Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Paardenliefhebbers willen meer rijroutes in Drenthe

 
Profiel   

RTV Drenthe
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Hippische recreatie is niet of nauwelijks onderdeel van recreatief en toeristisch beleid in Drenthe, en dat moet veranderen vindt Stichting Paardenroutes Drenthe. De stichting heeft een pakket met wensen neergelegd bij de provincie Drenthe en het Recreatieschap Drenthe.

"Onze droom is dat we voor inwoners en bezoekers de meest aantrekkelijke provincie worden om met je paard, of je menwagen, eropuit te trekken", zegt voorzitter Marjolein van Tiggelen. "Om die droom werkelijkheid te laten worden hebben wij naast een visie ook een stappenplan opgesteld, met welke stappen nodig zijn om dat te realiseren."

Schopje en kruiwagen
Volgens Van Tiggelen leunen de voorzieningen nu vooral op inzet van vrijwilligers, ze ziet graag dat er geïnvesteerd wordt in onderhoud van ruiterpaden en aanleg van nieuwe. "Je kan als vrijwilliger wel het bos in, maar niet met groot materieel. Als je het hebt over aanleg van nieuwe ruiterroutes, kom je niet ver met je schopje en kruiwagen."

In Drenthe ligt er volgens de stichting 859 kilometer aan ruiter-en menroutes. Zo is er de digitale Hondsrugtrail. "En er is 400 kilometer aan bewegwijzerde routes. Die zijn er vooral in het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld in Zuidwest-Drenthe." Maar ook in de kop van Drenthe is er de wens van ruiters en menners voor beter ontsloten routes. "Er zijn prachtige routes in het bos, maar het is soms een drukke weg ernaartoe. Betere ontsluitingsroutes zijn veiliger voor paard en ruiter."

Actiepunten en geld
De stichting wil een onderzoek naar een provinciaal dekkend knooppuntensysteem, zoals dat ook al voor fiets- en wandelpaden bestaat. Voor het opstellen van een kansen- en knelpuntenkaart is 8.000 euro nodig, voor onderhoud van knelpunten op routes zal jaarlijks 50.000 euro nodig zijn. De organisatie klopt daarvoor aan bij de provincie en wil ook in gesprek met terreinbeheerders als Drents Landschap en Staatsbosbeheer. Op dit moment ontvangt Stichting Paardenroutes Drenthe jaarlijks een bijdrage van het Recreatieschap Drenthe voor de organisatiekosten.

Wat betere ruiter- en menroutes opleveren, naast plezier voor de paardenliefhebbers, is niet bekend. Er zijn geen recente onderzoeken naar de economische waarde van de paardensector in Drenthe. Paardenroutes Drenthe heeft een nieuw onderzoek op het wensenlijstje staan.

Provincie
De agenda van de stichting is vanmiddag in manege Les Cheveaux overhandigd aan gedeputeerde Henk Brink en Bas Luinge, voorzitter van Recreatieschap Drenthe. "Het feit dat Henk Brink het in ontvangst wil nemen stemt ons hoopvol." Linksom of rechtsom moet er in ieder geval iets gebeuren, stelt Van Tiggelen, met alleen vrijwilligers wordt het moeilijk om de al bestaande routes goed te onderhouden.
"Als er niet genoeg vrijwilligers zijn, kan het best gaan wringen. We zien dat afgelopen jaren met corona vrijwilligers een beetje uit beeld zijn geraakt", zegt Van Tiggelen. "We zijn hard bezig iedereen weer bij elkaar te roepen, maar we hebben wel een achterstand opgelopen."
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-01-23 10:09 



 
Profiel   

Vrijwillige is best bijzonder.
Wat mij op valt is dat je juist wel de mensen ziet die erg druk leven hebben en van wat veder komen.
Terwijl sommig mensen die direct aan/in gebied wonen en commercieel bezig zijn (geld verdienen aan mensen mee nemen op buitenrit, enz) of thuis zitten met een uitkering juist niet ziet. Geld niet voor iederen maar je ziet dat de opkomst in deze groep vrij klein is.

Zelf vrijwillig ik in 2 verschillende uitrijgebeiden omdat ik weet hoe belangrijk dit is en je hebt hier door ook wat invloed op hoe de routes worden aangelegd.

Jammer genoeg zijn afgelopen jaren veel ruiterpaden verdwenen in Drenthe. Ik hoop dat meer mensen wakker worden en door krijgen hoe belangrijk is om steentje bij te dragen om de ruiterpaden open te houden en om je te laten zien op een positieve manier.

Het is erg leuk om te doen, elke hulp is welkom en ook al help je maar paar uur of een halve dag. Alleen door te komen laat je men al zien hoe belangrijk het is om de ruiter paden open te houden.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-01-23 10:40 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen