Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Hermien Zuidema is trots op haar tuigpaardenfokkerij

 
Profiel   

KWPN
Fokkerij

[ img ]
Renvyle Imondro met menner Lambertus Huckriede. Foto: Marlies Trap Fotografie


Hermien Zuidema-van Dam noemt zichzelf heel bescheiden een kleine fokker, maar met Imondro fokte ze in 2021 het Tuigpaard van het Jaar. Daarnaast heeft ze al een heel aantal goede spring- en dressuurpaarden gefokt, waarvan er een aantal predicaten dragen en in de sport presteren. Verleden jaar zagen we drie door haar gefokte tuigpaarden vooraan op de Nationale Tuigpaardendag. De hoogste tijd om de tuigpaardenfokkerij van deze bescheiden fokker een podium te geven.

De in het Overijsselse Lierderholthuis wonende Hermien Zuidema-van Dam (59) fokt al vele jaren. Haar in 2008 overleden vader Henk van Dam runde op boerderij ‘t Hoaken een melkveebedrijf. Hermien is altijd zeer betrokken bij de tuigpaardfokkerij van haar vader, al fokt ze zelf ook rijpaarden. In 1983 koopt ze op de Zuidlaardermarkt, waar ze met haar vader is, het schimmelveulen Anita Rose (v.Monarch).

Echtgenoot
Met nog nakomelingen uit een tweede aangekochte foklijn staan er nu meer dan 30 rijpaardfokproducten op haar naam. Na het overlijden van haar vader zet Hermien, die van beroep kok in een verpleeghuis is, de tuigpaardfokkerij van haar vader met veel passie voort op ’t Hoaken. Echtgenoot Erik deelt niet haar passie voor paarden maar helpt wel overal mee. “Als er iets is kapot is, maakt hij het weer”, licht Hermien lachend toe. “Hij vindt het overigens wel jammer dat hij er niet bij was toen Imondro Tuigpaard van het Jaar werd.”

Hengstveulen
Haar vader fokt eind jaren 70 al met merries als Tothilde (keur van Monarch) en Tammerinde (ster van Monarch), merries die een groot aantal veulens brengen. Ook koopt Henk van Dam samen met zijn broer de in 1979 geboren Vadientje (ster van Monarch). ”Die kocht hij van Marsman”, weet Hermien. Vadientje brengt twee veulens op stal Van Dam, waarvan de tweede de in 1987 geboren Farao is. Dit hengstveulen verkoopt Van Dam aan Podt in Holten. “Mijn vader hield nooit hengstveulens aan en dat doe ik ook nooit. Hengsten opfokken met fokmerries op stal is mij te moeilijk”, legt Hermien uit.

Farao
Driekus Vonk koopt Farao en de zwarte wordt goedgekeurd als fokhengst. “Vadientje was moeilijk dragend te krijgen en mijn vader verkocht haar”, herinnert Hermien zich. Vadientje brengt overigens vier jaar later op een andere stal nog wel een veulen en dat is de tweedebezichtigingshengst Jordaan (v. Fabricius). Hermien en haar vader volgen destijds Farao en zijn nakomelingen met veel belangstelling, vertelt Hermien. Zij gebruiken de hengst ook zelf in hun fokkerij bij hun succesaankoop Dastrona (ster van Tourist).

Vastrona-stam
In 1988 koopt Henk van Dam de driejarige stermerrie Dastrona (Tourist uit Wastrona keur van Monarch) van Tromp uit Anerveen. Het betreft hier een stam waarmee al heel lang in deze omgeving wordt gefokt en die in meerdere fokrichtingen vele vertakkingen kent. We kennen de stam nu natuurlijk van de door Hermien gefokte paarden als Nadia, Imondro en Erdball, maar in de jaren 80 zet de Maurits-dochter Vastrona de stam al op de kaart. Deze Vastrona komt uit de stermerrie Mastrona (Hoogheid uit Dastrona ster preferent van Roland). Wolter van Munster uit Wijhe fokt destijds met Mastrona. Uit haar fokt hij de in 1979 geboren bruine Maurits-dochter Vastrona, die hij naar Wim Jansen brengt om te laten uitbrengen. Daarvoor moeten we even terug in de tijd, maar Wim kan het nog levendig voor zich halen. “Wolter zei: ‘wil jij eens kijken of het wat kan worden met Vastrona? Egbert Emmink ziet er geen heil in als concoursmerrie’. Ik zei: ‘dat weet ik met veertien dagen’.

Strijdlust
Nou, ze kon blijven en ik mocht haar voor Wolter uitbrengen, al ging het de bij de eerste keer wat minder voortvarend en liep het tuig wel enige schade op. Maar we mochten het zaakje herstellen, we konden meedoen en we wonnen.” Wim en echtgenote Pien kunnen er nu nog om lachen. “Vastrona was een karaktervolle merrie met een eigen wil, ik noem dat een wedstrijdkarakter. Ze was niet zo mooi, maar haar vechtlust en haar wil om te winnen, maakten haar mooi. Thuis liet ze niets zien, wat ze op de concoursen liet zien zagen we nooit bij huis. In de ring ging de knop om en wilde ze de beste zijn, ze vocht er met heel veel strijdlust voor. Maar ik moet wel zeggen: het was geen paard voor Jan en alleman.”

Fokkerssucces
Dastrona brengt tussen 1989 en 1997 vijf veulens, waarvan de alleen de in 1994 geboren Mastrona, een dochter van de door Van Dam gefokte hengst Farao, een blijvertje is. Op haar beurt brengt Mastrona negen veulens van vier verschillende hengsten. De eerst twee zijn van Jonker. Het in 1998 geboren hengstveulen Ruben wordt verkocht, maar haar een jaar later geboren dochter van Jonker genaamd Sastrona wordt op de valreep aangehouden. “Mijn vader wilde eerst ook Sastrona verkopen, maar ik zei dat ik dat niet zou doen omdat ze een goed type heeft en goed kon draven. Daarmee wist ik hem om te praten.” Sastrona mag dus blijven, Hermien heeft het goed gezien en daarmee stelde ze haar eigen fokkerssucces veilig.

Tussenpersoon
Okkema verkoopt Imondro aan menner Alfons Engbers, die hem na enige tijd verkoopt aan zijn huidige eigenaar de Engelsman Frank Fitzpatrick. Bij deze twee verkopen is Lambertus Huckriede steeds de tussenpersoon en hij brengt hem ook uit onder de sportnaam Renvyle Imondro. Op Stal Huckriede realiseert de altijd zeer expressief bewegende Renvyle Imondro in handen van Lambertus, zoon Kevin en zijn moeder Anneke een concourscarrière met bijna louter overwinningen.

Natuurtalent
Kampioen vier- en vijfjarigen, competitiewinnaar, driemaal dameskampioen, Cambridge Cole Trofee, Renovo Schaal, ereklassekampioen, tandemkampioen, Paard van het Jaar, Young Riders kampioen, Young Riders competitiewinnaar, winnaar Future Cup, in 2022 en 2023 ongeslagen, deze titels en kampioenschappen schieten Lambertus desgevraagd zo uit het hoofd te binnen. Hij weet ook hoe het zo is gekomen: “Imondro is een natuurtalent”, antwoordt hij met veel passie.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-23 16:26  
Profiel   

Ik krijg het echt benauwd van die foto...

Wel een enorm palmares, deze fokster.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-23 18:14 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen