Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

Twee paarden besmet met EIA in regio Konstanz (DL)

 
Profiel   

Bokt.nl / St-Georg.de
Medisch

[ img ]
Foto door Amanda

Het leek juist enkele weken rustig omtrent EIA (Equine Infectieuze Anemie), de besmettelijke bloedarmoede voor éénhoevigen. Er werden geen nieuwe gevallen gemeld. Toch is er nu in de regio Konstanz in Duitsland opnieuw een gebied afgesloten. In Engen werd bij twee paarden EIA vastgesteld. Eén daarvan leed aan verdachte symptomen, zo luidde de mededeling van het veterinair bureau op http://www.bodenseereiterring.de . De twee getroffen paarden waren recreatiepaarden.

Of de paarden met de polosport in contact stonden kon tot dusverre niet worden herleid. In de melding werd gezegd dat het onduidelijk is hoe de paarden besmet zijn geraakt met het virus. Op dit moment gaat men uit van een besmetting door insecten. Echter wordt ook de mogelijkheid genoemd van een latrogene (door medisch handelen) verspreiding, bijvoorbeeld wanneer twee paarden met dezelfde naald zouden worden ingespoten.

15 gevallen
Een dermate groot aantal van gevallen van EIA zoals die van dit jaar is uitzonderlijk. Sinds begin juni zijn in verschillende delen van Duitsland, in Nederland en in Zwitserland 15 besmette paarden gediagnosticeerd met het virus en als gevolg hiervan ingeslapen.

Equine Infectieuze Anemie is een dierziekte waarbij meldplicht van kracht is. De ziekte kan tientallen jaren sluimerend aanwezig zijn bij een besmet paard, zonder klinische symptomen te tonen. Toch blijven ze hun leven lang drager van het virus en kunnen hierdoor andere paarden besmetten. Dragers van EIA moeten worden ingeslapen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Wanneer het virus eenmaal is uitgebroken dan zal het vroeg of laat tot de dood leiden. Het paard zal telkens opnieuw hevige koortsaanvallen krijgen, vermagert, krijgt oedemen aan het lichaam, het slijmvlies verbleekt en het paard verslapt.

Raadsels rondom de oorzaak
Tot nu toe waren enkel polopaarden het slachtoffer, waardoor er werd gedacht dat het virus vanuit Argentinië, waar het wijd is verspreid, is meegekomen. Veel polopaarden worden vanuit Argentinië geïmporteerd. Deze theorie is echter niet bewezen. Eigenlijk moeten alle paarden voordat ze worden geïmporteerd binnen de EU een actuele Cogginstest bij zich hebben, welke bevestigt dat het paard geen drager van het EIA-virus is. Ook moeten de paarden 30 dagen in quarantaine worden gehouden bij binnenkomst in de EU. Wanneer de paarden eenmaal in Europa geland zijn, dan wordt er steekproefsgewijs nogmaals getest. Maar voor zover bekend heeft men daarbij nog nooit positief getest, of het nu gaat over het EIA-virus noch over andere besmettelijke ziektes. Het is echter niet duidelijk hoe vaak er nu precies wordt getest door middel van deze steekproeven.

EIA is in Nederland wel een meldingsplichtige dierziekte, maar geen bestrijdingsplichtige dierziekte. Dit betekent dat de eigenaar van het dier zelf verantwoordelijk is voor het nemen van maatregelen om te zorgen dat andere dieren niet worden besmet. De NVWA ziet hier op toe.

Meer informatie over de ziekte EIA vind je hier: [VN] Wat je moet weten over Equine Infectieuze AnemieLaatst bijgewerkt door Amanda op 12-08-17 09:28, in het totaal 2 keer bewerkt

Aangepast


Link naar dit berichtGeplaatst: 11-08-17 22:33 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen