Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 24 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Inrijden/gevallen

 
Profiel   

Hoi allemaal,

Ik ben nieuw hier dus ik hoop dat het hier goed staat.
Ik rijd al jaren en heb mijn vorige paard ook zelf ingereden.
Nu hebben we een 4 jarige ruin met een soms wat pittig karakter, lief maar wat druk.

We hebben veel met m getraind: oa. grondwerk, longeren, wandelen door verkeer en mennen kent hij inmiddels. Hij probeert wel eens wat ondeugend gedoe soms maar werken lijkt hij ook leuk te vinden. Met inrijden waren we zover dat we los draafden in de bak en zelfs in de zandweg. Allemaal zonder enig protest. Helaas schrok hij 3 maanden geledem in de bak van iets en ging er vandoor. Ik viel toen ook af en ben daar zo enorm van geschrokken dat ik nu met trillende benen sta als ik al denk aan paardrijden.
Ik heb zo'n 20 jaar ervaring met rijden maar door dit voorval ben ik helemaal onzeker geworden.
Puur gedrag van een jong paard wat wat spanning heeft, maar nu ik zo zenuwachtig ben geworden denk ik dat ik het nu ook over ga dragen.

Ik ben weer opnieuw begonnen, opstappen oefenen en gewoon alleen zitten om bij ons allebei de spanning te laten zakken. Dst gaat nu aardig goed, mijn lichaam trilt helemaal maar dat zakt wel weg. Een beetje Stappen is inmiddels ook wel oké, maar de gedachte dat hij weer wegvliegt bij iets engs houd me enorm bezig/ ik voel de angst bij het idee al.

Wat zouden jullie adviseren hoe nu verder te gaan?
Ik wil dit proces graag zelf doen, als ik hem door een professional laat in/doorrijden ben ik zelf nog niet van de angst af en het rijden ging tot het valmoment heel erg goed . Maar kan ik wel rust en vertrouwen overdragen zo.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 18:03  
Profiel   

Verplaatst naar RT ivm rijtechnische vraag.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 18:24  
Profiel   

Zoek hulp. Op Facebook is een groep voor coaches die ruiters met angst helpen, en ruiters met angst. Er zitten coaches door heel Nederland. Ik ga het linkje even voor je opzoeken: https://www.facebook.com/groups/1085022 ... ?ref=share

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 18:40  
Profiel   

Idd hulp vragen bij angst

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 18:44  
Profiel   

Mee eens. Niet blijven aanmodderen maar zoek er voor nu even steun bij om je hier doorheen te helpen. Niet te hard zijn voor jezelf, je mag geschrokken zijn en het spannend vinden ook al heb je 20 jaar ervaring. Iemand met ervaring met dit soort zaken die jou en je paard weer op weg helpt kan je dan helpen met instructie.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 19:20  
Profiel   

Super vervelend en heel herkenbaar. Helaas gebeurt dit vaak en mijn advies zou zijn om een ervaren iemand aan huis het paard een aantal keer te rijden. Ook al vloeien je zenuwen af, je bent onzeker en wat je niet wilt is dat je je paard dat ook wordt. Daarmee creëer je zo’n achterstand in zijn mentale en fysieke zijn. Ik heb al menig paard na zoiets moeten opknappen helaas.

Een paard inrijden is 1, maar vervolgens correct opleren is een 2e. Ook al heb je jarenlang rij ervaring, je rijdt geen tig paarden per jaar in waardoor je het gemak, de soepelheid en het snel anticiperen gewoonweg mist. Betrek er iemand bij die echt kundig is en begin met uitstappen na een rit en zo neem je het beetje bij beetje weer over. Paard blijft getraind, gaat zich niet vervelen door alleen maar stapritjes en je kunt zijn gedrag bij een ander zien. Dat kan echt helpen om zelf mentaal ook weer sterker te worden.

Succes met je besluit en straks lekker je rij foto’s showen hier

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 19:22  
Profiel   

Wat mij hielp bij mijn vorige paard was dat iemand anders ermee ging rijden. Er zijn instructeurs die dat voor je doen en het is de investering waard met de juiste. Jij en je paard ontwikkelen daar ook weer door. Momenteel heb ik 2x in de week les met mijn jonge pony. Als je ergens tegen aan loopt kun je dit tijdig vragen wat ik ook fijn vind.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 19:59  
Profiel   

Hier exact hetzelfde gehad x-aantal jaren geleden, ook jong paard, geschrokken, er van door en ik eraf. Zelf heb ik toen 5 jaar geen paard meer durven rijden, maar omdat de kids begonnen pony te rijden, begon het weer te kriebelen en op een hele leuke stal gaan rijden, waar hebben ze brave lespaarden en die geven met het vertrouwen terug, beetje bij beetje…. Ben 38 en toch blijf ik een heel stuk onzekerder dan vroeger, de leeftijd denk ik.
Persoonlijk zou ik zeggen: ga les nemen op brave paarden, die geven je terug wat vertrouwen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 20:25  
Profiel   

Ik heb dit ook gehad 1.5 jaar geleden. Bekkenbreuk tot gevolg. Ik heb hem in training gezet, beste keuze ooit.
Vertrouwen groeit langzaam weer bij goede ervaringen

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 20:30  
Profiel   

Ik heb dit ook een keer meegemaakt.
Naar een professional gebracht 2 maanden en goed door laten rijden.
Daar toen paar keer zelf erop, na hij hem gereden had en les gekregen.
Hij is toen ook de eerste weken thuis bij mij les komen geven.

En veel tips en trics meegekregen voor als er toch wat voorvalt. Bv uitbreken, op hol slaan etc.
En dat gebeurde nog wel eens...
Als een paard er vandoor gaat bv altijd op de hele grote volte of
de hele baan gebruiken en flink uit laten galopperen (ontspannen blijven en niet aan de teugels hangen/remmen)... ze stoppen vanzelf een keer met rennen.
Vooral niet op bakranden of hoeken afremmen, Vaak vlieg je er dan juist af!

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 20:35  
Profiel   

Ik zou de 2 dingen scheiden.
Als eerste wil je dat je paard fijn ingereden raakt. Daarin vol vertrouwen blijft en stabiel en betrouwbaar wordt.
Als tweede wil je je angst natuurlijk kwijt.

Ik zou het inrijden zeker uitbesteden en als je paard een fijn en betrouwbaar rijdier is dan aan je angst werken. Anders gaat jouw angst hem geheid storen in zijn ontwikkeling, daar doe je jullie beide geen plezier mee

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 20:43  
Profiel   

Je bent blijkbaar zo erg geschrokken dat je lijf dat maar moeilijk los laat. EMDR schijnt in dat soort gevallen goed te kunnen helpen. Een ander er op lijkt mij geen oplossing, jij moet gewoon je angst kwijt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 20:48  
Profiel   

troi schreef
Ik zou de 2 dingen scheiden.
Als eerste wil je dat je paard fijn ingereden raakt. Daarin vol vertrouwen blijft en stabiel en betrouwbaar wordt.
Als tweede wil je je angst natuurlijk kwijt.

Ik zou het inrijden zeker uitbesteden en als je paard een fijn en betrouwbaar rijdier is dan aan je angst werken. Anders gaat jouw angst hem geheid storen in zijn ontwikkeling, daar doe je jullie beide geen plezier mee


Sosha schreef
Je bent blijkbaar zo erg geschrokken dat je lijf dat maar moeilijk los laat. EMDR schijnt in dat soort gevallen goed te kunnen helpen. Een ander er op lijkt mij geen oplossing, jij moet gewoon je angst kwijt.Wat mooi deze 2 reacties hierboven geven eigenlijk precies weer wat ik wilde zeggen. Ik ben instructeur, gespecialiseerd in begeleiding van ruiters met angst (en toevallig oprichter van de fb groep die hier genoemd is) en geef EMDR o.a. bij paardrij-angst. (in genoemde FB groep zitten nog een paar EMDR therapeuten).

Bij angst kan het gaan om de ruiter, het paard of de combinatie. En een combinatie van bange ruiter met jong paard is vaak niet heel handig. De kans dat je dan onder begeleiding positieve ervaringen kunt opbouwen is kleiner omdat je paard eigenlijk nog leiding/hulp van jou verwacht en jij die door je angst (logisch) nu niet kunt geven.

Je hebt dan m.i. inderdaad eigenlijk maar 2 opties. Of je laat je paard verder in/doorrijden door iemand anders en gaat zelf op een ander paard werken aan je angst of als je dat niet wilt doe je EMDR voor jezelf.
Dat kan heel goed werken als je van jezelf weet dat je eigenlijk prima kunt rijden (en de vaardigheden bezit voor het inrijden van een jong paard) maar dat je hoofd (en lijf) je nu tegenhoudt door angst.

Ik zeg zelf altijd "je gaat door EMDR niet technisch beter rijden, maar je kunt weer terug naar het nivo van voordat je bang was"

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 20:58  
Profiel   

Soort gelijke ervaring…. Air vest gekocht, dat gaf mij voldoende zekerheid. Ik ben niet bang om te vallen, ik ben wel bang voor het landen (en de pijnlijke gevolgen) Voor mij was een airvest/body protector voldoende om weer vertrouwen te hebben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 21:07  
Profiel   

Bedankt voor al jullie reacties. Ik ga er eens naar over nadenken. Hulp erbij is inderdaad niet zo'n gek idee, omdat hij nog jong is en sturing nodig heeft. K ben inderdaad ook minder soepel dan vroeger en met leeftijd komt ook het idee dat je minder risico kan nemen

Ik moet toch ook zien dat ik van die lichamelijke reactie af kom zodat ik meer vertrouwen kan uitstralen. Ik ben namelijk bang dat als ik nu een ander het laat overnemen het probleem alleen maar opschuif tot ik zelf weer "moet"
EMDR is ook een goede tip!
En inderdaad bodyprotector.

Ik was heel bang dat mijn voeten bleven hangen in de beugels tijdens de.val, heeft iemand ervaring met die veiligjlheidsbeugels met elastiek? Misschien helpen dat soort dingen ook al bij het idee?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 21:41  
Profiel   

Ik rij altijd met een westernboots, die zitten los om mijn voeten, bij vast zitten blijft mijn boot hangen en voet er uit, helpt ook. Hier ook altijd bodyprotector idd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 22:13  
Profiel   

Hier ook een bodyprotector met airvest op mijn jonge ding. (zo'n hybride ding van Aeroware, kost wat, maar dan heb je ook wat) en veiligheidsbeugels maar dan niet met elastiek en cap natuurlijk.

Zo wie zo destijds me voorgenomen vanaf mijn 40e nooit meer op een paard te stappen zonder BP en cap, al iets te veel van die 'ouwe wijven' (ik mag het zeggen :P ) tegengekomen die de rug gebroken hebben gehad.

Vest heb ik aangeschaft na een fikse val, gelukkig alles heel gebleven door BP, maar de stal waar ik toen reed had bijna iedereen zo'n ding en de echte brokkenpiloten waren er erg over te spreken, dus toen ook maar aangeschaft.

Wil niet zeggen dat je niet alsnog een arm of been kan breken, 100% veilig vallen is een illusie, maar de vitale delen zijn toch wel een stuk beter beschermd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-23 23:08  
Profiel   

Paardje81 schreef
Ik was heel bang dat mijn voeten bleven hangen in de beugels tijdens de.val, heeft iemand ervaring met die veiligjlheidsbeugels met elastiek? Misschien helpen dat soort dingen ook al bij het idee?


Ik ben overgegaan op magnetische beugels van ophena. Kun je nooit vast zitten, en geeft weer juist extra stevigheid dat je beugel niet snel verliest.
Ik heb ze op marktplaats gekocht

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-02-23 06:26  
Profiel   

Er worden al heel veel goede tips gegeven, laten doorrijden door iemand anders (een prof) lijkt me erg verstandig naast EMDR.

En ik lees dat je bang bent dat je dan door je angst vooruit gaat schuiven..misschien helpt het om op een ander paard te blijven rijden. Even kijken hoe dat zit met de angst en kijken of je zo in ieder geval handig genoeg kunt blijven.

Jonge paarden doorrijden is een vak apart en juist met dit soort dingen gaat het snel mis.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-02-23 14:16  
Profiel   

Heel vervelend dat het zo is gelopen. Als je al 20 jaar rijdt heb je wel ervaring maar toch...het voelt anders dan wanneer je jong bent, weinig gevaren ziet, en onbevangen overal op rijdt. Als je er een keer afknikkert, met wat blauwe plekken, ga je er weer op en door... maar het hakt er iets harder in als je wat ouder bent, of zelf 'ouder' bent.
Angst (gekregen) en de ander groen is een slechte combinatie. Er is niets op tegen een pauze in te lassen.
Als het mijn paard was dan mocht hij nog een jaar uitgroeien, ging ik zelf alleen grondwerken, wandelen, schriktraining doen, vertrouwen opbouwen, en pakte ik hem volgend voorjaar of het jaar erop weer op met inrijden. Wat hij geleerd heeft vergeet hij niet.
In de tussentijd op een ander paard rijden, en weer vertrouwen krijgen in jezelf. Ontspanning is key.
Over een poos is hij wat volwassener geworden, beter uitgegroeid, kent meer, is het vertrouwen weer opgebouwd zodat je zelf niet meer zo gespannen bent, en hopelijk is dan de grootste angst om te rijden ook weer weggezakt. Uiteraard onder begeleiding de eerste tijd rijden of de tips hieronder volgen.
Door laten rijden door een ander; alleen als het iemand is die zonder dwang het paard vertrouwen geeft.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-02-23 15:05  
Profiel   

Ik herken je verhaal wel een beetje..
Met mijn merrie ook begonnen met grondwerk, wandelen etc., daarna wel door een professional laten inrijden, maar eenmaal thuis aan de slag ging het toch mis en ben ik gevallen.
ik weet dat het mijn schuld was en het paard niet gemeen is, maar toch een angst/spanning opgebouwd.
Daar met goede begeleiding korte periode aan gewerkt waardoor het iets beter ging, maar nu na een korte winterstop van het rijden merk ik dat de spanning nog duidelijke aanwezig is.
Zelf wil ik er voor zorgen dat ik weer goede begeleiding krijg en elke week ga lessen, mocht de spanning aanhouden dan zet ik haar alsnog in training.
Bij mij is de spanning overigens specifiek bij de jonge pony. Vreemde paarden zijn in het begin wel wat spannend om op te rijden, maar ik heb totaal geen spanning bij mijn oudere merrie die ik al 10 jaar heb.

Ik heb wel benieuwd hoe jouw plan van aanpak nu is en hoe het nu gaat? :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-02-23 09:17  
Profiel   

Ik heb goede stappen gemaakt.
Bodyprotector en veiligheidsbeugels gekocht, meer grondwerk aan het doen om onze band te versterken en stap bij de stal al weer rond (erop). Zonder angst zowaar. Begonnen met zitten en gewoon alleen zitten, daarna stukjes gestapt en nu stap ik weer zonder verhoogde hartslag. In de bak heb ik nog niet gedaan. Iemand anders rijd hem nu wat meer door zodat mijn eventueel opkomende angst niet overdraagt op hem

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-02-23 17:45  
Profiel   

Dat zijn zeker mooie stappen! Fijn om te horen en ook top dat je, je weer beter voelde toen je erop zat.

Goed bezig hoor!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-02-23 20:55  
Profiel   

Dank je, ik ben ook echt heel erg blij. De eerste keren erop moest ik bijna overgeven van angst, maar dat sloeg met een paar keer om in plezier. Ik weet nog niet hoe ik reageer als hij eens schrikken gaat maar ik hou het voor mezelf voorlopig even.simpel om vertrouwen te krijgen
Voelt echt zo goed!!
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-02-23 20:59 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 24 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen