Met stijgende welvaart neemt vraag naar vlees toe, dat is nou eenmaal zo. En daar kunnen wij niet tegenop mindere helaas.
bettyvn schreef:(...)
de vleesindustrie stoot veel uit, ja, dit komt oa door veel kromme regels in NL
biologisch eten is beter voor het mileu, NEE absoluut niet
wil je voor het leven van het beestje echt een verschil maken?
https://www.koopeenvarken.nl/
ohja, beter leven keurmerk 1 ster is gewoon een nederlandse boer die het geld had om die keurmeester te laten komen, de wettelijke eisen in nederland voor je varkenshouderij licht erg hoog. als die beesten het echt slecht hebben door stress enzo, is jou vlees niet meer lekker.
ik studeer bedrijfkunde agribussiness aan de hogere agrarische school en word dus eigenlijk opgeleid voor de voedsel industrie, PB mag
Resistance schreef:Yunomi schreef:
Geen loos argument, realiteit.
Niet dat ik er vrolijk van wordt, of vindt dat we daarom allemaal nog wel wat extra vlees kunnen eten, maar wel gewoon logisch redeneren. Met stijgende welvaart neemt vraag naar vlees toe, dat is nou eenmaal zo. En daar kunnen wij niet tegenop mindere helaas.
Tuurlijk wel. Als iedereen wat mindert kom je een heel eind. Wat stel jij dan voor, allemaal maar door blijven vreten en toekijken hoe de wereld naar de knoppen gaat?