Equitom over het voeren van je paard

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26583
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Equitom over het voeren van je paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-05-24 18:49

Equitom op Instagram
Algemeen

Afbeelding
Screenshot Instagrampagina van Equitom


Equitom is een Belgische paardenkliniek. Zij zijn gespecialiseerd in paardenchirurgie en bieden een brede waaier aan medische diensten: chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming en revalidatie. Ze hebben verschillende diagnostische mogelijkheden, met inbegrip van radiografie, echografie, endoscopie (statisch en dynamisch), MRI, CT en scintigrafie. Zij delen regelmatig interessante cases op sociale media. Dit zijn veelal bijzondere situaties, die je normaal gesproken niet bij een normale dierenkliniek tegen zult komen. Wij zullen één keer per maand een case met jullie delen. Deze keer gaat het over het voeren van je paard.

Je bent wat je eet: we weten hoe belangrijk voeding is voor ons welzijn. Datzelfde geldt ook voor paarden. Hun voeding is ook erg belangrijk. Slechte voedingsgewoonten kunnen zorgen voor problemen en zelfs het risico op bepaalde ziekten vergroten. Daarom als advies, in samenwerking met onze voedingsspecialist, een paar basisregels voor het welzijn van je paarden.

Afbeelding
Zorg altijd dat je paard voldoende, vers en schoon water ter
beschikking heeft. Foto: Banjer
Water
Water is de belangrijkste voedingsstof! Paarden moeten altijd toegang hebben tot vers en schoon water, om uitdroging te voorkomen. Ze drinken meestal zo’n 25 tot 55 liter water per dag, dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, het dieet en hoeveel ze bewegen. Zorg ervoor dat je de niet-automatische bronnen regelmatig controleert, zodat je paard altijd water ter beschikking heeft.

Voer
Het dieet van het paard moet aangepast worden aan zijn leeftijd, geslacht, lichamelijke conditie, trainingsniveau en aan eventuele gezondheidsproblemen die het paard heeft. Het dieet moet aan verschillende behoeften voldoen:
  • het moet zorgen voor verzadiging en correct functioneren van het spijsverteringssysteem
  • het moet een gezonde darmwerking en darmflora ondersteunen, om zo koliek te voorkomen
  • het moet voldoende energie, eiwitten en vitaminen en mineralen bevatten, om te voldoen aan de behoeften van het paard
  • het moet de algehele gezondheid en het welbevinden van het paard ondersteunen

Een paard is een herbivoor, en graast in de natuur zo’n 12 tot 20 uur per dag. Dit is heel anders dan een paard dat op stal staat en op vaste tijden te eten krijgt. Wilde paarden eten verschillende grassoorten, kruiden, niet-giftige struiken en bomen. Dit zorgt voor een dieet dat arm is in zetmeel, maar rijk aan vezels.

Het is cruciaal dat we de natuurlijke voedingsgewoonten van het paard respecteren, zelfs als ze op stal staan. Een vezelrijk dieet zorgt ervoor dat het paard zich niet verveelt en bevredigt de behoefte van het paard om voedsel te zoeken, dit verkleint de kans op koliek en maagzweren.

Als je van voer verandert, doe dit dan geleidelijk aan. Het spijsverteringssysteem van het paard is gevoelig voor plotselinge voerwisselingen. Deze kunnen mogelijk leiden tot koliek.

Het is goed om minimaal één keer per jaar de paardentandarts te laten komen, om zo te zorgen dat het dier optimaal kan kauwen.

Bewaar het voer op een veilige, droge plaats, om zo bederf en verontreiniging te voorkomen. Hou het uit de buurt van knaagdieren en andere mogelijke besmettingsbronnen.

Voor het samenstellen van het optimale dieet van jouw paard kun je contact opnemen met je dierenarts of een gekwalificeerde paardenvoedingsdeskundige.

Ruwvoer
Het gras wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat over het rantsoen van het paard, maar voor de meeste is het wel het grootste deel van het dieet. Of het nu gaat om vers gras in de wei of dat het geconserveerd gevoerd wordt (hooi of voordroog), gras is de belangrijkste bron van energie, voedingsstoffen en vezels. Vezels zijn essentieel voor een goede darmwerking. Gras moet dan ook de belangrijkste bron van vezels zijn voor je paard.

Ruwvoer is altijd de basis van het rantsoen van je paard! Voor een optimale lichaamsconditie hebben veel paarden vaak uitsluitend ruwvoer nodig van hoge kwaliteit, met daarnaast vitaminebrok of balancer.

Voer altijd eerst ruwvoer en daarna pas krachtvoer.

Afbeelding
Krachtvoer in de vorm van een muesli. Foto: Mabon/Bokt Wiki
Om te zorgen dat het paard wat rustiger van zijn ruwvoer eet, kun je een hooinet of slowfeeder gebruiken.

Hooi of voordroog biedt een vezelrijke bron van ruwvoer, bijvoorbeeld in de wintermaanden, als het paard niet op de wei kan. Goede kwaliteit hooi is stofvrij en bevat geen schimmels, zand, grond of giftige planten. Kuilvoer is niet geschikt voor paarden, deze bron van ruwvoer is hoofdzakelijk bedoeld voor koeien. Een gecertificeerd laboratorium kan hooi en voordroog analyseren om te bepalen hoeveel voedingsstoffen erin zitten.

Als je je paard goed wilt voeren, dan moet je altijd rekening houden met de mogelijkheden om te kunnen grazen.

Wees voorzichtig met paarden met ziekten als EMS, Cushing enzovoorts. In de lente en het najaar kunnen het suiker- en fructaangehalte in het gras voor serieuze problemen zorgen!

Krachtvoer
Deze voeders zijn speciaal gemaakt om voedingsstoffen op een geconcentreerde manier aan te bieden en worden vaak gevoerd als aanvulling op ruwvoer. Op deze manier kun je de voedingsstoffen in het dieet van je paard aanvullen, om zo aan zijn behoefte te voldoen. Krachtvoer zou slechts een klein deel van het dieet moeten uitmaken. Deze hoeveelheid hangt af van de conditie van je paard en hoe hoog hij in het werk staat.

Krachtvoer is heel geschikt om paarden die bijvoorbeeld hoog in de sport lopen te voorzien van de aanvullende voedingsstoffen die ze nodig hebben. Teveel ervan kan echter leiden tot hoefbevangenheid en overgewicht. Sommige paarden kunnen er ook heet of prikkelbaar van worden. De paardenmaag is in verhouding klein, dus krachtvoer kun je het beste geven verdeeld over meerdere kleine maaltijden per dag. Als je het werk of de training stopt of afbouwt, moet je de hoeveelheid krachtvoer ook verminderen.

Elisa2

Berichten: 37592
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Equitom over het voeren van je paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-24 08:56

Prima tips die nog vaak genoeg mis gaan volgens mij.