Allergieën bij paarden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14090
Geregistreerd: 20-04-16

Allergieën bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-24 16:52

KNHS
Algemeen

Afbeelding
Een paard met een eczeemdeken. Foto: Banjer/Bokt Wiki


Het voorjaar is nog maar net van start gegaan en dat betekent dat het mooie weer in aantocht is. De paarden kunnen weer lekker de wei op en genieten van de voorjaarszon. Helaas brengt dit seizoen soms ook vervelende kwaaltjes met zich mee voor pony’s en paarden. Ze kunnen onder andere last krijgen van zonverbranding, pollenallergie en zomereczeem. Hieronder vind je meer informatie over deze kwaaltjes en wat je kunt doen om klachten te verminderen.

Pollenallergie
Niet alleen mensen kunnen last krijgen van opkomende pollen, ook paarden kunnen hier allergisch voor zijn. Nu het voorjaar eraan komt en de grassen en bloemen weer gaan bloeien, kunnen paarden klachten ervaren door de pollen die in de lucht hangen. Paarden met een pollenallergie zijn namelijk allergisch voor het stuifmeel van verschillende soorten bloemen, grassen en planten. Van maart tot en met september is voornamelijk het pollenseizoen en zweven de meeste pollen in de lucht. Deze pollen komen in contact met het lichaam van het paard via de slijmvliezen van de ogen en neus.

Als je paard een pollenallergie heeft, dan is dat vaak te herkennen aan verschillende verschijnselen. Veelvoorkomende klachten zijn hoofdschudden, dikkere ogen, kortademigheid, hoesten, een loopneus en een jeukende neus.

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om deze klachten te verminderen. Allereerst is het handig om een vliegenmasker en/of neusnetje aan te schaffen. Deze kun je gebruiken wanneer je paard in de wei staat, maar ook tijdens het rijden. Een neusnetje is ook toegestaan op KNHS-wedstrijden, dus je kunt daarmee ook klachten als hoofdschudden verminderen. Daarnaast zijn er diverse supplementen beschikbaar die klachten kunnen verlichten, en kun je overwegen om een detoxkuur te geven om het immuunsysteem te ondersteunen. Bovendien kan het vermijden van blootstelling aan pollen door het paard 's avonds of 's nachts binnen te houden en te rijden op momenten met lagere pollenniveaus, zoals 's ochtends vroeg of na een regenbui, helpen om de symptomen te verminderen en het comfort van het paard te verbeteren.

Zonverbranding
Nu de zon langzaam weer wat meer gaat schijnen, is het belangrijk om te weten dat paarden net zoals mensen kunnen verbranden. Paarden met een lichte vacht en roze huid zijn vaak vatbaar voor zonnebrand, vooral op delen van het lichaam met minder pigmentatie, zoals de neus en de witte delen van het hoofd. Deze delen zijn vaak ook dun behaard, wat zorgt voor minder bescherming tegen UV-straling. Het is niet zo dat een schimmel eerder verbrandt, aangezien zij vaak een donkere huid hebben. Cremello's daarentegen hebben een roze/witachtige huid en moeten daarom over hun hele lichaam goed beschermd worden tegen de zon.

Zonnebrand bij paarden is gemakkelijk te herkennen en de symptomen zijn vergelijkbaar met die bij mensen. Het kan natuurlijk in verschillende gradaties voorkomen. Paarden kunnen licht verbrand zijn met een rode en warme huid, maar ze kunnen ook al zodanig verbrand zijn dat er brandwonden ontstaan met blaren en korsten. Bij zonnebrand is de huid van het paard vaak verdikt en kan het gaan schilferen. Ernstige gevallen kunnen leiden tot huidbeschadiging en zelfs huidkanker op de lange termijn.

Het gebruik van zonbescherming zoals zonnebrandcrème met een hoge SPF en het bieden van schaduwrijke plekken in de wei tijdens de heetste uren van de dag zijn belangrijk om zonnebrand te voorkomen. Het hoofd bedekken met een neusmasker en een vliegenmasker kan er ook voor zorgen dat de gevoelige delen op het hoofd minder snel verbranden. Als de rest van de huid ook gevoelig is, zoals vaak bij Cremello paarden, is het verstandig om een vliegendeken op te doen of dekens te gebruiken die beschermen tegen de UV-straling van de zon. Als je paard of pony al verbrand is, is het verstandig om hem of haar voorlopig binnen te houden tijdens de zonuren. Bij ernstige wonden is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen, die ervoor kan zorgen dat de wonden minder snel gaan ontsteken.

Zomereczeem
Zomereczeem, ook bekend als staart- en maneneczeem, is de meest voorkomende huidziekte bij paarden en pony’s en wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van culicoïde muggenbeten. Deze muggen zijn vooral actief in de warmere maanden, wat resulteert in een piek in het voorkomen van zomereczeem tijdens de zomermaanden. Wanneer een paard gebeten wordt door een culicoïde mug, wordt het speeksel geïnjecteerd in de huid van het paard, wat een immuunreactie veroorzaakt bij paarden of pony’s die hiervoor gevoelig zijn. Dit leidt tot de vervelende symptomen van zomereczeem.

Bij zomereczeem hebben paarden enorm veel jeuk aan de manen en de staart en gaan daar schuren, waardoor de klachten niet te missen zijn. De buik kan ook meedoen en soms heeft een paard alleen last van jeuk op de buik. In zulke gevallen is zomereczeem wat moeilijker te herkennen. Elk jaar worden de klachten verergerd, omdat de gevoeligheidsreactie ieder jaar opnieuw wordt geactiveerd. In de vroege fase van zomereczeem zal de paard of pony een ontstoken huid hebben waarbij er geen haren meer op groeien. Op deze huid zijn vaak korsten en zweren zichtbaar. In de latere fase zal de huid gaan rimpelen en zal het dikker en donkerder worden.

Omdat muggen nu eenmaal bestaan en je ze niet kunt tegenhouden, kunnen er alleen maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de muggen zo min mogelijk kunnen bijten. Er zijn speciale eczeemdekens die zelfs de kleinste insecten kunnen tegenhouden. Deze dekens bedekken een groot deel van het lichaam, inclusief een extra grote staartflap. Gevoelige gebieden zoals de manen en staart zijn daardoor goed beschermd. Je kunt de deken combineren met insectenwerende middelen. Het is heel belangrijk om ruim op tijd met de deken te beginnen, want als het paard eenmaal is gebeten en dus veel jeuk heeft, wordt een nieuwe deken snel stuk gemaakt. Het kan ook helpen om je paard op een open en winderige wei te zetten. Als de klachten echter ernstig worden, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Die kan corticosteroïden voorschrijven om de allergische reactie tijdelijk te onderdrukken.

Kortom, zijn er genoeg voorjaarskwaaltjes waar je op moet letten. Als je paard last heeft van deze verschijnselen, heeft Agradi gelukkig genoeg in het assortiment om te kunnen ondersteunen. Vliegenmaskers, neusnetjes, eczeemdekens, zonbescherming, alles is te vinden. Zo kunnen jij en je paard of pony goed het voorjaar beginnen en gaan genieten van het betere weer dat eraan komt!