[KIJKTIP] In balans in het zadel: natural horsemanship

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26318
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

[KIJKTIP] In balans in het zadel: natural horsemanship

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-02-24 15:53

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen

Afbeelding
Een crossropebridle, een soort touwhalster maar dan om mee te rijden.
Foto: Pmarena/Bokt Wiki


Paardrijden, het kan je een gevoel van rust geven en helpen een betere balans te ontwikkelen. Natural horsemanship, een natuurlijke methode, kan hierbij helpen. Bij deze methode staat gelijkwaardigheid tussen jou en je paard voorop. Roos Knip is deskundige hierin en legt in het tv-programma ‘Zin in morgen’ aan presentatrice Kim-Lian van der Meij uit hoe dit werkt.

Paardrijden gebeurt al heel erg lang. In 2023 kwam er een onderzoek uit, waaruit blijkt dat mensen al zeker 5000 jaar paardrijden. Uit onderzoek is gebleken dat verschillende groepen mensen paardreden zonder zadel of stijgbeugels. Door hun benen tegen het paard aan te houden, voorkwamen ruiters dat ze vielen. Hun handen hielden ze vrij tijdens het rijden om zo vee te kunnen hoeden of te kunnen vechten met vijanden.

Intussen gebruiken we natuurlijk zadels, hoofdstellen en bitten, maar bij natural horsemanship ga je weer een klein beetje terug naar die oeroude vorm van paardrijden. In ‘Zin in morgen’ vertelt Roos: “bij natural horsemanship rijd je paard vanuit verbinding en respect. Je rijdt met zo min mogelijk hulpmiddelen. Want hoe meer ballast je hebt, hoe meer ruis er ontstaat tussen jou en het paard. Als je gaat paardrijden, leer je normaalgesproken dat de ruiter de baas is. Maar zo werkt het niet bij natural horsemanship. Ik ben niet hun baas, het paard en ik werken samen. Ik vergelijk het ook wel met een menselijke relatie: je mag wel tegen elkaar zeggen wat je wil, maar altijd met respect voor elkaar. In die zin is het ook therapeutisch. Je leert niet alleen beter met paarden communiceren, maar ook met mensen. Het begint al bij het opstappen. Daarvoor wil je toestemming hebben van het paard. Je gaat bijvoorbeeld op een kruk staan en vraagt of het paard naar je toekomt zodat je erop kunt gaan zitten. En je rijdt zonder bit. Dat is moeilijk in het begin, want we zijn gewend de baas te zijn. Als het paard dan niet luistert, is je eerste gedachte dat je het niet goed doet. Die twijfel voelt het paard. Bij natural horsemanship is het belangrijk dat je alles met volle overtuiging doet. Je moet het paard dus echt proberen te begrijpen, je wilt zelf ook begrepen worden, toch?”

Presentatrice Kim-Lian van der Meij gaat in de uitzending ook bitloos rijden. Naar eigen zeggen voelde het voor haar alsof ze een stukje controle kwijtraakte, terwijl ze die controle wel nodig heeft in het leven. Ze heeft graag de touwtjes in handen. Maar nu kwam het dus aan op de gelijkwaardigheid tussen haar en het paard.

De video over Natural Horsemanship is terug te kijken op de site van de NPO.

Gebruikte bronnen:

Elisa2

Berichten: 37181
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-24 16:34

Zo werk ik ook..zonder er een labeltje aan te hangen. O:)

Maar wel met hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een zadel omdat dit beter is voor de paardenrug. Niet alles van vroeger is "beter" voor het paard.

Ook bitloos staat niet voor per definitie vriendelijker of minder controle. Maar goed, wel leuk dat de NPO er aandacht aan besteed.