Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 53 [ 1315 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 53  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Van jonkie tot rijpaard, de route..

 
Profiel   

Gewoon uit nieuwsgierigheid..
( en ik hoop dat er wel met respect gereageerd wordt.)

Wat is het “ pad” van jullie jonkie?
Wanneer gaan jullie beginnen met inrijden, op welke leeftijd doen jullie welke dingen?
Kortom; hoe is de weg van jonkie naar rijpaard voor jullie?
En waarom?

Vind dit met name interessant omdat er tegenwoordig reeds meer kennis is rondom de biomechanica en het welzijn van paarden. Een drie jarige vol in de show laten lopen vind ik bijvoorbeeld echt alles behalve oke..
Maar jaren niets doen en dan “ opeens” vol aan de bak met 4 jaar is ook weer een ander uiterste natuurlijk.

Kortom, ik ben Benieuwd
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:19 



 
Profiel   

Leuk onderwerp, kan niets onderbouwd toevoegen hier, maar lees graag mee.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:21 



 
Profiel   

Zelf heb ik een bijna 2 jarige gekocht die vooral paard heeft mogen zijn: en dat bij mij ook nog lekker mag.( ja altijd uiteraard, haha).
Zelf ga ik er voor 4 jaar niet op. Maar ga wel een aanloop maken naar dat moment toe. Het is niet dat hij tot 4 jaar niets doet en dan opeens onder het zadel gaat.
En misschien wordt het ook nog wel later dan 4.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:31 



 
Profiel   

Ik ben ook heel benieuwd! Ik heb zelf een 3,5 jarige welsh cob pony. Ben me er goed van bewust dat teveel doen echt niet bevordelijk is voor haar ontwikkeling. Wat ik nu met haar doe:

2 a 3 keer per week 30 minuten rijden met veel stapwerk

1 keer per week 20 minuten intensief longeren zonder bijzet! Veel drafwerk en paar rondjes galop

Verder vrij, veel buiten en met vriendinnetjes, maar wandel nog wel zo nu en dan met haar, om haar goed verkeersmak te krijgen.


Als ze zometeen 4 jaar wordt, wil ik haar wel 4 keer per week gaan rijden, en minder longeren, dan heeft ze de kracht en de bespiering er hopelijk voldoende voor!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:36 



 
Profiel   

Hoe oud was ze toen jij zadelmak maakte?
En bewust gekozen voor die bepaalde leeftijd?

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:38 



 
Profiel   

Ik heb sinds oktober 2020 een 2 jarige gekocht. Hij word volgende maand 3 jaar.
De eerste maanden ben ik bezig geweest om hem te laten wennen. Hij kwam van de hengstenwei af en kende helemaal niks. Poetsen, leren aan een touw mee te lopen, hoefjes optillen. vastzetten, beentjes afspuiten, wandelen. Ik herhaal heel erg veel en ga pas verder wanneer iets zonder stress gaat.

We zijn nu 2 keer in de week aan het longeren ongeveer 15 minuutjes. Hij kent nu het hoofdstel en dekje met singel. Als we in de longeerbak zijn mag hij los lopen. Zo leer ik hem zonder druk te lopen door middel van stem en gebaren. Dit pakt hij erg goed op. Bij elke "training" ga ik langs hem staan op een krukje en spring ik wat op en neer. Zo leert hij dat er langs hem beweging is.

Ik verwacht dat ik hem over een weekje of 2 wel een keer kan bijzetten zodat hij wat meer over zijn rug gaat lopen. Nu moet ik zeggen dat mijn jonkie geen heethoofd is en heel snel ontspant. Daarom blijf ik liever te lang herhalen dan steeds iets nieuws doen. Ik wil hem niet gaan overvragen. Voor mij is vertrouwen in elkaar belangrijker dan snel verder en ik wil dat hij zich in alle tijden fijn voelt.

Als hij straks fijn loopt aan de bijzet dan komt de volgende stap de dubbele longe. Zo leer ik hem sturen en kan ik hem met stelling laten lopen. Alvast ter voorbereiding van het rijden. De volgende stap is dan het zadel.

Ik heb totaal geen haast. Zoals ik al zei wordt hij volgende maand pas 3 jaar. Ik doe max 2 keer in de week dit werk met hem. De rest ben ik nog steeds met de basis bezig. Dus poetsen, wandelen, beentjes afspuiten en hij mag lekker paard zijn van me. Hij staat heel de dag op de wei te spelen met andere jonge paarden en s'avonds komt hij naar binnen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:39 



 
Profiel   

Leuk te lezen. Mijn bijna 2 kent ook praktisch niets. Ook in de hengstengroep gelopen.. dus inderdaad de basis zaken zijn stapje 1: kammen, meelopen, vast leren staan, rustig voetjes geven, zulke dingen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:42 



 
Profiel   

Leuk! Ik heb een bijna 4 jarige haflinger die ik nu pas aan het beleren ben onder het zadel. Ik heb hem eigenlijk vooral lekker paard laten zijn. Ik heb tussen de jaren (heb hem vanaf jaarling) door wel lekker de basis gedaan, poetsen, wandelen, op een krukje staan, hangen, met en zonder mijn gewicht etc. Met 2,5-jarige leeftijd begonnen met simpel longeerwerk vooral alleen stap en draf nog geen 10 min en dat misschien 2x in de week. Op 3-jarige leeftijd meer het longeerwerk opgepakt, werken aan de hand en lange lijnen. Paar keer erop gezeten om te oefenen met gewicht etc. Doordat ik hem alle tijd heb gegeven heb ik nu echt een heel makkelijk paard waar ik eigenlijk alles mee kan. Het belangrijkste is kijk goed naar je paard. Die van mij was er mentaal nog niet aan toe om op 3-jarige leeftijd al ingereden te worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:47 



 
Profiel   

Leuke vraag. Ik heb hier 5 jaar geleden ook hard overnagedacht. Mijn doel is om zo lang mogelijk plezier van mijn paard te hebben en daar hoort een goede voorbereiding bij.

Ik kocht mijn paard toen hij net 1 jaar was. Hieronder in grote lijnen wat mijn aanpak was:

1-2 heb ik alleen gewandeld, gepoetst en wat 'schriktraining' gedaan.

2-3 Ik heb de wandelafstanden wat verhoogd en fietsen toegevoegd.

3-4 Pas op 3 jarige leeftijd wilde ik beginnen met longeren. Op deze leeftijd heb ik pas echt een groot begin gemaakt met grondwerk en longeren (zonder bijzet).

4-5 Voor het eerst erop en vaak in het bos gereden.

5-6 Dressuurmatig wat meer opgepakt in de bak.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:51 



 
Profiel   

Ik volg ook, leuk om meer te zien hoe anderen het aanpakken! Ik heb er 1 van bijna 2,5 half jaar geleden gekocht. Staat nu in een groepje met een paar speelmaatjes. Eigenlijk meteen begonnen met 1x per week grondwerk (kwartiertje), vaststaan en meelopen kende hij al. Nu pak ik met grondwerken spelenderwijs af en toe een rondje longeren mee, grote cirkel en hooguit 2 rondjes stap/draf. Af en toe pak ik ook loswerken mee, een beetje target training en ik ben het wandelen aan het opbouwen. Als hij 3 is wil ik de dubbele longe/lange teugel hebben opgebouwd en als hij er klaar voor is er af en toe een keer op, ik wil eerst op de grond zoveel mogelijk bevestigd hebben voor ik erop ga. Ik ben ook lid geworden van trt method, die methode wil ik een beetje proberen te volgen :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 09:57 



 
Profiel   

Geen jonkie om op te leren, maar ik volg/lees graag mee :-) Leuk topic!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:00 



 
Profiel   

Ik wil inderdaad zelf ook voor ik( of een helper for that matter) erop ga, eerst alles op de grond bevestigd hebben door lange lijnen, werk aan de hand...

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:00 



 
Profiel   

Halstertje om, meelopen, voetjes geven, overal kunnen aanraken/verzorgen, daar begin ik vroeg mee. Maar blijf er ook niet eindeloos mee bezig. Goed is goed, vaak maar korte sessies van 10 minuten om iets te leren.

Vanaf 3 of 4 jaar begin ik met grondwerk. Ik doe dat vanuit een horsemanship oogpunt gecombineerd met wat oefeningen uit de klassieke dressuur (werken aan de hand) Ook nog steeds maar een enkele keer, korte sessies. Dit bouw ik heel langzaam uit. Neem daarin alle facetten van het grondwerk mee zodat ik uiteindelijk enkel nog hoef op te stappen. Mijn paard is dan meestal 5 of 6 jaar oud. Ook dit pak ik heel langzaam op waardoor ik op 6 jarige leeftijd pas een paar keer week aan het rijden ben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:03 



 
Profiel   

En uit pure interesse jessix: wacht je langer vanwege biomechanische redenen ( dus wellicht sluiten van bepaalde groei schijven), of mentale stuk, of beiden?
Ben altijd nieuwsgierig naar beweegredenen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:08 



 
Profiel   

Ik ben met Elano vanaf het moment dat hij echt van mij was bezig geweest, toen 1,5 jaar jong en nog hengst. Mijn eerste eigen paard, nooit een paard echt opgeleid etc. Vaak gehoord dat het een slecht idee was, maar ik kan mij geen beter paard wensen. <3

Wat ik vooral deed was onder andere lekker gek om hem heen doen, als hij lag boven hem staan (soort overhem heen liggen, maar voeten op de grond en geen gewicht op hem), wandelen, spullen op de rug leggen, hoe gekker hoe beter etc.
Uiteindelijk ook gaan fietsen, grondwerk, met het liggen langzaam lichtjes gewicht laten wennen met voeten op de grond, uiteindelijk volledige gewicht op hem tijdens het liggen, spullen als bbp op de rug, zadel etc.

Met 3,5 voor het eerst erop gezeten, zonder zadel. Mijn vriend in een hoek geplant om foto's te maken. Meneer ging lopen, snuffelen, liggen en omkijken of ik er nog af ging, zodat meneer kon rollen. Normaalste zaak van de wereld hoor, iemand op je rug. Drol. :+
En oh oh oh, wat stond hij trots dat ik op hem zat. 'Kijk is wat wij kunnen!'.

Daarna elke maand een keer enkele minuten erop, vlak voor 4 jaar langzamerhand rustig opgebouwd. Buiten ingereden met bbp en bitloos. Eerst met iemand ervoor, meestal mijn vriend. Uiteindelijk gaf Elano aan meer afstand durven te nemen en dat opgebouwd en uiteindelijk helemaal zelf op pad. Ondertussen ook zadels getest en gekocht. Daarna een winter rijstop rond november. Rond maart weer langzaam opgebouwd en ook het bakwerk opgepakt. Veel gewandeld in combi met rijden, ivm afvallen.

En nu weer rustig aan met hobbelen. Paardlief verhuisd, ik verhuisd. Heb er even te weinig tijd voor gehad. Dus het is nu vooral kleine rondjes wandelen of grondwerk. Hij is nu 6 jaar. :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:09 



 
Profiel   

Altijd hetzelfde eigenlijk:
Vanaf het jaar dat ze drie worden (meestal worden ze april/mei drie) gaan ze aan de longe en onder het zadel. Bij vrijwel elk paard gaat dit probleemloos en zijn ze na 8 weken klaar. Dan gaan ze tot oktober het land op en komen naar binnen.
Vanaf dan wordt er rustig eenbegin gemaakt met doorrijden en vanaf vier jaargaan ze gewoon drie keer per week onder het zadel.

Klinkt waarschijnlijk heel veel,maar mensen die zelf wat 'aanrommelen' is wat anders dan iemand die jaren achtereen niets anders doet dan jonge paarden rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:11 



 
Profiel   

En dat land op, is dat dan voor even “ rust in het hoofd”? Of wat is de reden ervoor?
Om even weer niks te hoeven misschien?
En van 0 tot 3 doe je er dan weinig mee denk ik?

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:13 



 
Profiel   

Ik heb vorig jaar een 2 jarige tinker gekocht. Hij was van het land geplukt en kende echt nog helemaal niks (denk aan: hoefsmid was nog nooit geweest, had eigenlijk nooit een halster om gehad). Ik heb toen de eerste paar maanden hem lekker op het land laten staan om hem te laten wennen aan zijn nieuwe plekje, maar kwam wel elke dag om hem wat lekkers te geven of met een borsteltje het land in.

Leuk zo'n jonkie! Het is echt genieten om ze te zien opgroeien en veranderen <3
Over 2 weken wordt hij 3 jaar en inmiddels hebben we aardig wat grondwerk bevestigd (beetje a la parelli en een beetje van mezelf :P ). Verder wandelen we regelmatig, tenminste 2 keer per week en doen we veel vrijheidsdressuur want dat vindt hij prachtig en ik heb ook het idee dat hij daardoor handiger wordt met zijn lichaam. Hij heeft al een paar keer een longeersingeltje om gehad en een barebackpad, en hij heeft een week of 2 geleden voor het eerst een zadeltje op zijn rug gehad. Ik heb totaal nog niet de intentie om erop te gaan zitten, maar ik heb wel het idee dat hij klaar is voor wat meer mentale uitdaging. Nu oefenen we af en toe met het zadeltje (hij geeft er overigens weinig om) en krijgt hij lekker veel tijd om daaraan te wennen en dat te verwerken. Ik wil de belasting graag langzaamaan opbouwen en hem niet overvragen. Het plan ligt er nu om van de zomer een keertje te beginnen met over hem heen hangen en misschien een keertje een minuutje zitten. Meer dan dat wil ik hem niet belasten voor zijn 4e, ik vind het vooral belangrijk dat hij handig wordt in zijn eigen lichaam en de spierkracht opbouwt om daadwerkelijk een mens te dragen. Dit is ongeveer hoe ik het wil opbouwen, ik ben best wel op tijd begonnen met kleine grondwerkoefeningen en ben inderdaad niet van plan dingen vanaf zijn rug te vragen voordat hij die dingen vanaf de grond beheerst.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:14 



 
Profiel   

ik zit ook al een tijdje te fantaseren over hoe ik dat zou aanpakken. ik zou het echt rustig aan willen doen. ik zou een drie jarige kopen halster mak en goed gesocialiseerd maar verder nog ongetraind. dan zou ik in twee jaar tijd naar een eerste zadel toe willen werken met recreatie als einddoel. ik zou het in vakken van zes maanden willen opdelen.

eerste zes maanden
doel: verkeersmak maken en een vertrouwensband opbouwen.
methode: lange wandelingen over zo veel mogelijk terreinen en in zo veel mogelijk situaties. spelletjes in de paddock of de rijbaan.

tweede zes maanden
doel: vertrouwensband versterken, souplesse en uithoudingsvermogen opbouwen en op commando's leren reageren.
methode: hardloop- en wandelsessies langs de openbare weg en in het bos, het eerste grondwerk, Af en toe wat longeren, lichte voorwerpen op de rug leggen om te wennen, spelletjes in de paddock of de rijbaan.

derde zes maanden
doel: spiermassa opbouwen, souplesse en uithoudingsvermogen verder opbouwen, reageren op commando's, vertrouwensband verder opbouwen, extra zelfvertrouwen opbouwen.
methode: hardloop- en wandelsessies langs de openbare weg en in het bos, gevorderd grondwerk, vrijheidsdressuur, krachttraining (vooral aangespannen om gewrichten te sparen), grote voorwerpen op de rug leggen om te wennen, spelletjes in de paddock of de rijbaan, (extra) schriktraining.

vierde zes maanden
doel: wennen aan een ruiter, spiermassa opbouwen, vertrouwensband versterken, souplesse en uithoudingsvermogen verder opbouwen.
methode: hardloop- en wandelsessies langs de openbare weg en in het bos, gevorderd grondwerk, vrijheidsdressuur, krachttraining (vooral aangespannen om gewrichten te sparen), grote voorwerpen op de rug leggen om te wennen, spelletjes in de paddock of de rijbaan, regelmatig op de rug klimmen en korte stukjes (100 meter) in stap of een paar passen draf zonder zadel rijden.

eindstreep: een keuring door de dierenarts en dan het perfecte zadel aanmeten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:15 



 
Profiel   

Muze schreef
En dat land op, is dat dan voor even “ rust in het hoofd”? Of wat is de reden ervoor?
Om even weer niks te hoeven misschien?
En van 0 tot 3 doe je er dan weinig mee denk ik?

Voor het verwerken van alle info. :)
Ze vergeten het niet hoor, dus je stapt als ze van het land komen zo weer op.
Maar van 0-2 lopen ze wat aan een touwtje, keertje op de wagen, of op de wasplaats, maar dat is het ook.
Dus als ze dan gaan longeren en onder het zadel is het goed om ze daarna even lekker een paar maanden op vakantie te sturen.
Dat doen ze trouwens ook altijd nog als ze volwassen zijn. Regelmatig twee weken helemaal niets doen behalve grazen en naar buiten naar het bos of strand geeft hele fijne blije paarden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:20 



 
Profiel   

Ging ik al vanuit dat het die reden zou hebben..
Fijn dat je ze die mogelijkheid geeft en ook variatie biedt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:22 



 
Profiel   

Het is zo enorm van de situatie en het paard afhankelijk.

Mijn plan was: eerst het veulen ABC goed installeren voor zover dat er niet op zat en dan spelenderwijs wereldwijs maken met mijn haflinger tot een jaar of 2.
Dat liep al anders, want ik moest meteen aan de gang met een wormenspuit ivm fikse wormbesmetting en een bekapbeurt omdat ze niet lekker op de voeten stond. Dus dat had prioriteit. Verder wilde ze geen halster om, dus dat was ook een trainingspunt. En ze at niks dan gras, want dat kende ze niet, dus moest ze kennismaken met muesli, want ze kwam wat voedingsstoffen te kort :+
Wandelen hebben we wel gedaan, alleen en met mijn haf, zodat ze ook de wereld buiten leerde kennen. Andere bodemsoorten bijvoorbeeld, heuveltjes, alledaagse dingen op straat, verkeer. Heel spelenderwijs, samen met haar grote (en bomproof) vriend. Ze is nu super verkeersmak.

Daarnaast was het plan om haar vanaf ongeveer 1,5 (als ze daar aan toe was) af en toe mee te nemen als handpaard, gewoon korte stapritjes. Maar ja, haflinger geblesseerd en zelfs wandelen is een uitdaging.
Dus hebben we ons verplaatst naar in de bak. Hersenwerk is erg leuk, waarbij ze spelenderwijs en op eigen tempo kennismaken met vreemde dingen. En vooral leren hoe ze daar zelf mee omgaan. Ik doe dat vooral met mijn haflinger, maar neem haar er ook in mee. En ik wandel nog steeds wel, maar ben vaak alleen en dan is het toch wat lastiger, want dan moet ik met haar alleen een stuk over de weg en dat is nog wel een spannende, want wel verkeersmak maar het blijft een jong paard.

Verder is het plan om haar nog steeds spelenderwijs wereldwijs, menswijs en ruiterwijs te maken. Ik had dat graag samen met mijn haf gedaan, maar dat is allemaal maar afwachten nu. In ieder geval wil ik haar ook zeker een goede voorbereiding geven.
Grondwerk hoort daar bij (maar ik vind meewandelen, stilstaan, stapje terug of opzij dus ook al grondwerk), op termijn ook werk aan de hand, longeren ben ik niet zo'n fan van met een jonkie, maar mogelijk dat we wel iets op een grote cirkel of in de bak kunnen doen (dubbele lijnen?). Wel vind ik dat ze spieren op moet gaan bouwen voor er überhaupt een zadel of persoon op komt. Inrijden zal vooral een hele logische stap in de ontwikkeling zijn. Geen verrassing of overdonderen, maar zo logisch dat het er voor haar bij hoort als vervolgstap. En op welke leeftijd dat is, dat hangt van haar af. Het ene paard is nog zo enorm puppy met 4 jaar, de andere er wel duidelijk aan toe. En of ik dat zelf ga doen, laat doen of samen met iemand ga doen, dat zien we allemaal tegen die tijd wel.

Wat ik wel belangrijk vind, ook nu al: liever meer korte sessies, dan een paar keer een lange sessie. Mijn jaarling heeft in ieder geval de concentratie van een garnaal, dus voor haar zijn een paar korte sessies per week (en dan schaar ik poetsen en wandelen ook onder een sessie, al wordt poetsen steeds gewoner en is het er maar een klein deel van) beter dan 2x per week een half uur iets doen. Dat kan ze gewoon nog niet en hoeft ook niet. Gelukkig heb ik een vrij expressief exemplaar dat dat ook heel goed aangeeft :D


Laatst bijgewerkt door Daihyo op 12-04-21 10:26, in het totaal 2 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:23 



 
Profiel   

Muze schreef
En uit pure interesse jessix: wacht je langer vanwege biomechanische redenen ( dus wellicht sluiten van bepaalde groei schijven), of mentale stuk, of beiden?
Ben altijd nieuwsgierig naar beweegredenen.

Beide. Heb het eigenlijk altijd zo gedaan, ook 20 jaar terug al. Ik train vanaf de grond ook echt spierkracht en balans, zodat het paard mij goed kan dragen. Ze voelen ook altijd heel stabiel als ik met rijden begin. En ook mentaal zijn ze goed uitgebalanceerd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:25 



 
Profiel   

Daihyo schreef
Wat ik wel belangrijk vind, ook nu al: liever meer korte sessies, dan een paar keer een lange sessie. Mijn jaarling heeft in ieder geval de concentratie van een garnaal, dus voor haar zijn een paar korte sessies per week (en dan schaar ik poetsen en wandelen ook onder een sessie, al wordt poetsen steeds gewoner en is het er maar een klein deel van) beter dan 2x per week een half uur iets doen. Dat kan ze gewoon nog niet en hoeft ook niet. Gelukkig heb ik een vrij expressief exemplaar dat dat ook heel goed aangeeft :D


Dat is mijn ervaring ook, ik noem het zelfs ook de concentratie van een garnaal! Tussen 1 en 2 jaar doen ze bij mij bijna niets wat leren betreft. Hooguit het af en toe herhalen van eerder geleerde handelingen die je nodig hebt bij de verzorging. Maar verder... Je zag ze met 10 minuten gewoon totaal niet meer bij de les zijn. Omdat het niet perse nodig is wil ik ze daar ook niet in doorpakken. Zeker omdat ik nu weet dat het een fase is. Met 2 jaar staan ze ineens weer wat langer open voor nieuwe dingen. :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:28 



 
Profiel   

Ja precies dat. 10 minuten en dan is het wel klaar.
Hier ook veel herhalen, korte wandelingetjes, lekker poetsen (staat ze echt van te genieten) en verder gewoon paard zijn in de kudde.
Ze is heel mensgericht en wil graag bij me zijn en dingen met mij doen. Maar na 10 minuten gaat ze op standje afgeleid of uit en is ze klaar.
En dat is helemaal prima! Zij bepaalt het tempo. Maar goed, ik heb er 1 die echt expressief is en goed te lezen. Ik kan me voorstellen dat dat met een wat introverter type wel goed opletten is. Die heb ik ook, maar die is al 16 en kan toch wat meer hebben :D
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-04-21 10:32 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 53 [ 1315 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 53  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen