Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Mike Tomlinson over het voordraven

 
Profiel   

Eurodressage
Sport

[ img ]
João Victor Marcari en Feel Good VO uit Brazilië tijdens het voordraven op de
Pan Am Games 2023 in Chili. Foto: Shannon Brinkman/FEI/Flickr


Noem het “voordraven”, “veterinaire keuring” of “draven op het straatje”. Hoe je het ook noemt, de keuring voorafgaand aan een FEI-wedstrijd is in het leven geroepen om ‘te beoordelen of het paard fit genoeg is voor deelname’, legt Mike Tomlinson uit. De dierenarts, die woont op The Thousand Oaks in Californië, is een bekend gezicht als FEI-dierenarts tijdens evenementen door het hele land, maar ook over de hele wereld, en in verschillende disciplines.

Vaak wordt hem gevraagd waarom men moet voordraven, terwijl er maar zo weinig paarden niet fit blijken te zijn, wat ook beter bekend staat als ‘spun’.

“Het eigenlijke doel van voordraven is het voorkomen dat paarden die niet fit zijn, meedoen aan de wedstrijd”, legt hij uit. “Als je weet dat je paard hier niet doorheen komt, hoef je het geld er niet aan te besteden om te komen. Het is echt een preventiemaatregel, niet een behandeling.”

Piekfijn geklede ruiters en glimmend gepoetste paarden laten zich zien, dit ontlokt tijdens het voordraven de nodige ‘ohs’ en ‘ahs’ van het publiek. Als de paarden zich uitgelaten gedragen, is dat heel spannend en biedt dat een fotomogelijkheid voor de media.

Dit geldt dan weer niet voor Mike en de juryleden die samen het keuringspanel vormen. Wat zij willen zien, is een paard dat zich braaf gedraagt en netjes op en neer draaft met zijn voorbrenger rustig naast zich, ter hoogte van de schouder van het paard. Veertig meter heen, veertig meter terug en geen drama alsjeblieft.

Dat keurig opgevoede paard is echter vaker de uitzondering dan de regel, valt Mike op. “Sommige mensen doen elegant en fantastisch werk, en dat valt ons op. Wij denken dan ‘wow! Die persoon oefent met het paard.’”

“Het is niet zo simpel om een paard over een straatje te laten draven, naar het draaipunt en terug. Hij moet naar zijn voorbrenger luisteren. Wat vaak gebeurt is dat de ruiter of voorbrenger te horen krijgt dat hij het paard wat moet aansporen, zodat het er beter uit ziet. Maar het paard luistert dan niet meer naar de voorbrenger en het ziet er juist slechter uit.”

De leden van het inspectiepanel kijken naar symmetrie in de gangen van het paard, of het dier zijn gewicht gelijkmatig verdeeld over de linker- en de rechterkant. Het paard dat voor zijn voorbrenger uit wil lopen, waarbij deze probeert het hoofd van het paard terug te trekken, beweegt eigenlijk in een soort schouder-voor over het straatje. Symmetrie en balans zijn dan niet mogelijk, legt Mike uit. Het paard dat langzaam reageert en haast voortgetrokken wordt door zijn voorbrenger, dat ziet er ook vreselijk uit.

Oefenen!
Mike zegt dat eventers over het algemeen de veterinaire keuringen serieus nemen en echt tijd investeren in oefenen. Dit is met name het geval bij voorbrengers die vanaf de Young Riders doorstromen en blootgesteld worden aan alle aspecten van het wedstrijdrijden bij de FEI.

Het beste uitgangspunt is om thuis, op een rustige plek, te beginnen met oefenen, adviseert Mike. Ga naar een plek waarvan je paard weet wat hij daar moet doen, en ga oefenen met je vrienden. “Haal vier of vijf paarden uit je stallen en maak een drafbaantje van 40 meter met een pion aan het eind. Hoe meer je een wedstrijdomgeving kunt nabootsen, hoe beter. Train voldoende, zodat je paard nog steeds naar je luistert, ook in de opwinding van een wedstrijd.

[i]“Positieve bekrachtiging werkt echt voor als je op het straatje draaft”,
vervolgt Mike. “Als het paard er bang voor is, gaat hij nooit luisteren. Maak er een stap-voor-stap-proces van. Zorg dat je paard naar je luistert en dat jullie echt samenwerken. Jij moet lopen ter hoogte van de schouders van je paard, niet aan hem trekken en hem ook niet voor je hebben lopen, waarbij hij jou voorttrekt.”

“Draai je ook niet om om naar je paard te kijken!” benadrukt hij. “In een kudde is het paard dat voorop loopt altijd de leidende merrie. Als zij zich omdraait en naar je kijkt, zegt ze eigenlijk ‘achteruit jij’. De meeste mensen zullen, als zij iets aan het leiden zijn en zeker willen weten dat het er nog is, zich omdraaien en ernaar kijken. Als je paard ziet dat jij dat doet, dan denkt hij ‘ok, ik ga al achter uit, ik ga wat langzamer lopen.’ In theorie ben jij in dat geval de leidende merrie. Ik vertel mensen altijd dat als je het halstertouw of de teugels in de hand hebt, het paard hoogstwaarschijnlijk ook nog steeds achter je loopt.”

De veterinaire keuring vindt bij de eventing plaats voorafgaand aan het onderdeel dressuur. Op een hoger niveau is er een tweede keuring, voorafgaand aan het finale-onderdeel.

Controle bij aankomst
Voordat de veterinaire keuring plaatsvindt, wordt er bij aankomst al een gezondheidscheck gedaan. Dit wordt de ‘in-barn’ genoemd en elk paard ondergaat deze bij zijn aankomst bij de stallen. Drie jaar geleden werd dit ingevoerd, nadat er in Barcelona een uitbraak was van het EHV-1 virus. In heel Europa kwamen hierdoor wedstrijden te vervallen, waardoor de FEI moest gaan nadenken over het herzien van hun controles als de paarden al even in hun stal stonden.

“We hebben afgelopen decennium gezien dat deze controle al bij aankomst op de locatie gedaan moet worden”, deelt Mike. “Als je al meer dan 100 paarden in hun stallen hebt staan, is het al te laat om ze te beschermen tegen overdraagbare ziekten die ze mogelijk kunnen oplopen.”

Sinds de verandering wordt elk paard al gecontroleerd als hij in de vrachtwagen het terrein op komt. “We doen een algemene gezondheidscheck en controleren ook of ze geen overdraagbare aandoeningen bij zich dragen”, legt Mike uit.

“We identificeren het dier door de controleren of de informatie op de chip overeenkomt met het FEI-paspoort en dat de schets en omschrijving overeenkomen met het paard. We kijken naar hun ogen en neus, en de eigenaar neemt de temperatuur van het paard op. De dierenarts doet dit niet, om zo geen ziektekiemen over te dragen van het ene naar het andere paard. Als een paard hoest, een loopneus heeft, of iets anders dat verdacht is, dan zetten we hem in isolatie.”

Toen de in-barn werd verschoven naar een onderzoek bij aankomst, werd dit snel geaccepteerd en zelfs verwelkomd. Mike herinnert zich: “de meeste mensen realiseerden zich ten volle het belang hiervan, het hielp hen en bespaarde iedereen tijd. We hoefden namelijk niet meer de chip op te zoeken voor identificatie, voordat ze op het straatje gingen draven.”


[ img ]
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-12-23 23:12  
Profiel   

De eventers moeten in de basissport ook al 2x per wedstrijd aan de hand draven bij de dierenarts, dat leren ze echt niet pas bij de young rider wedstrijde. Endurancepaarden lopen ook braaf mee aan de hand, die moeten op wedstrijd dit onderdeel nog veel vaker doorlopen in de hogere klasses.

Geeft wel aan dat oefenen helpt ;)
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-12-23 00:56 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen