Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 8 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Jacques en Varisienne samen een eeuw oud en onafscheidelijk

 
Profiel   

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Springruiter Jacques Kempers en zijn paard Varisienne (sportnaam: Very Clever) vierden op vrijdag 15 september hun 100ste verjaardag. Jacques is 78 jaar en 8 maanden oud en Varisienne is precies 21 jaar en vier maanden oud. Hiervoor werd hij in het zonnetje gezet en werd hij die dag verrast door een bezoek van burgemeester Marianne Besselink. Bij zijn woning aan de Steenderseweg in Hengelo werden spandoeken van het thuisfront en rijvereniging De Bosruiters geplaatst. Fotograaf Theo Janssen maakte ook veel foto's van hem. Hij stond in de Gelderlander, de Paardenkrant en nu het weekblad Contact. Hij stond dus echt even in de spotlight.

Jacques had op dit moment gewacht en leefde er echt naar. Wat er ook gebeurde, hij wilde deze mijlpaal bereiken met zijn trouwe metgezel Varisienne. Ze begroet hem altijd luid als ze hem ziet.

Jacques' liefde voor paarden komt niet van een vreemde. Hij kreeg het van zijn vader, die ook van paarden hield en onder het zadel reed. Jacques leerde rijden op een varken en een koe. Eerst het varken, lekker laag bij de grond. Hij ging er zonder problemen gewoon op zitten. Hij begon met paardrijden op 10-jarige leeftijd.

Jacques heeft zelf meerdere paarden getraind en met deze paarden wedstrijden gereden. Zadelmak maken deed hij op zijn eigen manier. Hij ging in de stal op het paard zitten en als het paard dan omhoog kwam hield hij zich vast aan een balk of stang boven zijn hoofd zodat hij niet van het paard zou vallen. Hij oefende dit net zo vaak totdat het paard rustig bleef staan ​​als hij erop ging zitten. Vervolgens kon hij hem zo de stal uit rijden. Ook het laden van de trailer doet hij net even anders om het aan het jonge paard te leren: hij rijdt de paarden zonder problemen de trailer in.

Jacques kocht Varisienne (v. Ferro) op de veiling in Dronten. Toen hij haar bij de verkoper zag, kreeg hij een zware klap van het veulen. Ze was erg eenkennig. Ze was, en is nog steeds, geen paard waar iedereen zich prettig bij voelt. Jacques heeft het vertrouwen van Varisienne gewonnen en al jaren zijn ze een heel leuk team. Hij houdt van paarden met veel enthousiasme en temperament. Varisienne heeft dat nog steeds, zelfs op haar leeftijd. Hij is wel eens van haar afgevallen. Hij heeft een blijvende herinnering aan dat moment: meerdere ijzeren pinnen in zijn been. Het was zijn eigen schuld, hij was vergeten zijn sporen af te doen, die had hij om gehad bij het rijden op een ander paard. Hij zal nooit meer vergeten om zijn sporen af te doen, dit was een goede les.

Samen vormen Jacques en Varisienne een droomcombinatie. Ze blijven meedoen aan seniorenspringwedstrijden en dat doen ze best goed. Als een van de oudste deelnemers staat hij vaak op het podium, hij is erg fanatiek. Als hij meedoet, wil hij winnen. Het doet hem goed om van de 'jonkies' te winnen. Afgelopen zomer nam hij deel aan de competitie Seniorenclub Achterhoek, waar dit dreamteam tweede werd. Voor Jacques is het rijden van wedstrijden het leukste wat er is. Dan heeft hij een doel om naar te streven. Zijn vrouw Carla is een trouwe supporter en moedigt hem altijd fanatiek aan.

Jacques is erelid van Hippische Vereniging De Bosruiters. Hij komt bij wedstrijden uit voor deze vereniging. Hij draagt ​​de club een warm hart toe. Hij is al 53 jaar lid. Daarnaast was hij bijna twintig jaar voorzitter van het bestuur. Ruim 45 jaar lang waren de Bosruiters tijdens het zomerseizoen ook elke donderdagavond te gast bij Jacques en zijn vrouw Carla tijdens de verenigingslessen. De vereniging is hen daar uiteraard zeer dankbaar voor. Het is een prachtige plek, verlichte arena en kantine. De kasten en vensterbanken in de eetkamer zijn gevuld met door Jacques gewonnen prijzen uit het heden en het verre verleden.

Jacques hoopt stiekem dat hij en Varisienne, als de gezondheid het toelaat, nog een tijdje van deze sport kunnen genieten.

Klik op één van de bronnen voor een foto of filmpje.

Gebruikte bronnen:
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-09-23 18:38  
Profiel   

Zowel paard als ruiter zien er nog top uit voor hun leeftijd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-09-23 22:48  
Profiel   

Dreamboy schreef
Zowel paard als ruiter zien er nog top uit voor hun leeftijd.

Ik vind het paard er wel oud uitzien voor 21

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-23 11:12  
Profiel   

Dorine92 schreef
Dreamboy schreef
Zowel paard als ruiter zien er nog top uit voor hun leeftijd.

Ik vind het paard er wel oud uitzien voor 21


Heb jij het filmpje bekeken? Want ik zie daar een 21-jarige. Ja, grijs om het hoofd. Maar verder mooi glimmend

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-23 11:18  
Profiel   

Klinkt wel als een heftige dame..klap van gehad en flink van afgevallen door per ongeluk sporen omgelaten te hebben.

Super knap dat hij nog rijdt en ik moest wel gniffelen om zijn manier van trailermak maken.

Respect ook voor de prijzen en paard ziet er prima uit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-23 12:00  
Profiel   

Dorine92 schreef
Dreamboy schreef
Zowel paard als ruiter zien er nog top uit voor hun leeftijd.

Ik vind het paard er wel oud uitzien voor 21


Ken er anders zat die er een stuk minder goed uit zien.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-23 17:57  
Profiel   

FriesWytske schreef
Dorine92 schreef
Ik vind het paard er wel oud uitzien voor 21


Heb jij het filmpje bekeken? Want ik zie daar een 21-jarige. Ja, grijs om het hoofd. Maar verder mooi glimmend

Jazeker. Hij is flink grijs voor een 21 jarige

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-09-23 01:19  
Profiel   

och sommige mensen zijn op hun dertigste ook al kaal of grijs, dat zal bij paarden ook verschillen. Zegt niets over de fitheid.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-09-23 06:08 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 8 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen