Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 3 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Glock's Toto JR maakt grootste fokwaardestijging door

 
Profiel   

KWPN
Fokkerij

[ img ]
Hans Peter Minderhoud met Glock's Toto Jr. Foto: Marjoow


Om tot een weloverwogen hengstenkeuze te komen verzamelt u als fokker zo veel mogelijk informatie van de hengsten die u op het oog heeft. De fokwaarden bevatten een schat aan informatie en is een handig hulpmiddel om tot de hengstenkeuze te komen. Ieder jaar worden de fokwaarden van de KWPN-hengsten geactualiseerd en ook de in 2018 verzamelde informatie is weer gebundeld in de nieuwe fokwaarden. De overzichten van de belangrijkste fokwaarden van de dressuur-, spring-, tuigpaard- en Gelderse hengsten vindt u via de link hieronder, in het derde KWPN Magazine van dit jaar die deze week verschijnt vindt u tevens een analyse van de fokwaarden.

De uitgebreide fokwaarden per kenmerk per hengst vindt u in de KWPN Database onder het kopje ‘genetisch profiel’. Ook kunt u bij de zoekfunctie kiezen voor de optie 'Fokwaarden' om hengsten te selecteren met specifieke fokwaarden. De fokwaarden van merries zijn individueel inzichtelijk via de KWPN Database, tevens onder het kopje ‘genetisch profiel’. Voor alle paarden moet de betrouwbaarheid van de fokwaarde 30% of hoger zijn om voor publicatie in aanmerking te komen.

Jazz aan de leiding
Al jaren is Jazz de meest bekende dressuurhengst en dat is niet voor niets. De Cocktail-zoon staat wederom bovenaan de ranking voor hengsten met de hoogste betrouwbaarheid (90% en hoger). Westpoint maakte vorig jaar al een flinke stijging in de groep dressuurhengsten met een betrouwbaarheid tussen de 80% en 89%, dit jaar is hij gestegen tot de eerste plek. Westpoint is een van de veertien goedgekeurde zonen van Jazz, ook hij liep zelf op internationaal Grand Prix-niveau. In de groep dressuurhengsten met minimaal tien nakomelingen in de sport maar een betrouwbaarheid lager dan 80% staat eveneens een zoon van Jazz aan kop: Chagall D&R, een nakomeling van de bekende De Niro-dochter Annabel, die zelf een van de hoogste fokwaarden voor merries bezit.

GLOCK’s Toto Jr. grootste stijger
Van alle dressuurhengsten heeft de hengst GLOCK’s Toto Jr. dit jaar de grootste fokwaardestijging doorgemaakt. De eerste goedgekeurde zoon van de legendarische Totilas werd in 2014 ingeschreven met 86 punten. De tweede snelste stijger is de Painted Black-zoon Ebony, die zelf actief is in de Lichte Tour. Ferguson staat op nummer drie in deze lijst.

Heartbreaker aan kop
In de fokwaarderanking van springpaarden met de hoogste betrouwbaarheid (90% en hoger) staat de preferente Heartbreaker aan kop. Net als voorgaande jaren gaat de preferente hengst, die dit jaar dertig jaar oud wordt, ruim aan de leiding. In de tweede groep springhengsten (80% t/m 89% betrouwbaarheid) heeft Untouchable zijn koppositie weten vast te houden, hij was zelf actief op internationaal 1.60m-niveau. In de laatste groep springhengsten met minimaal tien nakomelingen in de sport maar een betrouwbaarheid lager dan 80%, heeft Bacardi VDL een flinke opmars gemaakt. De hengst, die zelf erg succesvol is op het hoogste niveau, is gestegen van de vierde naar de eerste plek.

Eldorado van de Zeshoek maakt opmars
Tijdens de afgelopen KWPN Stallion Show werd de Clinton-zoon Eldorado van de Zeshoek keur verklaard. Daarnaast heeft deze Grand Prix-hengst de grootste fokwaardestijging doorgemaakt bij de springhengsten. Ook de fokwaarde van Van Gogh is het laatste jaar flink gestegen, hij staat op de tweede plaats als het gaat om de grootste stijging. Onder Marco Kutscher was de zeventienjarige Van Gogh recent nog actief in de sport, begin deze maand werd bekend gemaakt dat hij afscheid neemt van de sport en zich volledig gaat richten op de dekdienst. Zacharov is de derde snelste stijger, net als Eldorado van de Zeshoek is hij een zoon van Clinton.

Uitleg fokwaarden
Iedere prestatie van een paard kan worden gezien als een optelsom van aanleg (genetische aanleg van het paard) en omgevingsinvloeden (training, ruiter, management, voeding, etc.), ook wel genoemd het milieu. Voor de fokkerij gaat het om de aanleg, want alleen dat wordt doorgegeven aan de nakomelingen. Een fokwaarde is een schatting van die genetische aanleg. Het KWPN berekent fokwaarden voor sport-, bewegings-, exterieur- en gezondheidskenmerken. Meer informatie over de berekening en toepassing van de fokwaarden vindt u in dit artikel.

Fokwaarden dressuur 2019
Fokwaarden springen 2019
Fokwaarden tuigpaard 2019
Fokwaarden Gelders paard 2019
Fokwaarden volbloed 2019
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-19 17:02  
Profiel   

Vroeger had je ook een lijst met de 250 merries met de hoogste fokwaarden. Bestaat die lijst nog? Heeft iemand de meest recente?

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-19 20:56  
Profiel   

Daar was ik vd week ook naar op zoek, maar kon m niet vinden bij het kwpn. Laatste was een top 25 uit 2014 ofzo.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-19 21:06 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 3 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen