Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

Wat te doen bij een overleden veulen of merrie?

 
Profiel   

KWPN
Algemeen



Het overgrote deel van de veulens komt gezond ter wereld, de geboorte van een veulen gaat zelfs met 95% zonder problemen. Helaas gaat het niet altijd goed en kan de bevalling in sommige gevallen minder positieve gevolgen hebben voor zowel de merrie als het veulen.

Hoe goed de voor- en nazorg van de bevalling ook wordt gedaan, het kan gebeuren dat het veulen voor, tijdens of na de geboorte komt te overlijden. Ook zijn er gevallen dat de merrie de geboorte helaas niet overleeft. In zo’n geval, als uw veulen of merrie alleen overblijft, is het fijn als u uw merrie kunt aanbieden als pleegmoeder voor moederloze veulens of gemakkelijk een pleegmoeder voor uw moederloze veulen kunt vinden.

De veulencentrale
De Facebookgroep ‘de Veulencentrale’ is een online plek waar u een oproep kunt plaatsen voor een pleegmoeder of uw merrie als pleegmoeder kunt aanbieden. Hoe u dit doet? Stuur deze facebookgroep een bericht met enkele gegevens (uw naam, de datum dat de merrie/het veulen is overleden, of het om een paard of pony gaat, de plaats waar uw merrie/veulen staat en uw telefoonnummer). Met deze informatie kan er sneller voor u gekeken worden of er een veulen of merrie gemeld is dat aansluit op uw aanvraag. Komt u er niet uit? Schakel dan de hulp in van iemand uit uw omgeving. Het is ook mogelijk om contact met uw dierenarts op te. Om als pleegmoeder in aanmerking te komen moet de merrie wel een voldragen dracht hebben doorstaan; met een vroegtijdige abortus is het lichaam van de merrie nog niet klaar voor het zogen van een veulen.

Veulen zoekt merrie
Op de website https://www.veulenzoektmerrie.nl kunt u een oproep plaatsen voor zowel uw moederloze veulen als uw pleegmerrie. Deze website is bedoeld om eigenaren van moederloze veulens nog makkelijker in contact te brengen met de eigenaren van een merrie waarvan het veulen overleden is. Op de website wordt u bij het kopje ‘hoe werkt het?’ stap voor stap geholpen bij het plaatsen van een oproep. Ook kunt u via het kopje ‘actuele oproepen’ contact opnemen met de eigenaren van een moederloos veulen of pleegmerrie.”

Overlijden melden
Als uw veulen of merrie is overleden is het van belang dat u dit per e-mail aan ons doorgeeft. In Mijn KWPN kunt u bij het registreren van een veulen de optie ‘veulen overleden’ of de optie ‘moeder overleden’ aanvinken. Deze optie verschijnt wanneer u de geboortedatum van het veulen invoert. Op deze manier worden de gegevens direct in onze administratie verwerkt en worden er voor deze veulenregistratie geen kosten in rekening gebracht. Indien uw merrie is overleden ontvangen wij graag alle originele papieren (registratiepapier en paspoort) van de merrie op het KWPN-kantoor met de reden van overlijden. Wanneer u het registratiepapier en het paspoort ter herinnering wenst terug te hebben kunt u dat aangeven. Na verwerking van het overlijden sturen wij het registratiepapier en het paspoort, als u dat wenst, naar u terug. Als uw veulen is overleden zijn er nog geen papieren aanwezig en is dit niet van toepassing. Vraag daarnaast uw dierenarts om een verklaring op te stellen dat hij/zij het veulen en de merrie samen gezien heeft en stuur deze na de veulenregistratie op naar het KWPN-kantoor. Het is verstandig om altijd een haarmonster van de merrie af te nemen en dit ook direct mee te sturen naar het KWPN–kantoor zodat het archief aangevuld blijft en om het DNA-profiel van de moeder, waar nodig, aan te kunnen vullen.

Afwijkingen
Gelukkig komt het overgrote deel van de veulens jaarlijks gezond en wel ter wereld, maar een enkele keer wordt er helaas een veulen geboren die een, al dan niet een erfelijke, afwijking heeft. Het optreden van afwijkingen is niet alarmerend, maar een stamboek heeft mede als taak de gezondheid van de populatie te monitoren. Het KWPN probeert om die reden jaarlijks zoveel mogelijk gegevens van veulens die geboren worden met een afwijking te verzamelen, ten behoeve van toekomstig onderzoek. Mocht u onverhoopt een veulen krijgen met een afwijking, dan is het nuttig als dit wordt gemeld bij het KWPN. Dit kunt u doen door een haarmonster te nemen van de staart of de manen (met haarwortels) en deze op te sturen naar het KWPN-kantoor (t.n.v. Afdeling Stamboek, De Beek 109, 3852 PL Ermelo) voorzien van een begeleidend schrijven met daarop de gegevens van het veulen (naam vader, moeder, moedersvader) en de aard van de afwijking. KWPN behandelt deze informatie uiteraard vertrouwelijk en gebruikt de gegevens alleen voor onderzoeksdoeleinden.

Veulenregistratie
Bent u al trotse eigenaar van uw pasgeboren veulen, maar heeft u uw veulen nog niet geregistreerd? Het KWPN biedt veulenregistratie aan, waarbij wij na registratie, alles voor u regelen. U kunt in één keer uw veulen registeren en daarmee heeft u ook het paspoort aangevraagd. De afstammingscontrole van de vader is als extra service toegevoegd. Daarnaast wordt uw veulen geschetst en gechipt door een KWPN-paspoortconsulent en wordt uw veulen gemeld in de Nationale Database. Gedurende het eerste levensjaar van het veulen ontvangt u meerdere malen interessante mailings met relevante informatie voor uw veulen. Dit alles bieden wij aan voor 179,95 euro inclusief 21% btw. Meld u uw veulen aan na 1 november van het lopende jaar? Dan gelden de kosten voor een achterstallige registratie (zie tarievenlijst).

Lees hier meer over veulenregistratie bij het KWPN.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-06-23 09:11 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen