Willen jullie nog even meedenken?

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Lukasje
Berichten: 11252
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-19 13:29

Askja schreef:
Nou nou, ietsje rustiger mag ook wel ... ts vraagt toch om meedenken?


Dat doe ik toch?
Ik zeg eigenlijk toch maar dat ik me niet tevreden zou stellen met een antwoord van een DA die zegt dat er mentaal wat aan mijn pony scheelt. Ik geloof slechts zelden dat het bij een paard “tussen zijn oren zit”.
Als je het leest zoals ik bedoel, val ik TS helemaal niet aan!

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-19 12:47

Ok Lukasje, maar het zou wel schelen als je daarbij bepaalde smileys achterwege liet.

Succes met het vinden van de juiste weg wat betreft het fysiek en mentaal op de rit krijgen van je paard, TS!

Belangrijkste is dat je paard zich lichamelijk en geestelijk goed voelt in zijn rol als rijpaard. Als je echt zeker weten alle mogelijke fysieke, harnachements- en omgevings-issues (stalling, voer) hebt uitgesloten, blijft het rijtechnische stuk over.

Het kan heel goed dat je paard door slechte ervaringen in het verleden erg vastzit in zijn negatieve/defensieve reflexen. Dan is er dus sprake van aangeleerd (rest)gedrag. Dit los je niet op door op de huidige voet door te gaan, daarvoor moet je echt terug naar de absolute basis. Namelijk: je paard leren helemaal, 100%, te ontspannen onder de ruiter.

Hoe bereik je dat? Door de teugel (teugellengte: zo lang als mogelijk) licht maar gelijkmatig in verbinding te houden, en het paard met je teugelcontact zo gelijkmatig mogelijk blijven volgen, wat hij ook doet met zijn hoofd. En hem daarbij gelijkmatig voorwaarts rijden. Het is dus zaak je hand/armpositie voortdurend aan te passen aan de hoofd-halsbewegingen van je paard. Dit vergt wel de nodige oefening en concentratie. Houd zachte armen.
Belangrijk is dat je qua zit ook heel ontspannen blijft, in balans en steeds mee met de bewegingen (onderrug, heupen en knieen los), en heel belangrijk, dat je rijdt zonder direct van alles te willen en te verwachten.
Je zegt hiermee feitelijk: ik blijf bij je met mijn teugelcontact, maar ik hinder of beperk je niet. Ik begeleid je en help je je te ontspannen.
Zo rijd je rustig grote lijnen door de bak, eerst alleen in stap.

Het gaat erom dat je paard je hand 100% gaat vertrouwen. Vroeger of later (na 10 min, na een uur, na een x aantal sessies - dat hangt ervan af hoe diep dit gedrag verankerd is) zal je paard zich gaan ontspannen, zijn bovenlijn openen, zijn hals geleidelijk laten zakken en misschien zelfs op het bit gaan kauwen. Aanvankelijk waarschijnlijk maar een paar passen voor het hoofd weer omhoog komt, maar geleidelijk structureler.
Je kunt hem daarbij uitnodigen door je onderarmen wat meer naar beneden te laten wijzen (zachte ellebogen houden, dus níet je handen naar beneden drukken) zodat je handen ter hoogte zijn van de bovenkant van de schouders van je paard. Ga niet friemelen of nageeflijkheid vragen dmv kneepjes of handbewegingen, laat het vanuit het paard zelf komen.

Belangrijkste is de constante, licht elastische, volgende teugelverbinding. En om, als het paard wil zakken, hem daar ruimte voor geven door de teugel rustig door je vingers te laten glijden zonder de verbinding los te gooien.

En dan is het een kwestie van geduldig oefenen, het vwnw rijden uitbouwen. Eerst alleen in stap, als dat goed gaat ga je ook stukjes draven.
Van daaruit kun je dan weer voorzichtig toe werken naar een horizontaal evenwicht, waarbij je het paard iets meer inkadert, zonder dat hij zich daarbij vastzet.

Ik kan je uit persoonlijke ervaring meegeven dat deze benadering ervoor kan zorgen dat een paard dat volledig vastzit in negatieve spanningsreflexen een metamorfose kan ondergaan in zijn reacties op de ruiter, zijn lichaamsgebruik en zijn mentale gesteldheid, en uiteindelijk in de kwaliteit van zijn bewegingen. Voor mij was dit destijds de grootste eye-opener uit mijn ruiterloopbaan.

maya12333

Berichten: 379
Geregistreerd: 11-06-11
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-11-19 10:56

Even een update, ik weet niet waardoor het komt, maar sinds dat ik dit topic aan heb gemaakt gaat hij opeens super.
Hierbij een stukje van het begin in de les van de week. Hij gaat meteen met sprongen vooruit.

https://youtu.be/o83Aq7c6AxQ

Elisa2

Berichten: 37145
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Willen jullie nog even meedenken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-19 11:11

Dat ziet er een stuk beter uit in ieder geval, je rijdt hem beter en hij loopt meer door z'n lijf. Persoonlijk vind ik hem nog wel stijf ogen in zijn benen en zijn rug.

Wat zegt je instructrice daar over?

maya12333

Berichten: 379
Geregistreerd: 11-06-11
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-11-19 11:28

Elisa2 schreef:
Persoonlijk vind ik hem nog wel stijf ogen in zijn benen en zijn rug.

Wat zegt je instructrice daar over?

Richting het einde van de les kwam daar ook swung in, zoals de instructie het noemt. Een heel ander paard dan opeens.

Elisa2

Berichten: 37145
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Willen jullie nog even meedenken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-19 17:08

Ja dat geloof ik, ze veranderen vaak als ze echt lekker door hun lijf gaan bewegen.

Heb je deze instructrice nu nieuw?

maya12333

Berichten: 379
Geregistreerd: 11-06-11
Woonplaats: Gouda

Re: Willen jullie nog even meedenken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-11-19 17:47

Niet nieuw, maar ook niet mijn vaste instructie. Bij mij op stal mag er geen instructie van buitenaf, dus ga als het uitkomt op pad om daar te lessen. Dat was meestal eens in het kwartaal, maar heb mij toch voorgenomen om daar minstens eens per maand van te gaan maken.

LBLGypsyCobs

Berichten: 8886
Geregistreerd: 01-05-04

Re: Willen jullie nog even meedenken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-19 18:09

Het laatste filmpje is veel beter.

Maar even heel overdreven gesteld: de houding waarin hij loopt geeft een beetje het idee dat als jij ineens je teugels los zou laten, hij zo de grond in zou lopen.

Hij loopt van z'n achterbeen af ipv het meedraagt en daardoor raakt hij uit evenwicht en dat compenseert hij door een strakke rug en korte pasjes.

Waarschijnlijk weet hij niet beter dan dat rijden zo hoort, hij duikt in die modus en dat is zo lastig te doorbreken.
Ook als ruiter is dit moeilijk, zeker als het toch al een tijd een gewoonte is.

Ik zou veel vanuit stap werken, veel op zit en/of stemhulpen rijden, zo min mogelijk aan de teugels zitten, deze het liefst in een boogje.
Rij veel overgangen naar draf en weer terug naar stap, zoveel mogelijk op zit en zo min mogelijk aan te teugels, de achterhand moet uitgenodigd worden om er bij te komen.
In de draf ook een rustig tempo, hoe sneller je gaat, hoe lastiger voor hem om z'n achterhand erbij te krijgen.

Dat deinen is een goed teken, het lijf moet van achter naar voren gaan swingen :)

_arabes_x_
Berichten: 20
Geregistreerd: 04-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-19 18:11

Hallo TS!

Ik heb niet alle reacties gelezen, maar wil toch even reageren. Je paard vertoont een kreupelheid op het rechtervoorbeen. Dit zie je in het eerste filmpje duidelijk op ongeveer 45 seconden: het paard valt bij elke stap op het linkervoorbeen om het rechtervoorbeen te ontlasten en maakt hier zelfs hoofdbewegingen bij. Hij loopt ook erg gespannen in rug en nek: toont tekenen van discomfort. Op het laatst geposte filmpje zie je de onregelmatigheid rechtsvoor dit ook, maar in mindere mate: het paard loopt, waarschijnlijk door rijtechnische correctie, veel soepeler. Dit hoeft niet persé te betekenen dat er een probleem zit in het rechtervoorbeen, dit kan ook een uiting van ongemak zijn door pijn in de rug / nek. Veel problemen zijn ook intermitterend, dit wil zeggen dat ze op bepaalde momenten in mindere / meerdere mate voorkomen.

Ik weet niet wat voor dierenarts je paard heeft bekeken? De subtielere kreupelheid wordt vaak door een eerstelijnsdierenarts over het hoofd gezien. Ook hebben zij vaak te weinig ervaring om op een juiste manier een diagnose te stellen, dit is namelijk niet simpel. Op een gespecialiseerde orthopedische kliniek wordt de beweging van je paard klinisch grondig geëvalueerd op verschillende ondergronden, en op basis van eventuele bevindingen worden verdere gewrichten uitverdoofd / radiografieën genomen. Aangezien je toch al een langere tijd op de 'sukkel' bent, lijkt het mij erg waardevol eens een gespecialiseerde dierenarts te contacteren. De kosten zijn natuurlijk een stukje hoger dan een eerstelijnsdierenarts, maar je haalt het er dubbel en dik uit.

Ik denk persoonlijk dat het zeker nog goed kan komen met je paard, maar soms is een rijtechnische oplossing / eerstelijnsdierenarts / fysiotherapie … net niet genoeg om tot een goed resultaat te komen.

Alvast veel succes nog met je knappe, werkwillige haflinger!

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06

Re: Willen jullie nog even meedenken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-19 07:51

Hij loopt zeker beter dan in je eerdere filmpjes, maar ik ga wel mee met wat gezegd wordt 'als je hem van voren los laat, gaat hij de grond in'. Hij loopt echt niet op eigen benen nog. Dan kan ook niet van de ene op de andere dag natuurlijk! Ik denk wel dat je nu meer de goede kant op denkt en werkt :j