Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 350 van de 461 [ 11512 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353 ... 461  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Maagzweer, Ervaringen?

 

Pfff inderdaad een lastig dilemma. Ik zou ook niet tegen de dierenarts ingaan. En wat nu als je eens tijdje helemaal niets anders dan ruwvoer zou geven? Gewoon goed, droog onverpakt hooi? En verder niets? Of misschien nog gras als dat kan?

Ik ben ook zeker geen deskundige. Spreek alleen uit eigen ervaring. Mijn vorige merrie (die helaas is overleden) kreeg veelvuldig krampkoliek. Nadat ik haar heb overgezet op goed onverpakt hooi en verder niets, knapte ze zienderogen op (binnen 14 dgn).

Misschien kan je dierenarts je wat duidelijkheid verschaffen.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-10-21 20:28 



 
Profiel   

Ik volg dit topic al enige tijd. Mijn paard wil al enkele maanden niet meer lopen. Van blokkeren en ontploffen tot zelfs niet meer willen wegstappen onder het zadel. DA vindt niets qua gevoeligheden, uitgebreid bloedonderzoek levert niets afwijkend op. Osteopaat vindt ook geen blokkades, maar geeft wel aan dat lever en maag gevoelig zijn.
Hij heeft intussen een detox voor de lever achter de rug. Dat gaf een bepaald moment iets verbetering. Hij krijgt nu mastic horse bij, nog iets voor de lever te ondersteunen en een mycotoxinebinder. 6 weken enkel licht gelongeerd vandaag zadel erop en hij wou zelfs niet wegstappen...
Qua eten staat hij op spelt, fibermix, fibermash en pavo vital.
DA zegt van twee weken Pronutrin te proberen.
Hij reageert gevoelig bij het aanleggen van de singel aan de rechterkant. Je ziet ook dat hij rechts iets korter loopt, amper te zien. Voor de osteopaat is dit allemaal gerelateerd aan maag en lever. Buigproeven en klinische keuring zijn tiptop...
Qua eten zie je niet echt iets. Alles smaakt. Hij heeft wel gereageerd op het groene gras deze zomer: 4 stalbenen. Die weer weg gingen als hij van het gras af was.
Ik weet het dus niet meer...
Nu die Pronutrin proberen en als dit verbetering geeft, wil ik toch een gastroscopie om zeker te zijn. Maar alles is zo vaag. Het zou toch makkelijk zijn als ze konden zeggen "baas ik heb pijn aan mijn kleine teen". Nu weet je niet waar te beginnen...

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-10-21 20:34 



 
Profiel   

Hier was het ook heel vaag, gevoelig op de buik met poetsen maar geen problemen met aansingelen, wisselend slecht eten, soms een dag futloos en koorts, dan weer traag met rijden en dan weer heel erg vluchten…
Bloedonderzoeken wezen niks uit…
Dus toen toch maar de maagscopie

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-10-21 20:40 



 
Profiel   

Nouvel schreef
Wow wat een verschil dan zeg, goed dat je dat hebt geprobeerd!

Iemand hier ervaring met Bonpard motility?


Ik heb dit ook gevoerd, vanwege te langzame passage in de darmen. Voor mijn paard hielp het niet. Vanwege de ingrediënten twijfelde ik ook sterk en na advies ben ik uiteindelijk overgestapt op zemelen. Ook al zijn de meningen hierover verdeeld, mijn paard reageert hier wel beter op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-10-21 21:03 



 
Profiel   

Ah heel erg dank voor je reactie !
Om die reden hier dus ook geadviseerd.
Ik heb nu inderdaad zelf al zemelen gehaald.
Ik ga het maandag met de dierenarts bespreken!

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-10-21 21:40 



 
Profiel   

Nouvel, wat vervelend. Inderdaad maandag even goed uitvragen waarom er exact voor dit voer gekozen is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-10-21 21:42 



 
Profiel   

Spaikey schreef
Chesss schreef
Gastro+ en een toppunt van topsport



@Chesss wat bedoel je met toppunt van topsport?

Excuus topping ( stomme auto correct ). Ik geef 1/2 kilo na training paard is 1.85 en kan genoeg energie gebruiken

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-10-21 23:20 



 
Profiel   

Ik wil even zeggen dat ik het erg fijn vind om alle ervaringen en kennis over maagzweren te lezen.

Het is een verschrikkelijk vervelende aandoening, maar uit dit topic haal ik veel interessante en leerzame punten (ik ben er nu bijvoorbeeld achter dat de symptomen nu weer langzaam terug zijn gekomen sinds ik weer brokjes bij voer - dus dat doen we niet meer).

Ondanks dat de aanleiding van een maagzweer voor ieder paard anders is er er veelal verschillende uitingen zijn bij de paarden, zie ik wel een rode lijn door de verhalen gaan. Niet alle paarden reageren even goed op de mogelijke behandelingen, maar hier staan goede (eerste) stappen beschreven ter voorkoming en bestrijding van maagzweren.

Ga zo door er het delen van ervaringen. Maagzweren veroorzaken helaas meer dan pijn en een lege portemonnee. :+

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 09:15 



 
Profiel   

Wat ik me net bedenk, ik geef sinds afgelopen week mijn paard voor het rijden wat speedibeet. In principe heeft hij bijna altijd voordroog tot zijn beschikking, maar met het voeren van wat speedibeet weet ik zeker dat er wat in de maag zit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 09:32 



 
Profiel   

Ik dacht dat het met m'n paard wat beter ging qua maagklachten. Ze heeft een tijdje lekker vakantie gehad. Behandelen met ulcergold was dit voorjaar weinig effectief, dus vandaar dat ik het puur op rust en veel weidegang wilde proberen.

Nu merk ik ineens dat de flanken gevoelig zijn geworden, terwijl het singelgebied juist minder pijnlijk is. Het probleem lijkt zich dus naar de darmen te hebben verplaatst.

Ik heb in de afgelopen maand een overgang gemaakt van voordroog naar hooi, ook omdat dit iets beter schijnt te zijn voor maagpatienten. Kan het hier nog mee te maken hebben?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 10:28 



 
Profiel   

Voer je krachtvoer bij?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 10:34 



 
Profiel   

biancaaaa schreef
Hier vandaag weer lichte koliek, bevestigd dat het vooral opspeelt als hij vanuit paddock op stal komt en zijn brokken eet. Gelukkig was het vandaag ook zo weer over. We gaan brokken bij binnenkomst vervangen door pulp. In de ochtend (als we brokken geven op stal), heeft hij geen last.


Ah oliebol, wat vervelend! En deels herkenbaar ook. Mijn (maagzweren&IBD) merrie kreeg dit helaas ook zodra ik de Vitamino opbouwde naar 300 gram per voerbeurt. Ze leek er gevoeliger voor als ze net op het gras had gestaan daarvoor. En kleinere porties dan 300gr ging wel goed, en ik ben er later achter gekomen dat ze met bietenpulp gemengd met ander krachtvoer (dus niet de vitamino) geen last kreeg, zelfs bij grotere hoeveelheden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 14:23 



 
Profiel   

Bedankt voor de reactie en de tip. Hier nu ook deel van het voer vervangen door pulp en dat gaat tot zover goed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 14:42 



 
Profiel   

PSvanLot schreef
Voer je krachtvoer bij?

Nee alleen wat vitamine brokjes en een handje Luzerne

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 19:46 



 
Profiel   

marijkiiii schreef
PSvanLot schreef
Voer je krachtvoer bij?

Nee alleen wat vitamine brokjes en een handje Luzerne


Luzerne is voor de meeste maag patiënten niet zo fijn. Misschien is dat het, zou eenvoudig zijn!

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 19:52 



 
Profiel   

Helaas was ik altijd al actief in dit topic voor mijn schimmel merrie, deze is al jaren maagzweer patient en inmiddels heb ik haar al 3-4 jaar helemaal onder controle zonder klachten. Het was even zoeken wat voor haar de juiste weg was maar ik was blij dat ik de maagzweren gevoeligheid achter me kon laten en ik een juiste weg gevonden had, maar helaas.....

Nu blijkt ook mijn andere (4 jarige) merrie te kampen met maagzweren. Vanaf dat ze uit de opfok bij mij op stal kwam altijd 24/7 hooi op stal, genoeg beweging en buiten. Geen extreme stresskip maar lijkt de stress wel te hebben maar niet aan de buitenkant te uiten. Afgelopen zomer paar keer meegenomen met de trailer op wedstrijd, bosritjes, les en ook de afgelopen maanden vreemde dingen met haar meegemaakt maar ik dacht nooit aan maagzweren, juist omdat ik hier zo oplettend op ben vanwege mijn andere merrie.

Klachten:
- 2x op wedstrijd met opstappen samen gevallen (opstappen, ze loopt achteruit en laat zich achterover vallen met mij erop). Bij de eerste keer was dit uit het niets, bij de andere keer was het direct na het aansingelen. Gelukkig beide niets van de vallen overgehouden.
- 2x koliek gehad. 1x na een wedstrijd op vreemd terrein, op de trailer nog gemest en zodra ze in stal kwam direct koliekverschijnselen na bezoek DA alles weer oke. De andere keer was na een (pittige) les, in de les nog gemest en ook direct bij aankomst in stal koliek.
- Merrie is altijd gevoelig met zadelzaken. Toen ik voor het eerst mijn singel met buikflap voor een springlesje omdeed zorgde dit voor flinke spanning en stress ook al was ze al maanden zadelmak.
- Merrie oogt heel rustig en relaxed. Heeft soms wel onrust op stal gehad als ik mijn andere merrie trainen was.
- Vanaf zadelmak maken flegmatiek. Het is geen vlug dier vanaf het begin, alles lijkt vanuit haar tenen te komen en het is lastig om haar actief te houden/rijden.

Haar brok/hooi eet ze eigenlijk heel goed en ze is een hele makkelijke eter. Gapen zie ik nauwelijks tot nooit. 6 weken geleden is ze gestart met staken onder het zadel (voorheen deed ze dit niet). Opstappen en wegstappen gaat prima maar de overgang naar draf is onmogelijk. Hoe meer been je geeft hoe harder ze stil gaat staan en dreigt. Ze wilt niet graag lopen. Terwijl longeren (met of zonder zadel) geen enkel probleem is in alle gangen).

Omdat ik niet direct aan maagzweren dacht ben ik vorige week met haar op de Lingehoeve geweest voor algemeen onderzoek. Na ruim 1,5 dag onderzoeken (foto's, scans, buigproeven, meso therapie en ga zo maar door) kon men nog geen oorzaak aangeven voor het staakgedrag, alles was in orde.
We hebben haar daar gelaten en de volgende dag is een maagscopie gedaan op aanraden van de arts. Ik ben bij de scopie er niet zelf bij geweest (dit was lastig met Lingehoeve hun planning) maar de arts belde mij met het nieuws dat er een kleine maagzweer was gevonden in de bocht/looping. Hij noemde het geen heftige maagzweer en hij schrok ook niet van het aantal maagzweren of de ernst maar ze zaten er wel. Hij gaf zelf aan dat hij twijfels had of dit de oorzaak van het staken kon veroorzaken.

Ik zat (en zit) inmiddels met mijn handen in het haar en zijn gestart met de ulcergold kuur. Arts heeft haar 2 weken lang 1 tube per dag, en daarna 1 week een halve tube per dag. We zijn momenteel op dag 9 van de kuur en vanmiddag ben ik op haar rug gestapt, helaas nog steeds een stakend paard. Ik hoop dat de kuur op later termijn zijn werk gaat doen.

Nu zijn er een aantal dingen waar ik over twijfel. Naar mijn mening is de kuur erg kort en het afbouwen erg snel. Mijn andere merrie heb ik uit eigen beweging omeprazole gegeven en heel langzaam afgebouwd. Ik gebruikte hier het middel voor waar ik de naam hier niet meer mag noemen :=. Ik dacht dit middel wel even te bestellen maar deze is niet meer bestelbaar, ik baal. -O- Wat is een alternatief voor dit middel wat niet genoemd mag worden ipv de dure ulcergold? Of denken jullie dat de de aanbevolen kuur goed genoeg is en ik daarna af kan met een supplement, zo ja welk supplement?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 20:10 



 
Profiel   

Hebben ze bij de lingehoeve een echo gemaakt van de hals? De mijne had exact dezelfde klachten, reageerde goed op omeprazol, maar bleef niet voorwaarts kunnen. Vooral het aandraven was een drama. Bleek een dikke ontsteking in de hals. Bij de 1e kliniek alleen een foto gemaakt en daar was niets op te zien. Op echo bij de kliniek in Heesh was er wel een ontsteking te zien. Één keer ingespoten nu en enorme verbetering aan de longe (nog niet erop gezeten).

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 20:38 



 
Profiel   

sanne83 schreef
Hebben ze bij de lingehoeve een echo gemaakt van de hals? De mijne had exact dezelfde klachten, reageerde goed op omeprazol, maar bleef niet voorwaarts kunnen. Vooral het aandraven was een drama. Bleek een dikke ontsteking in de hals. Bij de 1e kliniek alleen een foto gemaakt en daar was niets op te zien. Op echo bij de kliniek in Heesh was er wel een ontsteking te zien. Één keer ingespoten nu en enorme verbetering aan de longe (nog niet erop gezeten).

Ze hebben eerst haar hals op de echo gehad en daarna nog een foto gemaakt maar zijn geen ontstekingen uitgekomen helaas.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 20:41 



 
Profiel   

Fijn! Dan weet je in ieder geval dat dat het niet is. Qua buikklachten klinkt het ook niet hetzelfde. De behandeling voor maagzweren zou ik ook nog even meer tijd geven. Ik heb niet het idee dat de grootte van de zweren en en de pijn en last die ze ervan hebben, altijd even goed correleert.
Het klinkt alsof ze in ieder geval flink pijn heeft rond de singelplek. Als je met longeren niets ziet en zodra het zadel erop gaat, ze niet meer voorwaarts kan.
Zadel en singel ook helemaal nagekeken?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 20:50 



 
Profiel   

Zadel en singel zijn ook onlangs helemaal nagekeken. Longeren met zadel erop gaat ook goed, probleem begint echt als je erop zit en in draf wil.

Ik geef de maagzweren nog even de tijd inderdaad, hopelijk is dat de oorzaak.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 21:20 



 
Profiel   

Steffi, is de rug op de foto geweest?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 21:21 



 
Profiel   

Eapy schreef
Steffi, is de rug op de foto geweest?

:j ook niets op te zien..

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 21:22 



 
Profiel   

Fijn dat de rug er goed uitzag! Wat een zoektocht he.

Ik lees dat anderen hun voer ook totaal omgegooid hebben. Dat heb ik ook gedaan, het was even zoeken maar we hebben nu een heel fijn schema. Mijn merrie krijgt fibermix (vitalbix, grasmix zonder luzerne), iberogast (26 druppels, 2x daags) en een pavo dailyfit vitaminekoek. Zo’n 3-4x per week krijgt ze Marstall Bergwiesen mash. Hiervoor kreeg ze nutrimash, ook een fijn product maar hier kreeg ze jeuk van.

Suikers doen we bijna niet aan, en ze krijgt altijd een hooinetje of een bak fibermix voordat ze aan het werk gaat zodat er iets in de maag zit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-10-21 22:02 



 
Profiel   

Steffiyy klinkt echt heel erg vergelijkbaar met mijn ruin, als je terugzoekt in mijn berichten zie je het hele verhaal, die deed het ook met longeren. Wat ik zou vragen aan de dierenarts is sucralfaat, dit werkt zowel voor zweren in de maag als in de darmen. Of mijn paard darmzweren had weten we niet zeker. Maar de mijne had ook alleen een licht maagzweer bij de uitgang van de maag, 2.5 week omeprazol bracht geen verbetering, omeprazol gecombineerd met sucralfaat wel. Moet er wel bij zeggen dat ik de eerste paar keer rijden wel aan een prof heb overgalaten, staken was er wel wat ingesleten, maar verbeterde wel heel rap na 2 keer rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-10-21 10:00 



 
Profiel   

Eef_Bam schreef
Steffiyy klinkt echt heel erg vergelijkbaar met mijn ruin, als je terugzoekt in mijn berichten zie je het hele verhaal, die deed het ook met longeren. Wat ik zou vragen aan de dierenarts is sucralfaat, dit werkt zowel voor zweren in de maag als in de darmen. Of mijn paard darmzweren had weten we niet zeker. Maar de mijne had ook alleen een licht maagzweer bij de uitgang van de maag, 2.5 week omeprazol bracht geen verbetering, omeprazol gecombineerd met sucralfaat wel. Moet er wel bij zeggen dat ik de eerste paar keer rijden wel aan een prof heb overgalaten, staken was er wel wat ingesleten, maar verbeterde wel heel rap na 2 keer rijden.

Ja een vriendinnetje van mij vertelde dit gisteren toevallig ook over de sucralfaat. Ik ga kijken of ik hieraan kan komen. Is het handig om nu eerst de omeprazole af te maken en dan over te gaan op sucralfaat of?
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-10-21 10:02 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 350 van de 461 [ 11512 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353 ... 461  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen