Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

Eénderde medailles WK's Jonge eventingpaarden voor KWPN'ers

 
Profiel   

KWPN
Eventing, KWPN
[ img ]
Ruiter en paard nemen een hindernis in de cross. Foto: Suzanne_k


Morgen trapt het WK Jonge Eventingpaarden weer af in het Franse Le Lion d'Angers. Vorig jaar sleepte de KWPN’ers maar liefst drie medailles binnen. Was dat een toevalstreffer of zijn KWPN-paarden vaker succesvol op het WK Jonge Eventingpaarden? Het KWPN dook de resultaten in en zocht uit hoe veel KWPN'ers er deelnamen en wie met de medailles huiswaarts keerden.

Het WK Jonge Eventingpaarden wordt al sinds 1986 georganiseerd in Frankrijk en is vanwege het slechte weer alleen in 2012 een keer afgelast. De wedstrijd is gesplitst in een rubriek voor zesjarige en zevenjarige eventingpaarden en start met dressuur, gevolgd door de cross en als afsluitende onderdeel staat het springen op het programma.

Een derde van de medailles
Sinds 2011 hebben er 205 zesjarigen en 313 zevenjarigen deelgenomen aan het WK Jonge Eventingpaarden. Van deze paarden zijn 21 zesjarigen en 34 zevenjarigen een KWPN’er. Tien procent van het deelnemersveld is dus een KWPN-paard. Bij de zesjarigen zijn sinds 2011 de meeste medailles behaald, namelijk vijf. Bij de zevenjarigen zijn dit er drie. Ondanks dat tien procent van de deelnemende paarden een KWPN’er is, wordt er in totaal een derde van de medailles gewonnen bij de zesjarigen en twintig procent van de medailles bij de zevenjarigen.

Veilingpaarden succesvol
De Zavall VDL-zoon Fire Fly won vorig jaar goud bij de zesjarigen, Vivaldi-dochter Jockey Club Fleurelle behaalde brons bij de zesjarigen en de Chin Chin-zoon Cooley Showtime greep het brons bij de zevenjarigen. Fire Fly werd als vijfjarige al negende op het KWPN Kampioenschap voor eventingpaarden en was tevens de veilingtopper op de KWPN Eventinghorse Sale in 2015. Daarmee kwam hij toen onder het zadel van de Australische topruiter Christopher Burton. Maar dat is niet de enige KWPN’er die deze ruiter onder zijn hoede heeft gehad. Ook Dutch Man Retto werd verkocht via de KWPN Eventinghorse Sale en werd vervolgens uitgebracht door Christopher Burton. Deze Colandro-zoon won in 2014 als zesjarige zilver op het WK.

KWPN Kampioenschap drukt stempel
The Quizmaster (v.Albaran) van Merel Blom was ook succesvol op het WK Jonge Eventingpaarden én op het KWPN Kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden. In 2014 werd deze combinatie vijfde in Ermelo om vervolgens een jaar later het zilver te winnen bij de zesjarigen. De winnaar van het KWPN eventingkampioenschap in 2014 was de schimmelmerrie Enjoy (v.Cartano), zij behaalde net geen medaille op het WK onder Sanne de Jong met een vierde plaats bij de zesjarigen in 2015. Deze talentvolle combinatie maakte dit jaar hun debuut op Military Boekelo waar tevens het NK Eventing voor senioren werd verreden en wisten direct beslag te leggen op het brons.

Van WK Jonge Eventingpaarden naar Olympische Spelen
Het Olympische eventingpaard Bart L won als zevenjarige brons op het WK Jonge Eventingpaarden onder de Fransman Matthieu Lemoine, nam vervolgens deel aan het EK in 2015 en won daar teambrons met Frankrijk. Vorig jaar verschenen zij in Rio de Janeiro aan de start op de Olympische Spelen en zorgden ervoor dat Frankrijk naar huis ging met teamgoud. Inmiddels is de United-zoon verkocht aan de Japanse federatie met het oog op de spelen in 2020.

Aan kop in stamboekranking
In 2011 en 2013 won het KWPN de stamboekranking op het WK Jonge Eventingpaarden. Ondanks dat er vorig jaar maar liefst drie medailles werden gewonnen, eindigde het KWPN op de tweede plaats met een minimaal verschil op het SF. De eerste positie in 2011 kwam door onder andere het goud van Zidante (v.Polydox) en het zilver van Karandasj-dochter Aprobanta. Zidante verbeterde daarmee zelfs haar zilveren medaille van 2010 onder de Engelse amazone Kitty King.

Zavall VDL
Dit jaar nemen er net zoals vorig jaar veertien KWPN’ers deel aan het WK Jonge Eventingpaarden. In beide rubrieken, zes- en zevenjarigen, zijn dit er zeven. Bij de zesjarigen zien we Coral Estate Geluk onder Nienke van Roekel op de lijst staan. Deze combinatie werd vorig jaar tweede in het KWPN Kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden. Ging er vorig jaar goud naar Zavall VDL-zoon Fire Fly, wie weet gebeurd dat dit jaar opnieuw aangezien ook Geluk een nakomeling is van deze hengst.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-10-17 21:38 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen