Gelezen in Phryso Duitsland: fokstal Vom Coenenhof

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14048
Geregistreerd: 20-04-16

Gelezen in Phryso Duitsland: fokstal Vom Coenenhof

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-03-24 20:47

Phryso
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Birgit Foitzik en Matthias Bongartz wonen in het Duitse Sonsbeck aan de Nederrijn, vlakbij de Nederlandse grens op de prachtige boerderij Coenenhof met hun Friese paarden. Ze vertellen over hun fokkerij Vom Coenenhof.

Samen op paardrijdvakantie
Birgit ontdekte haar liefde voor paarden als kind en nam rijlessen. Matthias groeide op in Krefeld en had niet echt contact met paarden totdat hij Birgit ontmoette. Ze wilde graag met Matthias op paardrijdvakantie. Om te testen of dit iets voor hem was en om samen op vakantie te kunnen rijden, nam Matthias van tevoren een paar rijlessen. Al snel na de geslaagde vakantie gingen ze op zoek naar een eigen paard. Voor Birgit was het duidelijk dat het een Fries of een Andalusiër zou worden. ‘Ik heb ze altijd erg leuk gevonden’, vertelt ze. Matthias wilde dat zijn toekomstige paard groot en sterk zou zijn, bij voorkeur een shirepaard. Uiteindelijk leerden ze de familie Beißner kennen via kennissen met Friese paarden. Dit leidde geleidelijk tot steeds meer contacten en op een gegeven moment was het duidelijk dat het een Fries moest worden.

Van rijden naar fokken
In 1998 kwam hun eerste eigen paard, een Friese ruin genaamd Dooizen H. (Dirk 298 x Tsjalling 235), bij hen wonen. Twee jaar later volgde nog een ruin, Titus. Er waren koetsiers in de pensionstal, dus Matthias haalde ook zijn menbewijs. Beide paarden werden bereden en voor de wagen gereden. In de jaren die volgden, bezochten Birgit en Matthias regelmatig fokshows en hengstenkeuringen. Hier leerden ze veel Friese vrienden kennen en raakten ze intensief betrokken bij de fokkerij. Op een gegeven moment vroeg Matthias zich af hoe het zou zijn om zelf een merrie te bezitten en een veulen van haar te fokken. Bij Hof Klusmann in 2003 zagen ze een merrieveulen dat ze erg mooi vonden. Met de aankoop van Jarste vom Hofgut Grünenkamp (Onne 376 x Nammen 308) begonnen ze hun eigen fokkerij.

Boerderij voor de paarden
In 2004 kochten ze ook Jarste’s zus Maite vom Hofgut Grünenkamp (Rindert 406 x Nammen 308), die dat jaar werd geboren. ‘Maar vier paarden op stal was toen al een hoge kostenfactor, dus hebben we rondgekeken naar een geschikte boerderij. We realiseerden ons dat als we echt wilden fokken, we een eigen boerderij moesten hebben’, legt Matthias uit. Ze vonden de Coenenhof in de buurt van Birgits woonplaats. In 2005 trokken de paarden er als eerste in, en na verbouwingen en renovaties – meestal door henzelf gedaan – trokken Birgit en Matthias er in 2010 eindelijk ook in.

Zeven veulens van Jarste
Maar terug naar de paarden: Jarste kreeg in 2003 als veulen een tweede premie en als driejarige werd ze Ster met een tweede premie. Maite werd een eerste premie veulen en als vierjarige verdiende ze haar Ster met een tweede premie.

In 2008 werd Jarste’s eerste veulen op haar boerderij geboren: Claeske vom Coenenhof (Jisse 433 x Onne 376), die als veulen een tweede premie kreeg. Jarste gaf Birgit en Matthias in totaal zeven veulens, waarvan vier als veulen een tweede premie kregen en één een eerste premie. Met Rieke vom Coenenhof (Maurits 437 x Onne 376) ging het fokprogramma eindelijk de volgende generatie in. Ook zij heeft tot nu toe alleen eerste en tweede premie veulens gebracht.
Jarste’s zus Maite kreeg haar eerste veulen in 2012: Neske vom Coenenhof (Reinder 452 x Rindert 406), die ook een tweede premie kreeg op de fokdag. Maite gaf in totaal vier veulens, drie keer een tweede premie en een eerste premie veulen.

Kroonmerrie Jette
Rieke’s dochter Jette vom Coenenhof (Bikkel 470 x Maurits 437) kreeg als veulen een tweede premie en als driejarige Ster met een tweede premie. In juli 2023 liep ze vervolgens als vierjarige in Wergea een IBOP met 77 punten onder het zadel. In Alsfeld ging ze daarna opnieuw naar de keuring. De moderne merrie maakte indruk op de jury, die niets dan lovende woorden over haar had, en ze kreeg een eerste premie toegekend en werd Voorlopig Kroon. Dankzij de IBOP werd ze meteen definitief Kroon en gekroond tot reservekampioen van de fokshow in Alsfeld.

Zeven paarden
Birgit en Matthias zien hun fokkerijtoekomst in Jette. ‘We kijken er nu al naar uit om binnenkort vier generaties hier op de boerderij te hebben en zo de vererving van de moederlijn heel goed te kunnen begrijpen’, zegt Matthias, die uitkijkt naar de komende jaren. Vandaag de dag wonen er zeven paarden op de boerderij bij Birgit en Matthias: Jarste (nu 21 jaar) met haar dochter Rieke (11 jaar), evenals haar zonen: de zevenjarige Floris (Jouwe 485), de vierjarige Mattes (Jouwe 485) en de tweejarige hengst Thies (Jehannes 484). Ook Jarste’s kleindochters, de vijfjarige Jette (Bikkel 470) en de tweejarige Tepke (Epke 474).

Hengstenkeuze met ‘buikgevoel’ en cijfers
Birgit en Matthias benaderen de hengstenkeuze heel verschillend. ‘Ik moet de hengst op het eerste gezicht leuk vinden, ik luister meestal naar mijn buikgevoel’, zegt Birgit. Matthias, tussen 2017 en 2021 regiovoorzitter van DFZ regio west, kiest meer op feiten en cijfers. Hij heeft de afgelopen jaren de lijnen en hun vererving gevolgd. ‘Maar uiteindelijk moeten we natuurlijk allebei van de hengst houden’, zegt Matthias. Ze wisselen ook ideeën uit met andere fokkers. Ze kijken allebei regelmatig naar de keuringen van de jonge hengsten en nemen deze indrukken mee in hun selectie. Ze letten vooral op rastype en beweging. Ze geven hun fokmerries regelmatig een pauze. ‘Het is belangrijk voor ons dat de merries tijd hebben om te herstellen tussen de veulens. We geloven er ook niet in om de merries op zeer jonge leeftijd te laten dekken’, legt Birgit uit. Ze voeden hun paarden met veel liefde en geduld op.

Verkopen is lastig
Sinds 2008 zijn er in totaal 14 veulens geboren op Coenenhof. Helaas moet je als fokker regelmatig afscheid nemen van één of twee nakomelingen. ‘Daar zijn we helaas niet zo goed in’, zegt Birgit. Daarom is het voor hen heel belangrijk om ook na de verkoop in contact te blijven met de nieuwe eigenaren van hun gefokte paarden. ‘Dat werkt meestal goed en indien mogelijk bezoeken we de paarden regelmatig in hun nieuwe thuis’, zeggen ze. Gelukkig is het tegenwoordig ook relatief makkelijk om contact te houden via social media.

Klik op de bron boven aan de pagina voor foto's.

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, of waar wij toestemming voor hebben om te gebruiken. Daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto met toestemming voor commercieel gebruik? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.