Omgaan met emoties

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48406
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Omgaan met emoties

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-12-21 23:09

FEI
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Bellatrix.


We kijken naar de voordelen van het afstemmen van onze emotionele intelligentie.

Een van de 14 ingrediënten van de competentie van horsemanship, geïdentificeerd in een studie in opdracht van de FEI, is emotionele intelligentie.

Emotionele intelligentie is het bewustzijn van je emotionele staat en hoe het de communicatie met je paard en de kwaliteit van jullie interactie beïnvloedt. Het vermogen om kalm en rustig te blijven, wordt als vitaal beschouwd voor goede horsemanship.

Word je bewust
De eerste stap in het afstemmen van je emotionele intelligentie is het bewust worden van je emoties. Boeddhisten hebben hier een unieke kijk op, door emoties te zien als "mentaal weer", als dingen die ons overkomen waar we heel weinig controle over hebben, maar waarvan we weten dat ze snel voorbijgaan, net zoals een storm doet.

Als we kunnen leren ons niet te laten meeslepen door onze emoties en onze gevoelens te accepteren voor wat ze zijn (oh dat is geluk!), zonder te proberen ze te begrijpen of te analyseren, kunnen we actie ondernemen zonder te hoeven veranderen hoe we ons voelen. Denk daar maar eens even over na, je kunt je bewust zijn van hoe je je voelt, zonder dat het je vermogen om actie te ondernemen, beïnvloedt.

Een van de beste manieren om een stap terug te doen en wat ruimte te creëren tussen een emotie en je reactie, is mindfulness beoefenen.

Het is ook een goede manier om je gedachten onder controle te krijgen. Je weet wel, het stemmetje in je hoofd, dat zegt: "mijn stijgbeugels voelen te lang", "die hond is los en komt mijn kant op", "ik hoop dat ik niet word opgehouden onderweg." Mindfulness is een manier om te zien wat er op dit moment in je hoofd gebeurt, en na te denken over je reactie, in plaats van onmiddellijk te reageren.

Het mooie is dat het beoefenen van mindfulness maar vijf minuten per dag hoeft te kosten, en die vijf minuten helpen je om jezelf te "vangen en los te maken", voordat je je laat meeslepen door je gedachten of emoties.

Mindfulness beoefenen
Reserveer elke dag een moment waarop je vijf minuten ongestoord kunt zitten.

1. Stel een timer in, of gebruik een mindfulness app, om je te laten weten wanneer de vijf minuten voorbij zijn. Dit betekent dat je niet constant nadenkt over hoe lang je daar al zit. Geloof me, vijf minuten kunnen voelen als een lange tijd, als je gewoon waarneemt wat er in je hoofd gebeurt.

2. Ga in een rechte stoel zitten, in plaats van op een bank, waar je in de verleiding zou kunnen komen om een dutje te doen. Sluit je ogen.

3. Neem alle gedachten waar, emoties of gewaarwordingen die opkomen en noteer ze, (bijvoorbeeld jeuk, boosheid, verdriet, je dom voelen, herinneringen ophalen, denken, zorgen maken, plannen maken) en laat ze dan wegzweven, zoals wolken die boven je in de lucht voorbij trekken, of auto's die over een snelweg om je heen rijden.

4. Het idee is niet om te proberen van deze gedachten af te komen, maar om ze te noteren zonder ermee bezig te zijn.

5. Misschien voel je je aangetrokken tot de geluiden om je heen, dat is oké, noteer ze gewoon: vogels die zingen, vuilnismannen, de vaatwasser et cetera.

6. Als je emoties begint te voelen, wees er dan nieuwsgierig naar. Waar voel je ze in je lichaam, hoe voelt het lichamelijk: strak en zwaar of licht en zweverig. Probeer ze waar te nemen, en laat ze dan verder gaan.

7. Als je timer afgaat, is het klaar en dan kan je verder met je dag.

Zoals met alle psychologische vaardigheden, vergt het oefening en je ziet misschien niet meteen duidelijke voordelen, maar zet door. Ik beloof je dat het de moeite waard zal zijn.

Er zijn tal van wetenschappelijke studies die veranderingen in de structuur en het functioneren van de hersenen hebben aangetoond, door regelmatige beoefening van mindfulness.

Het andere voordeel is, dat als je eenmaal in staat bent je stemming consequent waar te nemen en op te merken, je de de mogelijkheid hebt om flexibel te zijn in je reactie. Voor mij is dit een beetje als vertrouwen op je gevoel of je instinct.

Als je je vandaag behoedzaam voelt, kies je misschien de optie met minder risico's, die in overeenstemming is met hoe je je voelt. Als je je echter energiek en zelfverzekerd voelt, dan kies je misschien voor een gedurfdere optie. Hoe vaak overtuigen we onszelf niet om dingen te doen, de grotere les ingaan, 10 minuten langer opwarmen, de rechtstreekse weg nemen, terwijl we onze bedenkingen hadden en daar achteraf spijt van hadden.

Als je op de juiste manier kunt reageren op hoe je je 'op dat moment' voelt, zul je merken dat je betere beslissingen neemt.

Teleurstelling en frustratie
Een paar van de moeilijkste emoties om mee om te gaan, zijn teleurstelling en frustratie.

Het is niet erg om je zowel teleurgesteld als gefrustreerd te voelen, vooral als je ergens veel tijd, moeite en geld in hebt geïnvesteerd. Zorg er alleen wel voor dat je een strategie hebt om met deze emoties om te gaan voordat ze de kop opsteken. Nuttige reacties zijn onder meer:

  • Acceptatie: accepteer dat externe omstandigheden zijn wat ze zijn. Hoe meer je ertegen vecht of je ertegen verzet, hoe erger ze aanvoelen. Concentreer je op wat je kunt beheersen.
  • Erken dat je keuzes hebt - je vindt de keuzes die je hebt misschien niet leuk, maar je hebt wel degelijk keuzes. Ga bij anderen die je vertrouwt na of je meer keuzes hebt dan je beseft.
  • Concentreer je op de kansen die voor je liggen in plaats van op wat je bent kwijtgeraakt.