Overal zijn paarden op 'd'n boerenbuiten'

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110738
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Overal zijn paarden op 'd'n boerenbuiten'

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-05-09 17:20

www.bndestem.nl


Voor de derde keer wordt zondag de Dag van ons Brabantse Platteland gehouden.

Een initiatief van de provincie Noord-Brabant om burgers te stimuleren erop uit te gaan naar het platteland, van oudsher het domein van de boeren. Oudere mensen spreken nog vaak van 'd'n boerenbuiten' als ze het over het platteland hebben. Maar de tijd dat het buitengebied het exclusieve domein was van boeren is toch echt voorbij. Er wordt steeds meer boerenland omgezet in natuurgebied.

Of zoals vaak wordt gezegd: teruggegeven aan de natuur, wat meestal nog waar is ook omdat het gaat om ontginningen van heidevelden en moerassen.

Wat overblijft aan agrarische grond wordt door steeds minder boeren bewerkt.

Dat is dan de schaalvergroting: de ene boer stopt, de ander neemt zijn grond over, tot er nog maar een paar boeren over zijn.

De leegkomende boerderijen worden verbouwd tot woonboerderijen, ook wel boerderettes genoemd. De schuren worden caravanstalling, of er komt een heel ander bedrijf in en anders worden er wel paarden in gestald. Want dat is wel de opmerkelijkste verandering. Overal waar je kijkt, zie je paarden. Er wordt zelfs al gesproken van verpaarding van het platteland.

En dat zijn niet alleen burgers die een boerderijtje hebben gekocht om een of twee paarden voor het eigen plezier te houden, er is ook een hele bedrijfstak ontstaan van mensen die de kost verdienen aan het houden van paarden. Op de eerste plaats natuurlijk maneges, maar ook stalhouderijen waar particulieren paarden kunnen stallen en stoeterijen waar paarden worden gefokt voor de handel.

Er zijn zelfs al mensen die hun brood verdienen als een soort paardenfluisteraar, die leren anderen hoe ze om moeten gaan met moeilijke paarden. Er zijn nu al veel meer paarden op het platteland dan er ooit waren in de tijd dat er nog geen tractoren waren en al het boeren trekwerk met behulp van de edele viervoeter werd gedaan.

Die dan tegelijkertijd ook nog voor het rijtuig werd gespannen om op zondag naar de kerk te rijden en op familiebezoek te gaan. Hoewel de rijkere boeren daar dan weer wel aparte, luxere paarden voor hadden.

Feit is in ieder geval dat het platteland sterk veranderd is en nog steeds aan het veranderen is. De laatste jaren probeert vooral de provincie enige sturing aan die veranderingen te geven. Dit om te voorkomen dat het platteland steeds verder 'verrommelt'. Er zijn regelingen gekomen voor het slopen van stallen en schuren in ruil voor het bouwen van woningen in het buitengebied.

Ook wordt boeren die er mee stoppen de mogelijkheid geboden om van hun grond een landgoed te maken.

Toch zijn de overgebleven boeren en tuinders nog wel prominent aanwezig op het platteland. Prominent ook in de zin van dat hun schuren en kassencomplexen steeds groter worden.

Op sommige plekken zal een argeloze burger eerder de indruk krijgen dat hij op een industrieterrein is in plaats van op 'd'n boerenbuiten'.

Op andere plekken echter zijn boerderijen zo goed als verdwenen en is het landschap herschapen in een meestal drassig gebied met kronkelende waterlopen, lange rietpluimen en opschietend hout, met veel vogels en een koppeltje grote grazers, Schotse Hooglanders, wilde paarden of een kudde geiten.

Dat is dan de nieuwe natuur. Of dat nu zoveel meer landschapsschoon te bieden heeft is een kwestie van persoonlijke smaak.