“Dressuur moet veel aantrekkelijker voor publiek worden”

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110826
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

“Dressuur moet veel aantrekkelijker voor publiek worden”

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-08-09 21:28

http://www.knhs.nl


Tijdens het EK Dressuur in Windsor organiseerde de FEI, de internationale overkoepelende paardensportbond, een open dressuurforum. Hier presenteerde de na de Olympische Spelen in Hongkong ingestelde Dressage Task Force, die onder leiding staat van Aken-directeur Frank Kemperman, een aantal voorstellen. Taak van de commissie is het aantrekkelijk maken van de dressuursport, de jurering en de globalisering van deze discipline. Het gaat nog om ideeën, maar als het aan de Task Force ligt, gaat er behoorlijk wat veranderen binnen de traditionele dressuursport.

De twee doelen, de dressuursport meer globaliseren, tegenover de sport meer aantrekkelijker voor het publiek maken, geven echter nog wat wrijving. Eind oktober moet het rapport met aanbevelingen klaar zijn, zodat er tijdens de General Assembly van de FEI die in november plaatsvindt in Kopenhagen alvast wat spijkers met koppen geslagen kunnen worden.

Aangepast wedstrijdformat
De commissie van Kemperman wil meer publiek, meer media-aandacht en hiermee sponsors voor de sport. Voorstel is bij de landenwedstrijd van alle kampioenschappen naar drie ruiters per team te gaan, net zoals bij de laatste Olympische Spelen het geval was. Alle resultaten tellen, er is geen schrapresultaat. Verschil is dat de reserveruiter nu mee mag strijden in de individuele strijd én de eindbeslissing van de teammedailles niet valt na de Grand Prix, maar pas na de Grand Prix Special.
Tijdens de Grand Prix mag iedereen meedoen. Voor de Grand Prix Special, die tevens de finale is van de teamwedstrijd, kwalificeren zich de beste zeven landen en daarnaast de beste negen individuele ruiters. In dit kleinere startveld gaat de beslissing om de landenmedailles vallen. De individuele ruiters rijden eerst en de teamdeelnemers starten in omgekeerde volgorde, de beste vier teams starten als laatste. Dit laatste blok met de beste twaalf ruiters geeft een aantrekkelijk programma voor publiek en televisie.

Verder wil men terug naar één set individuele medailles, dus geen aparte medaille meer voor de Special. Bij de kür op muziek rijden de beste 15 ruiters van de eerste twee wedstrijdonderdelen, met een maximum van drie per land. In theorie zou het dus mogelijk zijn dat de reserveruiter de kür op muziek wint.

Naast de kampioenschapsformule wordt ook nagedacht over series, open scoring, camerasystemen, etc. om de sport aantrekkelijker te maken. Opvallend is dat de oogkleppen afgezet worden en er bij andere sporten wordt gekeken wat er zoal gedaan kan worden om de sport kijkersvriendelijk te maken.

Jurering
Naast het format, is de jurering van de dressuur een belangrijk discussiepunt. Ook hierin moet verandering komen vindt de Task Force. De opleiding en bijscholing moet beter en de manier van jureren kan anders. De commissie heeft zich laten adviseren door zeven specialisten van andere topsporten. Technieken uit andere sporten worden op 7 en 8 september tijdens een Trial Event op de concoursterreinen van Aken getest. Niets wordt ontweken, alles wordt getest. Na deze test zijn er objectieve cijfers om te zien of iets werkt of niet. Het geven van halve punten, het wegstrepen van het hoogste en laagste juryresultaat, de locatie waar de juryleden zitten en zelfs zal gekeken worden of de taakverdeling van de jury’s gesplitst kan worden. Bijvoorbeeld bij de kür een aparte jury voor techniek en artistiek Verder wordt gedacht aan een jury supervising panel. Een supervisor jureert mee en zou de bevoegdheid kunnen hebben om een cijfer te wijzigen. Het panel gaat ook logboeken bijhouden van juryleden. Tevens evalueert het panel de wedstrijden en adviseert de FEI Dressage Committee over de aanwijzing van de beste juryleden voor kampioenschappen.

Overstap Young Riders senioren
Ook wordt er binnen de Task Force over nagedacht hoe de overstap van de young riders naar de senioren minder moeilijk gemaakt kan worden, zodat de doorstroming verbeterd wordt.

In eerste instantie moeten de voorstellen binnen de bestaande reglementering kunnen plaatsvinden, omdat dan de veranderingen het snelst doorgevoerd kunnen worden.

Binnen de vrij behoudende dressuurwereld leiden een aantal punten voor grote discussie. Maar laat Kemperman weten, “dat was twintig jaar geleden met de invoer van de kür op muziek ook, en nu trekt dat het meeste publiek.”

De Task Force brengt in oktober rapport uit aan het Bureau van de FEI. Daarin worden aanbevelingen gedaan voor een nieuwe Dressage Committee. die dan tijdens de General Assembly van november kan worden benoemd. David Holmes van de FEI benadrukte afsluitend aan het forum dus nogmaals dat er nog geen conclusies zijn.

De Task Force werd in november 2008 opgericht en bestaat naast Frank Kemperman uit Kathrina Wüst (jurylid), Elizabeth Max Theurer(eigenaar en voorzitter Zwitserse bond), Robert Dover (ruiter/trainer), Richard Davison (bondscoach Groot-Brittannië) en de Franse chef d’équipe Alain Francqueville.

Lucky48
Berichten: 102
Geregistreerd: 12-08-07

Re: “Dressuur moet veel aantrekkelijker voor publiek worden”

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 00:13

Klinkt hoopvol en veelbelovend!

Huertecilla

Berichten: 26875
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:00

Lees níets wat het voor het publiek leuker maakt om te zíen.

Zet een gróót scherm naast de baan waarop via telemetrie een aantal meetwaardes meelopen. Dat kan ook op de buis thuis.
De jury heeft deze ook op hun laptop en het geeft een stukje kwantificering wat door het publiek begrijpelijk te volgen is.

Hartslag van het paard.
Kracht tussen teugels en bit(ten).
Tikkenteller op de sporen.

Dit beloont ook voor niet de huidige harde kern prettiger aan te zien rijden.

hc

zoetjes
Berichten: 478
Geregistreerd: 22-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:03

Dressuur moet veel aantrekkelijker voor het PAARD worden! :o

Sodeletuut

Berichten: 21309
Geregistreerd: 14-08-07
Woonplaats: Drenthe

Re: “Dressuur moet veel aantrekkelijker voor publiek worden”

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:04

Inderdaad zoetjes. ;)

IndianSummer

Berichten: 4037
Geregistreerd: 04-01-06
Woonplaats: Enschede, Overijssel

Re: “Dressuur moet veel aantrekkelijker voor publiek worden”

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:19

Vind de nieuwe opzet voor de landenwedstrijd wel goed klinken. Iets om eens een aantal keer uit te proberen op een kampioenschap!

Zoetjes; Wat wil je met jou post bereiken? Dit topic gaat niet om het paard, maar hoe de dressuur aantrekkelijker kan worden voor het publiek.

Ruga
Berichten: 5407
Geregistreerd: 26-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:21

Citaat:
de sport meer aantrekkelijker voor het publiek maken

:= Het publiek als in 'niet-dressuur-ruiters', 'niet-ruiters' en 'niet-paardenliefhebbers'?
Tja die kijken nu eenmaal liever wat anders als een sport die er voor de leek uit ziet als een geforceerd circusnummer op kwijlende zwetende beesten.

zoetjes
Berichten: 478
Geregistreerd: 22-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:25

IndianSummer schreef:
Vind de nieuwe opzet voor de landenwedstrijd wel goed klinken. Iets om eens een aantal keer uit te proberen op een kampioenschap!

Zoetjes; Wat wil je met jou post bereiken? Dit topic gaat niet om het paard, maar hoe de dressuur aantrekkelijker kan worden voor het publiek.


Dressuur is in eerste instantie bedoeld voor het paard. Niet voor het publiek. Publiek is commercie, als commercie de overhand krijgt komt dit vaak het paard niet ten goede. Dressuursport is een sport voor een selecte groep mensen. Probeer er geen volkssport als voetbal van te maken. Het publiek komt, of komt niet.

Huertecilla

Berichten: 26875
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:29

zoetjes schreef:
Dressuur is in eerste instantie bedoeld voor het paard.


Nee hoor. Het dient primair een mensendoel: paardrijden.
Voor paardrijden moet het paard een set signalen aangeleerd worden = dresseren. De kunst van het dresseren = dressuur.

Buiten de harde kern van het huidige dressuurgebeuren vindt maar weinig publiek het paarddwingen voor een verworden kunstje niet prettig om te zien.
Dáár zal fundamenteel naar gekeken moeten worden wanneer men het commerciële belang een breder draagvlak wil geven. Dat is nl. het doel.

hc

IndianSummer

Berichten: 4037
Geregistreerd: 04-01-06
Woonplaats: Enschede, Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:30

Zoetjes; Een volkssport als voetbal zal paardensport nooit worden. Maar het lijkt mij niet verkeerd om de dressuur meer onder de aandacht te brengen. De opzet van de landenwedstrijd veranderen vind ik een goeie. Ook de jurering eens onder de loep nemen, al denk ik niet dat dat snel zal veranderen.

zoetjes
Berichten: 478
Geregistreerd: 22-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:33

Huertecilla schreef:
zoetjes schreef:
Dressuur is in eerste instantie bedoeld voor het paard.


Nee hoor. Het dient primair een mensendoel: paardrijden.
Voor paardrijden moet het paard een set signalen aangeleerd worden = dresseren. De kunst van het dresseren = dressuur.

hc


En die signalen dienen op een dusdanige manier te worden aangeleerd, benut, uitgevoerd dat ze het paard ten goede komen!
Eerst het paard dan de ruiter! Daarna het samenspel. Altijd gedacht vanuit wat het paard aankan zowel fysiek als psychisch en het paard er beter door wordt. Idd in de moderne tijd is het veelal omgekeerd.

Huertecilla

Berichten: 26875
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:37

Bandida schreef:
Citaat:
de sport meer aantrekkelijker voor het publiek maken

:= Het publiek als in 'niet-dressuur-ruiters', 'niet-ruiters' en 'niet-paardenliefhebbers'?
Tja die kijken nu eenmaal liever wat anders als een sport die er voor de leek uit ziet als een geforceerd circusnummer op kwijlende zwetende beesten.


Zelfs de wel-harde-dressuur-ruiters willen helemaal niet zien hoe het doorgaans gaat. Zelfs die zijn selectief op alleen maar de (in hun ogen) mooie momentopnames.
Het bredere publiek zelf binnen de ruiterij heeft die oogkleppen minder tot niet. De niet-ruiter ziet helemáál alleen het algemene beeld van paarddwingen. Dáár schort het aan met de huidige ringdressuur.
Vandaar dat kwantificeren van wat er gebéurt; hartslag, kracht, spoorgebruik zo belangrijk is. Dát geeft de ruitersport de kans een prettiger manier van rijden te belonen en dát geeft meer kijkerspotentieel.

hc

bulck

Berichten: 4230
Geregistreerd: 08-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:38

Heel goed dat ze dat landenwedstrijdsysteem gaan aanpassen en de idee om de doorstroom van Young riders naar Seniors vlotter te doen verlopen is een leuke inzet. Maar in NL hebben jullie daar toch al die Future tests voor niet?
Maar inderdaad kan de Fei dat breder trekken.

Ik denk dat de jurering altijd een hekel punt zal blijven. Jureren blijft nu eenmaal een stuk subjectief, naast de voorwaarden die geijkt kunnen worden.
Een 7 of een 8 waar zit het verschil, wss van jury net afhankelijk van zijn jurypositie.

En idd zal er meer paardensport op tv uitgezonden mogen en meer publiciteit in het algemeen.

bulck

Berichten: 4230
Geregistreerd: 08-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:39

Huertecilla schreef:
[
Zelfs de wel-harde-dressuur-ruiters willen helemaal niet zien hoe het doorgaans gaat. Zelfs die zijn selectief op alleen maar de (in hun ogen) mooie momentopnames.
Het bredere publiek zelf binnen de ruiterij heeft die oogkleppen minder tot niet. De niet-ruiter ziet helemáál alleen het algemene beeld van paarddwingen. Dáár schort het aan met de huidige ringdressuur.
Vandaar dat kwantificeren van wat er gebéurt; hartslag, kracht, spoorgebruik zo belangrijk is. Dát geeft de ruitersport de kans een prettiger manier van rijden te belonen en dát geeft meer kijkerspotentieel.

hc



Destructief zoals gewoonlijk.

Het is de bedoeling de sport aantrekkelijker te maken, dus ontopic blijven.

IndianSummer

Berichten: 4037
Geregistreerd: 04-01-06
Woonplaats: Enschede, Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:43

Zoetjes; Er zullen altijd mensen zijn die met kracht en geweld denken dat ze een paard beter aan het lopen krijgen. Maar daar krijg je een paard nooit los, ontspannen en in harmonie met de ruiter een proef doorgestuurd. Niet in de GP, niet in de basissport. Paard zal zich blokkeren, vastzetten in zijn lichaam, en dat zal duidelijk worden afgestaft door de jury. Kom je dus niet mee in de sport. Wat gister bijv Parzival, Totilas, Digby en Augustin was toch fanastisch mooi om te zien? Wat een harmonie en lossigheid, dat bereik je absoluut niet met dwang.

Maar nogmaals, daar gaat dit topic niet over, dit is een heel ander onderwerp.

Huertecilla

Berichten: 26875
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:46

bulck schreef:
Jureren blijft nu eenmaal een stuk subjectief, naast de voorwaarden die geijkt kunnen worden.


Het subjectieve element kan stérk gereduceerd worden door meer meetcriteria zwaarder te laten wegen.
Zet ook maar een inclinatiemeter op de frontriem.
Meetwaardes wegen als minmaal 50% van het eindresultaat = >50% objectief.

Bijvoorbeeld:
Lineair straf- en bonuspunten naarmate de waardes hoger of lager zijn. Directe diskwalificatie bij overschrijden van grenswaardes.
Meer dan 1 kilo kracht op de teugel....PÉP, rood licht, uit de ring.
Achter de loodlijn...PÉP, rood licht, uit de ring.
Twee wedstrijden achter elkaar rood licht is schorsing voor 1 wedstrijd.
Twee keer een dergelijke schorsing, volgend jaar terugkomen.

Is paardvriendelijker en de beste wint objectiever; Win-win.

hc

zij

Berichten: 3390
Geregistreerd: 27-04-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:47

wat ze voor mij mogen veranderen dan is:
#onderlinge haat en neid
#dat fanatieke gedrag dat ten koste gaat van het paard
#de onvriendelijkheid t.o.v. het paard (ook BUITEN DE RING!)

dit zijn 3 punten waarom ik dus nooit op een dressuurwedstrijd te vinden ben :P

Huertecilla

Berichten: 26875
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:47

bulck schreef:
Huertecilla schreef:
Dát geeft de ruitersport de kans een prettiger manier van rijden te belonen en dát geeft meer kijkerspotentieel.


Het is de bedoeling de sport aantrekkelijker te maken, dus ontopic blijven.


Léés.

hc

IndianSummer

Berichten: 4037
Geregistreerd: 04-01-06
Woonplaats: Enschede, Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:52

Zij; En jij denkt dat die 3 punten alleen voorkomen in de dressuur? Elke topsporter is fanatiek, anders bereik je dat niveau niet. Ben ook van mening dat iedere topsporter gaat voor het hoogst haalbare, kan me niet voorstellen dat bijv Anky, Edward of Isabell het maar 'gewoon voor de lol' doen :n. Die mensen zijn bloedjefanatiek en dat mag ook best in mijn ogen :j

bulck

Berichten: 4230
Geregistreerd: 08-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:54

Ach man, precies of mensen willlen komen kijken naar parameters :-). Wees nu eens realistisch. En praktisch komt er dan een paard met allemaal sensoren op zijn lijf binnen, die dan verbonden is met apparatuur.

Niemand vraagt hier toch om wetenschappelijke ondersteuning, brengt geen toegevoegde waarde voor de toeschouwers.
Dus daar hebben ze niets aan.

Lante

Berichten: 11385
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Frl

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:58

Zucht, allemaal weer hoogdravende taal van HC, volledig off topic in mijn ogen. Mensen die geen verstand van paarden hebben vinden de paarden prachtig lopen "het lijkt wel of ze dansen, wat knap van die Anky" zei mijn oma laatst. :+

Voor mij hebben die meters ook geen meerwaarde, voor de meesten niet denk ik.

On topic: Ze moeten het eerst maar eens wat beter en vaker uitzenden met commentaar erbij wat klopt. Dan leren de kijkers die minder ervaring hebben met dressuur ook waar ze op moeten letten. :)
Verder denk ik dat het goed is dat ze eens bij andere sporten kijken hoe ze het daar doen. De versoepeling van de kledingeisen vind ik ook al een grote verbetering trouwens.

bulck

Berichten: 4230
Geregistreerd: 08-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 10:59

zij schreef:
wat ze voor mij mogen veranderen dan is:
#onderlinge haat en neid
#dat fanatieke gedrag dat ten koste gaat van het paard
#de onvriendelijkheid t.o.v. het paard (ook BUITEN DE RING!)

dit zijn 3 punten waarom ik dus nooit op een dressuurwedstrijd te vinden ben :P


Dat zijn echt zo'n stereotype dogma's e

Haat en neid, kom op dat is mss op landelijk niveau nog. In de ring is het ieders voor zich, maar daarnaast komt iedereen gewoon gemoedelijk met elkaar overeen.
Dus denk niet dat je al ooit eens een Kampioenschap gereden hebt ;-)

Fanatiek moet er zijn, daar kies je voor om sport te bedrijven. Is in elke sport aanwezig en nodig. Anders kies je toch gewoon voor de recreatiesport? :-)

Onvriendelijkheid tov van het paard. Dat is echt niet gerelateerd aan de sport enkel. Kijk naar het gemiddeld passerend wandelpaard, of dieren op een wei.

Kritiek geven is makkelijk, maar spreek eerst met voldoende ervaring, beleving en kennis.
Dus als je nooit op een wedstrijd bent, waarop basseer je dat dan?

Jasmijn76

Berichten: 3236
Geregistreerd: 01-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 11:00

bulck schreef:
Ach man, precies of mensen willlen komen kijken naar parameters :-). Wees nu eens realistisch. En praktisch komt er dan een paard met allemaal sensoren op zijn lijf binnen, die dan verbonden is met apparatuur.
.


:= ik zie het plaatje geheel voor me

Huertecilla

Berichten: 26875
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 11:01

bulck schreef:
Ach man, precies of mensen willlen komen kijken naar parameters :-). Wees nu eens realistisch. En praktisch komt er dan een paard met allemaal sensoren op zijn lijf binnen, die dan verbonden is met apparatuur.

Niemand vraagt hier toch om wetenschappelijke ondersteuning, brengt geen toegevoegde waarde voor de toeschouwers.
Dus daar hebben ze niets aan.


1. Telemetrie zie je niet en is zeer eenvoudig te integreren. Functioneert bij motorfietsen al meer dan 10 jaar betrouwbaar. Racers waarbij zwaar geïnvesteerd wordt in grammen gewichtswinst.
2. Je hebt niet gelezen want het voegt twee sleutel-elementen toe die beiden kijkwaarde verhogen.

Nogmaals; winst voor het paard, winst voor de kijker, winst voor de ruiters die objectiever beoordeeld worden.
Wát is het probleem? Wie heeft waar geen behoefte aan?

hc

Huertecilla

Berichten: 26875
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-09 11:02

Jasmijn76 schreef:
bulck schreef:
Ach man, precies of mensen willlen komen kijken naar parameters :-). Wees nu eens realistisch. En praktisch komt er dan een paard met allemaal sensoren op zijn lijf binnen, die dan verbonden is met apparatuur.
.


:= ik zie het plaatje geheel voor me



Blijkbaar ´zie´je jouw vooroordeel, want van telemetrie zie je níets.

Er is al meer dan 5 jaar een voor eindconsumenten beschikbaar drukmatje wat live de drukverdeling onder het zadel op een laptop naast de baan laat zien.
Zie je NIETS van. Is gewoon een dun dekje onder het zadel.

hc
Laatst bijgewerkt door Huertecilla op 28-08-09 11:04, in het totaal 1 keer bewerkt