Crèche voor veulens in historische boerenstee

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Angela

Berichten: 25692
Geregistreerd: 21-03-05
Woonplaats: Beuningen

Crèche voor veulens in historische boerenstee

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-10-08 16:12

www.ad.nl


Het lijkt een stripverhaal uit het meisjesblad Penny.
Een droom wordt waargemaakt met een paardenhouderij, waardoor meteen een monumentale boerderij na vele generaties niet hoeft te worden verkocht en binnen de familie kan blijven.

,,Ik kreeg een unieke kans,'' vertelt Heleen Bosman-Maris (34) uit Nieuwendijk, die een paardenopfokbedrijf is begonnen op de monumentale boerenstee van haar familie. ,,Het is een uit de hand gelopen hobby en sommige dingen komen op je pad. Het plan lag klaar in de kast en ik was gedreven genoeg om er wat van te maken.''

Bosman is de zesde generatie die op de hofstede De Eendracht een onderneming runt. Maar dat is al lang geen ouderwets akkerbouwbedrijf meer, zoals haar voorouders dat sinds 1774 hadden.

Op het voor de Hoeksche Waard unieke opfokbedrijf komen de rond deze tijd afgespeende veulens binnen, afkomstig van particulieren en fokbedrijven uit de wijde omgeving. Hier groeien ze in groepsverband op, tot ze bijna drie jaar zijn. ,,Noem het een kleuterschool. Of een crèche voor veulens,'' vertelt de zelfstandige onderneemster, die alleen hulp heeft van haar vader als vrijwilliger en enkele stagiairs.

De nog zeer jonge veulens worden op De Eendracht gehuisvest in groepsstallen voor zes tot zeven dieren. Meestal is het verdriet om de scheiding van hun moeder al na enkele dagen voorbij. De groepsindeling wordt gemaakt op leeftijd, geslacht en dominantie. Bosman verklaart waarom: ,,Een paar maanden verschil in leeftijd kan al betekenen dat een dier in de groep niet wordt geaccepteerd.''

De Eendracht heeft een (volgeboekte) capaciteit voor circa dertig dieren; zowel veulens als jaarlingen en tweejarigen. De drukste periode is de winter, als de paarden de meeste tijd doorbrengen in hun groepsstallen in de schuur van de monumentale boerderij. Ze lopen dagelijks enkele uren buiten in een van de twee paddocks – gedraineerde omheinde zandbakken.

De meeste tijd gaat echter zitten in het beleren van de jonge dieren. Bosman: ,,We laten ze wennen aan het halster en met ons meelopen. We zetten ze vast, laten ze voetjes geven en beginnen langzaam met poetsen.'' Uiteindelijk worden ze ook gewend gemaakt aan een paardentrailer. Als nieuwste loot aan het bedrijf wil de onderneemster beginnen met het zadelmak maken van haar opgegroeide logees.

,,Wij leren de dieren beter kennen dan de eigenaren,'' beweert Bosman. Maar het belangrijkste werk daarvoor wordt in groepsverband door de paarden zelf verricht. ,,Ze spelen en ravotten, maar voeden elkaar tegelijkertijd ook op'', vertelt Bosman. ,,Dat samenspel moet ervoor zorgen dat het voor iedereen prettig is om met deze dieren te werken. Onze stagiairs, de hoefsmid en de dierenarts moeten zonder problemen zelfs de hengstenwei in kunnen stappen.''