Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

NRPS regio Zuid: pony’s maken de dienst uit

 
Profiel   

Persbericht NRPS
Fokkerij

DE MORTEL – Op de regiokeuring Zuid van het NRPS werden traditiegetrouw veel goede ponyveulens en 3-jarige en oudere pony’s aangeboden. Ook geheel volgens de traditie waren de paarden in de minderheid, maar toch slagen enkele trouwe fokkers er altijd weer in om met een interessant veulen of mooie 3-jarige naar De Mortel te komen.

Zo was de 3-jarige kampioen van de voor eventing gefokte paarden Anukiya’s Peppercorn ster een royaal belijnde, evenredig gebouwde merrie met veel souplesse in de beweging, die bij het springen vooral veel vermogen toonde. De schimmelmerrie stamt van Sir Grand Cru x Oscar x Jazz en werd gefokt door Ellen Soeterings-Smits. En bij de springen/ eventing veulens ging de hoogste eer naar het interessant gefokte merrieveulen Talent VK (Lord of Farming x Q.Breitling LS x Indoctro, Reina/Burga stam) van Gerrit van Kemenade.
[ img ]
Anukiya’s Peppercorn. Foto: Sandra Nieuwendijk

Het sterpredicaat ging ook naar de kampioen van de dressuurpaarden, de grootramige 7-jarige Lady Floriante, dochter van de Florett As-zoon Formidable uit Zymfonie (Emilion x Esteban x Ramano). Dit was destijds het eerste veulen dat Ina Mulder-van Dam fokte met haar inmiddels overleden NRPS-hengst Formidable. Lady Floriante is nu eigendom van Nienke de Haas. De vosmerrie heeft een stokmaat van 1.74m en staat goed in het rechthoeksmodel. In stap gaat ze over veel bodem, de ruime draf mocht wat lichtvoetiger zijn.
[ img ]
Lady Floriante. Foto: Sandra Nieuwendijk

De titel bij de dressuurveulens was voor het imposante hengstveulen Vanilla Ice van Paula Koolen, gefokt met Vitalis uit de voorl. keur merrie Zolga’s Sundae (Sorento x Burggraaf x Wolfgang, Molga stam). De goed ontwikkelde Vanilla Ice liet in stap en galop veel lichaamsgebruik zien, de draf kwam vandaag niet optimaal uit de verf.
[ img ]
Vanilla Ice. Foto: Sandra Nieuwendijk

Dressuurpony’s
Bij de dressuurpony’s had Harrie Melis weer eens een troef waar niemand omheen kon: zijn 3-jarige dressuurpony Melissa werd ster en kampioen. Vader is Davinci du Bois, moeder Keramie keur stamt van Nucari x King Kadanz x Isarco uit de NRPS-Irene-merriestam. Een combinatie van twee invloedrijke merriestammen, want NRPS-boegbeeld Carina zit aan vaderskant achter zowel Davinci als Nucari. En bij Harrie Melis is de rijke fokkerijcarrière van Carina ooit begonnen. De langgelijnde Melissa beschikt over een zeer goede stap en draafde los met veel techniek in de benen en een mooie zelfhouding.
[ img ]
Melissa. Foto: Sandra Nieuwendijk

Maar juryleden Trudy Houwen, Marjolein van den Bosch en Remco Zuidam kregen nog veel meer kwaliteit in de ring. Reservekampioen Nova van de Beekerheide kon in de meeste opzichten wedijveren met de kampioene: uiteindelijk was het de betere stap van Melissa die de doorslag gaf. De 7-jarige Nova stamt van Neptune van de Beekerheide x Conrad SR x Kooihûster Folkert, NRPS-Coco Valrosa-stam. Fokker en eigenaar is Jan van Beek, Maasbree. Ze is een volle zus van de NRPS-hengsten Nilay en Noxville van de Beekerheide. Alle tien aangeboden dressuurpony’s kregen de ster.

Pony’s springen en allround
Van de acht springen of allround gefokte ponymerries ging de helft met het sterlint naar huis. In deze gecombineerde fokrichtingen was de chique 4-jarige Missy kampioen, allround dochter van Kristall van Orchid’s uit een New Forest merrie van Priory Prickle x Anydale Nico, die zowel in beweging als bij het springen overtuigde en beschikt over een mooi evenredig exterieur. Fokker W. Schellekens, eigenaar Pamela van Hemert.
[ img ]
Missy. Foto: Sandra Nieuwendijk

Reservekampioen was de handige springpony Koetsiershoeve Charisma, dochter van de NRPS-goedgekeurde ponyhengst PAV Schlaufuchs uit de moeder van de NRPS-ponyhengst Messenger van de Koetsiershoeve, Capriole BEVS (Sunny Side Up x Chantre B).

Ponyveulens
De rubrieken van de ponyveulens waren het grootst en de meeste veulens kregen een eerste premie (zestien stuks), waarvan er twaalf werden uitgenodigd voor de Nationale keuring. Kampioen bij de springen/ allround was het elegante en best bewegende hengstveulen Only HighClass (Orlando x First Stayerhof’s Ramzi H x Elegant) van Coby Verbeek. Reservekampioen was de chique George van de Maasduinen (Gin Fizz F x Viva la Bam x Kanshebber) van Jos Janssen. Een veulen met lengte in het lichaam, veel ras en een mooi front. Het beenwerk is naar verhouding iets fijn. In stap en draf veel ruimte, maar hij zou nog meer bergop mogen draven.
[ img ]
Only HighClass. Foto: Sandra Nieuwendijk

Bij de dressuur won het deftige, zeer goed ontwikkelde merrieveulen van Hans Verwijst de titel. Deze Sophiah stamt van FS Next Diamond uit de preferente Saffirah voorl.keur met het bewezen bloed van Idzard x Condor ox x Ismaël ox. Grootmoeder Cindy was zelf Nationaal veulenkampioen en heeft heel wat kampioenen en eerste premie veulens gebracht. Ook Sophiah liet zich uitmuntend zien met veel balans en houding in draf en galop, waarbij ze er telkens ‘was’ vanaf de eerste pas.
Reservekampioen was de mooi evenredig gebouwde en excellent dravende May Lady WNE (Monaco WNE x Hafodyrynys Braveheart x Hafodyrynys Viking Warrior) van Elke Roelofs.
[ img ]
Sophiah. Foto: Sandra NieuwendijkLaatst bijgewerkt door JPitty op 05-07-23 17:15, in het totaal 2 keer bewerkt

Onderschrift foto aangepast


Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-23 17:46 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen