Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 6 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Commissie begint met zuivering endurancesport

 
Profiel   

Horsetalk / bokt.nl
Endurance, FEI

[ img ]
Vetcheck tijdens de endurance. Foto door Murielle Mulder


Een tijdelijke commissie die gevraagd is om met spoed kritisch te kijken naar de enduranceregels van de FEI heeft afgelopen woensdag zijn eerste vergadering gehad op het hoofdkwartier van de FEI in Lausanne.

De commissie heeft de opdracht om de discipline terug te brengen naar zijn oorspronkelijke wortels: endurancerijden in plaats van enduranceracen. De Britse dr. Sarah Coombs, de voorzitster, vertelt dat ze, vanaf het moment dat de commissie in het leven is geroepen, ze “een enorme hoeveelheid” aan feedback ontvangen hebben van de endurancegemeenschap over allerlei onderwerpen.

Ze vertelt dat de commissie “alles zal doen wat er nodig is om het vertrouwen van de gemeenschap terug te winnen en het imago van de sport dusdanig te herstellen dat het onderdeel van de FEI kan blijven. Dit is wel op voorwaarde dat de regels worden nageleefd en gehandhaafd, om te zorgen dat de paarden beschermd worden en valsspelen wordt uitgeroeid.”

De vergadering heeft volgens dr. Coombs geleid tot heftig en productief debat, waarna de belangrijkste focusgebieden zijn vastgesteld.

“Jullie stemmen worden gehoord. We hebben geen illusies over het formaat van de uitdaging die ons te wachten staat, maar het draait allemaal om de toekomst van onze discipline.”

De gegeven feedback bevatte onder andere verzoeken om meer paarden te testen op verboden middelen en grotere sancties te zetten op paardenmishandeling, maar ook verzoeken voor een herziening van de snelheden; een herdefinitie van de eliminatiecodes (hoofdzakelijk bij extreem letsel); de elite-atleetstatus en “jockeyruiters”; kwalificaties, inclusief kwalificatie als combinatie; hyposensitiviteitsscreening; de definitie van en registratie van trainers; verplichte medicatielogboeken en medicatietesten buiten de wedstrijden om; en het ontwerp van de te rijden route en de bemanning ervan. Ook werd er gesproken over het tuig en andere endurance-uitrusting.

De commissie bestaat uit een aantal grote namen in de endurancewereld. Dr. Sarah Coombs zelf is een FEI-veterinair, voormalig teamdierenarts van Groot-Brittannië. Andere leden van de commissie zijn Tarek Taher (enduranceruiter en lid van de FEI-atletencommissie), Pieter Wiersinga (leider van het Nederlandse enduranceteam, politiecommissaris en voormalig hoofd van de bereden politie in Nederland), FEI-veterinair commissielid dr. Tim Parkin (hoofd van het wetenschappelijk onderzoek dat verricht wordt aan de universiteit van Glasgow als onderdeel van de Global Endurance Injuries Study (GEIS) van de FEI), en tenslotte Valerie Kanavy (voormalig lid van de FEI-atletencommissie en de Sportersvertegenwoordiger voor de endurancecommissie van 2014 tot 2018).

De volgende bijeenkomst van het committee is op 15 januari, en bij het FEI Sports Forum 2019 op 15 en 16 april zal er een update aan afgevaardigden gegeven worden tijdens een speciale endurancesessie.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-12-18 20:50 



 

Misschien beter overal met een ideale tijd gaan werken. Nu zijn het enkel de lagere klasse als ik mij niet vergis.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-18 08:46 



 
Profiel   

Elite status schrappen en combinaties laten kwalificeren zou al een verbetering zijn.
Nu kan een elite ruiter op ieder paard, die gekwalificaties gedaan heeft, een 160 kilometer starten zelfs als ze dat paard nog nooit gezien hebben. Daarmee is de weg vrij voor jockey's.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-18 10:28 



 
Profiel   

Puur uit interesse, waarom zijn jockeys ongewenst?

Ik meende mn dat de vele ongevallen en doping het probleem was.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-18 11:53 



 
Profiel   

troi schreef
Puur uit interesse, waarom zijn jockeys ongewenst?

Ik meende mn dat de vele ongevallen en doping het probleem was.


Omdat er op sommige wedstrijden 160 km met een gemiddelde snelheid van 25 km/u wordt gereden ten koste van het paard. Het is geen lange afstandwedstrijd meer maar een race als paardenrennen over 160 km

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-18 12:41 



 
Profiel   

troi schreef
Puur uit interesse, waarom zijn jockeys ongewenst?

Ik meende mn dat de vele ongevallen en doping het probleem was.


Omdat 160 kilometer rijden op snelheid sowieso al een uitdaging is laat staan op een paard wat je totaal niet kent. Kleine signalen worden makkelijker over het hoofd gezien maar dat kan wel fataal, voor het paard, aflopen.
Doping is sowieso een probleem maar met de hoge snelheden neemt ook het risico op problemen bij de paarden toe.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-18 12:44 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 6 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen