Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 8 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Nieuwe ruiter- en menroute geopend tussen Roosendaal en Rucphen

 
Profiel   

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen
Ingezonden door een gebruiker

[ img ]
Amazone tijdens een buitenrit. Foto: Marlies Trap Fotografie


Goed nieuws voor ruiters in West-Brabant. Afgelopen donderdagmiddag is er een nieuwe route voor ruiters en menners geopend tussen Roosendaal en Rucphen. De route van ongeveer 50 kilometer werd voor het eerst in gebruik genomen door wethouders van beide plaatsen: Sanneke Vermeulen van de gemeente Roosendaal en haar collega René Lazeroms uit Rucphen. Zijn reden mee op de wagen met een tweespan paarden.

De twee gemeenten hebben voor de aanleg van deze route samengewerkt met Visit Brabant. Maar de eerste aanzet werd gegeven door vrijwilligers Kees Jonkers en Wal Maas. Zij vonden het gek dat er wel routes waren voor wandelaars, mountainbikers en andere fietsers, maar niet voor ruiters en menners, terwijl er in die regio genoeg mensen recreatief rijden met hun paarden. Daar kwam ook de wens voor deze route uit voort. En met succes dus!

De route
De nieuwe route van 50 kilometer sluit aan op bestaande ruiterroutes van het ruiternetwerk van de buurgemeentes Zundert en Essen. De bedoeling is dat de route in de toekomst ook gaat aansluiten bij een netwerk van 1600 kilometer aan routes in heel Brabant. Hij kan in zijn geheel gereden worden, maar ook in gedeeltes. De route is aangegeven met bordjes en je kunt op elke gewenste plek langs de route starten. Onderweg kom je langs enkele horecagelegenheden, zoals een B&B waar je met je paard kunt verblijven en een grote parkeerplaats bij een ijsboerderij, waar ook paard en wagen even gestald kunnen worden.

De route loopt door de bossen en langs heidevelden. Omdat de ruiters zich nu aan vastgestelde paden houden en niet meer dwars door de heide rijden, wordt de natuur ter plekke beschermd. Via de route kom je nu op plekken waar je eerder niet zou komen en ander verkeer mag niet op deze paden komen, dit is veiliger voor iedereen.

De aanleg ging niet helemaal vanzelf. Dit kwam door de verschillende ondergronden, verhard en onverhard, maar ook omdat hij over openbare én eigen wegen loopt. Voor de aanleg was er dan ook veel overleg nodig met vele grondeigenaren. In 2015 ontstonden de eerste plannen, nu kan iedereen er gebruik van maken.

De route is te vinden op routesinbrabant.nl, maar er zijn ook routekaarten verkrijgbaar bij maneges, pensionstallingen en rijverenigingen in de omgeving van de route.

Gebruikte bronnen:
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-05-23 22:36  

+:)+

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-05-23 23:33  
Profiel   

Wat tof!

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-05-23 08:13  
Profiel   

Oh die kunnen we wel een keertje gaan doen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-05-23 12:17  
Profiel   

Leuk! wie kan mij een grote parkeerplaats of misschien wel ene privé plaats noemen waar ik kan parkeren met de trailer?
Ik wil graag nieuwe routes proberen, maar vind het vinden van een goede parkeerplaats moeilijk/spannend. Ik heb namelijk 1 poging gedaan om in Rucphen de gaan rijden, helaas kon ik toen geen parkeerplek meer vinden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-23 21:14  

Hier ben ik ook benieuwd naar :o

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-23 23:59  
Profiel   

Ik ken de route (nog) niet, maar verwacht dat je er vanaf de parking net voor ‘t Ossekopke vlot bij bent.

Brasserie De Lodge (65) heeft ook een groot parkeerterrein. Wel jammer dat de ruiterroute daar de enige loslooproute voor honden in de hele gemeente volgt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-08-23 01:04  
Profiel   

Dankje! Ik ga het binnenkort eens op een doordeweekse dag proberen!
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-23 12:35 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 8 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen