Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

Maribel Alonso: meer Spaanse paarden op internationale wedstrijden

 
Profiel   

Eurodressage
Sport

[ img ]
Maribel Alonso. Foto: FEI/ Richard Juilliart


Maribel Alonso is een internationaal FEI 5*-jurylid. Ze jureerde voor het eerst een internationale wedstrijd in 1993. Ze werd een 4*-jurylid en kreeg in 1995 haar 5*-status, het hoogste level dat een FEI-jurylid kan krijgen. Van 2013 tot 2016 nam ze plaats in het FEI Dressage Committee. Ze heeft veel ervaring in EK's en jeugdkampioenschappen

Ze heeft wereldwijd wedstrijden op het hoogste niveau gejureerd, waaronder de Kentucky World Equestrian Games in 2010, de Olympische Spelen van Londen in 2012 en die van RIO in 2016 als voorzitter van de jury. Ze heeft veel ervaring in EK's en jeugdkampioenschappen en ze heeft ook gejureerd tijdens verschillende wereldbekerfinales. Ze maakte recentelijk deel uit van het the Dressage Judges Supervisory Panel in Tokyo.

Maribel Alonso werd in november gekozen als voorzitter van het FEI Dressage Committee. In dit artikel deelt ze haar mening over PRE's.


Je bent recent gekozen als voorzitter van het FEI Dressage Committee. Kan je ons uitleggen wat je rol precies is?
De Committees voor de verschillende disciplines zijn verantwoordelijk voor het doen van voorstellen aan en het adviseren van de afdeling Dressuur over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de regels, afspraken, opleidingen, et cetera. Dit staat heel duidelijk omschreven in de FEI Internal Regulations. Een Committee bestaat uit één voorzitter en vijf leden.

Hoe wordt het Spaanse paard volgens jou gewaardeerd op internationale dressuurwedstrijden?
Tegenwoordig zie je steeds meer Spaanse paarden op internationale wedstrijden. De vraag ernaar is de laatste jaren enorm gegroeid.

Toen Doña Pilar nog voorzitter van de FEI was, midden jaren '90, doken er meer Spaanse paarden op in het internationale wereldje. Veel van die paarden werden gereden door ruiters van de Real Escuela del Arte Ecuestre in Jerez. In die tijd brachten ruiters als onder andere Rafael Soto en Ignacio Rambla, het Spaanse paard helemaal naar de top door de wijze visie van mevrouw Rosín Fradera, de auspiciën van Alvarito Domecq, en de technische supervisie van de heer Jean Bemelmans.

De PRE's maakten hun olympische debuut in 1996, tijdens de Olympische Spelen van Atlanta, gevolgd door de WEG van 1998 in Rome. Daarna kwamen Sydney in 2000 en later een bronzen medaille voor het Spaanse team in Jerez, in 2002. Dit was een iconisch moment voor het ras en voor de Spaanse dressuur in het algemeen.

In de loop der jaren heb je de PRE in de dressuur zien evolueren. Waar moet men op letten, als ze een PRE kopen voor de dressuur?
Op hetzelfde als bij elk ander ras: drie goede gangen. De PRE heeft normaal gesproken veel talent voor verzameling, dus als de basisgangen goed zijn, kunnen ze waarschijnlijk goed meedraaien op internationale wedstrijden op hoog niveau.

Heb je leuke herinneringen aan je eerste ontmoeting met een Spaans paard?
De doorbraak was toen ik ze in Schoten, België, jureerde in 1996, 1997 en daarna. Evento, Flamenco en Invasor. Het is geweldig om terug te denken aan de eerste momenten van deze talenten.

Wat vind je het leukst aan Spaanse paarden?
Hun bereidwilligheid, behendigheid en adel.

De PRE is tegenwoordig erg gewild. Welk advies wil je de PRE-fokkers geven, die zich willen toeleggen op de dressuur?
Dressuur is een olympische sport, houd dat in je achterhoofd bij het fokken. In het verleden zijn er al geweldige paarden gefokt en we zullen er in de komende jaren nog veel meer zien.

Ik was in mei op de CDI in Las Cadenas en daar heb ik aankomende sterren gezien onder de PRE's. De verbetering in de elasticiteit en beweging in sommigen trok mijn aandacht.

Er wordt gezegd dat de Iberische rassen het best zijn in verzameling, met name in de piaffe en passage. Wat kan je hierover zeggen?
Bijna elk Iberisch paard kan een goede piaffe en passage doen. Deze paarden willen naar mijn mening altijd vooruit gaan, ze zijn heel gevoelig en reageren snel om de activiteit in de achterhand te houden.


[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-08-22 16:07 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen