Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

Wolf legt zich in Drenthe meer toe op het aanvallen van grootvee

 
Profiel   

RTV Drenthe
Algemeen

[ img ]
Wolf. Foto: zoofanatic


De afgelopen maand zijn in Drenthe vijf grote dieren aangevallen door vermoedelijk een wolf. Eerder ging het nog om negen stuks grootvee in een heel jaar. Het gaat nu om twee runderen, een drachtige koe en een drachtige pony. En gisteren werd in de What's app-groep Wolf alert Drenthe voor het eerst melding gemaakt van een wolvenaanval op een groot paard.

Gisterochtend trof paardentrainer Christa Hogendoorn uit Vlieghuis bij Coevorden twee van haar paarden in paniekerige toestand aan. "Het gras van de vorige nacht was niet op en dat is normaal wel zo. Ik voerde ze bij en deed de voederbak in de kruiwagen, zoals altijd. De paarden schrokken van dat geluid, terwijl ik iedere dag de voederbak in de kruiwagen doe. En dan schrikken ze nooit. Ze draaiden zich om en loerden naar de bosjes. Ik dacht: 'wat is er met jullie aan de hand?' Daarna dacht ik: 'Hier is meer gebeurd vannacht'."

Remsporen, kuilen en verwondingen
Kort daarna zag ze op wel 25 plekken in het weiland remsporen en kuilen. "Kijk, daar is een spoor van een paar meter. Dat lijkt me een teken van een strijd die hier is gevoerd", zegt Hogendoorn. Een van de twee paarden heeft verwondingen aan de zijkant van zijn been. "Er zitten diepe krassen in zijn been. Gisteren was het nog duidelijker zichtbaar. Het trekt nu al een beetje weg. Het 'hangt' ook een beetje in zijn been. Ik weet niet zeker of dat een verwonding is als gevolg van de aanval."

De paarden zijn nu verplaatst naar een terrein vlak achter het huis. Het aangevallen paard was net gecastreerd. Om de genezing van de wond te bevorderen stond het paard in de wei in plaats van binnen. "Bij het grote paard ging de genezing wat minder goed. Als je bedenkt dat een wolf net als een hond een goede neus heeft, dan kan het zijn dat het paard daarom een aantrekkelijke prooi leek." Een taxateur van BIJ12, die voor de provincies de afhandeling van wolvenschade verzorgt, heeft DNA afgenomen. De uitslag daarvan is over twee maanden pas bekend. "Hij verbaasde zich over de grootte van het dier en zei dat dit de eerste aanval was op een groot paard", aldus Hogendoorn. BIJ12 wil alleen de gemelde aanval bevestigen.

Sporen van de wolvenpoten
De taxateur vond ook wolvensporen achter het weiland. "Hij heeft me uitgelegd dat je duidelijk verschil kunt zien tussen wolvensporen en hondensporen. Bij een wolvenspoor kun je tussen de kussenafdrukken denkbeeldig een kruis plaatsen en bij een hond is dat meer de letter 'h'. Ook stond de volgende afdruk in een rechte lijn op een afstand van ongeveer 60 centimeter. Dit duidt ook op een wolf. Een hond loopt namelijk niet in een rechte lijn", zo vertelde de taxateur aan Hogendoorn.
Rond het weiland stond geen wolfwerend raster. "Stiekem hoop je dat het nog een ver-van-mijn-bed-show is." Hoogendoorn moet nog de afweging maken of het beter is om haar paarden binnen te zetten of een wolfwerend raster te plaatsen.

Klik op de bron voor een foto en filmpje.

Reageren op dit bericht: [PP] Wolf, Nl, Be, Du deel 2

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-09-23 19:44 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen