Springen: hoe een goede houding ontwikkelen?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26328
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Springen: hoe een goede houding ontwikkelen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-03-24 18:48

FEI
Sport

Afbeelding
De verlichte zit tijdens het springen. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit is geschreven door Katie Roebuck, een voormalig BBC News-journaliste die nu gespecialiseerd is in de paardensport.

Trainen en zelfvertrouwen, dat zijn de twee sleutelwoorden die op veel situaties van toepassing zijn. Deze helpen je zeker om het springen te verbeteren. Als de ruiter in balans rijdt, helpt dat ook het paard om in balans te blijven.

De mogelijkheden van de ruiter hebben op veel verschillende manieren invloed op het paard. Denk hierbij aan de manier om de hindernis te benaderen, of het paard afwijkt bij de landing, of het paard zijn schouders en hals correct kan gebruiken in de wending en -het allerbelangrijkste- de balken in de lepels laat liggen.

Jouw houding heeft invloed op het paard dat je rijdt.

Het is makkelijk om af te glijden naar slechte gewoontes of om je te laten overmeesteren door je zenuwen, waardoor je lichaam blokkeert en je voor je gevoel bevriest. Plotseling realiseer je je dat je je adem inhoudt, of dat je steun zoekt aan de mond van je paard. Je merkt dat je naar beneden kijkt, waardoor je je hoofd ook naar beneden buigt en dat zorgt weer voor een significante verplaatsing van je gewicht. Kijk je naar beneden, dan beland je ook beneden!

Het is de moeite waard om een mentale check te doen voor je gaat springen. Dit kan je helpen om ervoor te zorgen dat jij op je best bent voor je paard. Jouw checklist kan bijvoorbeeld zijn: hoofd, schouders, handen, hakken, romp.

Hoofd
Met hoofd bedoelen we dat je je kin omhoog houdt en je blik recht vooruit.

Tijdens een recente demonstratie met Caroline Moore sprak Europees kampioen Ros Canter over het omhoog houden van het hoofd en haar ogen recht vooruit. Ze vertelt: “ik concentreer mij op mijn ritme, de lijn en mijn blikveld. Mijn handen heb ik laag, mijn ogen vooruit gericht. Ik ben actief bezig met mijn romp, dus als ik van tempo wil veranderen, dan kan ik dat. Ik wil een lossere teugel en mijn blik vooruit. Ik span mijn romp wat aan, ga wat dieper zitten en verkort de galoppassen zonder aan de teugels te trekken.”

Schouders
Denk na over je schouders, breng deze lichamelijk gezien wat naar achteren wanneer je in het zadel plaatsneemt. Dit voorkomt dat je voorover valt, want dan zet je ook meer gewicht op de schouders van je paard.

Volgens internationaal springruiter Sammy Hutton is visualisatie een geweldige techniek om ruiters te helpen rechtop te zitten en in balans te blijven met het paard. Sammy vertelt dat hij dit advies ook aan zijn leerlingen geeft. “ik vertel ze om hun schouders naar achteren te brengen, in het bijzonder bij de afzet. Als je bij de afzet op de nek van je paard ligt, blokkeer je zijn schouders. Als je één seconde langer op je plek blijft, en dus net iets achter de beweging van het paard, dan heb je meer kans om die hindernis foutloos te nemen.”

Handen
De handen horen zacht en laag te zijn, wees snel met het meegeven met je handen boven de hindernis. Straf je paard niet voor het springen met jou, door het met een harde hand in de mond te trekken. Als je hierover twijfelt, kijk dan eens naar foto’s of video’s van jezelf. Kan je paard zijn neus en hals strekken? Of wordt hij naar de borst getrokken omdat jij je handen vastzet?

Hakken
Je hakken houd je naar beneden, je gewicht leunt hierop. Hier begint ook de verlichte zit. Verlichte zit wil zeggen dat je lichaam uit je zadel komt, met je benen aan je paard en met je onderbenen in een stabiele houding onder je. Om je hiermee te helpen, kun je je tenen heel licht naar buiten brengen. Zo veranker je de houding van je onderbeen.

Romp
Dit brengt ons alweer bij het laatste checkpunt op het lijstje, je romp. Je romp houdt je stabiel en in balans. Je doet je paard geen plezier als je vlak op zijn rug ligt. Denk aan het intrekken van je navel richting je ruggengraat, haal gecontroleerd adem en wees actief bezig met je romp. Als je deze zekerheid hebt, kun je voorkomen dat je paard onder je wegloopt, en hopelijk ook een valpartij voorkomen. Een actieve romp voorkomt dat je gaat stuiteren op de rug van je paard. Dat is niet fijn voor het dier, ze zouden geen last van ons moeten hebben.

Normaal gesproken rijd je een parcours met hindernissen in een gelijkmatig tempo en in een gelijk ritme. Er is genoeg om over na te denken. Als je traint en op deze belangrijke lichaamsdelen let, dan ben je al hard op weg naar verbetering.