Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

FEI deelt advies rondom Equine Influenza

 
Profiel   

Bokt.nl/ FEI
Medisch


[ img ]
Foto door Marjoow
De FEI schrijft dat de huidige uitbraken van het influenzavirus groot genoeg zijn om van serieuze invloed te zijn in de paardenwereld. Om een verdere uitbraak van het virus zoveel mogelijk in te perken deelt de FEI informatie over de ziekte, hoe deze te herkennen en hoe besmetting te voorkomen. Op het moment van schrijven zijn er meerdere uitbraken bevestigd in België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nigerië, Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Ook in Nederland heeft het virus de kop opgestoken.

Wat is Equine Influenza
Equine Influenza is een zeer besmettelijke ziekte bij paarden wat de luchtwegen aantast. Equine Influenza is een endemische ziekte. Dat wil zeggen dat de ziekte in een bepaald gebied kan blijven voorkomen zonder dat het buiten het gebied opgelopen hoeft te zijn. Het virus blijft als het ware hangen.

Het virus wordt overgedragen via de lucht. Het komt in de lucht terecht door hoestende paarden en kan een afstand van twee kilometer overbruggen. Ook via kleding en stalbenodigdheden kan het virus verspreid worden. Daarnaast is het vervoeren van paarden ook een garantie op overdracht van het virus: het virus overleeft makkelijk in trailers en veewagens. Deze dienen na het vervoeren van een ziek paard dan ook grondig ontsmet te worden.

Het virus is ook snel overdraagbaar. Bij zowel kort als lang contact tussen paarden kan het al overgedragen worden. Dit vindt niet alleen plaats op stallen of in de kudde op een weiland. Ook bij wedstrijden, rijlessen en andere paardenevenementen is de kans op overdracht aanwezig. Jonge paarden, niet gevaccineerde paarden, oude paarden of paarden die al medische problemen hebben zijn daarnaast vatbaarder voor het virus.

Je kunt Equine Influenza herkennen aan de volgende symptomen. Koorts is vaak het eerste symptoom, op dit moment is het paard al besmettelijk voor anderen. Vervolgens verliest het paard zijn eetlust, wordt lusteloos en ontwikkelt een droge hoest. Bij besmette paarden moet je waakzaam zijn voor complicaties. Paarden met Equine Influenza ontwikkelen niet zelden een bacteriële infectie en loopneuzen naast het virus. Hoewel het mogelijk is dat een paard sterft door complicaties komt dit niet vaak voor.

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn paard influenza heeft?
Wanneer je op basis van symptome, vermoedt dat je te maken hebt met Equine Influenza moet je ten aller tijden een dierenarts laten komen. Middels bloedonderzoek en een neusswab kan uitgesloten worden of het om het virus gaat.

Genezing van het virus kan lang duren. Hoe heftiger de symptomen hoe langer het duurt. Vaak duurt het 50 tot 100 dagen voor een paard weer volledig genezen is. Geef het paard ook echt rust tot volledige genezing. Wanneer je te vroeg weer begint met trainen loop je een grotere kans op gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Hoe bescherm ik mijn paard?
Hoewel geen enkel vaccin 100% bescherming biedt is vaccineren wel de gemakkelijkste manier om je paard te beschermen tegen Equine Influenza. Recente uitbraken laten zien dat gevaccineerde paarden minder heftige symptomen hadden en sneller weer op de been waren dan niet gevaccineerde paarden. Zeker voor stallen met wedstrijdpaarden of paarden die veel buiten de deur komen wordt vaccinatie sterk aangeraden.

Wanneer er in jouw regio een vermoeden is van influenza of als er daadwerkelijk al influenza heerst is het handig om twee maal per dag de temperatuur van je paard in de gaten te houden. Zo signaleer je sneller veranderingen en koorts en is er snel een dierenarts in te schakelen. Hetzelfde geldt wanneer je op een stal staat in een niet besmet gebied maar wanneer er wel paarden van stal in besmette gebieden komen of in aanraking komen met paarden uit besmette gebieden bijvoorbeeld op wedstrijd.

Wanneer er Equine Influenza vastgesteld wordt is het noodzakelijk dat je met je paard op stal blijft tot er geen zieke paarden meer op stal staan. Net als met droes en rhino is voorzichtigheid geboden: overleg op stal hoe jullie omgaan met besmettelijke ziektes.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-19 15:07 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen