Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

Russisch teampaard Awakening is overleden

 
Profiel   

Eurodressage
SportAwakening, die met amazones Tatiana Miloserdova and Evgenija Davydova uitkwam voor het Russische team, is overleden na een koliekaanval. Ze was 18 jaar oud.

Awakening was een KWPN-merrie van Sandreo, haar moeder was Remember (Welt Hit II x Zeoliet). Ze werd gefokt door E. Bakhuis.

Nederlandse start
Fokker Bakhuis is gespecialiseerd in het fokken van springpaarden, Awakening was een nevenproject. De merrie groeide op in Nederland en kreeg twee veulens: in 2009 beviel ze van een hengstje met de naam Eef B (v. Johnson) en in 2010 kreeg ze merrieveulen Florenza (v. Johnson).

Zoe Claire (v. Sir Sinclair), de halfzus van Awakening, loopt in de Verenigde Staten op Lichte Tour-niveau met Alisha Cygan.

Tatiana Miloserdova
Awakening werd verkocht aan de Russische Tatiana Miloserdova, die in Italië woont. Zij leidde de merrie op tot Grand Prix-niveau.

“Ze werd in eerste instantie gekocht, samen met haar eerste nakomeling, door een enthousiasteling die met haar wilde fokken”, vertelt Miloserdova aan Eurodressage. Nadat zij nog twee veulens had gegeven, besloot de fokker haar te verkopen. In 2013 kwam de merrie dus naar mij toe. Tijdens haar training heb ik nooit een zweep nodig gehad. Zij begreep altijd wat ik wilde, zonder discussie.”

De combinatie kwam in 2015 voor het eerst internationaal uit tijdens het CDI Vidauban. Dat jaar kwamen ze ook nog uit in Nice, Lipica, Arezzo, Fritzens, en Le Mans. In 2016 gingen Tatiana en de toen 11-jarige merrie er volledig voor, met wedstrijden in Caselle di Sommacampagna, Stadl Paura, Munich, Lipica, Fritzens, Nice en Biarritz.

Het hoogtepunt in hun carrière kwam in 2017. Ze begonnen in Nice en volgden een vergelijkbaar pad als in eerdere jaren: Caselle, Stadl Paura, Lipica, Fritzens en Verden. Toen werden ze geselecteerd voor het Russische team voor de Europese kampioenschappen dressuur 2017 in Gothenburg. Ze reden hier naar 66.886%, waarmee ze 39e werden in de Grand Prix.

Evgenija Davydova
Miloserdova gaf later de teugels van Awakening door aan haar leerling, de Russische Evgenija Davydova. Voor haar werd de merrie een leermeester voor de Grand Prix.

Evgenija en de toen 12-jarige merrie trapten hun internationale carrière af tijdens het CDI Le Mans in 2017. In 2018 wisten zij zich te kwalificeren voor het Russische team, nadat ze stabiele scores reden tijdens CDI’s in Nice, Wiener Neustadt, München, Achleiten, en Fritzens. Tijdens de World Equestrian Games in Tyron eindigden ze als 70e, met 63.276%.

In 2019 nam de combinatie deel aan de kwalificatiewedstrijd in groep C, in het Maxima Park nabij Moskou. Hier wist het Russische team een teamplaats voor de Olympische Spelen in Tokyo veilig te stellen. Davydova en Awakening kwamen ook voor Russische team uit tijdens de Europese kampioenschappen 2019 in Rotterdam, hier werden ze 51e in de Grand Prix met 67.282%.

Daarna kwam de combinatie een stuk minder vaak internationaal aan de start. Vanaf september 2019 tot aan hun rentree in Ornago, in oktober 2020, volgde een pauze van een jaar. Acht maanden later, in juni 2021 kwamen ze uit tijdens het CDI Ornago. Dat was hun laatste internationale wedstrijd samen. Ze kwamen nog op de shortlist voor het olympisch team van Rusland, maar werden uiteindelijk niet geselecteerd.

Vroegtijdig afscheid door koliek
Helaas overleed Awakening als gevolg van een koliekaanval.

“De koliekaanval ging zo snel, dat de tijd die nodig was voor vervoer naar de kliniek, zich tegen haar keerde”, vertelt Miloserdova. “Haar darmen zaten om een gezwel heen en begonnen al af te sterven. Dit is een moeilijk verlies voor Evgenija en mij, maar het paard heeft een waardig leven gehad, vol liefde en zorg.”

Milosedova voegt er nog aan toe: “Evgenija heeft Awakening tot aan haar laatste dag verzorgd als een prinses. Ze kocht abrikozen en perziken voor haar, daar hield ze zo van. Er was echt een goede band tussen hem. Helaas mocht het niet zo zijn.”


[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-23 21:04 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen