Vernieuwing ‘kleine’ events sluit loophole Endurance

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26279
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Vernieuwing ‘kleine’ events sluit loophole Endurance

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-10-21 14:45

*Bokt.nl
Sport

Afbeelding
Deelnemers aan een endurancewedstrijd, deze is niet in de VAE.
Foto: Muriëlle Mulder/ Bokt Wiki


Endurance ritten van 120km in de woestijn moeten zich in de toekomst aan de FEI-regels gaan houden, tenzij de organisatie het aantal buitenlandse starters drastisch terugbrengt. Dit schrijft horsesport.com.

Een maas in de reglementen, die het al ruim een decennium lang mogelijk maakte dat de organisatoren van spraakmakende endurancewedstrijden de FEI-regels terzijde schoven, wordt nu eindelijk gedicht. Het FEI-board heeft dit opgelost door de 2* senior endurancewedstrijden te verwijderen uit de categorie “Kleine” evenementen (CIM’s). Dit wordt bekrachtigd tijdens de Algemene vergadering van de FEI in Antwerpen, België, volgende maand.

Deze spraakmakende wedstrijden worden voornamelijk gereden in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit land staat centraal in heel veel schandalen op het gebied van welzijn, doping en bedrog. Onder deze wedstrijden valt ook de Al Reef Cup in Abu Dhabi. Het paard Splitters Creek Bundy brak in 2015 tijdens deze race zijn beide voorbenen. Dit verschrikkelijke ongeluk leverde de FEI een vloedgolf aan commentaar op, nadat zij aanvankelijk zeiden dat de categorisatie van deze rit de FEI geen rechtsmacht gaf.

Als de Verenigde Arabische Emiraten in de toekomst nog een groot internationaal deelnemersveld wil uitnodigen voor een 120km race of een andere 2* race, zijn er twee opties: òf ze rijden deze wedstrijd onder de vlag van de FEI, òf ze brengen het aantal uitgenodigde buitenlandse ruiters drastisch terug en dan mag het een nationale wedstrijd worden genoemd, met nationale regels.

De status CIM was oorspronkelijk bedoeld om de wedstrijden op lager tot gemiddeld niveau te kunnen rijden volgens nationale regels, zonder de limiet voor internationale deelnemers en zonder het moeten dragen van bepaalde logistieke kosten. Dit zou anders wel van toepassing zijn op evenementen met een nationale status. Dit is belangrijk voor landen waar de paardensport nog in ontwikkeling is en het budget nog klein is. Of voor de landen die geografisch gezien afgelegen liggen, denk dan aan bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland. In de praktijk komt het zelden voor dat een CIM individuele ruiters naar het paardensportland in ontwikkeling trekt uit meer dan drie of vier andere landen.

Echter, de Verenigde Arabische Emiraten hebben misbruik gemaakt van deze CIM-ontheffing. Zij reden de meeste van deze races, de rijkste van de wereld, als CEN’s (endurance national events). Hun wedstrijden trekken doorgaans ruiters uit meer dan 20 landen. En om het nog erger te maken, de nationale enduranceregels van de Verenigde Arabische Emiraten bij deze races, regels die toch al zwak waren, zijn toegepast door een vaste pool van kortzichtige officials, waar de FEI ook geen regie over had.

Toen ik (Pippa Cuckson van Cuckson Report, de oorspronkelijke schrijfster van dit artikel op Horsesport.com, red.) begon met het onderzoeken van de welzijnsproblemen in de Endurance in 2012, vertelden vele experts mij dat het dichtmaken van de maas in de regels van de CIM prioriteit had. Sindsdien is er zoveel energie gestoken in het samenstellen van strengere FEI-regels dat het verbazingwekkend was dat het niet lukte om de CIM-status tegelijkertijd aan te pakken. De regels werden door de belangrijkste ‘doelwitten’ gemakkelijk ontweken.

Het probleem zat hem erin dat de FEI een “one-size-fits-all” beleid voerde op vele vlakken. De definities voor een CIM herkenden niet dat de endurance slechts drie sterindelingen heeft, terwijl de meeste andere disciplines er vijf hebben. Bij springen, dressuur of eventing is een 2* die telt als een CIM de laagste rang van wedstrijden in de FEI termen. Een 2* endurancewedstrijd die als een CIM telt kan meerdere races om een miljoen dollar bevatten over afstanden die kunnen oplopen tot wel 139 km. Een race die slechts 21 km korter is dan de ultieme afstand op kampioenschappen, 160 km, is echt geen ‘klein’ evenement! Een 120 km 2* wedstrijd in de standaard afstand voor de FEI Wereldkampioenschappen voor jeugd en jonge paarden. Bij de endurance op de World Equestrian Games in 2018 zouden de medailles worden verdeeld in een race over 120 km, als de wedstrijd in Tyron niet voortijdig was stilgelegd.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben zich actief verzet tegen de nieuwe regels die eind 2019 van kracht werden. Begin 2020 hebben ze zich weer niet aan de FEI-regels gehouden, ze hebben twee erg goed uitbetalende 160 km-races als CEN's gereden, met een ongelimiteerd aantal deelnemers uit het buitenland. Omdat de Sheikh Mohammed Cup en de President’s Cup 3*evenementen zijn van 160 km, kwamen deze niet aanmerking voor de CIM-ontheffing, eindelijk kon de FEI ingrijpen. Zij gaven de nationale federatie van de Verenigde Arabische Emiraten een fikse boete en schorsten ze opnieuw, voor een korte periode.

Vele belanghebbenden hebben het gevoel dat er nog een andere weg moet zijn om de Verenigde Arabische Emiraten op één lijn te brengen zonder dat er andere landen gestraft worden, landen die voor schone en eerlijke sport staan. Maar aan het einde heeft de herziening van de CIM de minste officiële weerstand opgeroepen, uitgaande van de consultatie-documenten die afgelopen week gepubliceerd zijn. Alleen de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Zweden, Jordanië, Jemen en Nieuw-Zeeland zijn faliekant tegen. Nieuw-Zeeland is een van de geografisch meest afgelegen landen en is nu het meest benadeeld. Slechts één land stelde een aanpassing voor – Nederland, hun gedachte is dat het te winnen prijzengeld ook een factor moet zijn.

Jemen is een gevaarlijk deel van de wereld. De meeste regeringen hebben een negatief reisadvies gegeven. Het is dus niet verrassend dat zij geen gastheer zijn voor welke FEI-wedstrijd dan ook en ook slechts één enduranceruiter geregistreerd hebben bij de FEI. Het lange schriftelijke bezwaar van Jemen tegen de CIM-herziening is identiek aan die van de Verenigde Arabische Emiraten. De laatste hebben in het verleden vaker commentaren geschreven voor de ‘sulletjes’ om te copy-pasten.

Het lijkt erop dat de FEI het afgelopen jaar ook gekeken heeft naar andere manier om inerte of hinderlijke lidstaten te “kortwieken”. In Antwerpen zal ook bekeken worden aan welke regels nieuwe landen moeten gaan voldoen voor hun wedstrijden totdat ze hun "ontwikkelingsdoelen" hebben bereikt.

Ze zullen ook gaan eisen dat elke nationale federatie die is geschorst of uitgesloten van de FEI, opnieuw het lidmaatschap moet aanvragen. In eerste instantie als een deelgenoot zonder stemrechten. Pippa Cuckson twijfelt of dat laatste ook gaat gelden voor de Verenigde Arabische Emiraten, die al twee keer geschorst zijn. Jammer, maar al deze procedurele veranderingen zijn aanzienlijk. Langzaam maar zeker komt de FEI er wel.

Hoe wijdverbreid onderzoek de woenstijnraces bij de FEI onder de radar bracht
Het is niet verrassend dat het meeste valsspelen en paardenmishandeling in Verenigde Arabische Emiraten zijn opgetreden in de minder gereguleerde CEN’s/ CIM’s. Het is aannemelijk dat het testen op doping bij deze zogeheten ‘kleine’ wedstrijden ook niet bestaat. Zeer vele voorbeelden van paardenmishandeling in deze CEN’s zijn opslagen van de officiële livestream van de Clean Endurance Community, tot het afgelopen winterseizoen. Toen stopten de Verenigde Arabische Emiraten simpelweg met uitzenden.

Een decennium geleden werd de meerderheid van de 80 km en 120 km ritten in de Verenigde Arabische Emiraten gehouden volgens de regels van de FEI. Maar omdat de media-aandacht af nam werden ze langzaamaan opnieuw geclassificeerd als CEN’s, terwijl het een wedstrijd zoals gewoonlijk leek voor de buitenlanders die in de winter daarheen gelokt werden.

De eerste keer dat een wedstrijd merkbaar opnieuw geclassificeerd werd, was bij de National Day in Al Wathba, een prestigieuze rit van 120 km om de oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten te vieren. Gewoonlijk was dit een CEI 2*, tot 2011. Naar verluidt werd in die november toppaard geruild voor een op gemiddeld niveau. Pippa Cuckson heeft foto’s bemachtigd van verschillende ronden, waarop duidelijk twee verschillende paarden, maar met dezelfde ruiter en startnummer te zien waren. Maar de fotograaf had niet het lef om ze aan de FEI Equine Community Integrity Unit te laten zien, dus er gebeurde niets. Maar waarschijnlijk was er in de tijd bij het hoofdkwartier van de FEI de wil ook niet om er sowieso iets aan te doen, vergeleken met nu. Echter, het incident werd gemeld in de paardenmedia, en er volgden al snel andere onthullingen van illegale paardenruil, de FEI kon hier niet meer omheen.

Eveneens werd op de Nationale Dag in 2011 een trainer, die geschorst was wegens een overtreding met steroïden gespot op een lokale krantenfoto van het erepodium. Hij werd door de FEI geschorst wegens ongeoorloofde afwezigheid. Pippa gelooft dat deze plotselinge en onwelkome aandacht de trigger was voor de Verenigde Arabische Emiraten om meer CEI’s opnieuw te classificeren als CEN’s om controle en ingrijpen van de FEI te voorkomen. In 2012 werd ook de National Day een CEN.

Sommige ritten schoven heen en weer tussen de CEI en de CEN status, zoals de 120 km Al Reef Cup. Hoewel deze sinds de wereldwijde verontwaardiging over de dood van Bundy in 2015, sinds die tijd als een CEN wordt gezien.

In 2016 was er wederom niets dat de FEI kon doen rondom de 120 km Sheikh Zayed Bin Mansoor AL Nahyan Endurance Cup CEN voor voor junioren en young riders. Verschillende plaaggeesten renden het veld op om vijf uitgeputte paarden naar de finish te jagen. Het werd aan de nationale federatie van de Verenigde Arabische Emiraten zelf overgelaten om zichzelf voor een week te “schorsen” en, zo beweerden zij, de trainers een boete te geven. Voorheen was deze wedstrijd voor young riders een CEI.

De Gamilati Cup is een race over 120 km voor merries, ook een CEI tot een paar jaar geleden. Als CEN hoeven zij geen FEI-minimumgewichten toe te passen (ingebracht om de snelheid te verlagen). Daarom zijn de merrieraces ook altijd ongelooflijk snel. In de Gamilati CEN in 2019 werden er drie dodelijke slachtoffers gemeld.

De derde meest prestigieuze race in de Verenigde Arabische Emiraten is de Crown Prince Cup over 120 km. In maart 2016 zou deze de testrit zijn voor de FEI Wereldkampioenschappen 2016, maar werd vervolgens uit Dubai werd teruggehaald. De FEI schreef de Crown Prince Cup uit nadat organisatoren weigerden de controleparameters aan te scherpen. Dus ging hij verder als een 120 km CEN met ruiters uit 25 verschillende landen. De CEI-status werd hersteld tot 2019. In maart 2020 werd de Crown Prince Cup gelreden als een CEN- een ‘klein’ evenement, ondanks de 400 starters uit 20 verschillende landen.

tamary

Berichten: 29175
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Vernieuwing ‘kleine’ events sluit loophole Endurance

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-21 15:18

En dat moest dus na tig jaar kop in het zand op deze manier ipv zulke landen permanent royeren al jaren terug? Dat creatieve boekhouden met regels gaat er gewoon door en de ellende ook, maar toch mogen ze lid blijven en passen we regels aan waar ze zich niet aan wensen te houden en die andere leden die dat wel doen benadelen? Krom als een hoepel deze actie en de paarden gaan er niks op vooruit daar.