Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 7 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Paarden tonen vermogen om menselijke geuren te onderscheiden

 
Profiel   

Horsetalk.co.nz
Algemeen

[ img ]
Paarden blijken verschillende menselijke geuren te kunnen onderscheiden.
Foto: Marlies Trap Fotografie


Paarden kunnen onderscheid maken tussen verschillende menselijke geuren, bijvoorbeeld geuren die worden geproduceerd bij angst of juist vreugde, zo melden Franse onderzoekers. Hun bevindingen tonen aan dat geur kan worden toegevoegd aan het gehoor en het gezichtsvermogen, als zintuigen waarmee paarden menselijke emoties kunnen waarnemen.

Volgens Plotine Jardat en haar collega-onderzoekers wordt algemeen aangenomen dat dieren menselijke emoties waarnemen via geur. Chemoreceptie, het waarnemen van chemische zintuigprikkels, is inderdaad het meest primitieve en algemene zintuig. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van geuren behoren tot de oudste structuren in de evolutie van zoogdieren. Chemosignalen zouden ook betrokken zijn bij de communicatie tussen diersoorten onderling, volgens de onderzoekers van deze studie.

Het onderzoeksteam bestond naast Jardat uit nog acht andere personen. Zij zijn allemaal verbonden aan de universiteit van Tours, het Franse nationale centrum voor wetenschappelijk onderzoek (CNRS), het landbouwkundig onderzoeksbureau INRAE en het Franse instituut voor paard en ruiter (IFCE).

"De communicatie van emoties is essentieel voor sociale interacties, maar zeer weinig studies hebben duidelijk aangetoond dat dieren menselijke emoties kunnen waarnemen via geur" stellen zij.

De onderzoekers 'gebruikten tijdens hun studie een speciaal protocol om te testen of dertig Welsh-merries onderscheid konden maken tussen menselijke geuren die waren vrijgekomen tijdens het voelen van angst of juist vreugde.

De gebruikte geuren waren allemaal uit okselzweet, dit was verzameld bij vijftien volwassenen die twee video's van twintig minuten bekeken. De ene video riep angst op, dit was een fragment uit een horrorfilm. De andere video zorgde voor vreugde. De deelnemers werd gevraagd om gedurende twee dagen vooraf niets sterks te eten dat hun zweet zou kunnen beïnvloeden, denk hierbij aan dingen als knoflook of blauwe kaas. Zij droegen voor het experiment ongeparfumeerde T-shirts.

Volgens het protocol werden de paarden in een klein hok blootgesteld aan een van de verzamelde geuren. Deze zaten op een stuk stof aan het uiteinde van een houten stok. In de gewenningsfase werd elk paard gedurende twee minuten aan de geur blootgesteld en mocht het deze opsnuiven. Vijf van de dertig paarden snoven tijdens de gewenningsfase aan geen enkel monster, zij werden daarom van verdere analyse uitgesloten.

Een minuut later werd een tweede monster van dezelfde geur gepresenteerd gedurende nog eens twee minuten. Dan, na nog een minuut, werden twee monsters gepresenteerd aan de paarden op stokjes, ongeveer vijftig centimeter van elkaar. Op het ene stokje zat een derde monster van de oorspronkelijke geur, op het andere zat een monster van de tegenovergestelde emotie. Op dit punt werd elk paard blootgesteld aan twee geuren van dezelfde mens in de angst- of vreugdeconditie.

Het onderzoeksteam stelde vast dat de paarden de nieuwe geur langer opsnoven dan de herhaalde geur, wat erop wijst dat ze onderscheid maakten tussen menselijke geuren uit angst en vreugde.

"Wanneer de herhaalde geur en de nieuwe geur tegelijkertijd werden gepresenteerd tijdens de selectiefase, gebruikten de paarden bij voorkeur hun linker neusgat om de herhaalde geur op te snuiven en hun rechter neusgat om de nieuwe geur op te snuiven. Deze bevinding komt overeen met de eerdere observatie dat paarden bij voorkeur hun rechter neusgat gebruikten om nieuwe geuren op te snuiven. Ook levert het extra bewijs dat paarden onderscheid maakten tussen de twee geuren", schreven de auteurs.

Geur, zo merkten zij op, is het oudste en meest universele zintuig. De hersenstructuren die geuren verwerken, evolueerden zeer vroeg bij zoogdieren. Het feit dat de paarden tijdens de gewenningsfase hun linker neusgat overduidelijk meer gebruikten dan hun rechter neusgat, suggereert dat zij deze menselijke lichaamsgeuren verkenden met een bepaald onderdeel van de linker hersenhelft.

"Een dergelijke situatie wordt gewoonlijk waargenomen bij het verkennen van positieve of vertrouwde prikkels door gedomesticeerde zoogdieren. Deze resultaten wijzen er dus op dat de paarden in dit experiment menselijke lichaamsgeuren waarnamen als positieve of vertrouwde prikkels, wat kan worden verklaard door een algemene positieve relatie met mensen."

In de selectiefase gebruikten de paarden daarentegen hun rechter neusgat aanzienlijk meer dan het linker.

Dit artikel is een samenvatting, het hele artikel is te lezen op Horsetalk.co.nz
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-23 13:53 



 
Profiel   

Het klopt in de Nederlandse tekst niet helemaal, het linkerneusgat is een rechterhersenhelft ding :) dus niet links gaat naar links zoals het er nu staat

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-23 14:01 



 
Profiel   

Sintara schreef
Het klopt in de Nederlandse tekst niet helemaal, het linkerneusgat is een rechterhersenhelft ding :) dus niet links gaat naar links zoals het er nu staat


Vanuit de humane (neuro)anatomie geredeneerd, kruist informatie vanuit neusgaten niet naar de andere hersenhelft. Sterker nog, sinds geur via het neusgat naar de neusholte gaat, is er geen links/rechts meer (alles komt samen in een ruimte). Wel heb je de linker en rechter olfactory bulb (hersenstructuur waar geur als eerste opgepikt wordt). Die is via de olfactory tract (verbindningsbaan) verbonden met het hersengebied dat geur verwerkt (uncus). Deze verbinding kruist niet (dus linker bulb naar linker uncus). Wel zijn gebieden daar links/rechts met elkaar verbonden, maar dan eigenlijk al na verwerking van de informatie.

Sinds paarden ook een neusholte hebben, vraag ik mij dus af of linker/rechter neusgat dus echt verschil maakt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-23 14:58 



 
Profiel   

Dit verbaast me niets. Paarden zouden zelfs een beter reukvermogen hebben dan honden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-23 15:05 



 
Profiel   

Ik vindt nou niet bijzonder.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-23 19:30 



 
Profiel   

Ik vind het leuk dat het nu door middel van testen is vastgesteld.

(Hoewel ik me wel afvroeg hoe stokpaarden kunnen ruiken: citaat: werden twee monsters gepresenteerd aan de paarden op stokjes)

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-23 19:45 



 
Profiel   

Aha, dus gewoon onder spuiten met deo als mijn haflinger mijn angst weer over gaat nemen. 8-)
Leuk dat dit is vastgesteld, had eigenlijk niet anders verwacht.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-23 20:13 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 7 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen