Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 38 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

De Spaanse Rijschool komt naar Amsterdam

 
Profiel   

http://www.bokt.nl


...en ik ben alvast even wezen kijken in Wenen. Een verslag van mijn reis naar Wenen, naar de thuishaven van het witte professoren...


Op uitnodiging van het evenementenbureau Mojo Concerts mocht ik voor Bokt.nl, een perstrip maken naar de beroemde Spaanse Rijschool (Spanische Hofreitschule) in Wenen, die na twee jaar in november 2014 weer zijn opwachting zal maken in Nederland.

Als kind was het al een van mijn grootste wensen om dit mekka van de klassieke dressuur te mogen bezoeken en nu ging het gebeuren. Na een tip van bokker RianneH heb ik het boek 'Dier boven dier' van Frank Westerman aangeschaft. Dit is een echte aanrader ook als je niets met het ras of paarden in het algemeen hebt.
Mijn nieuwsgierigheid en verlangen om de Spaanse rijschool en Piber te bezoeken werd hierdoor alleen maar groter.

Wie al eens in Wenen is geweest, weet dat de sfeer je daar gelijk te pakken krijgt. Het ene gebouw is nog mooier dan het andere. Je ziet overeenkomsten met Parijs en Praag. Mijn vooroordeel van oud, stoffig en oudbollig moest ik laten varen. Wenen is schoon en opgeruimd en er zijn door de hele stad fietspaden aangelegd.

Ontmoeting met de witte parels

Op de dag van aankomst stond al gelijk een ontmoeting met Spaanse schimmels op het programma.
Ik kon niet wachten om de afstammelingen van Pluto (Deens), Maestoso (Kladruber), Neapolitana (Neapolitaner), Conversano (Neapolitaner), Favory (Kladruber),Siglavy (Arabier) te zien, waarvan de voorouders onder andere lange vluchtroutes hebben moeten doorstaan.

Op weg naar de Spaanse rijschool, die vanaf ons hotel te voet te bereiken was, kwamen ons koetsen tegemoet met schimmels ervoor. Dat moesten toch Lipizzaners van de Spaanse rijschool zijn. Ik kwam later te weten dat de paarden die daar door de stad lopen, niets met de Spaanse rijschool te maken hebben. We gingen verder tussen de barokke gebouwen door naar de ingang van de Spaanse rijschool. Dat we op de goede plek waren, konden we zien aan de statige standbeelden van barokke paarden met hun keizers. Hier werden we ontvangen door een studente die perfect Engels sprak en ons naar de winterrijschool leidde .

Deze winterrijschool, die onderdeel uitmaakt van de Hofburg en in opdracht van Keizer Charles VI in 1735 werd opgeleverd, was van oorsprong bedoeld om de adellijke jeugd te leren paardrijden. Je kon je helemaal voorstellen hoe hier adellijke gasten plaatsnamen om te kijken naar de verrichtingen van hun koters. Nu laten ruiters er, na een jarenlange opleiding, hun kunnen zien. De trainingsmethodes zijn vaak door mondelinge overlevering uit de 17de en 18de eeuw bewaard gebleven. Die trainingsmethodes zijn gebaseerd op de ideeën van de Griekse bevelhebber Xenophon en houden onder andere in dat het paard het trainingstempo bepaalt en dat geen enkel paard hetzelfde trainingspatroon past. Paarden hebben de tijd nodig en dagelijkse training om de spieren en pezen en gewrichten klaar te stomen voor de hogeschooloefeningen. Zes tot acht jaar hebben ze ongeveer nodig om het hoge niveau te bereiken. En alleen de supertalenten kunnen de hoogste oefeningen uitvoeren, zoals de courbette (steigeren en naar voren springen) en capriool (grote sprong waarbij het paard hard naar achteren slaat... en dat gaat echt hard, daar wil je niet in de buurt staan). Alleen de gevoeligste en intelligentste paarden kunnen die hogeschooloefeningen aan de lange teugels uitvoeren. Deze sprongen waren oorspronkelijk bedoeld om in de oorlog tegen de vijand te gebruiken.

Sinds enkele jaren vinden er in de winterrijschool ook andere festiviteiten plaats, zoals zomergala's en andere in de stijl passende activiteiten. Hier begon onze rondleiding en vanaf de keizerlijke tribune aanschouwden we de binnenmanege, de rijschool met zijn schitterende kroonluchters en de twee pilaren met vlaggen eraan, waar onder andere de eerste fase van de piaffe vanaf de grond werd getraind. 'Werd' is het goede woord, want de training tussen de pilaren gebeurt niet meer. De paarden ondervonden te veel stress, wanneer ze tijdens de oefeningen vastgebonden tussen de palen stonden.

De winterrijschool wordt omsloten met galerijen met grote ramen. Het was er dus ook lekker licht en in de winter lekker frisjes. In de rijhal was een podium opgebouwd waarop onder andere een piano stond, daarom heen lag het zand waar geen spoor van paardenhoeven te ontdekken was. De hal wordt waarschijnlijk na elke ochtendtraining gesleept. Op de bodem lag volgens onze gids Stremmerzand vermengd met kunststof met daaronder kunststofmatten. En daar weer onder lag opmerkelijk genoeg gewoon het Weense zand. Geen beton of iets dergelijks. De rijbodem wordt op een natuurlijke manier vochtig gehouden door het Weense zand wat onder de matten ligt. We gingen door hoge zware deuren weer naar buiten.

Op een binnenplaats stond de grootste overdekte ovalen stapmolen van de wereld. Hier kunnen de paarden worden uitgestapt of warmgereden met of zonder ruiter, in stap of draf. En hoewel het hengsten zijn die in de stapmolen lopen, staat er op de drijfhekken geen stroom.

Om bij de stallen te komen vanaf de winterrijschool moesten we een straat oversteken. De paarden moeten dat ook elke dag doen, om te trainen en voor de shows. De toegang tot de stallen wordt door een glazen muur van het publiek en voorbijgangers gescheiden. En daar in het zonlicht werden we begroet door een aantal slaperige blikken en een paar nieuwsgierige paarden. Geen enkel paard had er bezwaar tegen even geaaid te worden en geen enkel oortje ging plat. De paarden waren net als de Oostenrijkers zeer gastvrij.

Daar stonden we dan 72 schitterende schimmels te bewonderen, de beste Lippizaner hengsten. Zeer ontspannen stonden ze in hun grote stallen voorzien van marmeren voerbakken. Boven elke stal prijkt een bord met daarop hun dubbele naam en op de staldeur zelf een voerschema (waarin haver niet ontbreekt). Kleine zware paarden met grote nekken.. Ze staan op zaagsel en hebben schitterende witte staarten. De dieren zijn allemaal even lief en nieuwsgierig. Opvallend is dat tussen al die witte pracht ook een zwarte hengst staat. Zoals de traditie het wil, staat er ook een donker paard op stal. Dat zou garanderen dat de Spaande rijschool altijd zal blijven bestaan. De Lipizzaner is vroeger gekruist met onder andere de Arabier en had in het begin diverse kleuren. De keizer wilde eigenlijk alleen maar schimmels, maar door de bloedlijnen kan het altijd voorkomen dat er een donker veulen wordt geboren dat ook donker blijft.

Er heerste een ontspannen rust en stilte in de schone stallen. Foto's maken was geen probleem, maar dan zonder de storende flits. We mochten in de stallen en in de zadelkamer en op alle vragen werd uitgebreid ingegaan. De gevoelige paarden staan in een stal met uitzicht op een binnenplaats en frisse lucht.Die stallen zijn in 2006 gebouwd en de oorspronkelijke stallen werden groter gemaakt. Geen paarden die tegen deuren stonden te trappen of die hun oren plat legden wanneer je voorbij liep en hen in hun rust stoorde. Integendeel, ze kwamen nieuwsgierig op je af. Ze lieten zich vriendelijk overal aaien, maar het blijven natuurlijk wel hengsten, dus je moet wel bedacht zijn op af en toe een hap. De paarden staan onder controle van de dierenarts en hebben geen paardenmasseur of fysiotherapeut nodig. Ze krijgen elk jaar enkele weken vakantie in het trainingscentrum in Heldenberg. In Wenen verblijven de hengsten nooit langer dan drie maanden achter elkaar Ze worden voor de Spaanse rijschool maximaal in totaal 6 maanden ingezet. De ruiters bezoeken hun paarden regelmatig, ook in de vakanties. Ze gaan dan ook een relatie aan met hun paard voor 20 jaar.

Piber, de stoeterij van de Spaanse rijschool
]De volgende dag reisden we tweeënhalf uur naar Piber, de stoeterij waar de paarden van de Spaanse rijschool geboren worden. Ook de paarden moeten deze tocht maken, als ze terugkomen voor dekdienst of als ze hun hogere opleiding in Wenen gaan volgen. Piber deed vroeger dienst als kazerne. Achter de gebouwen zag je de almen, de hogergelegen weidegebieden. De merrieveulens worden na een jaar na de westerlijke kant van de almen gebracht en de hengstveulens naar het oosten, ver uit elkaar. ]De paarden eten kruiden die ver boven in de almen groeien en die goed zijn voor hun weerstand.

In Piber wordt de carrière van de paarden bepaald: worden ze koetspaard, fokmerrie of mogen ze naar de hoge school in Wenen? In Piber staan de hengsten die voor het nageslacht zorgen en de moeders met hun veulens. Dit jaar zat er een mooi zwart veulen bij dat wel eens zwart zou kunnen blijven. Ook Neapolitano NIMA, de oudste hengst, staat in een van de riante stallen. Ik mocht de hengst, geboren in 1979, even begroeten in de stal. Ik was erg nieuwsgierig naar hoe zijn benen er na zo'n intensief leven zouden uitzien. Ik zag een oud maar goed doorvoed paard dat onder andere met bietenpulp werd gevoed.Zijn benen zagen er goed uit, hij was supervriendelijk en begroette me met een nieuwsgierig neusje. Ze zeggen dat de lipizzaners zeer op mensen gericht zijn en dat gevoel kreeg ik ook.Net als in Wenen zag ik ook hier enkel oortjes die naar voren stonden. Helaas was er geen tijd om de paarden op de weides te zien en reisden we terug naar Wenen.

'A Tribute to Vienna'
's Avonds gingen we naar de show 'A Tribute to Vienna', waarvoor we mooie plaatsen toegewezen kregen, vanwaar we alles goed konden zien. De show wisselde af tussen de Lipizzaners, de witte professoren, en de Wiener Sangerknaben. De muziek, de entourage, de paarden en hun in uniformen gehulde ruiters, het paste allemaal bij elkaar en we genoten dan ook van de show. Helaas was hij niet zo uitgebreid als hun wekelijkse show, in het belang van de paarden, en was het veel te snel voorbij. We mochten de oefeningen op]de grond zien en onder de ruiter: de courbette, de piaffe, de capriool, de passage, de levade.
De ruiters die zonder stijgbeugels op hun steigerende paarden zaten en kaarsrecht de paarden in balans hielden, lieten tijdens de oefeningen nergens sporen van ongeduld zien. We zagen de resultaten van de jaren training die deze paarden en ruiters hadden gevolgd. Het was gewoon genieten. Mijn respect voor dit instituut en hun Lipizzaners en trainers is alleen maar groter geworden. Ik begrijp nu helemaal waarom het een droom is om bij deze school te mogen rijden en je leven er aan te wijden.

Ontmoeting met Elisabeth Gürtler
Na de show werden we in het kantoor van directrice Elisabeth Gürtler geleid. We werden allemaal even stil, dankzij haar. Zij was vroeger zelf ook Grand Prix ruiter en leidt naast de Spaanse rijschool nog enkele restaurants en Sacher-hotels in Wenen. In 2008 werd ze gevraagd om de Spaanse rijschool te gaan helpen. Het is een dure traditie en geen makkelijke opgave om dit financieel in stand te kunnen blijven houden. Om dit instituut niet voor het nageslacht verloren te laten gaan moesten er veranderingen komen.

Wanneer je je vroeger als ruiter aanmeldde bij de school en het lange opleidingstraject startte, had je geen backup. Je kon er dus jaren werken en leren maar had bij het verlaten van de school geen diploma. Daar is nu verandering in gekomen. Iedere ruiter leert in eerste instantie voor het beroep 'Pferdewirt'. Gürtler organiseerde ook de Fêtes Impériales (de zomerfeesten). Voor de buitenwereld was de meest opmerkelijke verandering de toelating van vrouwelijke ruiters in de opleiding. Zij moeten aan dezelfde eisen als de mannen voldoen: niet te groot zijn voor de vrij kleine paarden stokmaat tussen de 1.50 en 1.60) en talent hebben. Maar een eeuwenoude traditie waarbij altijd de mannen de scepter zwaaiden, die nu geleid wordt door een vrouw en ook nog vrouwelijke ruiters toelaat, dat is niet voor iedereen makkelijk te aanvaarden. De kwaliteit, het systeem en de traditie zijn in die tijd niet veranderd. Het enige verschil is dat er nu een vrouw aan het roer staat. Zelf rijden doet Elisabeth Gürtler niet meer omdat ze vindt dat ze de kracht en de lenigheid niet meer heeft. De sterke rug die soepel met de beweging meegaat, die heeft ze naar eigen zeggen niet meer, die is alleen weggelegd voor de jonge ruiters. Haar doel voor de toekomst is om een tweede groep van paarden en ruiters te vormen. De training van ruiters en paarden duurt 7 à 8 jaar en laat dus nog enkele jaren op zich wachten. Met deze “extra” formatie wil ze dan door de wereld reizen en kunnen de andere hengsten hun shows in Wenen geven. Want wanneer deze professoren straks in Amsterdam zijn, zijn er geen paarden in Wenen en ligt het daar stil. Elisabeth Gürtler is een opmerkelijke vrouw met charisma, klasse en vooral passie.

Interview met Hannah Zeilthofer en Herwig Ratnetter

In Wenen mochten we Hannah Zeilthofer, een vrouwelijke ruiter en hoofdruiter Herwig Ratnetter interviewen. De interviews vonden plaats bij de paardenstallen en in de tuigkamer. Beide ruiters waren erg enthousiast en kenden de uitdrukking 'kort van stof' duidelijk niet. Ze beantwoordden graag een aantal vragen van Bokkers! Ook Elisabeth Gürtler beantwoordde een aantal vragen.


Maureen95: 'Hoe worden de ruiters gekozen die in de spaanse rijschool op de paarden rijden en hoelang duurt zo een opleiding?'
Lovealmar: 'Hoe worden de teams gemaakt, hoe wordt gekozen welke ruiter op welk paard mag rijden?'
Danieki: 'Hoe word je gekozen voor het team?'


Jaarlijks komen er bij de rijschool ongeveer 300 aanvragen binnen om ruiter te kunnen worden bij de Spaanse rijschool. Deze verzoeken komen uit de hele wereld. Omdat de paarden niet al te groot zijn zoeken ze ruiters die ongeveer 1.75 meter groot zijn.Je hoeft geen bepaald niveau gereden te hebben. Je moet heel veel talent hebben, net als geduld en ook de gave om je kennis te kunnen verder geven, want de kennis wordt van mond tot mond overgeleverd.
Hannah Zeitlhofer reed thuis op haar haflinger Nelson die ze nog steeds heeft. Zij las op de homepage van de Spaanse rijschool dat alleen jongens werden toegelaten, maar probeerde het toch. Hannah mocht twee weken laten zien of ze geschikt was en werd toegelaten als 'élève' (leerling). De meeste ruiters die als élève beginnen zijn niet ouder dan 15 jaar. Herwig Ratnetter kwam in 1976 (toen hij 15,5 was) bij de Spaanse rijschool en werd gelijk gedwongen volwassen te worden. Veel geld was er niet voor eten en slaapplaats en hij heeft in die tijd ook heel slecht of amper wat gegeten. In 1982 werd hij cadet en in 1988 tenslotte ruiter. Zijn ouders hebben hem echter gedurende al die jaren ondersteund. Ratnetter is getrouwd en zijn vrouw en kinderen rijden ook paard, allemaal klassieke dressuur. Van de vele ruiters die zich aanmelden vallen er helaas ook veel af.

Als élève leer je ongeveer vijf jaar. In die tijd wordt er voornamelijk aan zit en houding gewerkt aan de longe. Voor Hannah was vooral het opspringen aan de longe zeer moeilijk. Mannen hebben het daarbij makkelijker, maar na veel oefenen ging dat ook goed. Naast het rijden moet je als élève de paarden klaar maken voor de assistent-ruiters en het tuig poetsen en stallen mesten. Ook krijgen ze veel theorie en krijgen kennis mee over de bouw en de biomechaniek van de paarden.
Na deze vijf jaar kan je Bereiter-Anwärter (assistent-ruiter worden. In diefase zit Hannah nu. Ze heeft haar eigen paard al toegewezen gekregen. Kiezen kon ze helaas niet: ze moest het paard nemen dat overbleef, maar is daar heel blij mee. Wanneer het goed is zullen deze twee de komende twintig jaar een team vormen. Op de vraag hoe zij zich tussen deze mannencultuur staande hield antwoordde ze positief. De mannen waren zeer behulpzaam. Herwig Ratnetter vond dat de sfeer en het taalgebruik ten positieve veranderd is sinds er vrouwelijke ruiters zijn. Datgene wat van de ruiters gevraagd wordt heeft niets met kracht te maken en kan ook zeker door een vrouw gedaan worden.

Van de ruiters die jaarlijks worden toegelaten vallen er vele af. Het is een hele opgave en bijna niet te doen wanneer je zelf niet uit de buurt van Wenen komt. De meeste ruiters krijgen last van heimwee. Een vrouwelijke élève die in Engeland woonde en oorspronkelijk uit Amerika kwam is dan ook onlangs gestopt omdat zij heimwee had. Ze sprak de taal niet en de anderen probeerden ook niet haar taal te spreken daardoor voelde zij zich natuurlijk buitengesloten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna alle ruiters Oostenrijksers zijn. Een andere vrouwelijke élève is zwanger. Dit is ook een nieuwe situatie waarvan nog niet duidelijk is hoe dit nu verder gaat.


Summerly_: 'Zijn de visie op het rijden en de manier van het trainen van de paarden door de jaren heen veranderd, en zo ja, in welke opzichten?'
Eikenbos: 'Was de selectie voor toelating aan de Spaanse Rijschool tientallen jaren geleden niet veel strenger? Zo ja, waarom is die selectie milder geworden? Ik hoorde van een Rijschoolkenner namelijk dat de opleiding en de toelating vroeger veel strenger waren. Omdat er nu minder geld is laten ze ook minder goede ruiters en paarden toe. Quote van de directie: "Een leek ziet het verschil niet tussen een paard dat M geklasseerd is of Grand Prix. Als ze de kunstjes maar kennen."'

Ik heb deze vraag zowel aan Herwig Ratnetter als aan Elisabeth Gürtler gesteld, en zij vertelden allebei dat dat niet het geval is. Er is aan de kwaliteit niets veranderd. Alleen de beste van de beste met talent worden gekozen en de ruiter krijgt 4 tot vijf jaar training in zit en houding. Ik vroeg me zelf dan ook af waar dat idee vandaan kwam. Is de kwaliteit opeens minder omdat er een vrouw meerijdt in deze traditionele mannenwereld? Rijden vrouwen slechter en halen ze daardoor het niveau naar beneden? Uit ervaring weet ik dat waar een vrouw een mannenimperium binnendringt er mannen zijn die zich daar niet mee kunnen verenigen en (niet geluidloos) weggaan. De training en opleiding gaat volgens een hele oude traditie van mond op mond en dit gebeurt nog steeds zo.
De hele Spaanse rijschool bestaat uit tradities en de paarden worden niet zomaar gekozen, alleen de beste hengsten krijgen de opleiding.] Ze beschikken elk jaar over een ruime keuze. Er worden jaarlijks 20 hengsten geboren, Een comité komt naar Piber om de beste uit te zoeken.

Je zult geen enkel paard zien dat op een jonge leeftijd de courbette of het capriool doet. De opleiding is nog steeds het zelfde, eerst remonte dan de campagne en dan de hoge school. Tijdens de show zie je de paarden in hun verschillende africhtingsfases. Dus je ziet ook paarden die bij wijze van spreken nog op de basisschool zitten en paarden die al een stapje verder zijn. En wanneer je de show ziet weet je dat ze geen kunstjes aan het vertonen zijn. De paarden beginnen pas op vierjarige leeftijd aan hun opleiding. De opleiding is nog steeds streng het enige wat veranderd is is de toon.

Troi: 'Het is een miljoenenbedrijf waar veel mensen financieel van afhankelijk zijn. Dan is het niet altijd makkelijk de balans te bewaren tussen het bedrijfsbelang, in korte tijd maximaal inkomen vergaren, en het belang van het paard, rust en vrije buitengang (om maar twee te noemen). Deze belangen staan soms haaks op elkaar, hoe bewaren ze deze balans? Daar ben ik nieuwsgierig naar?'

Tijdens de rondleiding in Piber en ook in gesprekken met de ruiters merkte je aan alles dat het belang van de paarden voorop stond. Ze krijgen meerdere keren per jaar vakantie over een lange periode en in Heldenberg worden ze dan ook lekker buitengereden en komen op paddocks te staan. Ze werken per dag maar 30 minuten intensief .
Opmerkelijk is wel dat in die tijd de ruiters hun paarden ook bezoeken.

Het commerciële aspect staat daar buiten. Het zomergala heeft bijvoorbeeld niets met de paarden te maken. In Piber zoeken ze sponsors voor de veulens, het eerste veulen van dit jaar wordt bijvoorbeeld gesponsord door Glock. De verkoop van de paarden die niet naar Wenen gaan moet ook geld in het laatje brengen. Afhankelijk van de africhtingsgraad vond ik de prijzen best wel verleidelijk klinken.

Thasja: 'Hoe worden de paarden geselecteerd, waar wordt op gelet en is elk speciaal gefokt paard geschikt om mee te doen?'
Chamion: 'En waar selecteren ze de paarden op die gebruikt worden in de shows en waarmee gefokt wordt'?

Een comité selecteert de paarden die naar Wenen mogen. Er wordt onder andere op de bouw, de aanleg, en het karakter gelet.
De paarden waarmee gefokt wordt moeten zich eerst bewijzen onder het zadel. Pas wanneer ze voldoen aan de vooropgestelde criteria, kunnen ze in aanmerking komen als fokmerrie.

Janine1990: 'Ik ben wel benieuwd wat de verloop onder de paarden is daar...'


De paarden gaan soms terug naar Piber om daar voor nageslacht te zorgen en komen ook weer terug. Ze zijn laat rijp maar worden ook heel oud. Voor elk gepensioneerd paardje is er een plek waar hij heerlijk van zijn pensioen mag genieten. Niet elk paard zal uiteindelijk de capriool of courbette kunnen uitvoeren of de oefeningen boven de grond aan de lange teugel kunnen uitvoeren. Dat is maar voor een paar weggelegd.

Prugelpiet: 'Worden die paarden gefokt om op de school te lopen?'

In Piber is de enige stoeterij die de paarden voor de Spaanse Rijschool fokt. De allerbesten worden daar uitgekozen en mogen na vier jaar spelen op de wei naar Wenen. 10% van de merries die geboren worden, worden uitgekozen als fokmerrie en 10% van de hengsten als schoolpaard.

MarliesV: 'Hoe lang kunnen de paarden op het hoogste niveau dit volhouden? Gezien de belasting van de spieren en pezen bij grote sprongen (levade?) vraag ik mij af hoe blessuregevoelig deze dieren zijn en hoe lang ze dus het zware hoge niveau aankunnen?'

Blessures aan de pezen komen niet voor en de paarden kunnen tot hun 28ste presteren op het hoogste niveau. In Piber stond het oudste schoolpaard van Wenen uit 1979, zoals gezegd ben ik even zijn stal ingegaan en heb een foto van zijn benen gemaakt. Hij oogde gezonder op de benen dan mijn oudje van 28.

b485: 'Hoe ziet een typische dag voor de paarden en voor de ruiters er uit?'

Ik heb Hannah Zeitlhofer gevraagd het verloop van een normale dag te beschrijven. De ruiters van de Spaanse Rijschool hebben een zesdaagse werkweek. Hannah begint 's morgens om 7.00 uur met rijden. Elke 30 minuten wisselt ze van paard en om 13.00 uur zit haar werkdag er dan weer op. Thuis gaat ze naar verscheidene adressen waar ze paarden rijdt voor anderen of lesgeeft. Een vriend heeft ze niet en het is ook best moeilijk iemand te vinden die bereid is haar met de Spaanse Rijschool te delen. Een mogelijke kandidaat tussen de huidige ruiters zag ze niet zitten. De paardenstallen worden om de twee uur schoongemaakt en de paarden krijgen meerdere malen per dag kwaliteitshooi.



Ik verheug me enorm op de show in november om daar de witte professoren aan het werk te zien en te zien hoe dit met een ballet wordt uitgedragen. Er werd me verteld dat er ook een vleugje van Wenen in de Ziggodome zal verschijnen. Ik kan niet wachten, nog vier maanden geduld. Vooral nu ik ook achter de schermen mocht kijken en weet dat deze dure paarden met zorg en kennis worden behandeld en leven. Zelf een Lipizzaner aanschaffen uit Piber kan, maar een schoolpaard van de Spaanse rijschool kopen zal niet lukken. Zij blijven in het bezit van de Spaanse rijschool en zijn onbetaalbaar.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 14:11 



 
Profiel   

Ik ga ook naar de show in November! Verheug me er ook heel erg op!
Ben erg benieuwd!

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 14:17 



 
Profiel   

Ik had al gekeken voor kaarten in de Ziggo dome.. ik vind alleen de prijzen wel een beetje pittig..

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 14:21 



 
Profiel   

Interessant en leuk om te lezen! De show bezoeken lijkt me echt gaaf!

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 14:40 



 
Profiel   

Wat ontzettend gaaf dat je daar op deze manier een kijkje kon nemen.
Mooi verslag heb je ervan gemaakt!

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 14:57 



 
Profiel   

Ik ga ook heen! moet alleen nog kaarten bestellen! :=

Ik ben vorig jaar naar Ahoy geweest! dat was ook heeel gaaf!

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 15:01 



 
Profiel   

Erg leuk uitgebreid verslag! Het is echt een hele wereld op zichzelf...

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 15:15 



 
Profiel   

Waauw wat interessant om te lezen zeg! Erg leuk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 15:27 



 
Profiel   

Mooi geschreven ! Ik heb met plezier het hele verslag gelezen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 16:11 



 
Profiel   

Ik wil ook wel gaan, maar de prijzen zijn wel heel pittig.
Kan bokt niet wat leden korting regelen O:)

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 17:18 



 
Profiel   

Het is zo gaaf in Wenen. Ik ben er zelf ook geweest en heb ook echt genoten van alles daar. Nu twijfel of ik naar Amsterdam ga.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 18:23 



 
Profiel   

Ik ben geweest toen ze in Ahoy kwamen optreden, was geloof ik in 1999 of 2000?

Vond het toen tegenvallen, en ik ga deze keer dus niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 18:36 



 
Profiel   

Leuk geschreven, erg interessant! Ben nu wel benieuwd geworden naar de show.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 19:42 



 
Profiel   

Het leek me erg leuk maar die prijzen...

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 19:48 



 
Profiel   

Wat een leuk stuk! Wel heel grappig dat ze daar zeggen dat er een gekleurd paard op stal moet staan, ik heb hier wel eens gehoord (dubbeldam en de sjiem) dat hij altijd een schimmel op stal wil hebben :D haha, precies andersom!

Nog wel een vraagje, er staat ook dat de molen soms gebruikt wordt mét ruiter. Wat is daar de rede van? Ik zou juist denken dat het voordeel is van een molen dat ze onbelast rondlopen.. En lijkt me als ruiter ook apart?

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-14 22:27 



 

Gaaf stuk !

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 05:48 



 

Vroeger hadden we een video band van de optreden in nederland. Ik dacht dat het in 1996 was weet het niet zeker meer. Het was de kerst variant in ons land. Jeejtje wat prachtig toen deden de oudere hengsten mee.
Mocht er iemand zijn die weet waarover ik het heb. En het op dvd hebben bp me even. Mijn video band is helaas gesneuveld. Was destijds van programma tros.
Ik wil er zo graag een keer heen maar de prijzen ow zo duur. En dan valt het ook nog met war horse. Pff pittig.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 06:03 



 
Profiel   

mooi stuk ik hoop ook ooit nog een naar wenen te gaan maar ik ga zeker in november naar ziggo dome ben de laaste keer ook in ahoy geweest en het was echt super mooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 09:44 



 
Profiel   

Wat een enorm leuk verslag! Lekker vanuit eigen perspectief en aangevuld met vragen.
Erg leuk! Chapeau!

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 10:13 



 
Profiel   

Casca de reden dat de paarden soms bereden worden in de stapmolen is dat de buitenbak nog niet overdekt is. Dit zijn plannen die waarschijnlijk zeer binnenkort gerealiseerd gaan worden. In de regen buiten warm rijden is dan niet zo"n fijne optie en de stapmolen is dan voorlopig een goed alternatief.

:o bedankt voor het positieve commentaar

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 10:59 



 
Profiel   

Lijkt mij erg leuk!

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 17:14 



 
Profiel   

ben vorig jaar geweest, supermooi!!!!!!!
er deed ook een vrouw mee, het was een geweldige show....een aanrader

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 17:16 



 
Profiel   

Wanneer is de show in Nederland?
En hoe duur?

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 17:33 



 
Profiel   

Aloisia schreef
Wanneer is de show in Nederland?
En hoe duur?


vakantieveilingen even in de gaten houden, daar had ik goedkope tickets voor de show...

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-07-14 18:48 



 
Profiel   

Ooh oké bedankt delvira!!
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-07-14 06:31 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 38 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen