Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

Predicaathengst: Bordeaux

 
Profiel   

KWPN
Fokkerij

[ img ]
Bordeaux. Foto: Timo Martis Fotografie


Drie jaar nadat Bordeaux voor zijn fokkerijverdiensten is onderscheiden met het keurpredicaat, volgde op de afgelopen KWPN Stallion Show het preferentschap. Deze topvererver staat hoog genoteerd op de WBFSH Sire Ranking en behoort op zeventienjarige leeftijd al tot de allerbeste fokhengsten ter wereld. Met nakomelingen die tot op de Olympische Spelen opvallend weten te presteren, heeft Bordeaux alle verwachtingen ingelost.

In mei 2006 is Bordeaux geboren bij familie Lisman uit Dreumel. Hij vertegenwoordigt de sterke, Westfaalse Dodona-stam waaruit de wereldberoemde fokker Herbert de Baey maar liefst drie olympische paarden fokte: Ahlerich (v.Angelo xx), van Dr. Reiner Klimke, Amon (v.Angelo xx), van Annemarie Sanders-Keijzer en meervoudig kampioen Rembrandt (v.Romadour II), van Nicole Uphoff. Daarnaast is dit ook de stam van stempelhengst Rubinstein I (v.Rosenkavalier).

Kampioen
In hun zoektocht naar een zeer interessante fokmerrie kwam familie Lisman terecht bij Joop van Uytert, die hen attendeerde op Bordeauxs latere grootmoeder Leandra M (v.Donnerhall) van Theo van den Broek. Ze dekten haar met Gribaldi en dat leverde de merrie Venna op. Voor deze merrie maakten de fokkers opnieuw gebruik van een hengst van Joop van Uytert, de Krack C-zoon United, en Venna’s eerste nakomeling bleek gelijk een voltreffer: Bordeaux. Drie jaar later volgde zijn volle broer Eros, die later door John Thijssen in de internationale Lichte Tour is uitgebracht, gevolgd door volle zus Fenna. Deze elitemerrie scoorde 82 punten, presteerde op Z2-niveau en wordt nu bij haar fokkers ingezet voor de fokkerij als opvolger van haar vroeg overleden moeder Venna. Zoals al menigmaal is bewezen, verloochent een goede afstamming zich niet. De bij Joop van Uytert opgefokte Bordeaux heeft een carrière vol met hoogtepunten opgebouwd. Eén van zijn eerste wapenfeiten behaalde hij op de plek waar hij nu gehuldigd kon worden als preferente hengst: op de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch. Daar werd Bordeaux, inmiddels aangekocht door een zeer enthousiaste Joop van Uytert en Paul Schockemöhle, in 2009 uitgeroepen tot overtuigende kampioen.

Stempelhengst
Op het hoogste niveau maakt Bordeaux reclame met nakomelingen zoals Galleria’s Bohemian, die als vierde eindigde op de Olympische Spelen van Tokio en zilver (Kür) én brons (GP Special) behaalde op het EK in Hagen onder Cathrine Laudrup-Dufour. Meer dan tien nakomelingen presteren reeds op Grand Prix-niveau. Een heel stel nakomelingen heeft al sterk gepresteerd in de Pavo Cup en meerdere op het WK voor Jonge Dressuurpaarden, zo won Guadeloupe-Beau met Kim van der Muren brons bij de vijfjarigen in 2016. Een ander sterk punt is dat Bordeaux zijn eigen hengstenlijn weet op te zetten. Alleen al bij het KWPN zijn negen zonen van hem goedgekeurd: Ferdeaux (mv. Ferro), Googel (mv. Johnson), Grenoble (mv. Florencio), de erkende hengst Johnny Depp (mv. Jazz), Kenzo U.S. (mv. Ferro), Kilimanjaro (mv. Westpoint), Livius (mv. Vivaldi), kampioenshengst Le Formidable (mv. Ferro) en Merlot VDL (mv. Florencio). Als moedersvader duikt Bordeaux op achter de KWPN-goedgekeurde Maddox Mart (v. Hennessy) en Nick Wimphof (v. Just Wimphof). Het zijn opvallende resultaten, ook gezien het feit dat Bordeaux – zeker in Nederland – geen gigantische aantallen heeft gedekt. Tot en met 2022 waren er van hem 534 nakomelingen bij het KWPN geregistreerd, waarvan een aanzienlijk deel nog onder de drie jaar is. Hij leverde al 24 stermerries, 8 keur- en 56 elitemerries. 4 dochters slaagden voor de merrietest, 52 voor de IBOP en 34 dochters hebben al het sportpredicaat behaald. “Niet alleen als vader van hengsten, maar ook als moedersvader drukt Bordeaux zijn stempel. Ik heb al heel wat paarden gezien uit moeders van Bordeaux, die veel kwaliteit en dezelfde eigenschappen als hijzelf hebben. Oók als ze afstammen van hengsten die zelf het verschil niet weten te maken in de fokkerij. Dan drukt Bordeaux in de volgende generatie toch weer zijn stempel.”

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-23 19:14 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen