[OPINIE] “Gaan de scores omlaag? Misschien wel.”

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26470
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

[OPINIE] “Gaan de scores omlaag? Misschien wel.”

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : Gisteren, 22:44

Eurodressage
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit artikel is een opiniestuk, het geeft de mening van de schrijver weer. Dit stuk is geschreven door Hans-Christian Matthiesen voor de website Eurodressage.com. Matthiesen is de voorzitter van de International Dressage Officials Club (IDOC) en internationaal FEI 5*-jurylid.

Vergaderingen tijdens concoursen
De FEI heeft alle belanghebbende organisaties uitgenodigd voor een vergadering in Riyadh. Het was een constructieve bijeenkomst, waar we de kans hebben gekregen om bepaalde voorstellen voor veranderingen in de dressuur te bespreken. Een algemene discussie over de koers van de sport en een goede mogelijkheid om samen te zitten en de verwachtingen uit te spreken. Naast de FEI en afgevaardigden van de belanghebbende organisaties (de IDOC werd vertegenwoordigd door twee juryleden en één steward), waren er ook bestuursleden, vertegenwoordigers van de ruiters, bestuursleden, leden van het veterinair comité, de voorzitter van de FEI en de directeur dressuur van de FEI.

In Hagen organiseerde de IDRC (International Dressage Riders Club) al een bijeenkomst met ruiters en juryleden. Dit was ook een goede mogelijkheid om met elkaar het gesprek aan te gaan. Het was een vruchtbare bijeenkomst en we waren het er allemaal over eens dat we deze meeting regelmatig willen gaan organiseren. Het idee hierachter is dat we ons meer willen verenigen in de sport. Zelfs als we soms wisselende opvattingen hebben, is het belangrijk om de discussie te blijven aangaan.

Het format voor de vergaderingen kan nog veranderen, maar het belangrijkste is om de dynamiek en de discussie gaande te houden.

Afgelopen weekend was het CDIO in Compiegne, daar hadden we ook een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de FEI, het dressuurcomité, ruiters, trainers, chef d’equipes, organisatoren en juryleden, inclusief de jury voor Parijs. We hadden goede en eerlijke discussies over het jureren en andere relevante punten.

Moeilijke tijden
Ik denk dat ik voor veel juryleden kan spreken als ik zeg dat we momenteel ‘moeilijke tijden’ doormaken. Op dit moment ligt onze sport onder een vergrootglas en helaas om negatieve redenen, zoals met betrekking tot welzijn.

Welzijn is het hart van onze sport en als juryleden hebben wij de verantwoordelijkheden die daarbij horen, omdat wij ‘de beste plaatsen van het concours hebben’.

Als we worden geconfronteerd met zaken die ons zorgen baren, dan moeten wij zien te reageren.

Veranderingen accepteren
We moeten ons verbeteren en opstaan voor de paarden. We moeten naar de toekomst kijken en beginnen met het accepteren van veranderingen. De opvatting dat we signalen van stress en negatieve spanning binnen de dressuursport zouden negeren, is wijdverspreid, zowel binnen de sport als bij anderen daaromheen. Wat moet zwaarder wegen? Een technisch correcte proef of de expressieve, indrukwekkende, risicovolle rit?

Alle officials zijn verantwoordelijk voor het welzijn van het paard. Sommigen zeggen zelfs dat wij -als officials- een belangrijke rol spelen en de sleutel tot verandering zijn!

Dit zou niet moeten worden gezien als excuses, want er is maar één weg vooruit. Maar al vele jaren ligt de focus in de dressuursport veel te veel op de eensgezindheid en dit op een zodanige manier dat als er teveel verschil of variatie in de resultaten zit, dit wordt gezien als ‘foute jurering’.

Beeld veranderen
Misschien is de tijd rijp om dit beeld te veranderen. Misschien moeten we kijken naar meer ‘directheid’ in de beoordelingen, vooral als het gaat om de evaluatie van stesssignalen en negatieve spanning in de dressuursport.

Aantekeningen als ‘korte nek’, ‘strak in de rug’, ‘spanning’ en ‘open mond/zichtbare tong’ zijn niet ongebruikelijke in de dressuur. Als official moet je beoordelen of iets alleen op dat moment speelt, of dat het constant aanwezig is tijdens de proef. Je moet naar het totaalplaatje kijken en als dat ontsierend is door spanning of weerstand, dan moet er een duidelijke richting zijn in je beoordeling. We kunnen onze ‘positie’ niet als excuus gebruiken, maar ook niet dat het exterieur van het paard niet optimaal is waardoor iets er mogelijk fout uitziet en daarom niet bijdraagt een beter totaalbeeld.

We moeten het totaalbeeld en de harmonie beter beoordelen en de prioriteit geven. Signalen van stress en discomfort, zoals een korte, strakke nek, open mond, zichtbare tong (kleur), gespannen rug, problemen met het ritme, ongelijke passen enzovoorts, moeten zwaarder worden toegerekend in de beoordeling. Als je dit ziet als jurylid, dan moet je puntenaftrek geven en hier een duidelijke opmerking over maken. Dus ja, misschien worden de scores nu wat lager, maar dat heeft een goede reden. Blijf geconcentreerd, en blijf goed werk leveren. De IDOC houdt jullie op de hoogte over de uitkomsten van vergaderingen. Een goed gesprek draagt bij aan vooruitgang.


Afbeelding

Popstra
Berichten: 13808
Geregistreerd: 21-06-08

Re: [OPINIE] “Gaan de scores omlaag? Misschien wel.”

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 09:25

Ik vind het wel een goed idee.
En dat moet gelden in meer disciplines. Het " extreme" mag inderdaad wel wat minder.
Dat is voor de paarden ook een stuk prettiger en ze zullen dan zowel mentaal als fysiek langer mee gaan

Veronica2
Berichten: 2690
Geregistreerd: 26-08-13

Re: [OPINIE] “Gaan de scores omlaag? Misschien wel.”

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 11:16

Met als risico dat straks het karakter van het paard beoordeeld wordt en niet de africhting van het dier. En hoe werkt dit met omgevingsfactoren, moeten alle paarden maar een soort robots worden die overal tegen kunnen of juist afgestraft als ze spanning krijgen van wegwaaiende hekjes en omvallende bloemstukken?

Gini
Berichten: 17948
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: [OPINIE] “Gaan de scores omlaag? Misschien wel.”

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 11:25

Paarden met gemakkelijkere en minder hete karakters? Ik zie niet in wat daar risicovol aan is?

Esther

Berichten: 4147
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 12:41

Veronica2 schreef:
Met als risico dat straks het karakter van het paard beoordeeld wordt en niet de africhting van het dier. En hoe werkt dit met omgevingsfactoren, moeten alle paarden maar een soort robots worden die overal tegen kunnen of juist afgestraft als ze spanning krijgen van wegwaaiende hekjes en omvallende bloemstukken?

Er is verschil in een hele proef gepannen lopen of een een schrikreactie omdat er wat gebeurt.
Bij het opleiden van een paard hoort imo ook een stukje schriktraining zodat ze niet voor ieder ritselend blaadje aan de ren gaan.

MarjanB

Berichten: 16518
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Boxmeer

Re: [OPINIE] “Gaan de scores omlaag? Misschien wel.”

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 12:52

Ik kan het alleen maar toejuichen, gaat voor een verbetering van de sport zorgen en een beter fundament voor de toekomst. Of we het nu leuk vinden of niet de sport ligt onder vuur. En niet onterecht in mijn ogen

Zoolgangster

Berichten: 9686
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 587 km van Londen

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 13:16

Gini schreef:
Paarden met gemakkelijkere en minder hete karakters? Ik zie niet in wat daar risicovol aan is?


Ik zie daar alleen maar voordelen aan, ja.

Elisa2

Berichten: 37445
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 13:26

Het lijkt mij ook een positieve ontwikkeling, echter dan met kanttekening dat kort in de hals wordt gezegd als het paard kort in de hals gereden wordt en niet omdat het een korte hals heeft. :D Maar denk eerder dat een bepaalde rijstijl die al de uitingen geeft die genoemd worden bedoeld wordt.