Studie wijst uit dat paardenveterinairen veel risico's lopen

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110739
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Studie wijst uit dat paardenveterinairen veel risico's lopen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-02-09 11:31

www.horsetalk.co.nz / Nieuwsredactie


Een Australische studie heeft duidelijk gemaakt dat paardenveterinairen veel meer risico's lopen dan andere dierenartsen.

"Paardgerelateerde incidenten veroorzaken vaak serieuze verwondingen bij veterinairen," aldus studie co-auteur Michael Lucas.
Lucas en mede-onderzoekers Lesley Day en Lin Fritschi onderzochten de verzamelde data afkomstig van de Health Risks of Australian Veterinarians (HRAV) studie, oftewel Gezondheidsrisico's van Australische Veterinairen. Het trio concentreerde zich met name op de serieuze verwondingen die artsen opliepen tijdens het werken met paarden en de factoren die verband hielden met deze verwondingen.

De HRAV studie beoordeelde een serieuze verwonding als een blessure welke resulteerde in een ziekenhuisopname, niet in staat zijn om minstens een werkdag lang te werken, or niet in staat zijn om vijf dagen achter elkaar te kunnen werken.

Van de 2188 serieuze verwondingen die tijdens de studie werden gerapporteerd, werden er 1583 -of 72.3%- van de ongelukken veroorzaakt door dieren, en van dit aantal ongelukken door dieren waren er in 453 gevallen -28.6%- paarden bij betrokken.

De meeste veterinairen liepen verwondingen op tijdens het behandelen van fokdieren, opvoelen van paarden, behandelen van wonden, mondbehandelingen en het ontwormen.

De lichaamsdelen die de meeste kwetsuren opliepen waren het hoofd, het gezicht en de benen van de arts. De meest voorkomende verwondingen waren breuken.
Zeventig procent van de gemelde ongelukken had tijdens het voorval wel gebruik gemaakt van veiligheidsmaatregelen.

Volgens de studie loopt men het meeste risico op verwondingen door met de grotere dieren te werken. Veterinairen zouden tot negen keer meer kans hebben op verwondingen en blessures dan een gewone medische arts, aldus de auteur.

Eenenvijftig procent van de Australische veterinairen had weleens een serieuze werkgerelateerde blessure opgelopen tijdens hun carriere, en zesentwintig procent liep tenminste een blessure op tijdens de afgelopen twaalf maanden.

De studie concentreerde zich verder ook op de specifieke risico's die men loopt tijdens het werken met paarden.
De onderzoekers constateerden dat 171 van de 453 paardgerelateerde verwondingen (37.7%) opgelopen werd in het weiland. 166 ongelukken (36.6%) vonden plaats in een open paddock en 71 (15.7%) in de stallen.

273 (60.2%) van de incidenten gebeurden tijdens medische ingrepen, varierend van operaties tot geboortes en narcosebehandelingen.

Chirurgische en medische procedures werden in 39% van de gevallen uitgevoerd. De meest voorkomende chirurgische procedure was wondzorg of hechten en castratie; de meest voorkomende medische procedure tijdens het oplopen van een verwonding door een veearts was ontworming en intuberen.

In zeventig procent van de incidenten met paarden waren er voorzorgsmaatregelen getroffen. De meest gebruikte veiligheidsmaatregel was het vastbinden van het paard (34%).

Drieentwintig procent van de gewonde artsen lieten weten dat zij geen veiligheidsmaatregelen hadden getroffen. Deze artsen liepen voornamelijk hoofdletsel op.

De meeste veterinairen werden geschopt of geslagen door een paard. Dit gebeurde bij 79% van alle gevallen. Bij 12.3% van de artsen was er sprake van geplet, geduw, of op de tenen trappen. Elf dierenartsen werden gebeten tijdens een orale behandeling of tandbehandeling.

Gezamelijk liepen de artsen 126 fracturen op en 14 uit de kom geschoten ledematen.

De benen liepen het meeste letsel op (33% van alle gevallen), gevolgd door het hoofd en de nek (26%) en de armen (20%).

In een op de vijf gevallen was een ziekenhuisopname nodig (18.8%).

"Deze resultaten laten duidelijk zien dat paardgerelateerde ongelukken serieuze verwondingen kunnen veroorzaken bij veterinairen," aldus de studie-auteur. "Veeartsen zouden beter op de hoogte moeten zijn van de risico's die het vak met zich meebrengt en betere veiligheidsmaatregelen moeten nemen."

SuperMinx
Berichten: 126
Geregistreerd: 19-03-03

Re: Studie wijst uit dat paardenveterinairen veel risico's lopen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 11:44

Sorry die laatste zin is echt onzin... kan er over mee praten.

MarjonTampon

Berichten: 842
Geregistreerd: 01-10-08
Woonplaats: Lottum

Re: Studie wijst uit dat paardenveterinairen veel risico's lopen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 11:47

SuperMinx ik kan er niet over mee praten maar ben het wel met je eens.

LDRD

Berichten: 9872
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 11:48

Wat is daar onzin aan dan?

jamii

Berichten: 13
Geregistreerd: 02-10-07
Woonplaats: st-michielsgestel (noord-brabant)

Re: Studie wijst uit dat paardenveterinairen veel risico's lopen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 11:56

Veel ongelukken gebeuren ook omdat er niet opgelet word..
Door kletsen of bellen terwijl je bezig bent..
als je dan getrapt word of iets anders zie je het niet aankomen..

Mijn mening! ;)

Zwerte
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 6691
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Beerta

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 11:57

je word doodgegooid met de risico's tijdens de opleiding. Het is bekend dat er een flink aantal DA's arbeidsongeschikt wordt, tijdelijk of permanent. Overal wordt je op veiligheid gewezen, je moet in eerste instantie aan jezelf denken.
Ik weet niet hoe het in Australie e.d. is maar de opleiding hier is zich er goed van bewust en maakt alle studenten ook bewust. Dus die laatste zin is idd onzin.

jamii: ik denk niet dat een DA staat te bellen tijdens het intuberen van een paard hoor...
Laatst bijgewerkt door Zwerte op 27-02-09 11:57, in het totaal 1 keer bewerkt

floor01

Berichten: 3301
Geregistreerd: 22-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 11:57

Niks nieuws als je het mij vraagt.. Ik denk dat elke paardenarts ooit wel eens in zijn leven in het ziekenhuis belandt door een trap van een paard.
Ik ben het absoluut ermee eens dat de veiligheid vergroot kan worden, maar als je ambulant werkt dan zijn die mogelijkheden gewoon sterk beperkt. Dan kun je niet elk paard in een opvoelbox zetten als je rectaal gaat opvoelen...

floor01

Berichten: 3301
Geregistreerd: 22-09-05

Re: Studie wijst uit dat paardenveterinairen veel risico's lopen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 12:00

Jamii: ik ben het inderdaad met Zwerte eens. Dit soort gevallen zullen er best zijn, maar zelfs als je wel met je volledige 100% aanwezig bent dan kun je niet altijd een slag voorkomen. Zeker niet als je met jonge paarden werkt die weinig kennen, of bij niet opgevoede paarden handelingen uit moet voeren.

eilleen333

Berichten: 12844
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 12:45

Het blijven dieren in een situatie die ze niet gewend zijn. Vaak in combinatie met pijn. Dan worden ze gewoon onberekenbaar. Niet elk paard, maar veel paarden zijn dan wel anders dan normaal. Hoe vaak een DA niet te horen krijgt dat het paard echt niet trapt... Daar mag je niet van uit gaan. Als het dier bang is of pijn heeft reageert hij gewoon anders.

Superminx: waarom is die zin onzin? Ik denk dat er niets mis is met extra aandacht besteden aan de veiligheid. Ik wordt er niet echt blij van als mijn DA in het ziekenhuis ligt als ik hem nodig heb...

SuperMinx
Berichten: 126
Geregistreerd: 19-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 12:56

Omdat je als dierenarts je wel degelijk bewust ben van de risico's en gevaren en dat je het ook niet bewust opzoekt!

@Floor01: Wat dacht je van stuntelige/onhandige eigenaren...

hilden1971
Berichten: 674
Geregistreerd: 09-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 14:13

LDRD schreef:
Wat is daar onzin aan dan?


Denk dat het toch echt ook te maken heeft hoe is de DA, en hoe zijn de paarden. Veel paarden die nooit in de hand komen en alleen wanneer het nodig is, zijn denk ik de grotere risico factors dan het fokpaard wat elke dag even de hoeven wordt uitgekrabd, een aai over de bol of een borstel over de rug.
Wij hebben een merrie(voordat wij haar kochten) die eerst door 5 DA`s met touwen te lijf werd gegaan onder de noemer het paard slaat. Na het beestje gekocht te hebben en een half jaar rust, alles opnieuw op te pakken, niets meer aan de hand en dan al ruim weer 6 jaar, bij de smid gewoon los, bij de DA los ook met opvoelen. Gewoon weer paard. Een hoop mensen die niet het besef hebben waar ze mee bezig zijn kunnen een hoop kapot maken en dus ook hiermee een DA beschadigen. Vind het onderzoek leuk, maar ben het er niet mee eens.

x3_Ine_x3

Berichten: 300
Geregistreerd: 24-02-09

Re: Studie wijst uit dat paardenveterinairen veel risico's lopen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 14:59

een DA weet toch voor hij begint met de job dat er risico's aan verbonden zijn...
dan is het aan hun om de juiste maatregelen te nemen...
dit wil toch ook zegge dat ze voor deze job kiezen, ook al zijn er wat risico's aan verbonden

en zoals hiervoor al gezegd : als de eigenaars zeggen dat het paard nooit iets doet : onder omstandigheden zoals bv. pijn, is het altijd wat onvoorspelbaar.

Ayasha
Blogger

Berichten: 57979
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 16:41

jamii schreef:
Veel ongelukken gebeuren ook omdat er niet opgelet word..
Door kletsen of bellen terwijl je bezig bent..
als je dan getrapt word of iets anders zie je het niet aankomen..

Mijn mening! ;)

Ik weet niet of je al ooit een knal gehad hebt van een paard, maar die grote beesten zijn verbazingwekkend snel, dus ook als je voor volle 100 procent aanwezig bent is het niet altijd mogelijk om een klap te ontwijken. Ik ben áltijd aan het opletten, ik praat wel maar ik heb altijd mijn ogen op mijn paard gericht, en toch heb ik al meer dan eens een knal gehad van zo'n onopgevoede rotmieter... Ze zijn gewoon razendsnel en als je bezig bent heb je simpelweg niet altijd de mogelijkheid om twee meter achteruit te springen (dan denk ik alleen al als je als dierenarts bv in stal bezig bent met dat ding.)

___Tessa___

Berichten: 2146
Geregistreerd: 01-04-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 17:00

Hele lap tekst zeg, als je klaar bent met lezen weet je al niet meer wat je hebt gelezen qua cijfers enzo.
Er staan zoveel cijfers in dat het echt onoverzichtelijk wordt...

RoosIris

Berichten: 4719
Geregistreerd: 21-03-08
Woonplaats: Het hoge noorden!

Re: Studie wijst uit dat paardenveterinairen veel risico's lopen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-09 22:04

gut verrassend dat paardenartsen meer risico lopen dan htkdierenartsen.

Alhoewel... mijn vaders zijn kat heeft de da wel het ziekenhuis in gemept.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-09 18:55

en dat is waarom mijn dierenarts gewoon een skup onder de kont mag geven als ik hem niet voor ben

RoosIris

Berichten: 4719
Geregistreerd: 21-03-08
Woonplaats: Het hoge noorden!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-09 20:14

KiWiKo schreef:
en dat is waarom mijn dierenarts gewoon een skup onder de kont mag geven als ik hem niet voor ben


Hier net zo hoor, zachte handen helen geen wonden. En mijn hoefsmit net zo. Alleen die wachte altijd zo lang. Die geeft pas een trap nadat hij zelf 3 keer getrapt is. Heb ook andere nu

Zwerte
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 6691
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Beerta

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-09 18:50

KiWiKo schreef:
en dat is waarom mijn dierenarts gewoon een skup onder de kont mag geven als ik hem niet voor ben

en dat is waarom DA's zo blij zijn met eigenaren die zo denken :D Jammergenoeg word het lang niet altijd gewaardeerd en moet je het "snoesje" knuffelen....