Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 9 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Het paard van Jaimy: Liam

 
Profiel   

*Bokt.nl
Bokt community
[ img ]
Liam is Nederlands reservekampioen ruinen. Foto: Nadine de Jong


In deze rubriek lichten we elke maand een bekend of minder bekend Bokt-paard uit. Hoe heeft de Bokker in kwestie zijn of haar paard gevonden? Wat doen ze graag en wat is hun favoriete moment samen? We zetten deze maand opnieuw een bekende Tinker (en zijn baasje) in de spotlight: Liam!

Wij kunnen natuurlijk leuke paarden op Bokt zoeken, maar weet jij nou het paard of de paarden van een Bokker die écht in deze rubriek moeten? Stuur dan een pb aan Suikerspinda.


Naam: Clohgeen 109
Roepnaam: Liam
Ras: Tinker
Leeftijd: 4 jaar


Eigenlijk was het nog niet helemaal de bedoeling, een eigen paard. Maar toen een vriendin uit het niets een advertentie voor een Draver doorstuurde naar Jaimy, begon het toch te kriebelen. De 11-jarige Draver stond in de buurt, was beleerd, maar stond te koop omdat de eigenaar geen tijd meer voor hem had. Jaimy bleek niet het ideale nieuwe baasje, aldus de verkoper. Jaimy vertelt: "Na wat berichten over en weer maakte de verkoper erop uit dat ik niet geschikt was voor haar paard, omdat 'ik geen verstand heb van Dravers'. Achteraf bleek er meer met het paard aan de hand te zijn dan ze in eerste instantie wilde toegeven."

[ img ]
De eerste kennismaking. Foto: Jaimy
Toch zorgde dit ervoor dat Jaimy al helemaal gewend was aan het idee van een eigen paard, dus ging hij op zoek. Zo kwam hij uit bij Miranda van Tinkerhoeve de Bonte Parels in Zenderen. "Miranda gaf aan dat ze net een nieuwe groep Tinkers uit Ierland had en dat ik wel mocht komen kijken. De volgende dag omstreeks 10:00 uur stond ik daar op de stoep en mocht ik de groep na een goed gesprekje zien."

Het was een groep vol prachtige Tinkers, waarvan drie meteen kennis wilden maken met Jaimy. Deze waren alleen allemaal te klein, maar verderop lagen twee zwarte paarden op een hoge bult zand. Toen Jaimy voorzichtig op ze af liep, stonden ze op. "Eén van hen was erg nieuwsgierig", vertelt Jaimy enthousiast. "Hij kwam meteen naar me toe, legde zijn zanderige snoet in mijn nek en begon mij van top tot teen te besnuffelen." Dat voelde wel goed: "Ik wist het meteen: deze gaat met mij mee naar huis!"

Sindsdien zijn ze veel bezig met grondwerk. Liam was nog erg groen en moest nog veel leren. Jaimy: "Hij kon zijn voeten nog niet eens optillen voor de hoefsmid. Ik ben er ongeveer anderhalve maand mee bezig geweest om hem dit te leren. Ik heb toen ook wel echt staan juichen toen hij het eenmaal onder de knie had." Hun instructrice gaf meteen al aan dat Liam erg leergierig en slim is, en alles vrij snel doorheeft. Ze werkten ondertussen ook al langzaam aan het beleren onder het zadel, wat goed ging, tot Jaimy in februari gekke plekken opmerkte in Liam's mond. Hij legt uit wat dat was: "Na wat beter kijken zag ik dat het nieuwe tanden waren die doorkwamen. Ik heb dus de training direct gepauzeerd. Lekker veel poetsbeurtjes en buiten wandelingen maken is iets waar we beide veel voldoening uithalen. Als ik op stal kom en Liam staat lekker buiten in de weide, hoef ik hem maar te roepen en hij komt in draf of zelfs galop naar mij toe!"

[ img ]
Lekker in het bos. Foto: Jaimy
In juni van dit jaar hebben ze het werk onder het zadel weer opgepakt. Dankzij alle voorbereidingen was dit dan ook simpel opstappen en wegrijden. "Dit hebben we zo anderhalve maand gedaan en nu mag Liam alles even verwerken. Liam is mijn eerste paard en ik heb geen ervaring met het beleren en inrijden van jonge paarden, maar met de juiste begeleiding gaat het ons goed af," vertelt Jaimy eerlijk.

Nu ze tijdelijk niet rijden, gaan ze graag het bos in om te wandelen. Die wandelingen variëren tussen de 5 en 11 kilometer en is niet louter rechtuit wandelen: "Als ik wat mooie boomstammen zie liggen gaan we daar ook samen overheen en als we een stukje rennen, springt hij ook gerust over een afgeknapte tak."

Als Jaimy wordt gevraagd naar zijn favoriete moment met Liam, is het eigenlijk al vrij snel duidelijk wat het antwoord moet zijn. "Dat is dan toch wel elk moment dat ik met hem samen ben," begint hij. "Liam is een ware spiegel, dus als hij rottigheid uithaalt weet ik dat het aan mij ligt. Als we samen op pad gaan naar het bos maak ik ook altijd zoveel kiekjes, ik denk dat mijn telefoon voor 70% uit foto's van Liam bestaat." Om die reden is het ook moeilijk om een favoriete foto te kiezen: "Ik heb niet echt een favoriet kiekje, want ik vind elke foto van Liam prachtig!"

Dat Jaimy gek is op zijn Liam, dat wisten we allemaal al wel. Maar mocht je nou vaker getuige willen zijn van hun hechte band, dan wijst Jaimy je er graag op dat ze te volgen zijn op instagram: @Liam_the_gypsy.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-23 13:24  
Profiel   

Leuke mannen !
Ook bijzonder dat het paard zijn nieuwe eigenaar zelf koos .Daaruit blijkt al dat hij slim is.
Ik mediteer en bid voor ik een nieuw dier aanschaf en dat werkt want ik heb geweldige dieren :D .

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-23 13:47  
Profiel   

Wat een leuk verhaal over Jamie en Liam en hoe ze samen gekomen zijn…Liam is bij zijn
mens terecht gekomen dat blijkt wel…
Wens jullie een hele lange en mooie tijd samen…

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-23 14:03  
Profiel   

Wat een leuke rubriek dit! :D

Leuk om eens wat minder bekende verhalen te lezen

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-23 15:16  
Profiel   

Ja ik vind dit ook erg leuk.
Ik zou wel eens wat willen lezen over Bart (zo heet hij toch ?).
De oprichter /beheerder/eigenaar van bokt bedoel ik.
Wie is /zijn dat ?En waarom paarden ?

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-23 15:48  
Profiel   

office schreef
Ja ik vind dit ook erg leuk.
Ik zou wel eens wat willen lezen over Bart (zo heet hij toch ?).
De oprichter /beheerder/eigenaar van bokt bedoel ik.
Wie is /zijn dat ?En waarom paarden ?

Dat staat wel ergens op de boktwiki.
Zoeken op julius en Heike

Leuk stukje over Liam en Jaimy. Altijd fijn om de gezichten achter de boktnaam te zien

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-23 15:54  
Profiel   

Super bedankt voor dit interview! Vond het echt heel leuk om te doen!!

Iedereen bedankt voor de lieve berichtjes!

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-23 22:09  
Profiel   

Mooi verhaal!

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-11-23 08:51  
Profiel   

Dankjewel Rubs! :D
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-23 15:34 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 9 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen