Vijfde Dialoogdag Paardenhouderij in België

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Vijfde Dialoogdag Paardenhouderij in België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-08 13:13

vlm.be


Op woensdag 27 augustus 2008 vond de 5de dialoogdag plaats
Het thema voor de vijfde dialoogdag paardenhouderij was Paard en Overheid. Vooraf aan de vergadering was er een korte informatieve rondleiding in de kazerne te Etterbeek bij de Federale Bereden Politie. De kazerne blijkt de enige plaats in België te zijn voor politiepaarden. Ze werd opgericht eind 19de eeuw en huisvest momenteel 184 politiepaarden die worden ingezet voor patrouilles, ordediensten en de Koninklijke Escorte.

De besproken problematiek zelf had voornamelijk betrekking op federale materies, vaak in uitvoering van Europese regelgeving. Het voornaamste item was de BTW problematiek (21%) die de Belgische paardenhouderij bij zijn handel als sterk concurrentievervalsend ervaart. In het buitenland zijn immers lagere tarieven gangbaar. De discussie gaf aan dat landen die afwijken van de Europees opgelegde normen (o.a. Nederland, Ierland, Frankrijk) dit niet ongestraft doen. Nederland werd intussen reeds voor het Hof van Justitie gedaagd om meer uitleg hierover te geven. De dialoogdag bracht tevens aan het licht dat er in België een wetgeving bestaat om in een aantal gevallen op legale wijze af te wijken van het 21% BTW tarief. De paardensector bleek hiervan niet op de hoogte te zijn.

Op de dialoogdag kwam ook aan bod dat België soms verder gaat in de uitwerking van regelgeving dan wat Europa aan de lidstaten oplegt (zoals bijv. het KB m.b.t. de identificatie, het genaamde chippen van de paardachtige). Bovendien vaardigt België wetten uit die Europa totaal niet oplegt, en dit zonder enig overleg met de sector. Voorbeeld hiervan is het verbod op brandmerken van paarden en het verbod op het blokstaarten. Dergelijke verboden ingrepen worden door de sector als sterk handelsbelemmerend ervaren tegenover onze buurlanden waar die maatregelen niet van kracht zijn.

Maar ook binnen België zelf ervaart de Vlaamse paardensector oneerlijke concurrentie. Zo blijkt de betoelaging voor Vlaanderen ongeveer 80.000, terwijl dat in Wallonië ongeveer 200.000 euro bedraagt en het slechts ¼ van het totaal aantal paarden telt.

Ook andere items zoals het gezondheidscertificaat bij uitvoer, de voedselketeninformatie zoals opgelegd door het FAVV, de transportregelgeving, de vaak ingewikkelde verkeerswetgeving, de pachtwet en de belasting op de sportweddenschappen werden tijdens de vergadering niet uit de weg gegaan.

Een vaak terugkomende kritiek van de sector was dat zij, als gevolg van de versnippering van diensten en bevoegdheden, onvoldoende of totaal niet betrokken waren bij de uitvoering van de regelgeving. Nochtans bewijst de prakrijk dat het ook anders kan. De uitwerking van recente regelgeving betreffende de voedselketeninformatie en de beslissing inzake het gebruik van het gezondheidscertificaat bij de uitvoer van stamboekpaarden gebeurde in nauw en constructief overleg met de sector. De wens van de sector is dan ook dat zij bij elke relevante nieuwe of verandering van bestaande regelgeving betrokken wordt. Zij hoopt dit te realiseren via de oprichting van het Vlaams paardenloket.

Net zoals bij de andere dialoogdagen werden ook op deze vergadering een aantal afspraken gemaakt voor verder overleg om de problemen nog beter te duiden en mogelijke oplossingen te suggereren, wat uiteindelijk ook het opzet is van de 7 dialoogdagen.